Sistem prijave artikala, odlična prilika za zaradu OLX kredita

prijavi_i_zaradi

OLX.ba administracija pruža svojim korisnicima šansu da direktno učestvuju u radu stranice kroz sistem prijave artikala, te na taj način zarade OLX kredit koji će im poslužiti za razne dodatne pogodnosti i opcije izdvajanja, koje mogu koristiti na svom profilu i artiklima.

Postoji nekoliko načina da kroz sistem prijave artikala zaradite OLX kredit, i to prijavom:

 • Duplih oglasa,
 • Kopiranja tuđih oglasa,
 • Zabranjenih artikala,
 • Kršenja pravilnika,
 • Nedozvoljenog naslova,
 • Lažnih/nepostojećih oglasa,
 • Prodanih artikala,
 • Pogrešnih kategorija,
 • Protuzakonitih prodaja.

Kako sistem prijave artikala radi?

Vi kao korisnik, ukoliko prepoznate bilo koji propust na artiklu, potrebno je da:

 1. Otvorite artikal na kojem je napravljen propust,
 2. Sa desne strane odaberete opciju “PRIJAVI“,
 3. Odaberete razlog prijave,
 4. U zavisnosti od razloga prijave, popunite tražene informacije u prozoru koji je različit za sve vrste prijave,
 5. Kliknete na opciju “Prijavi artikal“.

prijavi_zloupotrebu

Nagrada za ispravnu prijavu je maksimalno 3 OLX kredita. OLX.ba administracija je pojednostavila cijeli sistem, te u veoma kratkom periodu možete izvršiti više prijava i na taj način ostvariti veću zaradu.

Dodatno, svaki mjesec se vrši i odabir TOP 5 najvrijednijih korisnika, te se isti nagrađuju duplim bonus OLX kreditom.

Detaljan opis svih prijava artikala

 • Prijava duplih oglasa

Ukoliko korisnik posjeduje 2 identična artikla na profilu, za koje možete sa sigurnošću reći da su potpuno isti, otvorite te artikle. Nakon otvaranja, odlučite se za jedan te kliknite na opciju „Prijavi“ i odaberite opciju „Dupli artikal“.
U polje „Obrazloženje prijave“ unesite kopiju linka drugog artikla, te nakon toga kliknite na opciju „Prijavi“.
Samo na ovaj način Vaša prijava je ispravna.
Ako korisnik posjeduje nekoliko duplih artikala, bazirajte se na jedan artikal koji je „glavni“, a sve ostale prijavite na isti način, odnosno, kopirajući link originalnog artikla u obrazloženje prijave.

Kopiranjem linkova svih duplih artikala u jednu prijavu ne vršite ispravne prijave te se takve prijave odbijaju. Pored toga, dodatni komentari poput „Dupli artikal“ nisu potrebni, jer prijava neće biti potpuna i kao takva ne može biti prihvaćena od strane OLX sistema.

 • Kopiranje mog artikla

Ukoliko ste sigurni da je korisnik kopirao Vaš artikal (fotografije, detaljni opis isl.) otvorite artikal tog korisnika, zatim kliknite na opciju „PRIJAVI“ te odaberite „Kopiranje mog artikla“. U obrazloženju prijave kopirajte link Vašeg artikla te navedite koje stavke su kopirane sa istog. Nakon toga kliknite na opciju „Prijavi artikal“.

Samo ovako ispunjena prijava je ispravna.

 • Zabranjeno

Ova opcija nudi raznolik spektar prijava. Najčešće se koristi za prijavu artikala koji su zabranjeni za prodaju npr. razni gelovi za potenciju, duhan, cigarete, elektrošokeri, Facebook i Instagram stranice itd. Ukoliko pronađete takav artikal, dovoljno je da otvorite isti, kliknete na opciju „PRIJAVI“, odaberete razlog „Zabranjeno“ te u obrazloženju navedete kratak opis prijave. Nakon toga kliknite na opciju „Prijavi artikal“.

 • Kršenje pravila

Ova opcija kao i prethodna nudi širok raspon prijava, počevši od cijena u drugim valutama, navođenja lažnih lokacija, artikala u kojima se prodaje više različitih artikala (grupni artikli) i slično. Dovoljno je da pronađete takav artikal te kliknete sa desne strane na opciju „PRIJAVI“, i odaberete razlog „Kršenje pravila“. U obrazloženju prijave napišite kratak opis i kliknite na opciju „Prijavi artikal“.

 • Nedozovljen naslov

Opcija prijave “Nedozvoljen naslov” je vezana isključivo za naslove oglasa. Ukoliko pronađete oglas koji je naslovljen neprimjereno, ili je unutar istog navedeno više naslova artikala (više različitih proizvođača vozila, više modela mobilnih telefona…) ili jednostavno naslov ne odgovara artiklu koji se prodaje, tada otvorite taj artikal, kliknute na opciju „PRIJAVI“ te odaberte opciju “Nedozvoljen naslov“. U obrazloženju prijave navedite ispravan naslov artikla (sve drugo mimo naslova artikla je neispravna prijava), te kliknite na opciju „Prijavi artikal“.

 • Lažni artikal

Opcija „Lažni artikal“ se odnosi na artikle koje su lažni. Vrlo jednostavno, kao po prethodnim uputstvima otvorite artikal, kliknite na opciju “PRIJAVA”, odaberite “Lažni artikal” te u obrazloženju prijave napišite zašto smatrate da je taj oglas lažan. Nakon toga kliknite na opciju „Prijavi artikal“.

 • Artikal je prodan

Opcija „Artikal je prodan“ je direktno vezana za artikle koji su prodani ali su još uvijek aktivni na OLX.ba stranici. Takve artikle prijavljujete tako što otvorite artikal, kliknete na opciju „PRIJAVI“, odaberete „Artikal je prodan“ te u obrazloženju prijave navedete konkretan dokaz koji potvrđuje samu prodaju artikla (javna pitanja, poruka korisnika isl.). Nakon toga kliknite na opciju „Prijavi artikal“.

 • Pogrešna kategorija

Najveći broj prijava je upravo vezan za pogrešno odabranu kategoriju artikala odnosno pogrešno kategorisanje artikala prilikom objave. Ukoliko pronađete takav oglas, kliknite na opciju „PRIJAVA“ sa desne strane, odaberite „Pogrešna kategorija“ te nakon toga odaberite ispravnu kategoriju artikla koji se prodaje i kliknite na opciju „Prijavi artikal“

 • Protuzakonita prodaja

Opcija koja je slična opciji „Zabranjeno“. Pratite korake iz navedene opcije i Vaša prijava će biti ispravna.

Vaš OLX.ba – Svijet kupoprodaje!

16 mišljenja za “Sistem prijave artikala, odlična prilika za zaradu OLX kredita

 1. Poštovani Pik, mislim da niste dobro objasnili korisnicima upustvo
  za prijavu , niste nigdje spomenuli da trebaju nakon prijavljenih artikala izaći sa profila i opet to sve uraditi kao gosti odnosno hajvani … jer dupli posao se radi bez potrebno ali eto vi imate neka pravila

 2. Poštovani PIK – OLX.
  Ukoliko je jedan korisnik prijavio više artikala, bilo bi dobro da prijavitelju vratite informaciju da li je on prvi prijavio artikal, te ako ga nije prvi prijavio, prijavitelja treba obavjestiti da zbog tog ili nekog drugog razloga prijavitelj nije dobio PIK kredit, jer ukoliko prijavitelj nije bio prvi koji je prijavio, on bi to trebao znati kroz vašu povratnu informaciju a ne da iščekuje po nekoliko dana hoće li dobiti PIK kredit ili ne, i na kraju prijavitelj je uredno prijavio artikal, nije dobio PIK kredit a ne zna zbog čega ga nije dobio. Vrijedilo bi možda taj detalj urediti na takav način. Hvala.

 3. Postovani,
  niste naveli primjer sta ako se dogodi da dva korisnika prodaju isti artikal….npr automobil…….sto se moze utvrditi na osnovu registarske oznake….lp

 4. Slažem se sa “walter”-om, ima dosta artikala koji se prodaju kod više korisnika ili jedan korisnik ima više naloga, dokazivanje je vrlo jednostavno ili isti broj registracije ili baza podataka da se vidi da takav artikl nikad prije niko nije oglasio a sad odjednom 2 ili 3 i čak iz različiti mjesta korisnika od koji jedan nije potpuno popunio profil ili nedavno registrovan korisnik. Razumijete me o čemu pričam.

 5. Prokomentarisao bih kategoriju ” Pokloni”. U više navrata sam prijavio korisnike koji traže da im se pokloni, iako ta kategorija nije namjenjena tome. Sad se sve više pojavljuje ” Poklona” gdje korisnici traže odjeću, pelene, ciglu, posebne vrste mačaka i ko zna šta još. Ako već nije definisana podkategorija ”Potražnja” na sekciji ”Pokloni”, logično je da takve objave brišete, nebitno šta se potražuje. Ako se budu dopuštale takve objave, onda će ”Pokloni”, prerasti u ”Ko će da mi pokloni”.

 6. Poštovani,
  Molim za prijedlog da se i korisnici koji naruče artikal preko Pik dostave nagrade pik kreditom kao i prodavač jer ipak oni su ti koji plaćaju dostavu.
  Pozdrav.

 7. Pozdrav .
  Moj prijedlog je uvođenje novih kategorija za prijavu jer ima puno primjera zloupotrebe oglasa .
  Npr .u naslovu oglasa otkupljuje-kupuje auta a u slikama reklamira da prodaje i otkupljuje ,i mobitele i telefone i sve ostalo i u opisu detaljnom i ne spominje taj artikal ili samo jednom rečenicom a opis ima 100 rečenica o prodaji svih ostalih artikala sa profila .Ili drugi primjer u naslovu je prodaja ručnog sata a na slici naočale .Ta kategotija bi se trebala npr zvati slika i opis ne odgovara naslovu artikla .
  Takođe ima dosta zloupotreba pravljenja nekih setova gdje se osnovnom artiklu dodaje još 2 -3 i time ne novi svaki dan onjavljen,Takođe sa nekim osnovnim se dodaje kao poklon drugi i opet 80-10 oglasa istog osnovnog proizvoda sa gratis -ima

 8. Nije uredu da se objavljuju imena nagrađenih profila koji su podnijeli najviše prijava. Jer to nije u interesu tih korisnika, da na sebe navlače nečiji bijes i zelju za osvetom.

 9. Neko nema vaznijeg svog posla nego da prijavljuje druge korisnike,pa makar i lazno
  Par puta su moji oglasi prijavljeni ali nakon odgovora olx administraciji sam dobio samo izvinjenje

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *