Pronađite savršen poklon

pokloncic

Konačno je prošao januar, po mnogima najdepresivniji i najduži mjesec, obilježen kajanjima zbog previše potrošenog novca za novogodišnje praznike.

I tako samo što smo zakoračili u najkraći mjesec, na svakom koraku smo zasuti srcima i ljubavnim porukicama: Volim te, Zauvijek tvoj/a, Najboljem momku/djevojci… Bliži se Valentinovo!

Malo sam istraživala o tom datumu i ono što me jako iznenadilo jeste da je ovaj dio godine nekako baš kao predodređen za ljubav, oduvijek.

Svi znamo za sv. Valentina, biskupa koji je pomagao zaljubljenima i zbog toga je pogubljen 14.02.269. godine. Ovaj činjenica se obilježava kao katolički praznik, mada je interesantna činjenica da je 1969. godine dan sv. Valentina izbrisan iz katoličkog kalendara.

Nakon toga je 14.02. zapravo postao internacionalni praznik ljubavi.

Međutim, ono što je malo znano jesu druge historijske činjenice koje također ovaj period godine svrstavaju u period ljubavi.

Kod Starih Grka period od polovine januara do polovine februara je bio mjesec Gamelion, u kojem se veličala svetost braka Here i Zeusa.

U antičkom Rimu, 15.02. je bio datum kada se slavio Lupercus (smatrao se bogom polodnosti). Vjerovanje je išlo tako daleko da je bilo uvriježeno mišljenje, da ako glumac koji interpretira Lupercusa u pozorišnoj predstavi, dodirne glumicu, ona je zasigurno plodna.

U Srednjem vijeku, polovina feburuara je vrijedila za period godine kada se pare ptice, dok danas opet svi znamo da se u februaru pare mačke.

Sve u svemu, ovo je vrijeme za ljubav, mada trebalo bi da se ljubav slavi svaki dan.

Lično, preferiram male znakove ljubavi bilo koji dan u godini i to će vam reći gotovo svaka žena, ali ipak nije na odmet da na taj svjetski dan ljubavi svojoj voljenoj osobi poklonite neku sitnicu. To može biti knjiga, nakit, odjeća, parfemplišana igračka, mobitel

Možda baš na Piku pronađete idealan poklon za vašu najdražu osobu.
Imate li vi neke planove za taj dan ili za neki poseban poklon? Dajte nam ideju 🙂

5 mišljenja za “Pronađite savršen poklon

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *