Promo

Novi Golf – Inteligentan, umrežen i električan

Novi Golf – Inteligentan, umrežen i električan

Golf – vjerovatno jedan od najčešće izgovorenih termina u svijetu automobila.

Već godinama, i rekli bismo  potpuno zasluženo, jedan od najpretraživanijih pojmova na OLX.ba stranici.

Prije nego vam predstavimo novi, Golf 8, istražili smo njegove prethodnike i zastupljenost na OLX.ba stranici.

U protekloj, 2020. godini, ukupan broj pretraga za ključnu riječ “Golf” iznosio je nevjerovatnih 4.343.475 (što čini 3,3% ukupnih jedinstvenih pretraga na OLX.ba). Kada je u pitanju najtraženiji Golf u 2020. godini to je – Golf 5.

Trenutno, u kategoriji vozila (automobili), moguće je pronaći 9300 Golfova, a od toga 1,244 oglasa za Golf 5, 1,194 za Golf 6 i 755 za Golf 7*

*Aktivni oglasi na OLX.ba koji u naslovu sadrže ključnu riječ “Golf 5”, “Golf 6” ili “”Golf 7

Novi Golf – Inteligentan, umrežen i električan

Mobilna ikona postaje digitalna ikona

Novi Golf predvodi. I pritom postavlja nova mjerila u digitalizaciji na cesti. Inteligentni sistemi asistencije čine svaku vožnju udobnijom i opuštenijom. U kombinaciji s prepoznatljivim osjećajem koje može samo Golf ponuditi.  

Novi Golf ima pregršt inovacija. Predstavljamo tri, na prvi pogled:

1. Innovision Cockpit – Sve zavisi od vas.

2. IQ.LIGHT – IQ.LIGHT. Svjetlo s kvocijentom inteligencije.

3. IQ.DRIVE: Car2X – Prepoznaje opasnosti koje bi mogle doći: Car2X

Digitalna udobnost

Innovision cockpit – Sve zavisi od vas

Vaš Golf vas prepoznaje – i aktivira potpuno automatski i neovisno o opremi vozila, vaš lični profil vozača:* od postavki namještanja sjedišta do osvjetljenja i klima uređaja. Svoje željene postavke možete jednostavno spremiti u Innovision cockpitu: s 25,4 cm (10”) velikom digitalnom cockpitu, uparenom s 25,4 cm (10”) velikim navigacijskim sistemom “Discover Pro”.

Pomoću digitalnog cockpita, osim klasičnih sadržaja poput brzinomjera i brojača kilometara, možete pogledati i druge korisne podatke. Na primjer, cijela površina ekrana može se prikazati kao navigacijska karta.

Ogromno područje zaslona navigacijskog sistema “Discover Media” ili “Discover Pro” koristi se za prikaz mnogih funkcija u privlačnoj grafici i animacijama, slično vašem pametnom telefonu. Početni zaslon možete podesiti da prikazuje fotografije i vaše omiljene značajke.

*Nakon postavljanja vašeg Volkswagen ID-a i prve registracije.

Digitalni cockpit – Futuristički u budućnost

Digitalni cockpit prikazuje vam sadržaj koji je važan na standardnom zaslonu u boji visoke rezolucije od 25,4 cm (10 inča). Dosljedna digitalizacija omogućuje – putem dodirnih površina i prirodnim upravljanjem govornim naredbama – prilično samorazumljivo, a time i intuitivno rukovanje.

Glasovne naredbe – Čeka na vašu naredbu: Upravljanje glasom

S intuitivnom opcijskom glasovnom kontrolom, možete svojim glasom upravljati radiom, telefonom, klimatizacijom i navigacijom u svom Golfu. Glasovnim unosom moguće je odabrati pravu radio stanicu, odgovarajući unos adresara ili broj koji tražite. A s mrežnom glasovnom kontrolom We Connect Plus, vaš golf će vas razumjeti još bolje. Na primjer, možete odabrati svoju omiljenu muziku u na mreži ili intuitivno upravljati odredišnim ulazom u svojoj navigaciji.

Head-up zaslon – Vaš pogled ostaje na cesti

Pratite najvažnije informacije dok gledate cestu: To je velika prednost opcijskog head-up zaslona u Golfu. Vjetrobransko staklo postaje projekcijski ekran koji pokazuje brzinu, poruke o sistemu podrške vozaču ili savjete za navigaciju. Projekcija se lako čita, čak i sa pozadinskim osvjetljenjem. A ako vam zaslon ne treba, možete ga isključiti u bilo kojem trenutku.

Dizajn

Vanjski dizajn – Vidljivo dinamičan. Osjetno Golf.

Golf – s dinamičnim dizajnom: spuštena prednja maska s uskim LED Matrix prednjim svjetlima i novodizajniranim Volkswagen logom. Sve je dosljedno, skladno i dovršeno koordinirano – kao što smo i naviknuli vidjeti kod Golfa. Novim dizajnom stražnjeg dijela Golfa dominiraju stražnja svjetla između kojih se smjestio novi logo te pravocrtni natpis Golf. Ispušne cijevi diskretno nestaju ispod oblikovanog stražnjeg difuzora.

Dizajn svjetala – LED u novom svjetlu

Golf se serijski isporučuje sa LED prednjim svjetlima. Smještena na prednjem dijelu kako bi privlačili sve poglede. Novi Golf se serijski isporučuje s svjetlima za maglu. Prednji dio zadržava tipičan izgled optike 4 oka. Uska LED svjetla dominiraju stražnjim dijelom Golfa. Opcijski dostupna IQ.LIGHT – LED-Matrix glavna svjetla sa dinamičkom regulacijom dugog svjetla koja automatski prilagođava jačinu svjetla uslovima na putu.

Unutarnji dizajnDigitalna unutrašnjost

Posebno upadljiv: digitalni cockpit s velikom površinom ekrana sastoji se od 25,4 cm velikog instrumenta digitalnog cockpita i 20,9 cm velikom ekranom s dodirnim zaslonom koji pripada radio uređaju “Composition Media”. Zahvaljujući intuitivnom upravljanju dodirom samo jedan dio kontrolne ploče sadrži tipke, prekidače i komande. Ambijentalno osvjetljenje, s opcijski dostupnim čak 32 različitim bojama, kreira potpuno personaliziranu svjetlosnu atmosferu. Uz sve digitalne inovacije kojih je pregršt, zadržali smo prepoznatljivi Golf-osjećaj.

Ambijentalno osvjetljenjePotpuno jasno: ugodne boje, opuštena vožnja

Dodajte svom Golfu osobnosti. Osvijetlite unutrašnjost s deset ugodnih tonova boja, a po želji su vam čak dostupne 32 boje. Želite li topliju ili hladniju boju, u osvijetljenoj metropoli ili noću tijekom vožnje mračnom cestom: stvorite ugodnu atmosferu za sve putnike – u svakoj situaciji.

IQ.DRIVE

Car2X – Prepoznaje opasnosti, prije nego se dogode: Car2X

Vozila, koja tokom vožnje međusobno komuniciraju učinit će ceste sigurnijima, smanjiti prometne gužve i dojaviti lokalne opasnosti. Serijski dostupno upozorenje o opasnosti pomaže vozaču pružajući mu korisne informacije, primjerice upozorava na gradilišta ili vozila posebne namjene. Komunikacije funkcionira s Car2X tehnologijom putem WLAN-a. Opcionalno dostupna automatska regulacija razmaka ACC s Car2X funkcijom na vrijeme nudi korisne informacije i po potrebi može aktivno intervenisati – naprimjer u prometnoj gužvi.

Travel AssistPrati voznu traku za tebe. I drži udaljenost od drugih.

Uz opcijski “Travel Assist” na svojoj strani imate vrlo korisnu podršku u vožnji. Jer samo jednim pritiskom na tipku osiguravate udobnost u vožnji* na visokoj razini podržavajući vas u monotonim i napornim vozačkim situacijama:

  • Posebno na autocesti i dobro razvijenim seoskim cestama, “Travel Assist” može pratiti i ubrzavati za vas te uzeti u obzir udaljenost do automobila koji je pred vama.
  • U kombinaciji s DSG mjenjačem s dvostrukim kvačilom, možete se voziti opušteno kroz gužve u prometu.

* Unutar granica sistema; vozač mora biti spreman nadjačati sistem pomoći i neće se osloboditi odgovornosti da upravlja vozilom.

ACCOdržava razmak. I prati ograničenja brzine.

Opcijski dostupna automatska regulacija razmaka ACC pomaže vam održavati brzinu vožnje do maksimalne definirane brzine*, kao i razmak od prometa koji se nalazi ispred vas. Zajedno s navigacijskim sistemom, ACC se proširuje prediktivnim tempomatom i podrškom za  vožnju u krivinama. Tako ćete izbjeći prekoračenje ograničenja brzine.** Pored toga, sistem koristi navigacijske podatke za prilagođavanje vlastite brzine vozila na krivinama i raskrsnicama. **

* do 210 km/h
** unutar granica sistema.

Dodatno o novom Golfu:

Novi Golf opet oblikuje čitavu generaciju vozila. S digitalnim inovacijama, dinamičnim dizajnom i primjetnom lakoćom upotrebe.

Više informacija i cjenovnik pronađite OVDJE.


    Napisao:

    Objavljeno 10.02.2001 u 12:30    Ostavite odgovor