Izdvojeno Savjeti

Kako prepoznati prevaru i sigurno trgovati

Kako prepoznati prevaru i sigurno trgovati

U posljednje vrijeme OLX administracija primijetila je uvećan broj prijava koji se odnose na zloupotrebu OLX.ba stranice, te ovim putem želimo svim našim korisnicima skrenuti pažnju u vezi navedenog i zaštititi od potencijalnih prevara.

Na meti prevaranata nalaze se prodavači artikala kojima se lažni “kupci” javljaju izvan OLX.ba platforme – najčešće putem Vibera ili drugih sličnih mreža za komunikaciju sa ciljem uzimanja podataka sa bankovne kartice.

U nastavku ćemo nabrojati aktivnosti kojima se služe, a koje u konačnici vode ka prevari:

 1. Potencijalni “kupac”  javio se putem Vibera i zainteresiran je za kupovinu vašeg artikla

Zainteresirani “kupac” poslao vam je fotografiju ili link vašeg artikla i za sada ništa nije sumnjivo jer ste navedeni oglas zaista i objavili na OLX.ba stranici.

Nakon kratke početne konverzacije, prevarant vam šalje link i tvrdi da je navedeni artikal već uplatio. Sada je vrijeme za uzbunu!

Na fotografiji iznad važno je prije svega da obratite pažnju na link koji je prevarant poslao – u pitanju je sasvim druga domena koja u svom nazivu sadrži riječi “sigurna dostava”, ali ne i riječi “olx” ili “ba” (primjera radi ispravna OLX domena izgleda ovako: https://www.olx.ba/). Klikom na link nalazite se već na pola puta za prevaru jer vas link vodi na sasvim novu i nepoznatu stranicu (koja izgledom može podsjećati na OLX stranicu) gdje će od vas tražiti da upišete podatke svoje bankovne kartice. “Kupac” iz ovog primjera, ili bolje rečeno prevarant, tvrdi da je vaš artikal već uplatio.
Navedeno nije moguće iz dva razloga:

 1. OLX.ba vam prilikom registracije ne traži podatke sa bankovne kartice
 2. OLX.ba ne vrši naplatu artikala online putem niti zahtijeva plaćanje artikala unaprijed

Još jednim primjerom, koji je sličan prethodnom želimo da ukažemo pažnju na ključne stvari:

 

Zelenom bojom označili smo ispravni OLX.ba link, koji prevarant šalje u početnoj fazi komunikacije (nekada je u pitanju link ili screenshot vašeg artikla). Već u nastavku konverzacije dobijate link (označen crvenom bojom) čija domena se u potpunosti razlikuje od domene OLX stranice. Klikom na navedeni link ispisuju se podaci navodno zainteresiranog “kupca” sa automatskom porukom da je artikal već uplaćen i da je plaćanje sasvim sigurno. Još jedan razlog za uzbunu može biti i ime i prezime samog kupca, kao u ovom konkretnom slučaju – Yatsenko Olga, kao i broj telefona s kojeg se kupac javio (nije u pitanju bh.broj).

2. “Kupac” vam šalje linkove na kojima se nalaze loše prevedeni tekstovi 

Osim domene, još jedan od pokazatelja potencijalne prevare jesu tekstovi koji su vrlo često loše prevedeni sa ruskog ili engleskog jezika ili se koristi kombinacija nekoliko jezika.

3. Profil “kupca” nije verifikovan i/ili želi komunicirati van OLX.ba platforme

Ukoliko vam se javio korisnik koji nije verifikovao svoj profil potrebno je da budete dodatno oprezni. Iako je OLX.ba unutar svog sistema dozvolio novim registrovanim profilima da mogu poslati (samo) maksimalno 3 poruke (ukoliko prethodno svoje podatke nisu verificirali) i dalje postoje šanse da budete žrtva prevare. Također, ukoliko korisnik šalje e-mail ili broj telefona te insistira da komunikaciju dalje nastavite van OLX platforme, to je još jedan razlog za uzbunu.

Kada je u pitanju trgovina na OLX.ba, sigurni ćete biti ukoliko:

 1. Komunikaciju sa drugim korisnicima vršite isključivo unutar OLX platforme
 2. Ni u kom slučaju ne dajete vaše lične podatke poput e-maila ili broja bankovne kartice (CVC/CVV broj) – za prijem uplate od kupca dovoljno je da ustupite vaš broj žiro računa ili IBAN
 3. Ne plaćate artikal unaprijed, već ga plaćate pouzećem prilikom dostave ili ličnog preuzimanja

Važno je napomenuti i da na sprječavanju svake vrste zloupotrebe radi naš profesionalni tim u Sektoru za podršku korisnicima. Tim je dostupan na linku OVDJE ili na broj telefona 033/407-700 svim korisnicima koji imaju bilo kakva pitanja ili dilemu tokom korištenja OLX.ba stranice.

Na kraju, želimo vas napomenuti da je vrlo bitno da konverzacije sa drugim korisnicima vršite isključivo unutar OLX.ba platforme, obraćate pažnju na domenu/linkove koje vam drugi korisnici šalju, te da ni u kom slučaju ne dajete broj svoje bankovne kartice.

Nadamo se da ćemo ovim konkretnim primjerima uspjeti zaštiti što veći broj korisnika koji bi i sami mogli biti meta navedenih prevaranata.

Ukoliko se dogodi prevara, pokušaj prevare ili jednostavno želite provjeriti da li komunicirate sa potencijalnim prevarantom- poput primjera u ovom blog članku, sugeriramo da prije poduzimanja bilo kakvih daljih akcija kontaktirate Sektor za podršku korisnicima gdje ćete dobiti korisne savjete i daljnje instrukcije.

Vaš OLX.ba – Svijet kupoprodaje!


  Napisao:

  Objavljeno 18.05.2021 u 15:49  182
  Ostavite odgovor

  117 Teme za komentare
  65 Odgovori teme
  4 Sljedbenici
   
  Većina je reagovala na komentar
  Najtoplija nit komentara

  Imao sam ovo iskustvo nedavno, sa dostavaba-mechas.shop. Odmah mi je to bilo sumnjivo, nakon provjere domena i same stranice jasno je bilo da je pokušaj prevare. Čim sam mu ukazao na to ugasio je i viber broj. Izgleda neki koordinisani napad na olx korisnike.

  Slaven

  Treba se paziti, sa razvojem tehnologije koja ide munjevoto, razvija se i niz novih na prvi pogled bezazlenih tehnoloskih i web prevara.

  Kenan

  Nikad nista ne placam bankivnom karticom sve sto kupujem placanje je kesom

  hako 6

  kešom plaćam

  Slaven

  Ja isto placam vrecicom.

  Aldin

  Samo keškm placat

  alfom11

  Mene su kontaktirali preko vibera porukom sa nekog broja +48 ********. Na žalost, nisam odmah uočio taj broj i obrisao sam dopisivanje u kojem sam tražio da se jave narudžbom preko PIK-a. Poslije toga se nisu više javili.

  Nerko908

  Ja samo vjerujem da je nešto što sam naručio plačeno kešom nisam baš za online plačanje.

  edin

  placanje iskljucivo kesom,oci u oci.

  pozdrav,
  upravo pokušaj sa linka poluchenie-oplatu.xyz i broja 00387 644135547
  Kome mogu poslati sliku?

  davorin čubak

  Nisam imao ovih problema ALI POZDRAVLJAM VAŠE KORISNO UPOZORENJE !!

  Kenan

  Upravo mi se desio pokusaj kradje novca naravno nisam upisao svoje podatke.

  Djoki

  Samo gotovinom placat

  Svesifee

  Kako isključiti ovu poruku na Android OLX aplikaciji?
  Sve pročitao, sve jasno, samo mi je više dosadilo da je gledam.

  Selmira Pelesić

  Prije dva dana, u vezi sa prodajom artikla, dobila sam upit i link: https://postaba.delivery-service.club/produkt/Ds-1YXX6. Tu je bio iznos uvećan za troškove slanja, koje ću primiti ako popunim podatke sa kartice i stanje na kartici. Tražila sam da napiše adresu na koju trebam poslati. Nakon što “prihvatim narudžbu” dobiću SMS poruku. Rekla sam da ću poslati gdje želi, da pogleda robu i da plati prilikom preuzimanja. Nije se više javio. Treba se znati da se ljudi svačim služe, a drugi nasjednu. Treba objaviti takve događaje. Pozdrav svima.

  Geograf91

  Imao sam nekoliko situacija gdje sam na “povjerenje” poslao artikal gdje sam nakon mojih pritisaka u nekih 10ak dana najzad novac dobio, inace se to ne bi nikada zavrsilo. Takođe sam prije desetak godina preveo jednom covjeku omanji text za manji iznos koji nikad novac nisam dobio, account je uklonio. To su neka iskustva, u suštini je prošlo preko 200 transakcija ( kupo-prodaje) bez ikakvih problema.

  Emir

  Mnogi prodavci imaju oglašene artikle koje nemaju na stanju i ne mogu ih isporučiti. Šta radite po tom pitanju jer za nas, kupce, pretstavlja čisti trošak i gubitak vremena?

  Goran Kogo

  i saam se pitam, pc servisi imaju u oglasima po 300 gotovih konfiguracija racunara, a imaju radnju sa 30m2.. mnogo je toga sta bi olx mogao da uradi ali nazalost nista se ne radi po tom pitanju.. takodje opcija da prodavac moze da ukine javna pitanja, kupcu se ne ostavlja nikakva mogucnost da ostavi recenziju ili misljenje nakon sto dobije robu (zvjezdice) da i drugi vide da li je sve bilo ok, djelimicno ok ili ne..

  Emir

  Jednostavno blokjrat i prijavit jer cisto gubljenje vremena gledat i, plus dogovarat za nesto sto ne postoji

  Markan1

  Hvala na upozorenju, a inače plaćam po dostavi

  Almina

  https://postaba.delivery-service.club/product/tScIl53hk
  Osoba se javi na viber ( a pise preko svog PC-a) kao da kupuje artikal sa vaseg pik profila te da je novac vec uplacen preko bh poste ( prethodnog linka) , i trazi vase podatke kartice. Nikako ne nasjedajte na unaprijed placanje, niti otvarajte bilo kakve linkove!

  Klub33

  I meni se javljao ali je glup čuj uplatio je a pošalji broj kartice ne računa ali netreba nasjedat svakako

  Almina

  https://postaba.delivery-service.club/product/tScIl53hk Viber prevara! Osoba kupuje vas artikal sa vaseg pik profila. Javi se na vas viber broj a pritom mu pise sa svog PC-a! Nikako ne ostavljajte podatke niti otvarate link !

  Danijela

  Imala sam i ja danas pokusaj prevare, sreca pa sam nazvala korisnicki servis, jer mi je sve to djelovalo sumljivo i oni su me upozorili da se radi o prevari… Lik se predstavio kao Stefan i slika na Viberu u uniformi policajca…

  Mirjana

  Imala sam pokušaj prevare o kojoma su neki već pisali. Poruka na Viber i WhatsApp, zatim traži podatke o kartici na koju će navodno uplatiti narudžbu. Budite oprezni!!

  Muamer

  Upravo sam imao pokusaj prevare,javljanje preko Wahtsapp-a i kao naruceno sve,placeno samo da potvrdim u linku.

  Upravo pokušaj na način opisan odmah na početku. Kontaktirao me izvjesni “Stefan” +38766194556

  Dzeno

  Mene takodjer kontaktirao “Stefan” na viber sa broja 066194556 . Kad sam provalio, izvjesna osoba izbrisala link na kojem se trazi da se popune podaci.

  Miroslav

  Plaćam samo novcem, karticom nikad.

  Snježana

  Danas mi se desio pokušaj prevare,ali nažalost nije uspjela.Hvala Vam na podršci i upozorenjima.Sve je bilo tako kako ste opisali.

  Siw

  Mene su isto kontaktirali putem whatsApp-a. Pokusali skoro i uspjeli. Srecom pokusao sam kontaktirati kupca al nisam uspio i na vrijeme sam skontao i blokirao karticu. inace broj koji me kontaktirao je +387 60 35 21 167 na ime Ivana Klajic Velika Kladusa Banijska 12

  Klub33

  Mene su dva ili možda i jedan sa dva broja tako zalili prevarit ali reka sam im da broj kartice netreba ni za šta niti da tako želim već kurir kes i kraj

  Elvir

  Sta uraditi kada dobijete neispravnu stvar, a prodavac kasnije ne zeli vratiti novac.Dali prijaviti policiji ili ima neka druga solucija.LP

  Denis

  Svasta se desava samo gledaju da prevare i da uvale

  vedo

  Danas su me kontraktirali na whatsapp, poslali link za popunjavanje podataka sa kartice. Da OLX nije postavio upozorenje ja bih nasjeo. OLX hvala a vi ljudi se pazite.

  Djoki

  Hvala

  ljubica djujic

  Po meni nije u redu sto nemogu direkno da pozovem ako zelim nesto da porucim,radi se o sobnim vratima puno drvo, i drugim stvarima

  Tarik

  I mene je kontaktirao Stefan sa broja 0644517336 preko vibera, a ovo je str gdje sam trebao uplatiti
  https://olx.ba.dellvery-3ds.shop/tracks/32380 Hvala olx na upozorenju

  Niko

  Pokusaj prevare. Poruka na viber dosla sa broja 0644517336 Stefan zeli da kupi artikal. Normalna komunikacija kakva je artikal jel sve ok itd.
  Dolazi link :https://olx.ba.dellvery-3ds.shop/tracks/32864

  Sa porukom:

  “Dao sam narudžbu i izvršio uplatu. Popunite obrazac i primite moju uplatu. Nakon toga ćete biti kontaktirani i morat ćete robu predati kuriru.”

  Na stranici trazi da se unesu podaci o kartici i iznos sredstava na kartici.

  Ami

  Mene je takodje kontaktirala ista osoba ali sam odbila takav nacin rekavsi da prodaju vrsim samo preko olx dostave i placanjem kesom.

  Alma Avdic

  Sta kad se skine novac sa racuna? Kcerka iskoristila moju karticu.

  Poštovana Alma,

  savjetujemo Vam da kontaktirate Vašu banku, te zatražite pomoć i savjet zbog neovlaštene transakcije.

  Lijep pozdrav.

  Zoran

  Na žalost banke nisu na našoj strani,… čak ni pet minuta nakon prevare/odobrenja online naloga banke ništa ne žele da poduzmu tj ne dozvoljavaju nikakav vid reklamacije… sramotno od strane banke…

  Alma Odobašić

  Pozzz, jeste li uspjeli riješiti problem preko banke? I meni se isto dogodilo.

  Zoran

  Dostavljac koji je dosao po paket nije htio da ga preuzme kaze da im je ves masina velika i da oni to nece da voze

  Teo Hodak

  Pozz ja sam imao slucaj prije par mjeseci na Viber mi se javila Sonya i poslala ovakve podatke da stavim karticu pa nisam prihvatio. Moj tata je nazvao olx podrsku i prijavio i od tada saljem samo olx dostavom koja je najbolja😀

  husein

  Veoma vazne informacije i hvala na upozorenju

  Jasna

  Da

  Alma Odobašić

  Danas sam prevareni i novac mi je skinuti sa računa. Nažalost nisam dugo bila na olx-u i nisam vidjela upozorenje. Poruka poslana na viber pod imenom Faris Martok iz Laktasa. Isto preko nekog linka. Dugo sam na olxu , ali ovo je stvarno bože sacuvaj. Dabogda mu ne trebale moje pare a niti bio čije druge. Znači pošta, plaćanje pouzećem i to je to. Još sam u šoku. I sve su poruke izbrisane. Zvala banku i blokirali karticu ali su uspjeli otupiti novac. Eto, još jedna škola u životu.

  Mediha

  Pozz.. Isto mi se dogodilo nazalost.. da li su vam uspjeli vratiti novac i da li se smije racun koristiti ponovo??

  Alma Odobašić

  Nisam uspjela ništa, promijenili broj kartice, a račun ostaje isti i može se koristiti kartica.

  Adem

  Isto mi se desilo s tom osobom.Mozete li mi samo reci u kojoj banci imate karticu?Meni je napisao da ne radi sa NLB i Raifaisen

  Poštovani,

  savjetujemo Vam da kontaktirate banku, te zatražite adekvatan savjet. U slučaju da ste izvršili unos podataka, savjetujemo blokiranje, te izradu nove kartice.

  Lijep pozdrav.

  Elmin

  Sve top

  Speaker

  Hvala na korisnim informacijama. Lp

  Ogi

  S obzirom da se radi o tehnoloskom kriminalitetu pitam se dal policija radi nesto s tim u vezi.
  Imam na Viberu i dalje konverzaciju i sacuvan broj koji me je pokusao prevariti

  Amer

  Imam i ja sacuvan razgovor gdje sam mogao biti zrtva prevare, sreca nisam imao para na racunu i taj racun vise ne koristim.

  Adnan

  Hvala Bogu jos nisam imao ovakvih problema.

  Semir

  Imao slicno iskustvo sa inostranim kupcem,prekinuo svaki vid komunikacije.

  Muhamed

  “Ivana iz Velike Kladuse ” danas aktivna.
  +387 60 35 21 167 preko Whats Up.

  daniel

  Ista osoba danas mene kontaktirala, jos je aktvna, pazite se !!!

  Elvira

  Postovani, upravo mi se desio pokusaj prevare, bilo mi je sumnjivo sto nisam dobila nikakvu obavijest preko olx-a, nije se dodatno raspitala za artikal iako nije jeftin ni o velicini ni stanju i slucajno sam pogledala ovo za prevare. Dobila sam link kako ste i pisali. Predstavila se kao Katarina, ovo je broj da neko ubudzce ne nasjedne 063 928035

  Link koji je poslala je izbrisala odmah nakon sto sam napisala da cu je prijaviti

  Petra

  Nedavno sam imala ovakvo iskustvo, sreca prevara im nije uspjela. Ostavljam broj navedene osobe da se slucajno nekom drugom nebi desilo da ih ta osoba kontaktira i prevari: +40 724 951 603 na whatsappu ima naziv anastasia nail artist cini mi se.

  Eldin

  svaka vam cast imao sam slicnih situacija al samo odmah skontao da nije to to i hvala vam sto ste detaljno pojasnili lp

  Poštovanje OLX treba te uvesti zabranu oglasa ako prodavač ne objavi svoju tačnu adresu broj telefona mjesto prebivališta i da DA garanciju svog predmeta koji je u prodaji. Treba ukinuti kada se traži cijena predmeta oni zahtjevaju pp to mi govori da je taj prodavač nije pošteni trgovac da nešto krije od svih koji bi kupovali. Uvesti svaki artikl mora imati i cijenu tog artikla. Lijep pozdrav i primijenite ta pravila u OLX

  Cane Prebranac

  Slažem se, i zašto se ne brišu oglasi koje prijavljujem uredno sa linkom do odgovora kad trgovac/prodavac nema na stanju artikl a uporno obnavlja oglas ?! Evo dans kontaktiram lika iz mog grada, reko da uštedimo dostavu, treba mi baterija određena a on kaže nemam nikakvi baterija a na profilu 5 slični toj ima , i uredno ga prijavim i ništa ?!

  Alma

  Prije tri dana se i meni desilo ovo,s obzirom da sam novi korisnok olx-a nisam znala za ovakve vrste prevare,zamalo da sam nasjela,samo da sam imala karticu,upisala bih podatke i navodno “naplatila” artikl
  Bilo mi je sumljivo to sto mi je odoba inzistirala nekoliko puta da pozajmin neciju karticu,onda se obratim korisnicima grupe crna lista na fb
  I tamo podtavim upit
  Naravno,tamo su mi rekli da je prevara u pitanju

  Suad

  Nedavno sam imao pokusaj prevare,također preko Vibera,bas tako kako ste opisali,međutim odmah mi je to bilo sumnjivo i rekao sam ukoliko ga zanima artikl s mog profila da me kontaktira preko olx/a,međutim gubi mu se svaki trag.

  Slavica

  Upravo sam doživjela pokušaj prevare srećom paranoična sam pa nisam dala brojeve kartica. Osoba se predstavila kao Amir javio se na viber i ima sliku u policijskoj uniformi. Mislim da je ovo da se stvori osjećaj sigurnosti kod osobe koju namjerava prevariti.
  Na linkovima je prepiska razgovora i profilna slika

  http://prntscr.com/1sh6b5a
  http://prntscr.com/1sh6h4g
  http://prntscr.com/1sh6kja