Top
Savjeti za uređenje dječije sobe - OLX blog
fade
3841
post-template-default,single,single-post,postid-3841,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow-ver-1.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-vertical,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.2,vc_responsive

Savjeti za uređenje dječije sobe

ideje_za_uredenje_djecije_sobe_olx

Opremanje prve dječije sobe može biti izuzetno uzbudljivo, ali i veliki izazov, pogotovo ako je u pitanju vaše prvo dijete.

Nudimo vam nekoliko ideja, koje taj proces mogu pretvoriti u užitak, a samim tim vam

osigurati da uvijek budete korak ispred.

 

Birajte namještaj koji vaše dijete neće tako brzo prerasti

Najvažniji komad namještaja u dječijoj sobi je zasigurno krevet za spavanje.

U ponudi su prelijepe kolijevke u kojima beba može spavati do godinu dana.

Međutim, ukoliko ne želite tako brzo ponovo prolaziti kroz proces opremanja i dekorisanja, savjetujemo krevetiće koji mogu poslužiti i do pet godina.

screenshot_5

Upitanju su kreveti sa dva podesiva nivoa madraca i mogućnošću pomjeranja ogradice, što je izuzetno važno. U takvom krevetiću novorođenče može spavati na prvom, visočijem nivou madraca, sa podignutom ogradicom, što i vama olakšava često spuštanje i uzimanje bebe, bez potrebe za saginjanjem.

S druge strane, dijete od pet godina može spavati na donjem madracu, također sa podignutom ogradicom koju može samostalno pomjeriti u slučaju odlaska u toalet.

 

Svjetlo ili mrak

 

Bilo da želite navići dijete na mračnu prostoriju noću ili pak na spavanje sa upaljenim svjetlom, važno je da osvjetljenje dječije sobe bude fleksibilno.

Osim standardnog osvjetljenja na plafonu ili zidu, u sobu obavezno uklopite i lampu koja će vam olakšati snalaženje u prostoriji u kasnim noćnim satima, a ni bebu, ni vas, neće dodatno razbuditi.

screenshot_10

Dječija soba nije samo dječija.

U dugim neprospavanim noćima, biće vam potreban ugodan kutak prilagođen samo vama. Možete odabrati klasične stolice za uspavljivanje i hranjenje beba, ali i udobnu fotelju koja poslije može poslužiti u bilo kojoj prostoriji u vašem domu.

screenshot_17

Ne morate imati temu

Likovi iz crtanih filmova su djeci sigurno najzanimljiviji i to je tema s kojom ne možete pogriješiti, ali kratkoročno.

Ukoliko ne želite mijenjati dekoraciju sobe svaki put kad se pojavi novi, popularniji crtani film, razmislite o tome da nemate temu.

Prosto odaberite omiljenu paletu boja i te boje primjenite u svim elementima prostorije.

Vodite računa da jedna od tih boja bude naglašena, a ostale boje iz vaše palete neka budu neutralne.

screenshot_8

Uzorci koji se ponavljaju

Omiljene boje možete upotrijebiti i kroz uzorke. Odaberite omiljeni uzorak: geometrijske oblike, sunce, cvijeće i oslikajte ih na krevetić, zid, zavjese…

Ukoliko se u vama krije umjetnik, koristite kist a ako, ipak, ne želite rizikovati, u ponudi su predivne naljepnice (stikeri) pogodne za sve glatke površine.

Sobe manje kvadrature vizuelno povećajte nanošenjem horizontalnih linija i zabavite se. Pruge mogu biti veselih boja i nalaziti se na lampi, plafonu, tepihu…

screenshot_18

Oslobodite svu svoju kreativnost – na jednom zidu

Pronašli ste omiljenu paletu boja ili uzorak koji biste voljeli vidjeti u vašoj novoj omiljenoj sobi, a ne znate na kojim dijelovima namještaja bi se najbolje uklopili – odaberite jedan zid.

Možete ga oblijepiti tapetom, dodati police, fotografije ili samo prazne okvirove koje ćete popunjavati uspomenama i dječijim crtežima.

Na tom jednom zidu – nema pravila.

screenshot_13

Udahnite život starim komadima namještaja

Možda vam tako ne djeluje, ali stari bosanski ćilimi se mogu odlično uklopiti u dječijoj sobi, sa TV komodom koju već odavno ne koristite i uz to su uglavnom vuneni i jako topli.

cilim

Komodu pretvorite u mjesto za presvlačenje bebe tako što ćete dodati udobnu spužvu i upotrijebiti sigurnosne pregradice.

Samim tim dobijate i dodatni prostor za čuvanje pelena i ostalih dječijih potrepština.

za-presvlacenje

Fotelju iz dnevnog boravka možete privremeno premjestiti u novu dječiju sobu. Kako biste je očuvali, prekrijte je tkaninom koja će se uklopiti sa ostatkom namještaja. Možda djeluje neprikladno, ali bijela boja je idealna zbog mogućnosti pranja na visokim temperaturama.

fotelja

Sigurnost

 

Na samom početku opremanja sobe, najčešće svi obraćamo pažnju isključivo na dekoraciju i uklapanje boja i u svemu tome zaboravimo na najvažniju stavku prostorije u kojoj boravi dijete, a to je sigurnost.

Jednom kad djeca počnu puzati i hodati, soba koju opremate postaje njihovo mjesto za istraživanje, penjanje po ladicama, otvaranje prozora i sve ono od čega kao roditelj, strahujete.

 • Postavite zaštite na oštre rubove namještaja

  screenshot_2

 • Nestabilan namještaj pokušajte pričvrstiti na zid
 • Ladice osigurajte sigurnosnim bravicamascreenshot_4
 • Koristite zaštitu na utičnicamascreenshot_1
 • Kada odaberete idealan krevetić za vašu bebu, provjerite materijal i boje kojim je lakiran. Bebe često grickaju ogradicu krevetića čim počnu samostalno da se podižu i stoje.

  Krevetiće ne smještajte u blizini prozora, ali ukoliko ipak ne postoji druga opcija, osigurajte prozor graničnicima koji dozvoljavaju maksimalno otvaranje prozora 10 cm.

  screenshot_3

  Na koje dileme ste vi nailazili pri dekorisanju sobe za vaše dijete?

  Podijelite s nama vaša iskustva i ideje.

   

  Želimo vam kreativnu i sretnu kupoprodaju!

Amela
Nema komentara
 • osmrtnice

  Hvala vam prekrasan članak o bitnim činjenicama

  7 Oktobra, 2016 at 15:10 Komentariši
 • hetty50

  Hvala Vam, ideje su izvsne, savjeti korisni!

  11 Decembra, 2016 at 01:11 Komentariši
 • Zozon

  Nije pametno praviti djecije sobe koje su skoro pa jednobojne odnosno koje nemaju jak kontrast. Beba u prvih mjesec dana vidi sve mutno, kao da ima dioptriju +20, i primjećuje jedino jake kontraste. Umjesto jednoličnih rozih, bijelih, ili plavih interijera, u dječju sobu trebalo bi barem u tom prvom razdoblju staviti komade namjestaja, tamne zavjese ili tapete koje će stvoriti kontrast.

  20 Decembra, 2016 at 12:06 Komentariši
 • semir

  ovo je cudo ovo je naj ljepse na svijetu

  17 Januara, 2017 at 18:18 Komentariši
 • Nenad

  hahahahaha hahahahaha hhahaha

  14 Marta, 2017 at 10:16 Komentariši

Objavite komentar