Šta ne znamo o vodi


“Na ovom svijetu nema ničeg blažeg ni istančanijeg od vode. Ali ona pobjeđuje nepopustljivu tvrdoću i u tome joj ništa nije ravno. Slabo nadvladava snažno, tvrdoća popušta pred nježnime – To svako zna, pa ipak niko ne djeluje u skladu s tim.”

Koliko često razmišljate o vodi i koliko ste zapravo odgovorni? Da li dok perete ruke ili zube iz vaše česme još uvijek curi voda?

Pik.ba Team od vas očekuje da ste savjesni i svjesni važnosti vode i prednosti koju imamo u odnosu na brojne druge zemlje svijeta u kojima je pitka voda isključivo ona koja je ambalažirana i nalazi se na policama marketa.

Prisjetimo se da je voda jedna od najjednostavnijih i najrasprostranjenijih tvari u prirodi, čije su fizičke i hemijske osobine dobro poznate. Neke od tih osobina su jedinstvene, pa je upravo zbog tih posebnih osobina voda tako važna za održavanje života na Zemlji.

Igra izuzetno važnu ulogu u našem organizmu, stoga se njena važnost ne smije zanemariti. Ljudsko tijelo se sastoji od 60 do 70% vode, pomaže nam da ostanemo vitki jer ubrzava metabolizam i stvara osjećaj sitosti. Podiže energiju, pa ako se osjećate umorno i iscrpljeno, prvo popijte čašu vode, što će zasigurno pozitivno utjecati.

Brojna istraživanja su pokazala da, ukoliko tijelu nedostaje vode, povećava se nivo kortizola, hormona koji uzrokuje stres – boljku 21. stoljeća.

Zanimljivo je da ljudski organizam puno brže šalje signale za osjećaj gladi od signala za osjećaj žeđi te se potreba za tekućinom zadovoljava sa zakašnjenjem i neredovito.

Kada na to dodamo ubrzani tempo života, ljudi zaboravljaju piti vodu, a gubitkom tekućine u tijelu, krv se počinje zgušnjavati, a gubitak od samo dva posto dovoljan je da dođe do osjetnog pada životnih potencijala i osjećaja sveukupnog umora.

Kod gubitka tekućine od četiri posto javljaju se glavobolja i mišićni umor, pet posto rezultira nesvjesticom i grčevima. Zato se ne treba oslanjati na osjećaj žeđi, već steći naviku za redovnom konzumacijom vode.

Vjerujemo da ćete svoje znanje o vrijednosti vode prenijeti dalje kako bismo osigurali lagodniji i zdraviji život budućim Pikovcima.

22 mišljenja za “Šta ne znamo o vodi

  1. Samo ste pokazali da imate mjeru i dajete smisla. I, zato ste uspjesni. Rekao bi: “PIK.ba” – tim koji se isplati slijediti. Zasluzili ste dobru podrsku. Zelio bi posebno pozdraviti i pohvaliti osobu koja je dosla na ideju i kreirala ovaj text, mozda u neku ruku jednostavan, ali tako potreban. Isto zelim pozdraviti sve koji omogucavaju da takva osoba u Vasem timu postoji i ima prilike na divan nacin reci ono sto misli.
    U ideji Vase poruke je pregrst ljubavi i brige svih nas, svima nama, a to je, u nase moderno vrijeme i doba razvoja planete, cesto nedoreceno, nejasno ili prikriveno, a opet, sve vise potrebno i potrebno i potrebno.
    Znaci, jednostavno. Zapocnite svoj divan dan.

    • Drago nam je što razmišljate na taj način i što to dijelite sa nama, direktno podstičući druge osobe na podizanje svijesti o značaju vode, što smo i htjeli uraditi s ovim člankom. Srdačno Vas pozdravlja PIK tim!

  2. Svaka čast PIK. Odlična je tema. Vidim da pratite rad Fonda za zaštitu okoliša FBIH koji već par mjeseci uz pomoć marketinške agencije Mccann Ericskon Sarajevo radi na temi “Voda vrijedi da se štedi”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *