Top
Fotografiraj i prodaj nekretninu! - OLX blog
fade
3654
post-template-default,single,single-post,postid-3654,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow-ver-1.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-vertical,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.2,vc_responsive

Fotografiraj i prodaj nekretninu!

725_DSC06319

Kada se odlučite na prodaju nekretnine, često je fotografiranje nešto što se radi usput ili nikako, uz izgovor da će zainteresirani kupac lično doći da pregleda nekretninu, što je pogrešno.

Prvo što ozbiljnog kupca zainteresira su fotografije, cijena, pa tek onda ostali detalji nekretnine koji dovode do odluke o kontaktu i eventualnoj posjeti.

Profesionalni fotograf ili uradi sam?

S obzirom na cijenu nekretnine, najam profesionalnog fotografa uistinu nije luksuz. To je osoba koja će vas poštedjeti briga oko pravilnog fotografiranja, raspolaže potrebnom tehnikom, dodatnom rasvjetom i onim najvažnijim – znanjem i umijećem.
Fotografije vaše nekretnine će biti kvalitetne, obrađene, uz naglašene prednosti koje potencijalni kupac želi vidjeti.

 

No, ukoliko se ipak odlučite sami upustiti u avanturu fotografiranja, nudimo vam nekoliko savjeta pomoću kojih će vaša nekretnina zablistati.

  • Oprema

Najjednostavnija oprema koju možete imati je mobilni telefon sa kamerom. Ukoliko je taj telefon noviji, posjeduje i veću rezoluciju, te brojne opcije uređivanja tokom fotografiranja, ali i poslije. Za bolje rezultate svakako preporučujemo i profesionalni fotoaparat koji možete kupiti i nastaviti svakodnevno koristiti u razne svrhe ili čak posuditi/iznajmiti na dan specijalno za fotografiranje nekretnine.

Putem sljedećeg linka možete pogledati ponudu kamera i fotoaparata na OLX.ba

  • Neuredne prostorije

Ništa ne može otjerati potencijalnog kupca kao nered. Ne očekujte da stranci gledaju nekretninu vašim očima, jer vi ste možda navikli na porodične slike na policama, na cvijet kojem treba dodati vode, kaput prebačen preko naslonjača, ali potencijalni kupac nije. On želi vidjeti oslobođene površine na koje će smjestiti vlastite stvari i frižider na kojem nema tragova vaših putovanja u vidu magneta i suvenira, kao i spiska potrebnih namirnica.

910_4

Kuhinja i kupatilo su prostorije koje zasigurno zahtijevaju dodatno čišćenje prije fotografiranja. Neka radne površine budu čiste, a posuđe i sva sredstva za čišćenje pospremljeni u plakare.

Čak i veliko kupatilo se može činiti malim ukoliko nije uslikano iz najbolje pozicije.
Smjestite se u ugao iz kojeg se vidi najveći dio prostorije, po potrebi se popenjite na stolicu za bolji efekat, ali obratite pažnju da ne uslikate vlastiti odraz u nekom od ogledala.
80_DSC05568

  • Kombinacija boja

Ukoliko ne želite trošiti novac za renoviranje prostora za prodaju, farbanje zidova je minimalna investicija za maksimalan efekt koji će kod potencijalnog kupca stvoriti percepciju novouređenog prostora.

  • Siva je univerzalna boja koja se može kombinovati sa svim drugim bojama
  • Zemljani tonovi smeđe boje u kombinaciji sa zelenom su idealni ukoliko želite naglasiti eko stranu vašeg stana
  • Pastelne boje se najbolje slažu sa namještajem i dekoracijama u svijetlim tonovima
  • Plava boja upotrijebljena u više nijansi asocira na nebo, more i najbolje se kombinuje sa smeđom, zelenom i ljubičastom
  • Ljubičasta boja orhideje odlično pristaje u spavaćoj sobi ili kao akcentna boja za jastuke, vazne ili zavjese
  • Svjetlost

Najbolji dio dana za fotografisanje je podne kada sunce osvjetljava direktno krov vaše nekretnine, te svjetlost optimalno ulazi kroz prozore. Razmaknite zastore, pustite što više svjetla u svoj stan i ne zaboravite isključiti blic koji može stvoriti ružne sjenke ili refleksije.

760_DSC07002

  • Fotografije dodajte po nekom redosljedu

OLX.ba vam nudi mogućnost dodavanja 10 fotografija besplatno za klasične korisnike ili 15 besplatnih fotografija za OLX radnje. Fotografije na sajt dodajite redom jer nasumično dodane slike mogu zbuniti kupce koji neće biti u mogućnosti da uvide sve prednosti nekretnine. Idealan način bi bio da u svakoj sljedećoj fotografiji uslikate neki prepoznatljiv predmet/detalj sa prethodne fotografije.

  • Horizontalne fotografije

OLX.ba je optimizovan za dodavanje horizontalnih fotografija, te ukoliko dodate fotografiju uslikanu vertikalno, ista će automatski biti okrenuta horizontalno i pregled vaših fotografija potencijalnim kupcima će biti otežan.

524_DSC07814

Horizontalne fotografije daju znatno bolji uvid u to kako prostor izgleda, a vi zasigurno želite pokazati svu ljepotu stana koji prodajete. Otiđite u najudaljeniji ugao prostorije, po potrebi se popenjite na stolicu ili merdevine i kvalitet fotografija je neizbježan.

524_DSC07814 (1)

I na kraju, ukoliko niste sigurni da imate vremena i ideja koje možete posvetiti fotografiranju i prodaji vaše nekretnine, prepustite taj posao nekoj od agencija za nekretnine na OLX.ba.

 

Pogled kroz objektiv: Neira nekretnine

Kako ističu iz Agencije “Neira nekretnine”, poseban segment pripreme nekretnina prije plasiranja na tržište je svakako fotografiranje.

„Kreiranje fotografija traje od trideset minuta do sat vremena, zavisno od veličine i tipa nekretnine. Kvalitetna fotografija zahtijeva kvalitetnu opremu, s tim da nisu neophodni vrhunski uređaji, ali određeni nivo kvaliteta svakako jeste.

Fotografiranje interijera možete obaviti kamerama koje se nalaze na mobilnim telefonima, te običnim fotoaparatom, ali kvalitet će izostati“, objasnili su iz Agencije.

Kako ističu, iz prostorije koju fotografirate neophodno je ukloniti suvišne predmete (iz kadra), a zavisno od ambijenta, orjentacije prostorije, dijela dana u kojem se vrši snimanje te vremenskih uslova, potrebno je prilagoditi i osvjetljenje.

„Kvalitetno fotogafiranje je samo jedan element koji pomaže prodaji/iznajmljivanju nekretnine koji je sigurno od krucijalne važnosti, te mi kao agencija za nekretnine svim segmentima oglasa na OLX.ba posvjećujemo maksimalnu pažnju.” – istakao je agnet “Neira nekretnine”

 

Korisno:
Dodavanje i brisanje slika
Od objave do prodaje

 

Amela
6 0 komentara
  • Revan

    Neka se ljudi meni obrate za fotografisanje. Imam sve navedeno iz teksta. Dugo godina se bavim fotografijom, posjedujem opremu i znanje. Izvolite.

    13 Januara, 2016 at 09:07 Komentariši
  • Lemmy

    Fotografiranje je najbolje nocu ili u svakom slucaju kad je sunce vec zaslo. 🙂 Drugi put se raspitajte prije nego mapisete takvo nesto. Mobilnim aparatom bilo kakve verste necete napraviti apsolutno nista jer ni jedan ne moze napraviti fobru fotografiju pri takvom osvjetlhenju. U svakom slucaju obratiti se profesionalcima, a najbolji prikaz prostora je virtualna 360 prezentacija gdje potencihalni kupac gleda sta on zeli i iz kog ugla zeli.

    Pozdrav!

    21 Januara, 2016 at 10:23 Komentariši
  • mesa

    Fotograf za sve Vaše potrebe.

    Pozdrav!

    31 Januara, 2016 at 15:32 Komentariši
  • Mikan

    Ako se želi omogućiti dobar pregled stana onda je najbolje složiti slike kojima se prikazuje kretanje kroz cijeli stan jednom stranom zida (npr desnom).
    Može se urediti kao slader ili kao video i postiže se najbolja navigacija.
    Problemi sa 360 ili 3D snimcima su:
    1) teška navigacija
    2) veliki fajlovi
    3) vidi se i ono što ne treba
    Daleko najgore od svega je 3D animacija koja reprezentuje, ali ne prikazuje odnosnu nekretnini. Pravi kopci ne gledaju takve stvari.

    2 Februara, 2016 at 14:16 Komentariši
  • Anes

    Ne vezano za ovaj post ne znam gdje bi se drugdje javio ugl. primjedba za premium dostavu npr zelim da kupim 2-3 stvari od istog prodavaca ne postoji opcija kosare pa da “stavim” artikle i narucim na taj nacin a ne da idem na svaki artikal i kliknem kupi (naruci artikal) i onda prodjem kroz proces biranja brze i sporije usluge isporuke doticne robe…po nekoj logici ako narucim sva tri artikla 3x ce mi se naplatit dostava. Onda prodavaci moraju stonirat artikle da to ispadne kao jedan artikal da nebi prosao kroz sav taj pakao…i jos nesto dajte opciju da prodavac npr ako mu kupac obori cijeni tokom “pregovaranja” da moze da spusti cijenu bez da mjenja artikal koji mu je na displeyu na njegovom profilu (ovo se pdrazumjeva samo ako trgovac ima vise doticnpg artikla (prodaje ih vise)) eto tolikp lp

    10 Februara, 2016 at 23:21 Komentariši

Objavite komentar