Top
Najčešće greške prilikom korištenja opcije prijave artikala - OLX blog
fade
4325
post-template-default,single,single-post,postid-4325,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow-ver-1.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-vertical,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.2,vc_responsive

Najčešće greške prilikom korištenja opcije prijave artikala

najcesce_greske_prijava

OLX administracija, na dnevnoj bazi, zaprimi nekoliko hiljada artikala u sistemu prijave artikala. Bitno je napomenuti da je oko 30% prijava neispravno. Takve prijave se odbijaju, te korisnike ne nagrađujemo OLX kreditom. Ponavljanjem pogrešnih prijava korisniku se može izreći i zabrana prijave artikala.

Svim korisnicima preporučujemo da detaljno pročitaju prethodni članak “Upute za prijavu artikala” u kojem je detaljno objašnjen svaki mogući slučaj.

Najčešće greške koje se javljaju u prijavama su:

  1. Prijava duplih artikala: korisnici često u obrazloženje kopiraju artikal koji su prijavili, ili više njih, ili dodaju komentare poput „Dupli oglas na profilu“. Takve prijave nisu ispravne. Neka vodič za prijavu duplih artikala budu OLX ID brojevi. Ukoliko su različiti, radi se o duplim artiklima.
  2. Prijava nedozvoljenog naslova artikla: najčešća greška korisnika je nepotpun naslov. Ako je naslov “Golf 5 tdi Audi BMW” u prijavu se mora unijeti “Golf 5 TDI” ili slično ukoliko se zaista prodaje automobil Golf 5. Pogrešna prijava je “Golf 5” ili samo “Golf”. Opis poput “Više modela u naslovu” je neispravan te se takve prijave odbijaju.
  3. Prijava pogrešne kategorije artikla: prijava pogrešnih kategorija artikala se prihvata samo u slučaju ispravnog odabira kategorije. Najčešća greška koja se pravi je pogrešan odabir (nove) kategorije. Npr. u prijavi artikala “Gume s felgama” treba se obratiti pažnja na sve a ne samo na slike artikala. Korisnici često slikaju kompletan točak, dok su predmet prodaje samo felge. Dodatno, da li je cijena navedena samo za gume ili samo za felge… Vezano za prijavu automobila u teretna vozila, preporuka je da se prijave samo ona vozila gdje je na oglasu naznačeno da su teretna.
  4. Prijave prodanih artikala: u ovoj sekciji prijave, potrebno je navesti konkretne dokaze da je artikal zaista prodan.
  5. Prijave lažnih oglasa su ispravne ukoliko u obrazloženju navedete konkretan dokaz šta je lažno na oglasu. U prijavi kilometraže i godišta automobila OLX administracija nije u mogućnosti utvrditi stvarno stanje artikala s obzirom da nema uvid u iste, te samim tim ni stvarnu kilometražu, godište i sl.
  6. Pored svega navedenog  potrebno je obratiti pažnju na servise i usluge. Artikli u kojima se nudi određena usluga ili servis je potrebno kategorisati u za to posebnu kategoriju.
  7. Prijave za grupne artikle su ispravne ukoliko se na oglasu nalazi više različitih artikala. Ako je riječ o istim artiklima u različitim bojama ili veličinama, prijava je neispravna.
  8. Prijave prevare korisnika se ne vrše putem sistema prijave artikala već direktno putem kontakt forme na stranici pomoc.olx.ba.

OLX.ba – Svijet kupoprodaje!

Amer
Nema komentara
  • Muamer

    Ovi što prijavlju ju.
    Oni su naj gori,

    9 Aprila, 2018 at 06:29 Komentariši
  • Bane

    Meni je onemogucena prijava artikala, ne znam iz kog razloga?

    9 Aprila, 2018 at 14:59 Komentariši
  • velimir

    postovanje,

    na mom profilu se pokazuje da mi je artikalizmjenjen ,valjda zbo neke prijave.

    ne znam o čemu se radi.

    samo trazim ratkapne male za golfovu alu felgu.

    I druga stvar…dobio sam kao poruku,ali je član blokiran…nemogu vidjeti njegov telefon i nista da vidim šta je htio.

    baš me zanima šta je to sporno i tvrdite da sam prijavljen od starne vise korisnika zbog obične ratkapne…ja kupujem i tražim a ne prodajem.

    hvala unapred na odgovoru.

    s postovanjem velimir lovrić

    22 Aprila, 2018 at 08:15 Komentariši
  • Hare

    Iskreno cesto se desava banovanje i razne zabrane radi glupih prijava od 100 % neprovjereneih korisnika i od strane adminitratora,tj.PIK-a(OLX-a),koji ne provjeravaju ko koga prijavljuje…
    Optuzenu stranu ne pitaju nista tako da mozete podnijeti bilo kakvu prijavu ako vam se neko ne svidza ili vam smeta i oni banuju…i vozdra mala raja…
    Peglanje vracanjw starog profila sve radi ljubomore nekog glupana….stoga molim vas malo vise da obratite paznju na korisnike,ovo je Bosna…ko ima dvije prodaje vise gledat ce kako da mu ukine profil…
    LP i sretno u daljnjem poslovanju…

    17 Septembra, 2018 at 14:34 Komentariši

Objavite komentar