Korisno: Piercing vs Tattoo

Dragi Pikovci, danas pišemo o dva trenda, piercing i tattoo, o kojima svako ima lični stav i mišljenje. Ali kako su zapravo nastali i koja su njihova značenja?

Piercing je riječ engleskog porijekla (to pierce – probušiti ili probiti), a odnosi se na pojam bušenja određenog dijela tijela (koža, potkožno masno tkivo, hrskavica), u svrhu nošenja nakita. Najklasičniji oblik piercinga je onaj u uhu, obično ga svi imamo još od najranijeg djetinjstva i to se smatra sasvim normalnim i društveno prihvatljivim.

Međutim, postoje i mnoga druga mjesta na tijelu na kojima je moguće nositi piercing nakit. Pa tako su popularni oni u jeziku, oko usana, u nosu, u obrvi, u pupku ili čak u spolnim organima.

Historijski gledano, piercinge su već imali pripadnici afričkih i američkih plemena i to onaj u usnama i jeziku, zatim u starom Rimu su bili popularni oni u bradavicama, dok su genitalni pronađeni u staroj Indiji.

Razlozi? – Vjerski, duhovni, samoizražavanje, užitak, pripadnost grupi, estetika…

Tetoviranje potiče od engleske riječi tattoo, a pretpostavlja se da sama engleska riječ potiče od Maurskog plemena (Novi Zeland) i njihove riječi tatau, dok se i prve tetovaže vežu upravo za ova plemena.

Tetoviranje predstavlja unošenje različitih boja pod kožu uz pomoć posebno izrađenih igli. Moguće je tetovirati se po cijelom tijelu, dok su najpopularnije one na leđima, rukama i nogama.

Razlozi? – jednako kao kod pierca, rituali, vjera, duhovnost, ali prije svega estetika.

Koliko je potrebno ili lijepo imati probušen određeni dio tijela ili iscrtan raznim bojama i oblicima, zavisi od osobe do osobe, od ličnog stava, ali ono što je definitivno najbitnije, jeste prije “bušenja” ili “crtanja”, detaljno se informisati o mogućim rizicima, te pravilnom održavanju pierca, odnosno tetovaže, kao i o biranju provjerenog i nadasve higijenski osvještenog “majstora”.

Ako već imate pierce, svakako posjetite Pik.ba, kategorija Nakit i satovi -> Piercing nakit, te pronađite ono što vam odgovara. Ili ako ste ipak pobornici tetoviranja, Pik.ba nudi i tu rješenje, kategorija Umjetnost – > Tattoo. Sretno!

Koje je vaše mišljenje o ova dva trenda? Imate li piercing ili tetovažu? Na kojem dijelu tijela i zašto?

Vaš Pik.ba team

12 mišljenja za “Korisno: Piercing vs Tattoo

 1. Super bi bilo kada biste nam rekli iz kojih razloga ste se tetovirali, odnosno stavljali piercinge? i o kojim dijelovima tijela je rijec?

 2. jedan pircing je na jeziku..svidja mi se tu, pa sam zato uradila.. drugi ( neuspjeli pokusaj) je bio targus.. ali je covjek lose uradio pa mi je otpalo 😀 taj mi je najljepsi bio 🙁 i 5 na jednom uhu , 2 na drugom..doduse sad na uhu nosim samo jednu, i to na gornjoj hrskavici
  tetovazu imam na vratu.. i ne vidi se kad mi je spustena kosa.. u pitanju je mali leptir koji ima za mene posebno znacenje.. druga je na ruci i nju bih skinula 😀

  • pa recimo da nakit u uhu i nije piercing ako ne ide kroz hrskavicu ..
   A ja Pa oduvjek me privlačilo tetoviranje i piercing , a nisam imao baš povjerenja u druge tako da sam se sam učio . od pravljenih tattoo mašinica, naravno sad radim sa pravim(iste i prodajem),
   To mi je čisto hobi i čisto za moju dušu,
   Imam 2 piercinga na jeziku ,
   1 u usni
   1 u nosu
   1 u obrvi
   2 u bradavicama
   1 genitalije

   Mada trenutno samo nosim ove u bradavicama
   a tetovaža imam svugdje raznih 😀

   • “pa recimo da nakit u uhu i nije piercing ako ne ide kroz hrskavicu ..” – upravo je to ono sto sam na pocetku napisala da je piercing u uhu postao nesto normalno i drustveno prihvatljivo, pa eto cak se i ne smatra piercom, ali s druge strane, piercing podrazumjeva svako “busenje” ili “probijanje” na tijelu 🙂

 3. imam 3 pirsinga jedan na lijevom uhu i 2 na desnom i jednu tetovazu na ruci koja mi nesto veoma vazno u zivotu i uskoro dolaze jos 2 tetovaze i to ima sve svoje neko znacenje a pirsinzi nemaju svida mi se i probusio a prvi mi je sestra probusila kad sam imao samo 4-5 godina

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *