Top
Sistem prijave artikala, odlična prilika za zaradu OLX kredita - OLX blog
fade
4272
post-template-default,single,single-post,postid-4272,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow-ver-1.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-vertical,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.2,vc_responsive

Sistem prijave artikala, odlična prilika za zaradu OLX kredita

prijavi_i_zaradi

OLX.ba administracija pruža svojim korisnicima šansu da direktno učestvuju u radu stranice kroz sistem prijave artikala, te na taj način zarade OLX kredit koji će im poslužiti za razne dodatne pogodnosti i opcije izdvajanja, koje mogu koristiti na svom profilu i artiklima.

Postoji nekoliko načina da kroz sistem prijave artikala zaradite OLX kredit, i to prijavom:

  • Duplih oglasa,
  • Kopiranja tuđih oglasa,
  • Zabranjenih artikala,
  • Kršenja pravilnika,
  • Nedozvoljenog naslova,
  • Lažnih/nepostojećih oglasa,
  • Prodanih artikala,
  • Pogrešnih kategorija,
  • Protuzakonitih prodaja.

Kako sistem prijave artikala radi?

Vi kao korisnik, ukoliko prepoznate bilo koji propust na artiklu, potrebno je da:

  1. Otvorite artikal na kojem je napravljen propust,
  2. Sa desne strane odaberete opciju “PRIJAVI“,
  3. Odaberete razlog prijave,
  4. U zavisnosti od razloga prijave, popunite tražene informacije u prozoru koji je različit za sve vrste prijave,
  5. Kliknete na opciju “Prijavi artikal“.

prijavi_zloupotrebu

Nagrada za ispravnu prijavu je maksimalno 3 OLX kredita. OLX.ba administracija je pojednostavila cijeli sistem, te u veoma kratkom periodu možete izvršiti više prijava i na taj način ostvariti veću zaradu.

Dodatno, svaki mjesec se vrši i odabir TOP 5 najvrijednijih korisnika, te se isti nagrađuju duplim bonus OLX kreditom.

Detaljan opis svih prijava artikala

  • Prijava duplih oglasa

Ukoliko korisnik posjeduje 2 identična artikla na profilu, za koje možete sa sigurnošću reći da su potpuno isti, otvorite te artikle. Nakon otvaranja, odlučite se za jedan te kliknite na opciju „Prijavi“ i odaberite opciju „Dupli artikal“.
U polje „Obrazloženje prijave“ unesite kopiju linka drugog artikla, te nakon toga kliknite na opciju „Prijavi“.
Samo na ovaj način Vaša prijava je ispravna.
Ako korisnik posjeduje nekoliko duplih artikala, bazirajte se na jedan artikal koji je „glavni“, a sve ostale prijavite na isti način, odnosno, kopirajući link originalnog artikla u obrazloženje prijave.

Kopiranjem linkova svih duplih artikala u jednu prijavu ne vršite ispravne prijave te se takve prijave odbijaju. Pored toga, dodatni komentari poput „Dupli artikal“ nisu potrebni, jer prijava neće biti potpuna i kao takva ne može biti prihvaćena od strane OLX sistema.

  • Kopiranje mog artikla

Ukoliko ste sigurni da je korisnik kopirao Vaš artikal (fotografije, detaljni opis isl.) otvorite artikal tog korisnika, zatim kliknite na opciju „PRIJAVI“ te odaberite „Kopiranje mog artikla“. U obrazloženju prijave kopirajte link Vašeg artikla te navedite koje stavke su kopirane sa istog. Nakon toga kliknite na opciju „Prijavi artikal“.

Samo ovako ispunjena prijava je ispravna.

  • Zabranjeno

Ova opcija nudi raznolik spektar prijava. Najčešće se koristi za prijavu artikala koji su zabranjeni za prodaju npr. razni gelovi za potenciju, duhan, cigarete, elektrošokeri, Facebook i Instagram stranice itd. Ukoliko pronađete takav artikal, dovoljno je da otvorite isti, kliknete na opciju „PRIJAVI“, odaberete razlog „Zabranjeno“ te u obrazloženju navedete kratak opis prijave. Nakon toga kliknite na opciju „Prijavi artikal“.

  • Kršenje pravila

Ova opcija kao i prethodna nudi širok raspon prijava, počevši od cijena u drugim valutama, navođenja lažnih lokacija, artikala u kojima se prodaje više različitih artikala (grupni artikli) i slično. Dovoljno je da pronađete takav artikal te kliknete sa desne strane na opciju „PRIJAVI“, i odaberete razlog „Kršenje pravila“. U obrazloženju prijave napišite kratak opis i kliknite na opciju „Prijavi artikal“.

  • Nedozvoljen naslov

Opcija prijave “Nedozvoljen naslov” je vezana isključivo za naslove oglasa. Ukoliko pronađete oglas koji je naslovljen neprimjereno, ili je unutar istog navedeno više naslova artikala (više različitih proizvođača vozila, više modela mobilnih telefona…) ili jednostavno naslov ne odgovara artiklu koji se prodaje, tada otvorite taj artikal, kliknute na opciju „PRIJAVI“ te odaberte opciju “Nedozvoljen naslov“. U obrazloženju prijave navedite ispravan naslov artikla (sve drugo mimo naslova artikla je neispravna prijava), te kliknite na opciju „Prijavi artikal“.

  • Lažni artikal

Opcija „Lažni artikal“ se odnosi na artikle koje su lažni. Vrlo jednostavno, kao po prethodnim uputstvima otvorite artikal, kliknite na opciju “PRIJAVA”, odaberite “Lažni artikal” te u obrazloženju prijave napišite zašto smatrate da je taj oglas lažan. Nakon toga kliknite na opciju „Prijavi artikal“.

  • Artikal je prodan

Opcija „Artikal je prodan“ je direktno vezana za artikle koji su prodani ali su još uvijek aktivni na OLX.ba stranici. Takve artikle prijavljujete tako što otvorite artikal, kliknete na opciju „PRIJAVI“, odaberete „Artikal je prodan“ te u obrazloženju prijave navedete konkretan dokaz koji potvrđuje samu prodaju artikla (javna pitanja, poruka korisnika isl.). Nakon toga kliknite na opciju „Prijavi artikal“.

  • Pogrešna kategorija

Najveći broj prijava je upravo vezan za pogrešno odabranu kategoriju artikala odnosno pogrešno kategorisanje artikala prilikom objave. Ukoliko pronađete takav oglas, kliknite na opciju „PRIJAVA“ sa desne strane, odaberite „Pogrešna kategorija“ te nakon toga odaberite ispravnu kategoriju artikla koji se prodaje i kliknite na opciju „Prijavi artikal“

  • Protuzakonita prodaja

Opcija koja je slična opciji „Zabranjeno“. Pratite korake iz navedene opcije i Vaša prijava će biti ispravna.

Vaš OLX.ba – Svijet kupoprodaje!

Amer
42 0 komentara
  • biznis

    Poštovani Pik, mislim da niste dobro objasnili korisnicima upustvo
    za prijavu , niste nigdje spomenuli da trebaju nakon prijavljenih artikala izaći sa profila i opet to sve uraditi kao gosti odnosno hajvani … jer dupli posao se radi bez potrebno ali eto vi imate neka pravila

    5 Novembra, 2017 at 10:06 Komentariši
    • Amer | OLX.ba

      Poštovani,

      dovoljna je jedna prijava artikla.

      Lijep pozdrav!

      5 Januara, 2018 at 11:16 Komentariši
      • boca21

        Postovanje ovdje bpca 21 uzeo sam drugi moblni kako da aktiviram svoj olx a zaboravio sam sifre

        5 Jula, 2018 at 02:05 Komentariši
  • Neven

    Poštovani PIK – OLX.
    Ukoliko je jedan korisnik prijavio više artikala, bilo bi dobro da prijavitelju vratite informaciju da li je on prvi prijavio artikal, te ako ga nije prvi prijavio, prijavitelja treba obavjestiti da zbog tog ili nekog drugog razloga prijavitelj nije dobio PIK kredit, jer ukoliko prijavitelj nije bio prvi koji je prijavio, on bi to trebao znati kroz vašu povratnu informaciju a ne da iščekuje po nekoliko dana hoće li dobiti PIK kredit ili ne, i na kraju prijavitelj je uredno prijavio artikal, nije dobio PIK kredit a ne zna zbog čega ga nije dobio. Vrijedilo bi možda taj detalj urediti na takav način. Hvala.

    9 Novembra, 2017 at 20:36 Komentariši
  • selver

    zasto nemogu da dopunim xbon kredit

    10 Novembra, 2017 at 14:42 Komentariši
  • IGOR

    kako da stavim oglas sa prodaju playstation 1

    20 Novembra, 2017 at 22:46 Komentariši
  • Walter

    Postovani,
    niste naveli primjer sta ako se dogodi da dva korisnika prodaju isti artikal….npr automobil…….sto se moze utvrditi na osnovu registarske oznake….lp

    21 Novembra, 2017 at 22:22 Komentariši
  • elvis

    Zanima me sto nisam dobio medalju za 65 dojmova

    25 Novembra, 2017 at 09:41 Komentariši
  • Dex

    Slažem se sa “walter”-om, ima dosta artikala koji se prodaju kod više korisnika ili jedan korisnik ima više naloga, dokazivanje je vrlo jednostavno ili isti broj registracije ili baza podataka da se vidi da takav artikl nikad prije niko nije oglasio a sad odjednom 2 ili 3 i čak iz različiti mjesta korisnika od koji jedan nije potpuno popunio profil ili nedavno registrovan korisnik. Razumijete me o čemu pričam.

    26 Novembra, 2017 at 16:20 Komentariši
  • Ognjen

    Prokomentarisao bih kategoriju ” Pokloni”. U više navrata sam prijavio korisnike koji traže da im se pokloni, iako ta kategorija nije namjenjena tome. Sad se sve više pojavljuje ” Poklona” gdje korisnici traže odjeću, pelene, ciglu, posebne vrste mačaka i ko zna šta još. Ako već nije definisana podkategorija ”Potražnja” na sekciji ”Pokloni”, logično je da takve objave brišete, nebitno šta se potražuje. Ako se budu dopuštale takve objave, onda će ”Pokloni”, prerasti u ”Ko će da mi pokloni”.

    27 Novembra, 2017 at 15:31 Komentariši
  • mehmed

    Poštovani,
    Molim za prijedlog da se i korisnici koji naruče artikal preko Pik dostave nagrade pik kreditom kao i prodavač jer ipak oni su ti koji plaćaju dostavu.
    Pozdrav.

    29 Novembra, 2017 at 20:31 Komentariši
  • Providur12

    Pozdrav .
    Moj prijedlog je uvođenje novih kategorija za prijavu jer ima puno primjera zloupotrebe oglasa .
    Npr .u naslovu oglasa otkupljuje-kupuje auta a u slikama reklamira da prodaje i otkupljuje ,i mobitele i telefone i sve ostalo i u opisu detaljnom i ne spominje taj artikal ili samo jednom rečenicom a opis ima 100 rečenica o prodaji svih ostalih artikala sa profila .Ili drugi primjer u naslovu je prodaja ručnog sata a na slici naočale .Ta kategotija bi se trebala npr zvati slika i opis ne odgovara naslovu artikla .
    Takođe ima dosta zloupotreba pravljenja nekih setova gdje se osnovnom artiklu dodaje još 2 -3 i time ne novi svaki dan onjavljen,Takođe sa nekim osnovnim se dodaje kao poklon drugi i opet 80-10 oglasa istog osnovnog proizvoda sa gratis -ima

    10 Decembra, 2017 at 19:21 Komentariši
  • psdm

    Zasto nema slika na artiklima

    24 Decembra, 2017 at 19:30 Komentariši
  • Sinisa

    Mene zanima,kako prijaviti korisnike koji salju poruke u pm i ostavljaju neki email?
    I stalno spamaju.

    25 Decembra, 2017 at 19:22 Komentariši
  • Miki

    Nije uredu da se objavljuju imena nagrađenih profila koji su podnijeli najviše prijava. Jer to nije u interesu tih korisnika, da na sebe navlače nečiji bijes i zelju za osvetom.

    31 Decembra, 2017 at 12:41 Komentariši
  • Privatni

    Neko nema vaznijeg svog posla nego da prijavljuje druge korisnike,pa makar i lazno
    Par puta su moji oglasi prijavljeni ali nakon odgovora olx administraciji sam dobio samo izvinjenje

    2 Januara, 2018 at 15:57 Komentariši
  • Stefan

    SUPER

    21 Januara, 2018 at 11:19 Komentariši
  • Stefan

    Telefon

    21 Januara, 2018 at 11:19 Komentariši
  • Stefan

    Svidjami se sve sto ljudi stavljaju

    21 Januara, 2018 at 11:21 Komentariši
  • Predrag

    Hahahaha

    4 Februara, 2018 at 14:00 Komentariši
  • Igor

    Glopo vam je ovo, nekoliko puta je moj oglas prijavljen bespotrebno. Potpuno ste bez potrebe promjenili kategoriju mog artikla, koji sam morao obrisati pa ponovo objaviti pod istom kategorijom JER ZAISTA JESTE IZ TE KATEGORIJE.
    Ako vec imate ovu opciju molim vas provjeravajte sta ljudi prijavljuju!

    18 Februara, 2018 at 23:07 Komentariši
    • ojebina

      e i mene to fakat nervira, kad mi prijave artikal sto nije u dlakine dlake u pravoj kategoriji, ,mislim dijelovi i oprema, motocikli i nije klip u masina za dijelove i neznam sta vec tako banalno..,kad je bas BAS auto u kategoriji motocikli, mobitel u kategoriji auto, to je OK, i ja sam bio vise nego aktivan i prijavljivao prije 2 godine, kao dobijes nekakvu nagradu, ime, medalju.. i na kraju MOHUNA, ali ovo sad, kad su rastabirili kategorije u podkategorije u dlake dlakine..i kad mi dodje obavijest da je artikal u pogresnoj kategoriji radi gluposti ili nicega, ospem se.. kontam jeli to bas BAS ljudima dosadno toliko, da dr.kaju po vas cijeli daan po tudjim artiklima, prijavljuju ,brinu se tudjm problemima i slicno cisto iz dosade.. ili je to pak unosan posao, jer kredit je kredit, i moze se koristiti za razne pogodnosti, a moze se i prebaciti drugome na racun, i kad sam vidio da se artikal (elektronska oprema, mobitel,navigacija itd, u pik radnji) moze kupiti za virtuelnu valutu 0 kredit, onda mi je bilo vise nego jasno o cemu se radi… ali sta je – tu je… moze tako i ok.. neka, ali mislim da netreba ici u detalje i prihvatati prijavu, ako je artikal u “pogresnoj”kategoriji, majca kratki rukav u ketegoriji dugi rukav, primjera radi… nego ako je bas u nekoj kontra kategoriji, pa hajde de, ali i to mi je bezveze, ljudi se trude biti vidjeni na vise mjesta.. ali zabranjeni ertilki, dup;i i slicno… prijava je ok… mozda ovo i prihvate, kad se ova trgovina pik bodovima razmnozi do epidemije, eh onda mozda i ucine nesto i ukinu ovo ili urede malo flexibilnije…

      26 Marta, 2018 at 19:32 Komentariši
  • ROB

    Selam svima da vas Allah nagradi

    22 Februara, 2018 at 12:04 Komentariši
  • Ejub

    postovanikim

    da li mogu da se registrujem sa njemackim telefonskim brojem i njemackom adresom boravka i kako ?

    hvala uz LP

    Nuhanovic

    24 Februara, 2018 at 13:53 Komentariši
    • BOGNEROV SIN

      BRACA NEMOZES TO AL MOZ DA IMOGNES NEKA KO AKO USPIJES MALO PROCACKAT JER TOTI JE SVE TAKO NIJE STOPOSTO SIGURNO AL OPET BI SE MOGLO NESTO POKUSAJ BRACA MOJ NEFALI TI NISTA KUCAJ TA MO VA MO IMOZES USPJET NEZNAM BAS JEL STOPOSTO AL MOGUCNOSTI SUTU NIKAD NEZNAS ETO BRATE PROBAJ BOGAMI NEZEZAM TE ETO MOZ DA UPALI

      14 Oktobra, 2018 at 22:58 Komentariši
  • Hasko

    Ljudi su poceli da redom prijavljuju sve sta stignu, da bi nakupili te kredite, treba sada pricati i o zloupotrebi prijava. Prijaviti i nekoga ko Vama plati oglasavanje je postalo smijesno. Ispade moze svaki korisnik koji se registruje prijaviti sta god mu smeta, cak i duple profile praviti pa igrat se malo prijavljivanja. Pokvarit cete Vasu platformu sa nepromisljenim odlukama.

    20 Marta, 2018 at 13:15 Komentariši
    • MALI BOGNER

      BRATE TOSU SVE SMEKERI I DRUKARE KAD LJUDE PRODA JU I UVALJUJU ZATE PIK KREDITE PRODALI BITE I OSMEKA LI PRVOM PRILIKOM TO TREBA PREBIT SVE BRATE ZAROBI TI STVARNO BEZOBRAZLUK STA SVE NER ADE ZA TU SICU TAJ PIKREDIT PATO NI SU PRAVE PARE

      14 Oktobra, 2018 at 23:00 Komentariši
  • DAN2015

    Postovani PIK da li vi dajete OLX kredit keo nagradu za prodan artikl putem Premium dostave. negde sam procitao da se dobija 20 pik kredita a prodao sam artikl putem pik Premium dostave. nisam dobio nikakav kredit pa me interesuje da li je to uopste istina
    LIJEP POZDRAV

    1 Aprila, 2018 at 08:10 Komentariši
    • Amer | OLX.ba

      Poštovani,

      – za svaku uspješno realizovanu OLX brzu dostavu gdje prodavač snosi troškove dostave, nagrađujemo ga sa 30 OLX kredita
      – za svaku uspješno realizovanu OLX brzu dostavu gdje kupac snosi troškove dostave, prodavača (pošiljatelja) nagrađujemo sa 10 OLX kredita, a kupca sa 20 OLX kredita

      Lijep pozdrav!

      2 Aprila, 2018 at 09:20 Komentariši
  • vedran ilic

    imao sam uspjesnu obavljenju premium dostavu (kao kupac) i nisam dobio 20 olx kredita ???

    6 Aprila, 2018 at 12:44 Komentariši
    • Amer | OLX.ba

      Poštovani,

      molimo Vas da se obratite putem sistema za podršku korisnicima na pomoc.olx.ba

      Lijep pozdrav!

      6 Aprila, 2018 at 12:55 Komentariši
  • Snupi

    Ljudi prodaju telefon pod nov, a ocito je koristen sto se vidi iz prilozenih fotografija.
    Kako prijaviti navedenu situaciju?

    9 Aprila, 2018 at 17:46 Komentariši
  • Alexander

    Cijenjeni,

    Dvije stvari koje uticu negativno na reputaciju sajta i mislim da zasluzuju status apsolutnog prioriteta su kopije telefona, i klasifikovanje ocigledno koristenih stvari pod “novo”.

    Sada korisnik mora da prodje kroz hiljade i hiljade kopija i laznih telefona da bi dosao brand-a koji trazi, sto je apsurd. Prvo mislim da se takvi telefoni ne bi ni smjeli nalaziti na OlX-u jer je distribucija laznih uredjaja ocigledno povreda brand-a i krivicno djelo. A drugo, iz prakticnih razloga, ako je trenutno dozvoljeno da se takvi uredjaji prodaju, bar bi morali imati svoju kategoriju, i trebali bi se naci u rezultatima pretrage, samo i iskljucivo onda kada korisnik, trazi konkretno te uredjaje.

    Isti problem je i sa ostecenim telefonima. Ni oni se ne bi trebali pojavljivati u pretrazi, osim ako korisnik iskljucivo ne trazi “ostece” ili “razbijen” telefon. Vecina ljudi kada kupuje telefon, ne zeli neispravan telefon, a zbog onih par koji se bave repariranje i preprodajom telefona, mislim da nije fer da se mi svi ostali kaznjavamo losim iskustvom na OLX-u.

    Mislim da bi se nesto trebalo poduzeti globalno kada je “tehnika” u pitanju glede ovog gore navedenog, jer je to problem s kojim sam se susreo u skoro svakoj kategoriji.

    Drugo, sto me zabrinjava i sto moj boravak na OLX-u cini jako neugodnim, je dozvoljavanje prevarantima da koristene artikle svrstavaju pod “novo”. Svi mi dobro znamo, sta “novo” znaci, i u toj kategoriji bi se trebali nalaziti samo artikli koji su prakticno receno netaknuti (fabricki neotpakovani, bez ostecenja kako na artiklu tako i na samoj FABRICKOJ ambalazi artikla). Ako je artikal otpakovan, taj artikal vise nije nov. Bez obzira na to koliko se prodavac izvlacio kako je “samo jednom obuo te cipele” ili “samo jednom skuhao jelo u toj serpi”, ili se “samo jednom okupao u tom kupacem kostimu” ti artikli vise nisu novi. “samo jednom koristen toalet papir” -vise nije “nov”

    I posto je prosjecan prodavac izgleda nekompetentan da pravilno definise sta je novo a sta koristeno, mislim da ostaje na piku da edukuje bezobrazne prodavce i u pravila uvede i deskripciju “novog” i “koristenog” artikla te unese i mjere sankcija za korisnike koji nastave krsiti pravila a samim time i reputaciju sajta.

    Mislim da bi pozitivno uticalo na sve korisnike kada bi OLX mjesecno objavljivao listu korisnika koji su dobili upozorenje, ili permanetan ban, zbog krsenja pravila.

    Ako ste dosli do ovdje, hvala sto ste imali strpljenja citati cjeli komentar iako je malo poduzi, ali mislim da radite fantastian posao, i jasno mi je da morate balansirati izmedju tolerisanja i broja korisnika ali iskreno mislim da nije fer da par crvljivih jabuka kvari sliku OLX-a i nipodastava ogromne napore koje ste dosada ulozili u izradu jednog ovakvog sajta.

    Hvala i lp!

    11 Aprila, 2018 at 08:08 Komentariši
    • amir.h

      Ovo je Pik srocio! Fujj…
      Nego ako milite da vam bude bolje, pa met u gavu.

      23 Aprila, 2018 at 20:43 Komentariši
      • Alexander

        ??

        16 Jula, 2018 at 17:20 Komentariši
        • Alexander

          Amire da je “pik ovo srocio”, dosad bi nesto uradili po tom pitanju. 3 mjeseca je proslo kako sam ostavio taj komentar, i dalje nista nije poduzeto po pitanju tih problema.

          16 Jula, 2018 at 17:24 Komentariši
        • Radinko

          Skuter sachs

          9 Decembra, 2020 at 20:21 Komentariši
  • Mesha

    Prijavio sam X artikala u posljednjih 10dana niti jedan nije maknut, a niti sam dobio pik kredit (koji mi je najmanji problem ovdje)….umjesto da udjem na pik i kupim artikal caskom, ja 10dana moram provesti trazeci i ispitujuci prodavace ko ima, a ko nema artikal koji je objavio…i to stoji im da imaju vise od 1komada, a nemaju niti jedan.. Niko nista ne sankcionise, a zasto, pa zato jer te pik radnje donose profit olxu i ne smiju im nista,…toliko o PRAVICNOM olxu.

    24 Februara, 2021 at 13:57 Komentariši
    • Anesa | OLX.ba

      Poštovani,

      Svi OLX korisnici imaju isti tretman. Nažalost, ponekad nismo u mogućnosti utvrditi da li je određena prijava ispravna ili ne, konkretno u slučaju da li prodavač ima robu na stanju. Ukoliko postoji pisani trag o navedenom to nam pomaže, u suprotnom nemamo mogućnost da provjerimo navode. Svako kršenje pravila OLX.ba stranice kada su u pitanju oglasi vodi prvo ka upozorenju korisniku i davanju određenog roka da izvrše korekciju. Ukoliko se ništa ne poduzme, slijede sankcije u vidu brisanja artikala ili suspenzije korisnika.

      Srdačan pozdrav!

      25 Februara, 2021 at 09:46 Komentariši

Objavite komentar