Top
Savjeti za izradu začinskog vrta - OLX blog
fade
4541
post-template-default,single,single-post,postid-4541,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow-ver-1.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-vertical,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.2,vc_responsive

Savjeti za izradu začinskog vrta

blog-zacinski-vrt-olx-i-helios

 

Nedostatak prostora ne znači da ne možemo u svom domu napraviti mali začinski vrt. Imamo zanimljivo rješenje kako drvenu paletu pretvoriti u Vaš vlastiti mali vrt. Radni je vikend uvijek dobar izgovor za provođenje vremena u društvu dragih ljudi, a sunčani proljetni dani apsolutno savršeni zato da postanete stručnjak za „uradi sam“. Drvena paleta može biti izuzetno korisna. Držite oči otvorene jer to zaboravljeno blago možete pronaći iza ugla ili kod susjeda.

preobrazba_koteska1

Prije korištenja palete, potrebno ju je očistiti i izbrusiti dok njena površina ne postane glatka, ako želite jako glatku površinu produžite vrijeme brušenja. Paletu je moguće izbrusiti i ručno, no to će duže trajati.

preobrazba_koteska3

S palete odstranite dvije uske letve.

preobrazba_koteska2

Letve koje ste odstranili potom postavite na drugu stranu kako biste napravili korito za biljke.

helios

Prije nego što paleta preuzme svoju novu dekorativnu ulogu, potrebno ju je prikladno zaštititi. Najprije drvo premažite BORI impregnacijom s biocidom W, kako biste drvo zaštitili od štetočina.

preobrazba_koteska7

Sljedeći dan „korito“ prekrijte debelom folijom i klamericom joj pričvrstite rubove. Biljke će jedva dočekati da se smjeste u svoj novi dom.

helios-2

Kad se premaz impregnacije u potpunosti osuši (preporučuje se čekanje od 24 sata prije nanošenja lazure), drvenu površinu premažite BORI gel lazurom. Ako npr. želite tamnu površinu odaberite nijansu tikovine između šest dostupnih nijansi. BORI gel lazura novi je proizvod u Helios mješavini proizvoda i ima posebnu gel strukturu koja omogućava brzo i jednostavno nanošenje premaza bez kapanja. Posebna osobina gel lazure je da je nije potrebno miješati prije korištenja, a zanimljiva je činjenica da struktura i boja malo podsjećaju na čokoladni puding, interesantno, zar ne?

helios-3

Dok se lazura suši, na dno korita stavite kamenčiće, potom do sredine dodajte zemlju, pa začinsko bilje i cvijeće i potom još jedan sloj zemlje.

helios-5

Stiglo nam je proljeće, savršeno vrijeme za uživanje na svježem zraku, a sada možete smjestiti svoj mali vrt u dvorište i uživati u nadolazećim sunčanim danima.

helios-6

 

 

Anesa
Nema komentara
  • Dragana

    Interesantno vrijedi probati ?

    17 Aprila, 2018 at 19:15 Komentariši
  • Divaisback

    Ovo moram probati! Hvala Anesa! 🙂

    14 Augusta, 2018 at 10:17 Komentariši

Objavite komentar