Top
Nakon ženske ljepote, nakit je nešto najljepše na svijetu - OLX blog
fade
1113
post-template-default,single,single-post,postid-1113,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow-ver-1.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-vertical,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.2,vc_responsive

Nakon ženske ljepote, nakit je nešto najljepše na svijetu

Od kako je svijeta i čovjeka postoji i nakit.

Arheolozi bi nam mogli nadugo i naširoko pričati o svemu onome što su pronašli kao dokaze o starim civilizacijama, a između ostalog o jasnim dokazima vezano za nošenje određenih “nazovi” dodataka. U to vrijeme ih ne bismo baš mogli nazvati nakitom, jer nakit je ono što nosimo radi ukrasa, a stare civilizacije su dodatke nosili kao način raspoznavanja, odnosno kao znak pripadnosti (grupi, plemenu, kasti, staležu…)

Danas je nakit nešto što je gotovo obavezno i za mušarca i ženu, gotovo kao što je obavezno obući se ujutro, tako nosimo i prstenje, ogrlice, narukvice, naušnice. Ali opet bi se moglo reći da je nakit određeno obilježje, danas možda ne društvenog statusa (bar ne uvijek), ali zasigurno jeste izražavanje svog stava prema svijetu, svog karaktera i ličnosti.

Ovdje ćemo ukratko “prošetati” kroz historiju nakita (bar onu dokumentovanu):

  • Počinjemo sa čuvenom Kleopatrom i 48. godinom p.n.e. Prva pomisao o toj kraljici asocira na jaku šminku i mnogo mnogo (možda i previše) nakita. Nosila je zlato i drago kamenje, kao način privlačenja pažnje ali i dokazivanja svoje moći, ipak je ona bila kraljica.
  • Biseri su jedan od najklasičnijih oblika nakita i obično se nose za neke formalne prilike. Nastali oko 1600. godine. Jako skupi i vrijedni primjerci koji su se mogli pronaći samo u školjkama skrivenim na velikim dubinama mora. Upravo težak put do bisera je doveo do proizvodnje umjetnih bisera (tzv. uzgajani).
  • 1857. godina, je godina rođenja grka Satir Bvlgarija, tvorca poznate modne kuće Bvlgari, čiji nakit je i dan danas jedan od najcjenjenijih.
  • Daniel Swarovski je 1892. godine patentirao mašinu koja kristal obrađuje poput dijamanata, i na taj način zauvijek promjenio izgled nakita. “Dijamanti” nisu više tako nedostižni, jer tu je Swarovski.
  • 1920. godina pripada slavnoj Coco Chanel, koja je uvela novu definiciju ljepote, potpisujući dizajn bijele kamelije na ogrlici.
  • 1940. godine je uvedena tradicija, da na vjenčanjima i muškarci dobijaju prstenje (do tada je prstenje pripadalo samo mladenkama).
  • 1950. godine je došlo do nestašice plementih metala, te se morala pronaći alternativa i sve je rezultiralo pojavom kvalitetne bižuterije.

Sve dalje je moderno vrijeme, kada svaki stil donosi svoj nakit, nekad je plastični, nekad je strašan, ali svako bira svoj stil.

Pik.ba nudi cijelu kategoriju posvećenu nakitu, Nakit i satovi, pa pronađite nešto u svom stilu 🙂

Kakav nakit volite? Mislite li da njime izražavate “sebe” ili je to samo ukras?

sv3
Nema komentara
  • Daliborka

    Kad smo već kod nakita, već danima pokušavam otvoriti radnju. Ništa ne funkcioniše. Kontakt se ne može otvoriti. Poslala sam vam i par mejlova, obratila vam se i preko Fb, ali niko ne odgovara. Imate li probleme ili me svesno ignorišete? Ne razumem o čemu je reč, ali je sigurno da gubim poverenje u vašu profesionalnost.

    28 Novembra, 2012 at 16:28 Komentariši
    • Denis | Pik.ba

      Naravno da Vas niko ne ignoriše, samo je potrebno da imate aktiviran Javascript u Vašem browseru kako biste mogli otvoriti http://www.pik.ba/kontakt i ostvariti kontakt sa kolegama iz administracije i iznijeti Vaše interesovanje za radnjom. Ovim putem Vam možemo reći da putem linka http://www.pik.ba/registracija/radnja možete iskoristiti besplatni probni period od 30 dana te se okušati u tom načinu prodaje. Sretno! 🙂

      28 Novembra, 2012 at 16:41 Komentariši
      • Daliborka

        Hvala!
        Pa, u tome i je problem. Već sam nekoliko puta ispunila tu stranicu i ništa se ne dešava. Pokušala sam prebaciti postojeći nalog na Premijum, otvoriti novi… Java je aktivna.Kontakt i dalje ne mogu otvoriti. Od Vaših kolega sam tražila pomoć preko info i marketing mejla, preko Fb stranice, jedino ste Vi odgovorili.

        29 Novembra, 2012 at 13:27 Komentariši
  • Da

    Da nije možda ženske ljepote ?

    29 Novembra, 2012 at 02:31 Komentariši
    • Jasmina | Pik.ba

      Može i jedno i drugo 🙂

      29 Novembra, 2012 at 09:03 Komentariši
  • Ejub

    Ma daj ljudi, niste valjda čoravi? Kad sad prodjem gradom lijepih žena na sve strane ljepota prolazit’ i gledat’, al kad bi se sve fino umile ili okupale i izašle u šetnju bez šminke i ostalih sredstava za uljepšavanje, bila bi strava i užass prolaziti gradom, radije bi ostao kod kuće. ….:D …. moj buraz fino kaže da je najružniji muškarac ljepši od najljepše žene … ne vjerujem mu, al ima malo istine …;) a kad bi se svi muškarci počeli uljepšavati i šminkati onda bi najružniji muškarac bio ljepši od najružnije žene … glupo al istinito …. 🙂

    4 Decembra, 2012 at 09:22 Komentariši
  • Perle | Biseri | Cirkoni | Nakit

    Odlicna i veoma zanimljiva prica.
    Ponuda je vise nego dobra, stvarno imate veliki izbor.

    27 Oktobra, 2015 at 16:37 Komentariši

Objavite komentar