Savjeti za pokretanje automobila po hladnom vremenu

zastitite-automobil-od-zime

Akumulator, ulje i gorivo mogu stvoriti probleme prilikom paljenja automobila zimi. Saznajte kako bezbolno pokrenuti automobil u hladnim vremenskim uslovima.

Hladno zimsko jutro je najteže vrijeme za pokretanje Vašeg automobila. U nastavku možete pročitati određeni broj savjeta kako da te probleme minimalizirate, odnosno, da izbjegnete takve probleme na prvom mjestu.

Kako biste znali šta uraditi da probleme spriječite, potrebno je prije svega znati šta iste uzrokuje. Postoje tri razloga, koji su vezani za veliku većinu automobila.

1. Akumulatori mrze hladno vrijeme

Hladno vrijeme i akumulatori jednostavno ne idu zajedno. Svaki akumulator odnosno baterija daje manje struje i snage kada je hladno, a ponekad je to mnogo manje nego što je potrebno za pokretanje automobila.

2. Motorno ulje ne voli hladno vrijeme

Po hladnom vremenu, motorno ulje se ponaša drugačije. Dok je hladno, motorno ulje otežano teče te tako i teže dolazi do pokretnih dijelova motora.

3. Hladno vrijeme može uzrokovati probleme sa gorivom

Ukoliko postoji bilo kakva voda u sistemu goriva, što najviše zavisi od kvalitete istog, na temperaturama ispod nule može biti problema.  Ukoliko postoji voda, postoji i mogućnost zaleđivanja.

Ovo se posebno odnosi i na vozila sa dizel motorima, s obzirom da se dizel gorivo na niskim temperaturama dodatno zgušćava te izgleda kao gel, što podrazumijeva slab protok u sistemu.

1. Neka automobilu bude toplo

kako-pokrenuti-automobil-po-hladnom-vremenu

Najjednostavniji način da izbjegnete probleme jeste da osigurate da je vašem automobilu toplo. Na taj način, akumulator, motorno ulje i gorivo neće biti izloženi pritiscima zbog hladnog vremena.

2. Koristite pravo ulje

kako-pokrenuti-automobil-zimi

Provjerite servisno uputstvo automobila te koje je ulje preporučeno koristiti. Moderna ulja imaju dobra svojstva u hladnim uslovima, potrebno je samo da koristite ono pravo. Prvi broj, sa W, je za zimu;  Niži broj znači da ulje lakše teče. Moderni automobili većinom koriste 5W i 0W ulja.

3. Koristite aditive uz gorivo

savjeti-za-paljenje-auta-zimi

Nažalost, s obzirom da ne postoji mogućnost provjere samog goriva, preporuka je da u rezervoar dodate aditive. Zavisno od tipa motora, postoje različiti aditivi, za benzinske i dizel motore. Njihova uloga je pomaganje gorivu da savlada niske temperature.

Po pravilu, gorivo na samoj benzinskoj pumpi bi u zimskim uslovima trebalo biti obogaćeno aditivima. U tom slučaju ne bi trebalo biti problema.

Pokretanje automobila

Kako u stvari pokrenuti automobili? U hladnom vremenu potrebno je malo opreza.

kako-upaliti-auto-po-hladnom-vremenu

Isključite svu električnu opremu.  To znači, prije samog paljenja automobila, ugasite farove i sva svjetla, grijanje, odleđivanje šajbe itd. Akumulator treba dati svu svoju snagu za samo pokretanje motora.

kako-upaliti-auto-zimi

Ubacite ključ i dajte kontakt. Na dizel motorima obavezno sačekajte grijače, odnosno da se lampica grijača ugasi. Nakon toga probajte pokrenuti motor.

 

5 mišljenja za “Savjeti za pokretanje automobila po hladnom vremenu

  1. Ima jos jedna stvar bitna isto tako je korisno stisnut kvacilo , posto je ulje u menjacu od studeni stisnuto odnosno gusto , stim bateriji ce bit lakse pokretat sam motor bez menjaca

  2. savjet vlasnicima dizelasa, 3 ili vise puta okrenuti kljuc i zagrijati grijace (bez pokusaja paljenja), zatim posle toga pokusati palenje..u dosta slucajeva uspijeva ako imate slabije grijace ili ako je nafta bez aditiva koji ni trebali biti u njenom sastavu zimi

  3. Oba prva 2 komentara su tačna…i koristim ih uvijek a auto upali zaleđeno na parkingu . I da dodam još jednu stvar vrlo bitnu da u auto uvijek kupujte akumulatore (startne sa što većim brojem npr EA 540A ..ovo 540 je snaga njegovog starta jer svi su 12 volti i kapaciteta npr 74Ah ) kvalitetne a ne neke jeftine .Tehnologija izrade akumulatora je različita za startne i stacionarne akumulatore ,a kvalitet istog zavisi od kvaliteta tehnologije proizvođača kojom je raspolagao pri izradi akumulatora i “tajnim” aditivima koje dodaju alaktrolitu da izdrži hladnoću. A kao elektroničar vam mogu dati savjet da muzika u autu (kasetofon,CD,Cd mp3 ,DVD …) budu spojeni preko kontakta paljenja a ne direktno jer opšte poznato je svima da npr model Pioneer (on je vrh u kvalitetu) prazni akumulator .

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *