Top
Kako prepoznati prevaru i sigurno vršiti kupoprodaju - OLX blog
fade
7902
post-template-default,single,single-post,postid-7902,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow-ver-1.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-vertical,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.2,vc_responsive

Kako prepoznati prevaru i sigurno vršiti kupoprodaju

Razvojem tehnologije i sve većom popularnošću online kupovine, pored mnogobrojnih pogodnosti dolaze i rizici sa kojima se prodavci i kupci suočavaju. U posljednje vrijeme OLX administracija je zaprimila veći broj prijava koje se odnose na zloupotrebu OLX.ba stranice. Na meti prevaranata nalaze se prodavci kojima se lažni kupci obraćaju izvan OLX.ba platforme, najčešće putem WhatsApp ili Viber aplikacije.

 

Kontaktirao vas je potencijalni kupac putem WhatsApp aplikacije i zainteresovan je za kupovinu vašeg proizvoda. Kupac vam je poslao fotografiju ili link vašeg oglasa i za sada ništa nije sumnjivo, jer ste navedeni oglas zaista i objavili na OLX.ba stranici.

Nakon što potvrdite dostupnost proizvoda, prevarant vam šalje link i tvrdi da je navedeni proizvod već platio. Klikom na link nalazite se na pola puta da postanete žrtva prevare, jer vas link vodi na novu i nepoznatu stranicu (koja izgledom može podsjećati na OLX.ba stranicu, stranicu BH Pošte ili stranicu druge kurirske službe) gdje će od vas tražiti da unesete podatke svoje bankovne kartice.

Kupac iz ovog primjera, ili bolje rečeno prevarant, tvrdi da je vaš proizvod već platio, što nije moguće iz dva razloga:

  1. Prilikom registracije na OLX.ba, nisu vam potrebni podaci sa bankovne kartice
  2. OLX.ba ne zahtijeva plaćanje unaprijed, isključivo se isto odvija pouzećem putem OLX brze dostave

Kupac vam šalje linkove na kojima se nalaze loše prevedeni tekstovi

Osim domene, još jedan od pokazatelja potencijalne prevare jesu tekstovi koji su često loše prevedeni sa ruskog ili engleskog jezika ili se koristi kombinacija nekoliko jezika.

 

Profil kupca nije verifikovan i/ili želi komunicirati van OLX.ba platforme

Još jedan razlog za uzbunu jeste ukoliko vas kontaktira korisnik koji nije verifikovao svoj profil i šalje vam e-mail adresu ili broj telefona za nastavak komunikacije van OLX platforme. OLX.ba preporučuje OLX poruke kao jedini ispravan način komunikacije.

 

Savjeti za sigurnu kupoprodaju na OLX.ba

  • Komunikaciju sa drugim korisnicima vršite isključivo putem OLX sistema poruka
  • Ni u kom slučaju ne dijelite vaše lične podatke poput e-mail adrese ili broja bankovne kartice (CVC/CVV broj) – za prijem uplate od kupca dovoljno je da ustupite vaš broj žiro računa ili IBAN
  • Ne vršite plaćanje proizvoda unaprijed, OLX.ba preporučuje OLX brzu dostavu kao siguran način dostave pošiljki
  • Obratite pažnju na domene/linkove koje vam korisnici šalju

Važno je napomenuti da na sprječavanju svake vrste zloupotrebe radi i naš Sektor za podršku korisnicima. U slučaju da se dogodi prevara, pokušaj prevare ili jednostavno želite provjeriti da li komunicirate sa potencijalnim prevarantom, savjetujemo vam da kontaktirate Sektor za podršku korisnicima gdje ćete dobiti korisne savjete i instrukcije.

Anesa
217 0 komentara
  • Skywalker

    Imao sam ovo iskustvo nedavno, sa dostavaba-mechas.shop. Odmah mi je to bilo sumnjivo, nakon provjere domena i same stranice jasno je bilo da je pokušaj prevare. Čim sam mu ukazao na to ugasio je i viber broj. Izgleda neki koordinisani napad na olx korisnike.

    19 Maja, 2021 at 20:06 Komentariši
    • Anesa | OLX.ba

      Poštovani,

      Drago nam je da ste na vrijeme uočili da se radi o lažnoj stranici. Domena je svakako bitna, kao i činjenica da se ni u kom slučaju ne ustupa broj bankovne kartice i CVV broj sa poleđine. Prema našim saznanjima, ova vrsta prevare prisutna je na mnogim kupoprodajnim stranicama, kako u regionu tako i u svijetu. Nadamo se da će aktivnosti koje poduzimamo dovesti do toga da se naši korisnici u što većoj mjeri informišu kako se mogu zaštiti, kako na OLX.ba tako i generalno prilikom ostalih online aktivnosti.

      Hvala Vam na komentaru i srdačan pozdrav!

      21 Maja, 2021 at 09:09 Komentariši
      • Velida

        Pozdrav, ja sam nažalost nasjela na ovu prevaru, dala sam sve podatke sa više kartica. U međuvremenu sam shvatila da je prevara i sve račune blokirala. Nisu ništa skinuli sa računa..

        5 Jula, 2021 at 21:28 Komentariši
        • Petra

          Takodjer dala podatke sa kartice al posto mi je bilo sumljivo dala sam podatke kartice na kojoj nema novaca, cim je ta osoba vidjela da na kartici nema nista gubi joj se svaki trag…
          Prestrasno.

          24 Augusta, 2021 at 15:20 Komentariši
      • Selma

        Pozdrav,meni se je upravo ta prevara desila🤦

        17 Septembra, 2021 at 23:39 Komentariši
        • Benjamin | OLX.ba

          Poštovana,

          ukoliko ste izvršili unos bankovnih podataka, savjetujemo Vam da kontaktirate banku, te zatražite blokiranje kartice.

          Lijep pozdrav.

          20 Septembra, 2021 at 11:44 Komentariši
    • Slaven

      Treba se paziti, sa razvojem tehnologije koja ide munjevoto, razvija se i niz novih na prvi pogled bezazlenih tehnoloskih i web prevara.

      7 Juna, 2021 at 04:36 Komentariši
  • Kenan

    Nikad nista ne placam bankivnom karticom sve sto kupujem placanje je kesom

    21 Maja, 2021 at 13:00 Komentariši
    • hako 6

      kešom plaćam

      24 Maja, 2021 at 09:56 Komentariši
    • Slaven

      Ja isto placam vrecicom.

      26 Juna, 2021 at 17:04 Komentariši
      • elma

        moze li mi neko objasniti zasto neko nakon sto mu posaljes narudzbu i dalje zeli da mu das licne podatke uz objasnjenje da ce mu nestati oglas

        15 Augusta, 2023 at 19:29 Komentariši
  • Aldin

    Samo keškm placat

    25 Maja, 2021 at 04:37 Komentariši
  • alfom11

    Mene su kontaktirali preko vibera porukom sa nekog broja +48 ********. Na žalost, nisam odmah uočio taj broj i obrisao sam dopisivanje u kojem sam tražio da se jave narudžbom preko PIK-a. Poslije toga se nisu više javili.

    26 Maja, 2021 at 06:07 Komentariši
  • Nerko908

    Ja samo vjerujem da je nešto što sam naručio plačeno kešom nisam baš za online plačanje.

    26 Maja, 2021 at 22:15 Komentariši
  • edin

    placanje iskljucivo kesom,oci u oci.

    2 Juna, 2021 at 07:23 Komentariši
  • Azra

    pozdrav,
    upravo pokušaj sa linka poluchenie-oplatu.xyz i broja 00387 644135547
    Kome mogu poslati sliku?

    2 Juna, 2021 at 09:49 Komentariši
    • Anesa | OLX.ba

      Poštovana,

      Možete nam poslati putem e-maila na pomoc@olx.ba.

      Hvala unaprijed i lijep pozdrav!

      2 Juna, 2021 at 10:29 Komentariši
  • davorin čubak

    Nisam imao ovih problema ALI POZDRAVLJAM VAŠE KORISNO UPOZORENJE !!

    9 Juna, 2021 at 13:38 Komentariši
  • Kenan

    Upravo mi se desio pokusaj kradje novca naravno nisam upisao svoje podatke.

    12 Juna, 2021 at 13:14 Komentariši
  • Djoki

    Samo gotovinom placat

    13 Juna, 2021 at 09:26 Komentariši
  • Svesifee

    Kako isključiti ovu poruku na Android OLX aplikaciji?
    Sve pročitao, sve jasno, samo mi je više dosadilo da je gledam.

    13 Juna, 2021 at 11:23 Komentariši
    • Anesa | OLX.ba

      Poštovani,

      Poruku ne možete isključiti. Iz predostrožnosti je tu, jer želimo da što veći korisnika informišemo o potencijalnim opasnostima. Kada se smanji broj prijava o pokušajima prevare, poruku će ukloniti OLX administracija.

      Hvala na razumijevanju i lijep pozdrav!

      14 Juna, 2021 at 10:11 Komentariši
  • Selmira Pelesić

    Prije dva dana, u vezi sa prodajom artikla, dobila sam upit i link: https://postaba.delivery-service.club/produkt/Ds-1YXX6. Tu je bio iznos uvećan za troškove slanja, koje ću primiti ako popunim podatke sa kartice i stanje na kartici. Tražila sam da napiše adresu na koju trebam poslati. Nakon što “prihvatim narudžbu” dobiću SMS poruku. Rekla sam da ću poslati gdje želi, da pogleda robu i da plati prilikom preuzimanja. Nije se više javio. Treba se znati da se ljudi svačim služe, a drugi nasjednu. Treba objaviti takve događaje. Pozdrav svima.

    22 Juna, 2021 at 10:37 Komentariši
  • Geograf91

    Imao sam nekoliko situacija gdje sam na “povjerenje” poslao artikal gdje sam nakon mojih pritisaka u nekih 10ak dana najzad novac dobio, inace se to ne bi nikada zavrsilo. Takođe sam prije desetak godina preveo jednom covjeku omanji text za manji iznos koji nikad novac nisam dobio, account je uklonio. To su neka iskustva, u suštini je prošlo preko 200 transakcija ( kupo-prodaje) bez ikakvih problema.

    23 Juna, 2021 at 14:10 Komentariši
  • Emir

    Mnogi prodavci imaju oglašene artikle koje nemaju na stanju i ne mogu ih isporučiti. Šta radite po tom pitanju jer za nas, kupce, pretstavlja čisti trošak i gubitak vremena?

    25 Juna, 2021 at 15:21 Komentariši
    • Anesa | OLX.ba

      Pozdrav Emire,

      Navedene slučajeve nam možete prijaviti putem e-maila na pomoc@olx.ba.

      28 Juna, 2021 at 09:20 Komentariši
      • Merima

        Imala sličan slučaj. Kupila tablet, garancija na 24 mjeseca. Nakon kratkog vremena baterija se pregrijavala. Pokušala komunicirati, rekli vratite, provjerićemo, popraviti ili poslati drugi. Da ne duljim, firma uredno registrovana zatovrena. Provjerom u PU dobila informaciju da je došlo do pronevjere novca. Obraćala se više puta osobi koji se vodila kao direktor, tvrdila da nema veze s tim. Tužba bi koštala više od tableta a i pitanje je da li bih i dobila i odgovor a ne zamjenu ili novi tablet. Toliko o poštenju. Tablet sam vratila prema uputama i ostala i bez novca i tableta a firma nestala nestala. Stranicu prodali nekom drugom koji tvrdi da ne zna ništa o tome. Piši propalo.

        14 Oktobra, 2021 at 10:34 Komentariši
      • Emir

        Ok super

        6 Januara, 2022 at 23:22 Komentariši
      • Vedran

        Poštovani,,šta raditi u slučaju kada naručim artkl preko OLX-a, i od 02.03.2022- 12.03.2022 ,još nedobijam isti,,a OLX u svom zakonu stavlja ,,kako će preko njih artikal biti siguran,zaštićen kupac,i stići u roku od 24-48h ..Potvrđeno mi je da je narudzba potvrđena ,poslana ,i da se izgleda ,,voza po magacinu Ilidze “????

        13 Marta, 2022 at 04:54 Komentariši
        • Anesa | OLX.ba

          Poštovani,

          Molimo da nam se javite putem e-maila na pomoc@olx.ba sa ID brojem narudžbe. Kolege će izvršiti provjeru sa poštom i poslati Vam povratnu informaciju.

          Hvala unaprijed i srdačan pozdrav!

          14 Marta, 2022 at 09:05 Komentariši
    • Goran Kogo

      i saam se pitam, pc servisi imaju u oglasima po 300 gotovih konfiguracija racunara, a imaju radnju sa 30m2.. mnogo je toga sta bi olx mogao da uradi ali nazalost nista se ne radi po tom pitanju.. takodje opcija da prodavac moze da ukine javna pitanja, kupcu se ne ostavlja nikakva mogucnost da ostavi recenziju ili misljenje nakon sto dobije robu (zvjezdice) da i drugi vide da li je sve bilo ok, djelimicno ok ili ne..

      4 Oktobra, 2021 at 17:57 Komentariši
    • Emir

      Jednostavno blokjrat i prijavit jer cisto gubljenje vremena gledat i, plus dogovarat za nesto sto ne postoji

      6 Januara, 2022 at 23:21 Komentariši
  • Markan1

    Hvala na upozorenju, a inače plaćam po dostavi

    27 Juna, 2021 at 06:12 Komentariši
  • Almina

    https://postaba.delivery-service.club/product/tScIl53hk
    Osoba se javi na viber ( a pise preko svog PC-a) kao da kupuje artikal sa vaseg pik profila te da je novac vec uplacen preko bh poste ( prethodnog linka) , i trazi vase podatke kartice. Nikako ne nasjedajte na unaprijed placanje, niti otvarajte bilo kakve linkove!

    29 Juna, 2021 at 21:32 Komentariši
    • Klub33

      I meni se javljao ali je glup čuj uplatio je a pošalji broj kartice ne računa ali netreba nasjedat svakako

      18 Jula, 2021 at 21:36 Komentariši
  • Almina

    https://postaba.delivery-service.club/product/tScIl53hk Viber prevara! Osoba kupuje vas artikal sa vaseg pik profila. Javi se na vas viber broj a pritom mu pise sa svog PC-a! Nikako ne ostavljajte podatke niti otvarate link !

    29 Juna, 2021 at 21:33 Komentariši
  • Danijela

    Imala sam i ja danas pokusaj prevare, sreca pa sam nazvala korisnicki servis, jer mi je sve to djelovalo sumljivo i oni su me upozorili da se radi o prevari… Lik se predstavio kao Stefan i slika na Viberu u uniformi policajca…

    3 Jula, 2021 at 23:54 Komentariši
  • Mirjana

    Imala sam pokušaj prevare o kojoma su neki već pisali. Poruka na Viber i WhatsApp, zatim traži podatke o kartici na koju će navodno uplatiti narudžbu. Budite oprezni!!

    7 Jula, 2021 at 17:14 Komentariši
  • Muamer

    Upravo sam imao pokusaj prevare,javljanje preko Wahtsapp-a i kao naruceno sve,placeno samo da potvrdim u linku.

    7 Jula, 2021 at 18:33 Komentariši
  • Dr_Cito

    Upravo pokušaj na način opisan odmah na početku. Kontaktirao me izvjesni “Stefan” +38766194556

    11 Jula, 2021 at 22:49 Komentariši
    • Dzeno

      Mene takodjer kontaktirao “Stefan” na viber sa broja 066194556 . Kad sam provalio, izvjesna osoba izbrisala link na kojem se trazi da se popune podaci.

      15 Jula, 2021 at 19:28 Komentariši
  • Miroslav

    Plaćam samo novcem, karticom nikad.

    13 Jula, 2021 at 22:26 Komentariši
  • Snježana

    Danas mi se desio pokušaj prevare,ali nažalost nije uspjela.Hvala Vam na podršci i upozorenjima.Sve je bilo tako kako ste opisali.

    15 Jula, 2021 at 19:06 Komentariši
  • Siw

    Mene su isto kontaktirali putem whatsApp-a. Pokusali skoro i uspjeli. Srecom pokusao sam kontaktirati kupca al nisam uspio i na vrijeme sam skontao i blokirao karticu. inace broj koji me kontaktirao je +387 60 35 21 167 na ime Ivana Klajic Velika Kladusa Banijska 12

    16 Jula, 2021 at 08:21 Komentariši
  • Klub33

    Mene su dva ili možda i jedan sa dva broja tako zalili prevarit ali reka sam im da broj kartice netreba ni za šta niti da tako želim već kurir kes i kraj

    18 Jula, 2021 at 21:27 Komentariši
  • Elvir

    Sta uraditi kada dobijete neispravnu stvar, a prodavac kasnije ne zeli vratiti novac.Dali prijaviti policiji ili ima neka druga solucija.LP

    23 Jula, 2021 at 06:36 Komentariši
    • Anesa | OLX.ba

      Poštovani,

      Molimo da se za navedeni slučaj obratite našoj korisničkoj podršci putem e-maila na pomoc@olx.ba.

      Lijep pozdrav!

      23 Jula, 2021 at 08:57 Komentariši
  • Denis

    Svasta se desava samo gledaju da prevare i da uvale

    23 Jula, 2021 at 20:46 Komentariši
  • vedo

    Danas su me kontraktirali na whatsapp, poslali link za popunjavanje podataka sa kartice. Da OLX nije postavio upozorenje ja bih nasjeo. OLX hvala a vi ljudi se pazite.

    25 Jula, 2021 at 19:30 Komentariši
  • Djoki

    Hvala

    26 Jula, 2021 at 09:55 Komentariši
  • ljubica djujic

    Po meni nije u redu sto nemogu direkno da pozovem ako zelim nesto da porucim,radi se o sobnim vratima puno drvo, i drugim stvarima

    27 Jula, 2021 at 15:22 Komentariši
    • Anesa | OLX.ba

      Poštovana,

      U pitanju su savjeti i preporuke za Vašu sigurnost. Vi svakako možete i telefonskim putem direktno kontaktirati prodavača, međutim ukoliko se desi određena prevara ili nezadovoljstvo naručenim, OLX nema mehanizme da Vaš u tom slučaju zaštiti.

      Srdačan pozdrav!

      27 Jula, 2021 at 16:08 Komentariši
  • Tarik

    I mene je kontaktirao Stefan sa broja 0644517336 preko vibera, a ovo je str gdje sam trebao uplatiti
    https://olx.ba.dellvery-3ds.shop/tracks/32380 Hvala olx na upozorenju

    29 Jula, 2021 at 22:35 Komentariši
  • Niko

    Pokusaj prevare. Poruka na viber dosla sa broja 0644517336 Stefan zeli da kupi artikal. Normalna komunikacija kakva je artikal jel sve ok itd.
    Dolazi link :https://olx.ba.dellvery-3ds.shop/tracks/32864

    Sa porukom:

    “Dao sam narudžbu i izvršio uplatu. Popunite obrazac i primite moju uplatu. Nakon toga ćete biti kontaktirani i morat ćete robu predati kuriru.”

    Na stranici trazi da se unesu podaci o kartici i iznos sredstava na kartici.

    1 Augusta, 2021 at 13:33 Komentariši
    • Ami

      Mene je takodje kontaktirala ista osoba ali sam odbila takav nacin rekavsi da prodaju vrsim samo preko olx dostave i placanjem kesom.

      27 Augusta, 2021 at 14:16 Komentariši
  • Alma Avdic

    Sta kad se skine novac sa racuna? Kcerka iskoristila moju karticu.

    2 Augusta, 2021 at 19:02 Komentariši
    • Benjamin | OLX.ba

      Poštovana Alma,

      savjetujemo Vam da kontaktirate Vašu banku, te zatražite pomoć i savjet zbog neovlaštene transakcije.

      Lijep pozdrav.

      4 Augusta, 2021 at 12:37 Komentariši
      • Zoran

        Na žalost banke nisu na našoj strani,… čak ni pet minuta nakon prevare/odobrenja online naloga banke ništa ne žele da poduzmu tj ne dozvoljavaju nikakav vid reklamacije… sramotno od strane banke…

        6 Septembra, 2021 at 21:55 Komentariši
    • Alma Odobašić

      Pozzz, jeste li uspjeli riješiti problem preko banke? I meni se isto dogodilo.

      13 Augusta, 2021 at 20:48 Komentariši
  • Zoran

    Dostavljac koji je dosao po paket nije htio da ga preuzme kaze da im je ves masina velika i da oni to nece da voze

    4 Augusta, 2021 at 20:10 Komentariši
  • Teo Hodak

    Pozz ja sam imao slucaj prije par mjeseci na Viber mi se javila Sonya i poslala ovakve podatke da stavim karticu pa nisam prihvatio. Moj tata je nazvao olx podrsku i prijavio i od tada saljem samo olx dostavom koja je najbolja😀

    7 Augusta, 2021 at 08:30 Komentariši
  • husein

    Veoma vazne informacije i hvala na upozorenju

    8 Augusta, 2021 at 06:24 Komentariši
  • Jasna

    Da

    11 Augusta, 2021 at 19:49 Komentariši
  • Alma Odobašić

    Danas sam prevareni i novac mi je skinuti sa računa. Nažalost nisam dugo bila na olx-u i nisam vidjela upozorenje. Poruka poslana na viber pod imenom Faris Martok iz Laktasa. Isto preko nekog linka. Dugo sam na olxu , ali ovo je stvarno bože sacuvaj. Dabogda mu ne trebale moje pare a niti bio čije druge. Znači pošta, plaćanje pouzećem i to je to. Još sam u šoku. I sve su poruke izbrisane. Zvala banku i blokirali karticu ali su uspjeli otupiti novac. Eto, još jedna škola u životu.

    11 Augusta, 2021 at 22:22 Komentariši
    • Mediha

      Pozz.. Isto mi se dogodilo nazalost.. da li su vam uspjeli vratiti novac i da li se smije racun koristiti ponovo??

      16 Augusta, 2021 at 23:21 Komentariši
      • Alma Odobašić

        Nisam uspjela ništa, promijenili broj kartice, a račun ostaje isti i može se koristiti kartica.

        9 Septembra, 2021 at 21:09 Komentariši
        • Adem

          Isto mi se desilo s tom osobom.Mozete li mi samo reci u kojoj banci imate karticu?Meni je napisao da ne radi sa NLB i Raifaisen

          17 Septembra, 2021 at 22:12 Komentariši
          • Benjamin | OLX.ba

            Poštovani,

            savjetujemo Vam da kontaktirate banku, te zatražite adekvatan savjet. U slučaju da ste izvršili unos podataka, savjetujemo blokiranje, te izradu nove kartice.

            Lijep pozdrav.

            20 Septembra, 2021 at 11:45
  • Elmin

    Sve top

    13 Augusta, 2021 at 20:06 Komentariši
  • Speaker

    Hvala na korisnim informacijama. Lp

    18 Augusta, 2021 at 09:34 Komentariši
  • Ogi

    S obzirom da se radi o tehnoloskom kriminalitetu pitam se dal policija radi nesto s tim u vezi.
    Imam na Viberu i dalje konverzaciju i sacuvan broj koji me je pokusao prevariti

    19 Augusta, 2021 at 17:55 Komentariši
    • Anesa | OLX.ba

      Poštovani,

      Vaša saznanja možete proslijediti nadležnim organima koji će Vam u skladu sa svojim nadležnostima proslijediti više informacija.

      Lijep pozdrav!

      22 Augusta, 2021 at 08:33 Komentariši
    • Amer

      Imam i ja sacuvan razgovor gdje sam mogao biti zrtva prevare, sreca nisam imao para na racunu i taj racun vise ne koristim.

      1 Septembra, 2021 at 20:29 Komentariši
  • Adnan

    Hvala Bogu jos nisam imao ovakvih problema.

    20 Augusta, 2021 at 06:07 Komentariši
  • Semir

    Imao slicno iskustvo sa inostranim kupcem,prekinuo svaki vid komunikacije.

    20 Augusta, 2021 at 08:01 Komentariši
  • Muhamed

    “Ivana iz Velike Kladuse ” danas aktivna.
    +387 60 35 21 167 preko Whats Up.

    20 Augusta, 2021 at 19:31 Komentariši
    • daniel

      Ista osoba danas mene kontaktirala, jos je aktvna, pazite se !!!

      25 Augusta, 2021 at 18:34 Komentariši
  • Elvira

    Postovani, upravo mi se desio pokusaj prevare, bilo mi je sumnjivo sto nisam dobila nikakvu obavijest preko olx-a, nije se dodatno raspitala za artikal iako nije jeftin ni o velicini ni stanju i slucajno sam pogledala ovo za prevare. Dobila sam link kako ste i pisali. Predstavila se kao Katarina, ovo je broj da neko ubudzce ne nasjedne 063 928035

    Link koji je poslala je izbrisala odmah nakon sto sam napisala da cu je prijaviti

    21 Augusta, 2021 at 10:56 Komentariši
  • Petra

    Nedavno sam imala ovakvo iskustvo, sreca prevara im nije uspjela. Ostavljam broj navedene osobe da se slucajno nekom drugom nebi desilo da ih ta osoba kontaktira i prevari: +40 724 951 603 na whatsappu ima naziv anastasia nail artist cini mi se.

    24 Augusta, 2021 at 15:19 Komentariši
  • Eldin

    svaka vam cast imao sam slicnih situacija al samo odmah skontao da nije to to i hvala vam sto ste detaljno pojasnili lp

    27 Augusta, 2021 at 09:27 Komentariši
  • Sakib

    Poštovanje OLX treba te uvesti zabranu oglasa ako prodavač ne objavi svoju tačnu adresu broj telefona mjesto prebivališta i da DA garanciju svog predmeta koji je u prodaji. Treba ukinuti kada se traži cijena predmeta oni zahtjevaju pp to mi govori da je taj prodavač nije pošteni trgovac da nešto krije od svih koji bi kupovali. Uvesti svaki artikl mora imati i cijenu tog artikla. Lijep pozdrav i primijenite ta pravila u OLX

    27 Augusta, 2021 at 10:53 Komentariši
    • Cane Prebranac

      Slažem se, i zašto se ne brišu oglasi koje prijavljujem uredno sa linkom do odgovora kad trgovac/prodavac nema na stanju artikl a uporno obnavlja oglas ?! Evo dans kontaktiram lika iz mog grada, reko da uštedimo dostavu, treba mi baterija određena a on kaže nemam nikakvi baterija a na profilu 5 slični toj ima , i uredno ga prijavim i ništa ?!

      4 Novembra, 2021 at 19:54 Komentariši
  • Alma

    Prije tri dana se i meni desilo ovo,s obzirom da sam novi korisnok olx-a nisam znala za ovakve vrste prevare,zamalo da sam nasjela,samo da sam imala karticu,upisala bih podatke i navodno “naplatila” artikl
    Bilo mi je sumljivo to sto mi je odoba inzistirala nekoliko puta da pozajmin neciju karticu,onda se obratim korisnicima grupe crna lista na fb
    I tamo podtavim upit
    Naravno,tamo su mi rekli da je prevara u pitanju

    28 Augusta, 2021 at 14:49 Komentariši
  • Suad

    Nedavno sam imao pokusaj prevare,također preko Vibera,bas tako kako ste opisali,međutim odmah mi je to bilo sumnjivo i rekao sam ukoliko ga zanima artikl s mog profila da me kontaktira preko olx/a,međutim gubi mu se svaki trag.

    29 Augusta, 2021 at 22:53 Komentariši
  • Roxor

    Imao sam krajem jula, istu situaciju, kao gore u SS. U Pitanju su bile poruke na WhatsApp i sa +49, broja, uplata unaprijed, pa onda slanje artikla i sl (u pitanju je bio tel, vrijednost, ispod 100€ – za ove neupucene sa +49☺). Naravno, zavrsilo se sa dvije rijeci, ali u svakom slucaju treba biti oprezan, svaka cast za clanak.

    30 Augusta, 2021 at 01:52 Komentariši
  • Rokiosam

    Danas mi se desila prevara
    Preko vibera trazena mi je kartica
    I podaci za uplatu koje sam dala i prevareni smo

    31 Augusta, 2021 at 20:30 Komentariši
  • vojkan

    Da se i ja malo uključim u temu prevara ali ne ovih koji su navedeni u naslovu nego u unutrašnje prevare među korisnicima koje se ovdje ne spominju , pošto sam od početka PIK-a a kasnije OLX-a vremenom sam naučio dosta toga kako prepoznati u nekom korisniku korektnog prodavca odnosno kupca . Prva stvar kada je PIK počeo sa radom mogli ste da imate dva i više profila koje niko nije kontrolisao tako da ste mogli da sam sa sobom trgujete zato kod nekih korisnika imate brdo notifikacija koje ga čine povjerljivom osobom a ustvari je prikriveni prevarant isto tako dva tri korisnika ili više njih naprave po dva profila i oni međusobno trguju i tu je veliki broj notifikacija a nisu ništa ni prodali ni kupili tako da kad otvorite profil mislite on je povjerljiva osoba i kada kupite dobijete u paketu ciglu i onda da li od stida zbog prevare ili nečeg drugog ne ostavite negativan dojam i on tako prolazi ne samo kod jednog nego ko zna koliko njih prevari . Druga stvar unaprije plaćanje pod prividom jeftinije dostave to nikad ne radite jer ko zna da li taj artikal ikad i stigne do vas a vi ste platili , samo dostava i to vam savjetujem preko OLX-a jer je to apsolutna najjeftinije dostave jedino ako prodavac ima sklopljen ugovor sa nekom od brzih pošta onda tako postupite i dopuna svega ovog tražite od prodavca da vam prije plaćanja dozvoli pregled pošiljke da biste se uvjerili da dobijate ono pto plaćate jer kad platite nema više reklamacije i još jedna stvar ako vam je prodavac poslao uredno dostavu a pregledom ustavnovite da nešto nije uredu pravite zapisnik i onda pošta mora da nadoknadi bilo kakav nedostatak ili štetu koja je prouzrokovana dostavom .
    Znači da napomenem uvijek tražite da vam se omogući pregled robe prije plaćanja ako vam je pošiljka isporučena a nemože da se pregleda slobodno je ne primajte i odmah obavijestite administraciju zbog čega ste odbili prijem da nebiste zbog toga bili banovani tj. blokirani na OLX-u . Imao bih još toga da vam kažem ali bilo bi predugačko kako da provjerite korisnika da li je pouzdan ili ne ,

    3 Septembra, 2021 at 11:41 Komentariši
  • Nedla

    Imao sam pokusaj prevare i zanima me ukucao sam broj kartice ime prezime i nazad ona 3 broja medjutim dobio sam sms poruku kao kod da ukucam za potvrdu ali nisam ukucao…zanima me dai moze skinuti pare ili ne

    11 Septembra, 2021 at 23:06 Komentariši
    • Benjamin | OLX.ba

      Poštovani,

      savjetujemo da kontaktirate Vašu banku, te opišete slučaj, uz provjeru stanja Vašeg računa.

      14 Septembra, 2021 at 12:04 Komentariši
  • Zikro

    Hvala na upozorenju nista ne kupujem karticom samo kesom

    17 Septembra, 2021 at 12:36 Komentariši
  • Vesić94

    Prije 2 sata mi se isto ovo desilo, sva sreća pa sam posumnjala i pokazala suprugu da provjeri o čemu se radi. Bukvalno iste poruke mi je neki izvjesni “Amir” slao. Katastrofa 😧

    17 Septembra, 2021 at 23:13 Komentariši
  • Upitnik

    Imao samnjucer ponudu na viberu da kliknem na link kao da potvrdim njegovu naruđbu. Prvo sta sam uradio pogledao sam da li imam bilo kakvu poruku na olix-u, sto naravno nije biko i odma sam blokirao broj na viberu.
    Poslao mi je slike koje bihvrado podijelio, sa ostalim korisnicima.

    18 Septembra, 2021 at 10:01 Komentariši
  • marsaltito

    upravo sam uplatio 10 maraka SMS dopune i nisam dobio kod, sta da radim

    18 Septembra, 2021 at 14:47 Komentariši
  • Tamara

    Pozdrav , desilo mi se isto da sam unijela podatke ali na racunu srecom nisam imala novac. Da li smijem ubuduce da koristim karticu, kada mi budu lijegale pare na taj racun, mogu li oni imati pristup? Ne koristim cesto pik i vjerovala sam da je siguran, tek kada mi se javio drugi kontakt na Viberu shvatila sam da je prevara.
    Usla sam u link i unijela broj kartice i cvv, da li su samo tada trenutno mogli da pristupe novcu?
    Molim vas za odgovor.

    19 Septembra, 2021 at 00:12 Komentariši
    • Benjamin | OLX.ba

      Poštovani,

      savjetujemo Vam da kontaktirate banku, te zatražite adekvatan savjet. U slučaju da ste izvršili unos podataka, savjetujemo blokiranje, te izradu nove kartice.

      Lijep pozdrav.

      20 Septembra, 2021 at 11:42 Komentariši
  • Senad

    +234 811 868 9112 Upravo jedan pokusaj prevare sa ovog broja

    24 Septembra, 2021 at 11:32 Komentariši
  • Vedad Rustemovic

    Ne placam bankivnom karticom.

    29 Septembra, 2021 at 08:58 Komentariši
  • Rajko

    Nemam komentar

    30 Septembra, 2021 at 16:06 Komentariši
  • Rajko

    Ok

    30 Septembra, 2021 at 16:08 Komentariši
  • Rajko

    Rajko

    30 Septembra, 2021 at 16:11 Komentariši
  • Dzafix

    Iako sam znao za to, svaka vam cast cast na upozorenju drugih.

    30 Septembra, 2021 at 17:51 Komentariši
  • Miroslav

    Radim isključivo s kešom.

    30 Septembra, 2021 at 20:36 Komentariši
  • vernes

    Pozdrav

    Sta ako su vec pare skinute sa racuna postoji li nacin da se izvrsi povrat ili mozda da se dodje do informacija krajnjeg prevaranta …

    1 Oktobra, 2021 at 10:07 Komentariši
    • Anesa | OLX.ba

      Poštovani,

      savjetujemo Vam da kontaktirate banku, te zatražite adekvatan savjet. U slučaju da ste izvršili unos podataka, savjetujemo blokiranje, te izradu nove kartice.

      1 Oktobra, 2021 at 13:07 Komentariši
  • Goran Kogo

    svega bi bilo manje da olx uvede pravilo da ako nesto prodajete morate da verifikujete i licni dokument, tada bi ako me neko i prevari mogaoi od olx-a da trazim podatke i da tuzim doticnog prevaranta.. naravno ukoliko dokazem da sam prevaren ili ostecen.. ovako,otvorena im vrata,ako nista onda da izgubimo vremena na pokusaj neke trgovine..

    4 Oktobra, 2021 at 17:51 Komentariši
  • Goran Kogo

    pa kakve to kartice imate ako mogu bez kod-a koji dodje sms-porukom da uzmu novac?!! ili bez potvrde o transakciji kroz app od banke.. smijesno, kome trebaju svi ti podaci od mojih kartica – nije problem evo pa pokusajte da uzmete 1 KM sa racuna..

    4 Oktobra, 2021 at 18:02 Komentariši
  • Dr_Cito

    Čuvajte se i ovih, kontaktiraju putem WhatsApp-a:
    +387 62 214 530
    +387 65 043 243
    Profilne slike dviju mladih ženskih osoba. U roku od 10 sec dva skoro identično započeta razgovora, tipa mogu li naručiti kurursku službu. Rekao sam može, na OLXu ima link za Brza dostava. Jedna je odmah odustala, druga je insistirala da joj odgovara više drugim putem. Rekao sam: Sretno!

    5 Oktobra, 2021 at 14:00 Komentariši
  • Adel Oruć

    Uvijek idite korak ispred i unaprijedite svoju zaštitu!

    8 Oktobra, 2021 at 10:25 Komentariši
  • Baja48

    Ok

    13 Oktobra, 2021 at 21:20 Komentariši
  • Djoki

    Srecom nisam imao ovakvo iskustvo da nasjednem na prevaru. U svakom slučaju hvala na savjetima.

    14 Oktobra, 2021 at 20:57 Komentariši
  • Junker

    Trebali biste uvesti opciju kupovine više proizvoda jednog prodavca. Postoje sitne stvari za koje je dovoljna jedna poštarina. Nedavno sam prevaren lošim proizvodom upravo iz razloga što nisam mogao naručiti preko vas 2 komada odjednom.

    16 Oktobra, 2021 at 15:57 Komentariši
  • dinozenica15@gmail.com

    Hvala

    17 Oktobra, 2021 at 07:02 Komentariši
  • Djoki

    Nisam imao ovo iskustvo ali hvala na savjetima.

    21 Oktobra, 2021 at 08:38 Komentariši
  • Vlado

    Imam problem sa korisnikom polcarBiH kupio sam pumpu servo novu, pumpa je ne ispravna nece da mi se jave, pa kad se jave daju mi neke brojeve koji su ugasen i ne dostupni, neznam vise sta da radim kome da se obratim pumpa je kostala 275km prevarili su me

    23 Oktobra, 2021 at 22:48 Komentariši
    • Anesa | OLX.ba

      Poštovani,

      Molimo da uz detaljan opis problema za navedeni slučaj kontaktirate OLX korisničku podršku putem e-maila pomoc@olx.ba.

      Hvala unaprijed!

      25 Oktobra, 2021 at 09:21 Komentariši
  • psiholog

    Dobro vece,
    Nalog maya090 je trazio moje podatke da mi kao uplati za artikal. Profil je vjerovatno kreiran za prevaru pazite se.

    31 Oktobra, 2021 at 21:30 Komentariši
    • Anesa | OLX.ba

      Poštovani,

      Zahvaljujemo se na prijavi. Na osnovu i drugih prijava korisnika, navedeni profil je suspendovan.

      Srdačan pozdrav!

      1 Novembra, 2021 at 09:23 Komentariši
  • Jasmin

    Bože sačuvaj,svega danas

    2 Novembra, 2021 at 21:29 Komentariši
  • Jasmin

    Svega danas

    2 Novembra, 2021 at 21:29 Komentariši
  • Jasmin

    Kad vam neko traži bankovnu karticu da VAM UPLATI novac na nju morate znati da je to nemoguće. Novac se može uplatiti samo na žiro-račun i vi dajete broj žiro-računaa NIKAD broj kartice. A broj kartice dajete samo kad vi hoćete da platite nešto tj. kad vi hoćete da kupite nešto.

    3 Novembra, 2021 at 18:46 Komentariši
  • Gojko dedijer

    Zašto ja nemogu verifikovao svoju adresu.
    Pokušavao sam bezbroj puta nisam uspio.pozdrav.

    11 Novembra, 2021 at 22:26 Komentariši
    • Anesa | OLX.ba

      Poštovani,

      Molimo da za pomoć kontaktirate korisničku podršku na broj 0333 407 700 ili e-mail pomoc@olx.ba.

      Srdačan pozdrav!

      12 Novembra, 2021 at 09:27 Komentariši
  • Hamid Mrsic

    Prevaren sam od strane olix.ba zelim da mi vrate olix pare za vise inf neka se jave

    15 Novembra, 2021 at 18:22 Komentariši
  • Kreso

    Ljudi zaista mi niste jasni i niste educirani ali ako uzimaš neku stvar u svoje ruke tada se educiraj npr bankovnu karticu. Na svakoj kartici piše broj kartice, broj racuna Vaš i piše CVV broj koji ima 4 cifre npr ako plaćate na internetu neki račun ili kupujete nešto sistem Vam traži taj CVV broj jer ukoliko ga ne znate ne možete platiti tj kupiti. Pa koliko imaš razmišljanje da dadnes nekome sve te brojeve, ako ti netko želi nešto uplatiti samo mu dadnete broj računa, ako ste mu dali podatke s kartice tada će on plaćati Vašom karticom, kupovati i čak možda i kockati na kladionici preko intrneta. Znači sve brojeve koji Vam se nalaze u novčaniku nikome ne dajite već ih čuvajte ali nažalost svi smo željni brze love pa na kraju ispadnemo naivni! Ovim starijim osobama banka treba svaki mjesec uvesti školu da ih educiraju isto onako kako smo mi mladi polagali vozački ispit.

    19 Novembra, 2021 at 03:19 Komentariši
  • Hari

    Da

    24 Novembra, 2021 at 17:52 Komentariši
  • Anel

    Prije par mjeseci bila je privlacna ponuda novih Iphone mobilni. Naravno radilo se o prevari prodavac je trazio avans unaprijed na njegov ziroracun. Primjetio sam po tome odmah jer mu je lokacija bila nepoznata i odgovore je davao iskljucivo preko wp-a. Radilo se o Srbijanskom drzavljaninu.

    3 Decembra, 2021 at 17:50 Komentariši
  • Zoran Zoric

    Imam problem na prijavu na svoj profil, moze li mi neko pomoci..

    11 Decembra, 2021 at 09:34 Komentariši
  • Matija Orasanin

    Imao sam isti problem i prije nego sto ste vi okačili ovo upozorenje ali na samu sreću nisam imao karticu jer nisam jos punoljetan i pitao sam oca da mi da karticu i nije dao

    17 Decembra, 2021 at 00:40 Komentariši
  • Dragana

    Ivana iz Kladuse je opet aktivna sa novim brojem telefona 062 616 169 i ima fotografiju sa vjencanja. Meni se javila prije Nove godine i umalo da nasjednem, morqla sam blokirati racun. Pazite se ljudi

    2 Januara, 2022 at 18:02 Komentariši
  • armina

    Upravo sinoc mi se desila ista stvar… Navodno je neko napisao da ce rezeevisat kurira a meni ce lec pare na racun… Naravno, prevara

    17 Januara, 2022 at 11:28 Komentariši
  • Marco

    Nije mi jasno, kako je moguce da neko moze samo na osnovu podataka sa kartice da skine sredstva sa racuna bez prethodne nekakve provjere ili saglasnosti vlasnika? Recimo i da se izvrsi legalna transakcija ( uplata) taj neko ko je izvrsio uplatu moze povuci svoja sredstva bez sglasnosti vlasnika. Stiti li banka svoje klijente i sredstva na racunima? Sredstva sa racuna se ne bi trebala tek tako stavljati na raspolaganje trecim licima. Niko, kao ni clanovi porodice bez punomoci i ovlastenja ne moze doci do sredstava na odredjenom racunu. Mislim da su ovo nedopustive greske banaka.

    29 Januara, 2022 at 12:19 Komentariši
  • Serif

    Upravo AKCIJA olx-a u zaštiti korisnika!
    oswaldrobert1111@gmail.com je SUSPENDOVAN!!!
    HVALA!

    5 Februara, 2022 at 21:02 Komentariši
  • Dario

    Želim da prijavim
    Profil jerry004, na profilu su mobilni telefoni po mnogo manjim cijenama, kada sam
    Kontaktirao prodavač, pisao mi je na Engleskom, da se čujemo na WhatsApp u. Ovo je 100% lažni profil, napravljen za prevare.

    6 Februara, 2022 at 10:54 Komentariši
    • Anesa | OLX.ba

      Poštovani,

      Zahvaljujemo se na prijavi. Izvršit ćemo provjeru i poduzeti potrebne mjere.

      Srdačan pozdrav!

      7 Februara, 2022 at 10:41 Komentariši
  • Djoki2

    Ok hvala

    7 Februara, 2022 at 20:43 Komentariši
  • Anita

    Pozdrav. Kupila sam novi ‘Wireless Repeater Router WiFi Ripiter Pojacivac’ od OLX prodavača, dobila korišteni i posve drugačiji repeater koji čak i zvecka (u njemu je nešto polomljeno) i nije u funciji. Tako da tu završava moja kupovina od bilo kojih shopova putem olx-a. Nemam opcije da im ostavim recenziju ni javne poruke. Čista prevara.

    16 Februara, 2022 at 09:10 Komentariši
  • Đuka

    Upravo pokušaj prevare sa broja +7 929 772-27-96 (Ovo je kao broj iz Rusije).
    Link koji mi se nudio je: https://posta-ba.ordersgetsites.cc/track/5731XXXX

    23 Februara, 2022 at 09:17 Komentariši
  • goran

    I preko vas kad se šalje paket oni otvaraju paket iako za to nemaju moje dopuštenje zadnji put kad sam slao paket preko PTT brze pošte vas poštar je preuzeo paket Ko je bio zatvoren i označen ja sam ga označio sa trakom u moto i stavio na njega oznake paket kad se vratio ili ga nije preuzeo primalac paketi vraćen pošto je tražila da im ja platim dostavu paketa ili mi neće dati paket moj Tko je išao preko vas tek u neke kad je poštar zvao svoju službu oni su mu rekli da paket uzme od mene da mi ne daje paket dok mu ja ne platim moj paket a posle nekog natezanja oni su mi dali paket bez naplate poštarine ja sam odmah primjetio da je paket otvoren i da je ponovo zatvoren da ništa ne fali unutra pa da vas ja priupitam smije li pošta da otvara paket koji se šalje preko vas ja mislim dao više nema nikakvog smisla pošta PTT ne ispunjava uslove za brzo diskretno slanje paketa Oni nemaju ni pečat ni zaštitu paketa koji se šalju nego kako se u pakuju Oni tako njega preuzmu mislim da to nije u redu Niti je to da oni radi predlažem da menjate dostavljača paketa preko vas postaje postala iako neodgovorna po paket dođu posle sedam dana dosta u čekaš I to 10 dana tako da mislim da to nije za njih nek se oni bave pismima i kovertama i penzijama a za dostavu angažuju te ozbiljno firmu koja se time bavi profesionalno a ne poštari

    23 Februara, 2022 at 10:37 Komentariši
    • Anesa | OLX.ba

      Poštovani,

      Paket može otvoriti kupac prije preuzimanja, ukoliko je prodavač naveo da je otvaranje dozvoljeno. Također, korištenjem OLX integrisane dostave ukoliko kupac ne preuzme pošiljku, trošak povrata do prodavača snosi OLX. Da bismo izvršili provjeru u Vašem slučaju molimo da nam se javite sa ID brojem narudžbe i svim ostalim detaljima na e-mail pomoc@olx.ba.

      Hvala unaprijed!

      24 Februara, 2022 at 10:00 Komentariši
  • Maja

    Poštovani ,želim da prijavim profil MrBlackk koji nema nikakvih transakcija iz Živinica i želi da upozorim ljude koji se bave felgama mlad vozi audi a3 noviji dođe da vidi felge odveze kod vulkanizera proba da su ok i onda maltretira vrati mi pare a drugo dolazio je kod nas više puta samo da vidi gdje se felge nalaze ,tako da znate da ta osoba nije čista da se dobro pazite krađa jer taj neće kupiti ništa ide samo u izviđanje ,ja imam dokaze da nas je maltretirao i rekli smo vrati felge a pošao je da ukrade čepove.Hvala puno i pazite sa kim komunicirate ti koji nemaju dojmove ako su stariji ljudi ok a ovako ne.

    6 Marta, 2022 at 11:04 Komentariši
  • Pocoyo

    Možete li mi poslati upute kako obrisati olx nalog, pošto ste postali lihvari onda nam olx nalog više ne treba.

    7 Marta, 2022 at 17:28 Komentariši
    • Anesa | OLX.ba

      Poštovani,

      U postavkama vašeg profila, pod korisničkim informacijama, na desktop verziji imate opciju brisanja profila. Za detaljniju pomoć možete pozvati našu korisničku podršku na broj telefona 033 407 700.

      Srdačan pozdrav!

      8 Marta, 2022 at 10:34 Komentariši
  • Marijana

    Sta je sa laznima ? Covjek naruci nesto ,ja pošaljem i nece da preuzme . Placam dostavu dva puta. Zasto ne blokirate takve?

    10 Marta, 2022 at 09:17 Komentariši
    • Anesa | OLX.ba

      Poštovana,

      Korištenjem OLX integrisane dostave ukoliko kupac ne preuzme naručeni artikal mi snosimo trošak povrata do prodavača. U tom slučaju također kolege iz nadležnog odjela vrše provjeru zbog čega kupac nije preuzeo artikal, te poduzimaju potrebne mjere ukoliko su potrebne.

      Srdačan pozdrav!

      11 Marta, 2022 at 09:35 Komentariši
  • samirindira

    Hvala na savijete ali i ja slike nisam ni objavilo od sata znaci da laže automatski.

    7 Aprila, 2022 at 21:06 Komentariši
  • Korozija

    Sve je to superal ima ono dali se tim prevarantima može više stati u kraj

    12 Aprila, 2022 at 20:47 Komentariši
  • Dzevad

    Htjeo bi prijavit prevaranta stavi sliku jednu a posalje ti skrojz drugo smartzum iz vogosce pazite se prevarant

    5 Maja, 2022 at 18:26 Komentariši
    • Belma

      Poštovani, hvala Vam na informaciji. Potencijalnu zloupotrebu OLX servisa, možete prijaviti putem kontakt forme, koju možete pronaći na linku https://pomoc.olx.ba/hc/bs

      Lijep pozdrav.

      6 Juna, 2022 at 12:24 Komentariši
  • Stralllee

    Prevaren sam na piku, uplatio sam 15km xbon i proslo je preko 2 dana i dalje nisam dobio sta sam kupio. Molim vas pomozite mi nekako

    11 Maja, 2022 at 19:11 Komentariši
    • Belma

      Poštovani, potencijalnu zloupotrebu OLX servisa možete prijaviti putem kontakt forme, koju možete pronaći na linku:
      https://pomoc.olx.ba/hc/bs

      OLX administracija vrši redovne provjere kršenja Pravila i uslova. Želimo Vam ugodnu i uspješnu kupoprodaju na OLX.ba stranici.

      Lijep pozdrav.

      6 Juna, 2022 at 12:29 Komentariši
  • HE-TUZLA

    Jedina situacija u kojoj su mi traženi podaci s bankovne kartice je kupovina OLX kredita putem obrasca vaše platforme ( u svrhu aktiviranja olx-dostave). Dokupljeni krediti vidljivi su mi u mom zbiru kredita…. i nadam se da je tu sve u redu. Pretpostavljam da imate regularni sigurnosni sistem zaštite podataka korisnika, pa ne bi bilo loše da u ovom upozorenju naglasite da je online kupovina dodatne količine olx-kredita putem vaše platforme sigurna od bilo kog oblika prevare. Lijep pozdrav OLX-timu.

    27 Maja, 2022 at 01:53 Komentariši
  • kaspar

    Korisnik savasevic je prevarant i lopov, aal ova stranica očito potiče takve stvari jer ne postoji mehanizam obrane od takvih. Katastrofa

    14 Juna, 2022 at 08:33 Komentariši
    • Belma

      Poštovani, potencijalnu zloupotrebu OLX servisa možete prijaviti putem kontakt forme, koju možete pronaći na linku https://pomoc.olx.ba/hc/bs ili pozvati našu korisničku podršku na broj telefona 033 407 700.
      Želimo Vam ugodnu i uspješnu kupoprodaju na OLX.ba stranici.

      14 Juna, 2022 at 09:19 Komentariši
  • senad_r

    Korisnik bravhh je neko dijete koje narucuje pa ne preuzima paket. Onda laze da mu nije stiglo, laze i broj mobitela ne znajuci da imam sve njegove podatke. U toku laganja da mu nije stiglo, i da ne zna zasto se vraca paket, raspituje se kod mene za drugi artikal slican, ne gledajuci kome postavlja pitanje. Potpuni lazov. Zanima me zasto ne postoji opcija da se prijave ovakvi korisnici koji samo trose tudje vrijeme. Naravno ovdje ne mislim na normalno vracanje artikla, kada otvorite paket i nesto nije kao sto je opisano u oglasu. Ja uvijek naznacim da se moze otvoriti paket, pogledati i vratiti ako nesto nije onako kako sam opisao. Stojim iza svake svoje rijeci napisane i nisam nikad imao problema. Ovdje se radi tacno o necijoj dosadi, igranju preko olx-a… Lp

    16 Juna, 2022 at 15:57 Komentariši
    • Belma

      Poštovani, potencijalnu zloupotrebu OLX servisa možete prijaviti putem kontakt forme https://pomoc.olx.ba/hc/bs ili pozvati našu korisničku podršku na broj telefona 033 407 700. Hvala na razumijevanju i lijep pozdrav!

      16 Juna, 2022 at 16:21 Komentariši
  • Miroslav

    AEgroup Sarajevo!!!
    Kako da prijavimo prevaru sa njihove strane?
    Je li moguće da se ovde vrše ovakve prevare? ovo je nevjerovatno šta su nam poslali.
    Ako vi ne reagujete prijavićemo u nadležni SUP!

    20 Juna, 2022 at 11:54 Komentariši
    • Belma

      Poštovani, potencijalnu zloupotrebu OLX servisa možete prijaviti putem kontakt forme koju možete pronaći na linku https://pomoc.olx.ba/hc/bs ili pozivom naše korisničke podrške na broj telefona 033 407 700. Hvala na razumijevanju i lijep pozdrav.

      20 Juna, 2022 at 14:46 Komentariši
  • Rifet

    Imate profil “vedran88”
    Stavlja kopije mikrofona i prodaje pod originale po puno vecim cijenama

    2 Jula, 2022 at 22:06 Komentariši
    • Belma

      Poštovani,

      kako bismo bili u mogućnosti izvršiti provjere, ljubazno Vas molimo da nas kontaktirate putem forme dostupne na https://pomoc.olx.ba.

      Lijep pozdrav.

      4 Jula, 2022 at 15:05 Komentariši
  • Tamni Vitez

    Prije par dana uzeo sam igricu od korisnika AMEX 550 kad sam uzeo poštu došo je prazan slomljen omot

    22 Jula, 2022 at 17:23 Komentariši
    • Belma

      Poštovani,
      kako bismo bili u mogućnosti izvršiti provjere, ljubazno Vas molimo da nas kontaktirate putem forme dostupne na https://pomoc.olx.ba.

      Lijep pozdrav

      25 Jula, 2022 at 09:51 Komentariši
  • Refik

    Pozdrav!
    Nedavno sam prošle sedmice imao slučaj gdje mi je kupac ženska osoba tražila da joj pošaljem podatke i broj kartice da uplati na istu 1000KM za moj printer nisam prihvatio takvu trgovinu već sam predložio direktno preko vaše službe ista mije odgovorila da će odmah po prijemu broja kartice izvršiti uplatu naravno nisam prihvatio ovakav vid kupovine ne zenam da bi me prevarili ali mi je bilo sumnjivo, te sam mislio,Vas direktno kontaktirati ali se kupac povukao te sve poruke izbrisao mislim da imam zabilježen u poruku ako je nađem poslat ću na uvid radi zaštite ostalih poštenih ljudi koji koriste vaše usluge lijep pozdrav ugodan rad Vam želim

    28 Jula, 2022 at 21:04 Komentariši
    • Belma

      Poštovani, hvala Vam na prijavi. Definitivno se radi o prevari. Molimo Vas da prijavu izvršite putem forme dostupne na https://pomoc.olx.ba. Lijep pozdrav!

      29 Jula, 2022 at 09:39 Komentariši
  • asmir730

    poz prevaren sam od strane korisnika Abid123 iz travnika uzeo mi jadnik 20 km x bon.dalje napravim drugi profil i uspijem da doboijem broj telefona sliku licne adresu i sta mi preporucujete hvala

    4 Augusta, 2022 at 10:28 Komentariši
    • Belma

      Poštovani, kako bismo bili u mogućnosti izvršiti provjere, ljubazno Vas molimo da nas kontaktirate putem forme dostupne na https://pomoc.olx.ba. Lijep pozdrav

      4 Augusta, 2022 at 11:45 Komentariši
  • Laguna12

    Prijava korisnika josip 1965coric

    6 Septembra, 2022 at 12:41 Komentariši
    • Belma

      Poštovani,

      kako bismo bili u mogućnosti izvršiti provjere, ljubazno Vas molimo da nas kontaktirate putem forme dostupne na https://pomoc.olx.ba. ž

      Lijep pozdrav

      7 Septembra, 2022 at 09:34 Komentariši
  • MilosavkaDragicevic

    Ja ne zelim diskusiju zeli peskire i krpe kako da porucim molim vas sta god da ukucam samo me vrati na pocetak

    15 Septembra, 2022 at 15:45 Komentariši
    • Belma

      Poštovani,

      Za detaljniju pomoć možete pozvati našu korisničku podršku na broj telefona 033 407 700.

      Lijep pozdrav

      16 Septembra, 2022 at 11:06 Komentariši
  • Bratislav

    Korisnik naloga aleks9 me je prevario time što je na prodajnom artiklu,konkretno na dres alan iverson pokušao i uspio obmanuti,uglavnom dres je na profilu bio za 20KM jeftiniji nego što mi je poštar donio, znači klasična prevara ja sam se javio dotičnom,međutim javila se njegova žena i saopštila mi je da je njen muž promjenio cijenu,kada sam tražio da se to nekako reguliše.
    Dobio sam sasvim jednostavan odgovor,a to je da sam na kraju blokiran od strane tog korisnika,jednostavno sasvim jadan potez i neočekivan,msm da u današnje vrijeme tih 20KM i ne vrijedi Bog zna šta,ali način na koji je to učinjeno me je baš zgrozio,i jednostavno sam imao potrebu da vam to i napišem,i u buduće pazite se,jeste da su to sitni novci,ali i obraz se gubi na malim stvarima.
    Lijep pozdrav 👋

    15 Septembra, 2022 at 22:40 Komentariši
    • Belma

      Poštovani,

      kako bismo bili u mogućnosti izvršiti provjere, ljubazno Vas molimo da nas kontaktirate putem forme dostupne na https://pomoc.olx.ba.

      Lijep pozdrav

      16 Septembra, 2022 at 11:06 Komentariši
  • Josip

    Josip je iz orašja . Kupio sam kožni mantil preko oglasa na olx. Vlasnil mi je poslao kožni sako M veličine a u opisi stoji da je L veličina.. stvar je prelijepa ali korisnik oglasnika je zloupotrebio vasu platformu i moje povjerenje

    28 Septembra, 2022 at 19:22 Komentariši
    • Belma

      Poštovani,

      kako bismo bili u mogućnosti izvršiti provjere, ljubazno Vas molimo da nas kontaktirate putem forme dostupne na https://pomoc.olx.ba.

      Hvala unaprijed.

      Lijep pozdrav

      3 Oktobra, 2022 at 14:27 Komentariši
  • Mario

    Dobro vecer,htjelo bih da provjeriti ovaj profil Bosanceros33 jer poklanja mobitel i trazi x-bon u iznosu od 14km ja sam mu to slao i on je rekao da je nevazeci tako da mislim da je prevarant.

    1 Oktobra, 2022 at 21:25 Komentariši
    • Belma

      Poštovani,

      kako bismo bili u mogućnosti izvršiti provjere, ljubazno Vas molimo da nas kontaktirate putem forme dostupne na https://pomoc.olx.ba.

      Hvala unaprijed.

      Lijep pozdrav

      3 Oktobra, 2022 at 14:27 Komentariši
  • Ljiljavulin72

    Uplatiila sam pik kredit 10 km ali nisam stavila id broj,možete li mi reći gdje mogu vidjeti id brij

    2 Oktobra, 2022 at 10:44 Komentariši
    • Belma

      Poštovana,

      Za detaljniju pomoć možete pozvati našu korisničku podršku na broj telefona 033 407 700. Hvala unaprijed.

      Lijep pozdrav

      3 Oktobra, 2022 at 14:27 Komentariši
  • Korisnik229

    Stranica “Energo” Posusje koja prodaje akumulatore i slicno je jako neozbiljna stranica, na rubu prevaranata. Mozes naruciti akumulator, ali kada pokusas da reklamiras isti, niko se ne javlja na broj na profilu, iako si zvao 20 puta, a kad im se javis na profil, kazu da se posalje postom (koja je skuplja od samog akumulatora) i ne zele da odgovaraju na popratna pitanja. Kao imas garanciju, koja ti se ne isplati, a akumulatori su sudeci po majstorima, dno. Cista neozbiljnost i svjesno izrabljivanje. Ne mozes im ostaviti palac dole, pa mogu ovako 🙂

    11 Oktobra, 2022 at 09:10 Komentariši
    • Belma

      Poštovani,

      kako bismo bili u mogućnosti izvršiti provjere, ljubazno Vas molimo da nas kontaktirate putem forme dostupne na https://pomoc.olx.ba. Hvala unaprijed.

      Lijep pozdrav

      11 Oktobra, 2022 at 09:43 Komentariši
  • Samira

    Juče pokušaj prevare preko whatsapp-a, ( moj broj nije vidlljiv na olx-u ) bez puno pitanja hoće da kupi artikal, ali da pošaljem fedexom u Laktaše, kartično plaćanje… Prvo fedex ne šalje dostave unutar BiH, niti ima mogućnost plaćanja pošiljke preko fedexa, odakle moj kontakt broj ??? Pretpostavljam da ima spremnu aplikaciju “fedex” gdje bi ja trebala unijeti podatke svoje kartice ( dobila sam sliku fedex kao uputstvo za korisnike…) Prijavila sam olx-u, pa samo da skrenem pažnju i ostalim korisnicima….

    18 Oktobra, 2022 at 14:41 Komentariši
    • Belma

      Poštovana,

      kako bismo bili u mogućnosti izvršiti provjere, ljubazno Vas molimo da nas kontaktirate putem forme dostupne na https://pomoc.olx.ba. Hvala unaprijed.

      Lijep pozdrav

      19 Oktobra, 2022 at 13:21 Komentariši
  • Tatlic

    Jucer pokusaj prevare, “Tarik Halilovic” iz Bijeljina, kontakt preko whatsapp-a broj 061940186. Čuvajte se

    27 Oktobra, 2022 at 11:03 Komentariši
    • Belma

      Poštovani, Poštovana,

      kako bismo bili u mogućnosti izvršiti provjere, ljubazno Vas molimo da nas kontaktirate putem forme dostupne na https://pomoc.olx.ba. Hvala unaprijed.

      Lijep pozdrav

      27 Oktobra, 2022 at 20:17 Komentariši
  • Predrag

    Pozdrav, na dva aktivna naloga dobijam ponude preko what's app-a o kupovini preko “DPD pošte” s čudnim rečenicama, rekao bih generisanim ili Google translate igra ulogu… Naravno, odbio sam ponude. Samo licno keš ili provjerene kurirske službe koristim. Razmišljam da prijavim ove poruke nekom u policiji

    28 Oktobra, 2022 at 14:05 Komentariši
    • Belma

      Poštovani,

      kako bismo bili u mogućnosti izvršiti provjere, ljubazno Vas molimo da nas kontaktirate putem forme dostupne na https://pomoc.olx.ba. Hvala unaprijed.

      Lijep pozdrav

      31 Oktobra, 2022 at 09:21 Komentariši
  • gringo1

    Upravo sam dozivio pokusaj prevare ali kad je doslo da dam broj kartice tad mi se upalio alarm! Znaci koriste nase brojeve, adresa u Bijeljini, ime i prezime naše, sve je naše jedino se primjeti robotski šmek poruka! Prevara u mom slucaju je isla preko Whatsappa! Sika profilna na Whatsappu je “naš(izgledom)” momak i pokrivena djevojka!

    28 Oktobra, 2022 at 17:26 Komentariši
    • Belma

      Poštovani,

      kako bismo bili u mogućnosti izvršiti provjere, ljubazno Vas molimo da nas kontaktirate putem forme dostupne na https://pomoc.olx.ba. Hvala unaprijed.

      Lijep pozdrav

      31 Oktobra, 2022 at 09:22 Komentariši
  • kolektor

    nisu samo prevaranti izvan pik domene.. ima ih i na piku.. vise puta sam prevaren čak i od onih koji imaju puno pozitivnih dojmova.. vi ste samo obična oglasna stranica i ni na koji nacin ne štitite korisnike i kupce….. kinezi su to lijepo riješili.. na primjer plati se puku i kod vas stoji novac dok kupac ne potvrdi da je sve u redu.. i onda vi tek tada pustite novac prodavcu.. kupujem na Ali expresu i uvjek mi je vracen novac nazad ako bilo sta nije u redu… ovo sto vi ukazujete na prevare je mlaćenje prazne slame… poduzmite nesto.. modernizujte transakcije i placanje preko pika.. pozdrav

    30 Oktobra, 2022 at 08:50 Komentariši
    • Belma

      Poštovani,

      kako bismo bili u mogućnosti izvršiti provjere, ljubazno Vas molimo da nas kontaktirate putem forme dostupne na https://pomoc.olx.ba. Hvala unaprijed.

      Lijep pozdrav

      31 Oktobra, 2022 at 09:22 Komentariši
  • Faruk Imamovic

    Samo upozorenje: Dobio sam u posljednja 3 dana 2 upita za kupovinu na whatsupp, insistiraju na dpd doatavi i link koji posalju za placanje sadrzi i polje cvv https://dpd.u-payments.cfd/75436174648…

    31 Oktobra, 2022 at 09:39 Komentariši
    • Belma

      Poštovani,

      kako bismo bili u mogućnosti izvršiti provjere, ljubazno Vas molimo da nas kontaktirate putem forme dostupne na https://pomoc.olx.ba. Hvala unaprijed.

      Lijep pozdrav

      31 Oktobra, 2022 at 10:31 Komentariši
  • Milan Ćurlić

    Pazite se i ako “kupac” pokušava “dobiti” vaš artikal putem neke od brzih pošta koje nisu dostupne u BiH (dpd na primjer), te kao što je autor članka naveo, ime i prezime prevaranta.

    31 Oktobra, 2022 at 21:21 Komentariši
  • Davor

    Upravo je ponudjena prevara ali nisam nasjeo ljudi propazite !!!

    Tekst koji prevarant nudi :
    https://dpd-ba.narudzba.cc/track/5531234475 Platio sam. Slijedite vezu i primite novac na svoju bankovnu karticu.

    Broj telefona 066 046 822

    Nadam se da policija moze nesto vise uciniti i da se prijave ovakvi.

    2 Novembra, 2022 at 08:18 Komentariši
    • Belma

      Poštovani,

      kako bismo bili u mogućnosti izvršiti provjere, ljubazno Vas molimo da nas kontaktirate putem forme dostupne na https://pomoc.olx.ba. Hvala unaprijed.

      Lijep pozdrav

      2 Novembra, 2022 at 14:00 Komentariši
  • Karaman

    Ja sam prevaren za karticu, ali na sreću mi nisu ništa skinuli novca,jer sam ih odbio u poslednji čas. Dobro otvorite oči, ovaj vid net-mafije i kradje je sve učestaliji.

    2 Novembra, 2022 at 14:36 Komentariši
  • vladimir

    upravo su probali da me prevare na taj nacin
    dobio sam link da posaljem preko dpd-a i da mi je vec uplacen novac
    da se javim njihovoj podrsci ako ne znam kako podici pare
    trazili u mi broj kartice cvc broj i koliko para imam na racunu radi sigurnosnih provera
    broj je hrvatski +385917851642 predstavlja se kao Monika Buratovic iz Jablanice
    lik koji sam dobio je https//dpd-ba.narudzbina.cc/track/5977564686
    rekli su da kliknem i upisem podatke koje mi kaze nujihova podrska
    kliknuo na link i upisao podatke , ali nisam isao nastavi ili posalji tako da ne znam da li sada imaju moje podatke
    karticu cu svakako blokirati ujutru , a i prazna je tako da sa nje ne mogu nista podici … posle toga mi je na istom linku otvaralo stranicu oficijalnu od dpd-a. kome moze da se prijavi ovaj vid prevare i da li ima vajde od toga da prijavljujem?

    3 Novembra, 2022 at 00:44 Komentariši
    • Belma

      Poštovani,

      kako bismo bili u mogućnosti izvršiti provjere, ljubazno Vas molimo da nas kontaktirate putem forme dostupne na https://pomoc.olx.ba. Hvala unaprijed.

      Lijep pozdrav

      3 Novembra, 2022 at 12:14 Komentariši
  • vladimir

    Upravo su me kontaktirali na whats up
    Sa hrvatskog broja
    Predstavila se kao Monika iz Jablanice da joj posaljem gume preko DPD brze poste
    Poslali su mi link I rekli da su vec uplatili pare da trebam da ih podignem I da ce doci kurir u dogledno vreme
    Kada sam usao na link trazili su mi sve brojeve kartice I koliko para ima na racunu radi sigurnosti
    Krenuo sam da ukucavam podatke , ali mi je bilo sumnjivo I nisam ih poslao
    Ne znam da li su mogli da vide nesto dok Sam kucao podatke
    Svakako cu blokirati karticu
    Samo da vas obavestim I pitam kome moze da se prijavi ?

    3 Novembra, 2022 at 09:18 Komentariši
    • Belma

      Poštovani,

      kako bismo bili u mogućnosti izvršiti provjere ovog i prethodnog slučaja prevare koji ste napisali, ljubazno Vas molimo da nas kontaktirate putem forme dostupne na https://pomoc.olx.ba. Hvala unaprijed.

      Lijep pozdrav

      3 Novembra, 2022 at 12:15 Komentariši
  • Emir

    +387 66 874 560, +387 65 897 497
    Ovo su dva broja s kojih su me kontaktirali s pokusajem prevare, trazenje podataka, kartice, itd…

    7 Novembra, 2022 at 20:22 Komentariši
    • Belma

      Poštovani,

      kako bismo bili u mogućnosti izvršiti provjere ovog i prethodnog slučaja prevare koji ste napisali, ljubazno Vas molimo da nas kontaktirate putem forme dostupne na https://pomoc.olx.ba. Hvala unaprijed.

      8 Novembra, 2022 at 10:18 Komentariši
  • Bane

    Upravo pokušaj prevare od strane profila Andrea62. Ne znam kako više ne odustanu i ne mogu da vjerujem da postoje ljudi koji nasjedaju na DPD dostavu, i da ostavljaju broj bankovne kartice?!?!

    8 Juna, 2023 at 11:22 Komentariši
    • Belma

      Poštovani, kako bi izvršili detaljnu provjeru molimo Vas da pišete na mail pomoc@olx.ba. Hvala unaprijed i lijep pozdrav.

      8 Juna, 2023 at 13:39 Komentariši
  • Arnela Jurešić

    Nažalost ja sam žrtva prevaranta, skinut novac sa računa…. Strašno, šta dalje….
    Prevara je od strane profila Modrica_aden……

    23 Augusta, 2023 at 00:20 Komentariši
    • Belma

      Poštovana, molimo Vas da prijavu izvršite putem maila pomoc@olx.ba. Hvala unaprijed i lijep pozdrav.

      23 Augusta, 2023 at 07:42 Komentariši

Objavite komentar