Izdvojeno Savjeti

Kako prepoznati prevaru i sigurno trgovati

Kako prepoznati prevaru i sigurno trgovati

U posljednje vrijeme OLX administracija primijetila je uvećan broj prijava koji se odnose na zloupotrebu OLX.ba stranice, te ovim putem želimo svim našim korisnicima skrenuti pažnju u vezi navedenog i zaštiti od potencijalnih prevara.

Na meti prevaranata nalaze se prodavači artikala kojima se lažni “kupci” javljaju izvan OLX.ba platforme – najčešće putem Vibera ili drugih sličnih mreža za komunikaciju sa ciljem uzimanja podataka sa bankovne kartice.

U nastavku ćemo nabrojati aktivnosti kojima se služe, a koje u konačnici vode ka prevari:

 1. Potencijalni “kupac”  javio se putem Vibera i zainteresiran je za kupovinu vašeg artikla

Zainteresirani “kupac” poslao vam je fotografiju ili link vašeg artikla i za sada ništa nije sumnjivo jer ste navedeni oglas zaista i objavili na OLX.ba stranici.

Nakon kratke početne konverzacije, prevarant vam šalje link i tvrdi da je navedeni artikal već uplatio. Sada je vrijeme za uzbunu!

Na fotografiji iznad važno je prije svega da obratite pažnju na link koji je prevarant poslao – u pitanju je sasvim druga domena koja u svom nazivu sadrži riječi “sigurna dostava”, ali ne i riječi “olx” ili “ba” (primjera radi ispravna OLX domena izgleda ovako: https://www.olx.ba/). Klikom na link nalazite se već na pola puta za prevaru jer vas link vodi na sasvim novu i nepoznatu stranicu (koja izgledom može podsjećati na OLX stranicu) gdje će od vas tražiti da upišete podatke svoje bankovne kartice. “Kupac” iz ovog primjera, ili bolje rečeno prevarant, tvrdi da je vaš artikal već uplatio.
Navedeno nije moguće iz dva razloga:

 1. OLX.ba vam prilikom registracije ne traži podatke sa bankovne kartice
 2. OLX.ba ne vrši naplatu artikala online putem niti zahtijeva plaćanje artikala unaprijed

Još jednim primjerom, koji je sličan prethodnom želimo da ukažemo pažnju na ključne stvari:

 

Zelenom bojom označili smo ispravni OLX.ba link, koji prevarant šalje u početnoj fazi komunikacije (nekada je u pitanju link ili screenshot vašeg artikla). Već u nastavku konverzacije dobijate link (označen crvenom bojom) čija domena se u potpunosti razlikuje od domene OLX stranice. Klikom na navedeni link ispisuju se podaci navodno zainteresiranog “kupca” sa automatskom porukom da je artikal već uplaćen i da je plaćanje sasvim sigurno. Još jedan razlog za uzbunu može biti i ime i prezime samog kupca, kao u ovom konkretnom slučaju – Yatsenko Olga, kao i broj telefona s kojeg se kupac javio (nije u pitanju bh.broj).

2. “Kupac” vam šalje linkove na kojima se nalaze loše prevedeni tekstovi 

Osim domene, još jedan od pokazatelja potencijalne prevare jesu tekstovi koji su vrlo često loše prevedeni sa ruskog ili engleskog jezika ili se koristi kombinacija nekoliko jezika.

3. Profil “kupca” nije verifikovan i/ili želi komunicirati van OLX.ba platforme

Ukoliko vam se javio korisnik koji nije verifikovao svoj profil potrebno je da budete dodatno oprezni. Iako je OLX.ba unutar svog sistema dozvolio novim registrovanim profilima da mogu poslati (samo) maksimalno 3 poruke (ukoliko prethodno svoje podatke nisu verificirali) i dalje postoje šanse da budete žrtva prevare. Također, ukoliko korisnik šalje e-mail ili broj telefona te insistira da komunikaciju dalje nastavite van OLX platforme, to je još jedan razlog za uzbunu.

Kada je u pitanju trgovina na OLX.ba, sigurni ćete biti ukoliko:

 1. Komunikaciju sa drugim korisnicima vršite isključivo unutar OLX platforme
 2. Ni u kom slučaju ne dajete vaše lične podatke poput e-maila ili broja bankovne kartice (CVC/CVV broj) – za prijem uplate od kupca dovoljno je da ustupite vaš broj žiro računa ili IBAN
 3. Ne plaćate artikal unaprijed, već ga plaćate pouzećem prilikom dostave ili ličnog preuzimanja

Važno je napomenuti i da na sprječavanju svake vrste zloupotrebe radi naš profesionalni tim u Sektoru za podršku korisnicima. Tim je dostupan na linku OVDJE ili na broj telefona 033/407-700 svim korisnicima koji imaju bilo kakva pitanja ili dilemu tokom korištenja OLX.ba stranice.

Na kraju, želimo vas napomenuti da je vrlo bitno da konverzacije sa drugim korisnicima vršite isključivo unutar OLX.ba platforme, obraćate pažnju na domenu/linkove koje vam drugi korisnici šalju, te da ni u kom slučaju ne dajete broj svoje bankovne kartice.

Nadamo se da ćemo ovim konkretnim primjerima uspjeti zaštiti što veći broj korisnika koji bi i sami mogli biti meta navedenih prevaranata.

Ukoliko se dogodi prevara, pokušaj prevare ili jednostavno želite provjeriti da li komunicirate sa potencijalnim prevarantom- poput primjera u ovom blog članku, sugeriramo da prije poduzimanja bilo kakvih daljih akcija kontaktirate Sektor za podršku korisnicima gdje ćete dobiti korisne savjete i daljnje instrukcije.

Vaš OLX.ba – Svijet kupoprodaje!


  Napisao:

  Objavljeno 18.05.2021 u 15:49  16
  Ostavite odgovor

  11 Teme za komentare
  5 Odgovori teme
  0 Sljedbenici
   
  Većina je reagovala na komentar
  Najtoplija nit komentara

  Imao sam ovo iskustvo nedavno, sa dostavaba-mechas.shop. Odmah mi je to bilo sumnjivo, nakon provjere domena i same stranice jasno je bilo da je pokušaj prevare. Čim sam mu ukazao na to ugasio je i viber broj. Izgleda neki koordinisani napad na olx korisnike.

  Slaven

  Treba se paziti, sa razvojem tehnologije koja ide munjevoto, razvija se i niz novih na prvi pogled bezazlenih tehnoloskih i web prevara.

  Kenan

  Nikad nista ne placam bankivnom karticom sve sto kupujem placanje je kesom

  hako 6

  kešom plaćam

  Aldin

  Samo keškm placat

  alfom11

  Mene su kontaktirali preko vibera porukom sa nekog broja +48 ********. Na žalost, nisam odmah uočio taj broj i obrisao sam dopisivanje u kojem sam tražio da se jave narudžbom preko PIK-a. Poslije toga se nisu više javili.

  Nerko908

  Ja samo vjerujem da je nešto što sam naručio plačeno kešom nisam baš za online plačanje.

  edin

  placanje iskljucivo kesom,oci u oci.

  pozdrav,
  upravo pokušaj sa linka poluchenie-oplatu.xyz i broja 00387 644135547
  Kome mogu poslati sliku?

  davorin čubak

  Nisam imao ovih problema ALI POZDRAVLJAM VAŠE KORISNO UPOZORENJE !!

  Kenan

  Upravo mi se desio pokusaj kradje novca naravno nisam upisao svoje podatke.

  Djoki

  Samo gotovinom placat

  Svesifee

  Kako isključiti ovu poruku na Android OLX aplikaciji?
  Sve pročitao, sve jasno, samo mi je više dosadilo da je gledam.