Top
Traktori na OLX.ba - OLX blog
fade
8391
post-template-default,single,single-post,postid-8391,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow-ver-1.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-vertical,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.2,vc_responsive

Traktori na OLX.ba

Znate li ko je izumio prvi traktor?

Revoluciju traktora pokrenuo je John Froelich 1892. godine kada je izumio prvi traktor sa benzinskim motorom. Prije njegovog izuma poljoprivrednici su se mogli osloniti samo na parne motore za plugove.

Prvi traktor sa benzinskim motorom

S druge strane, najveću popularnost traktorima donio je Henry Ford. Poznati Fordson je  prvi traktor masovne proizvodnje.

Fordson Model F

Traktor kao najvažnija poljoprivredna mehanizacija predstavlja univerzalnu mehanizaciju na koju se mogu priključiti mašine specijalnih namjena, kao što su plugovibalirke, grablje (mašine), sijačice, tanjirače, drljačetarupi i slično.

Traktori na OLX.ba

1. IMT

Industrija mašina i traktora a.d. (skraćeno IMT) je fabrika poljoprivrednih mašina koja se nalazi na Novom Beogradu. IMT je najpopularniji brend traktora u istočnoj Evropi, sjevernoj Africi i na Balkanu. Traktori iz proizvodne linije IMT su pogodni za obradu poljoprivrednog zemljišta, vinograda, kao i voćnjaka.

2. Zetor 

Zetor Tractors a.s. je proizvođač traktora iz Češke. Interesantna je činjenica da su u početku proizvodili isključivo avionske motore.

Zetor je svjetski poznati brend koji je za traktore prvi proizvodio sigurnosnu kabinu.

3. S.A.M.E. 

S.A.M.E., akronim za Società Accomandita Motori Endotermici, je italijanski proizvođač poljoprivrednih mašina. Braća Francesco i Eugenio Cassani osnovali su kompaniju 1942. godine u Italiji.

4. Massey Ferguson   

Massey Ferguson je svjetski poznati brend koji nudi širok izbor traktora i poljoprivrednih mašina.

Massey Ferguson kompanija proizvodi traktore sa rasponom snage od 75 KS do 400 KS u koje je ugrađen motor najboljeg kvaliteta i niskog održavanja.

5. Tomo Vinković  

Tomo Vinković je bivša hrvatska kompanija sa sjedištem u Bjelovaru koja je proizvodila traktore i druge priključne uređaje za poljoprivredu.

Danas, Hittner d.o.o. Bjelovar bavi se proizvodnjom traktora po obliku i namjeni identični onima koji su izlazili iz proizvodnih pogona Tomo Vinković.

6. John Deere 

John Deere je marka poljoprivredne mehanizacije koju proizvodi američka kompanija Deere & Company. U svom proizvodnom programu imaju traktore, kombajne, silažne kombajne, utovarivače, kosilice i drugo.

Danas je John Deere vodeći svjetski proizvođač poljoprivrednih traktora u 12 tvornica širom svijeta.

7. Ursus 

Ursus je poljski proizvođač poljoprivrednih mašina, sa sjedištem u Lublinu. Kompanija je osnovana u Varšavi 1893. godine i ima snažne historijske korijene u poljskoj proizvodnji traktora.

8. Fiat

Fiat Trattori S.p.A. je kompanija iz grupe Fiat osnovana 1919. godine. Fiat Trattori je vodeći italijanski konstruktor i jedan od najvećih proizvođača traktora  u Evropi.

9. Belarus 

Tvornica traktora Minsk (MTZ) predstavlja najznačajniju kompaniju u Minsku, glavnom gradu Bjelorusije. Prvi traktor, model MTZ-2, proizveden je 1953. godine.

10. Deutz – Fahr

Kompanija Deutz-Fahr je osnovana 1970. godine, od strane Klöckner-Humboldt-Deutz AG (KHD) i Fahr. 1995. godine kompanija je dobila ime SAME Deutz-Fahr (SDF), italijanska S.A.M.E. grupacija od tada je vlasnik kompanije.

Pored navedenih brendova, na OLX.ba stranici možete pronaći i brendove traktora poput Steyr, Landini, Lamborghini, Fendt, Hürlimann, YTO, Kubota, Mahindra, New Holland, Antonio Carraro i druge.

Traktor je najvrijednija poljoprivredna mehanizacija koju poljoprivrednik može posjedovati, te je od ključne važnosti odabrati pravi traktor. Vodeći brendovi traktora pružaju traktore dobre kvalitete koji imaju visoku produktivnost i niske troškove rada.

Kategorija Traktori na OLX.ba stranici broji više od 4.400 oglasa, a kompletnu ponudu istih možete pogledati OVDJE

Nadamo se da ćete odabrati pravi brend za sebe i svoje gazdinstvo, te na taj način poboljšati produktivnost i profitabilnost.

U nastavku, donosimo Vam par savjeta koji Vam mogu olakšati odabir traktora na OLX.ba stranici:

  • Servis za održavanje željenog traktora u Vašoj blizini.

Obzirom da mašine zahtjevaju održavanje i popravke, potrebno je prije odabira traktora određenog brenda uvjeriti se da je servisni centar u blizini Vašeg mjesta. 

  • Specifikacije i karakteristike željenog traktora 

Danas postoje razne vrste traktora, te je od iznimne važnosti poznavati svoje radne zahtjeve, kako biste uspješno odabrali traktor sa specifikacijama i karakteristikama koje odgovaraju baš Vama.

  • Površina Vašeg poljoprivrednog gazdinstva

Traktori se stavljaju u upotrebu prema veličini poljoprivrednih površina. U slučaju veće površine potrebno je odabrati traktor sa mnogo snažnijim motorom. S druge strane, traktor sa manje snažnim motorom i ograničenim karakteristikama bit će savršen za manju površinu.

  • Kupovina novog ili polovnog traktora

Na osnovu Vašeg budžeta potrebno je donijeti odluku o kupovini novog ili polovnog traktora. Kupovina novog traktora je velika investicija sa određenim prednostima, kao i garancijom, ali i kupovina polovnog traktora može biti odlična odluka, koja Vam može uštedjeti dosta novca.

  • Udobnost traktora

Važan faktor pri odabiru traktora jeste udobnost koju isti nudi korisniku. Vlasnik treba da bude siguran da je traktor koji je odabrao udoban za vožnju, kao i upotrebu.

I za kraj, zanimljivost!

Big Bud 16V-747 nosi titulu najvećeg traktora na svijetu. Konstruisan je po narudžbi 1977.godine u Montani, u Sjedinjenim Američkim Državama. Pokreće ga motor Detroit Diesel 16V92T od čak 1100 konjskih snaga i može da obradi 1,2 hektara u minuti. Težina traktora iznosi preko 60 tona, dužina mu je 8,69 metara, a širina 7,7 metara. Nevjerovatni Big Bud 16V-747 je 1977. godine prodan za 300.000 $, a danas, uzimajući u obzir inflaciju, cijena iznosi oko 1.300.000 $.

Big Bud 16V-747

 

Izvori:

  • https://www.cropsreview.com/history-of-tractors/ 
  • https://en.wikipedia.org/
  • https://tractorguru.in/tractor-blog/how-to-select-your-tractor
  • https://zg-magazin.com.hr/
  • https://www.thwhite.co.uk/
  • https://www.dieselworldmag.com/
Sedina | OLX.ba
Nema komentara

Objavite komentar