Top
Samsung Galaxy S20 OLX test: Može li bolje od ovoga? - OLX blog
fade
6786
post-template-default,single,single-post,postid-6786,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow-ver-1.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-vertical,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.2,vc_responsive

Samsung Galaxy S20 OLX test: Može li bolje od ovoga?

Samsung Galaxy S serija je stvorena da bude sam vrh ponude u svijetu pametnih mobilnih uređaja. Iako je svakim danom sve teže nositi se sa izazovnom konkurencijom, Samsung ne silazi sa trona najboljeg na svijetu, a ostanak na vrhu sada bi mu trebao osigurati Galaxy S20 trojac. OLX Vam u nastavku donosi recenziju najkompaktnijeg modela, Galaxy S20.

UNBOXING

Samsung Galaxy S20 dolazi sa predvidljivim izborom dodataka. Uređaj se isporučuje sa punjačem snage od 25 W, USB-C do USB-C kablom, alatom za izbacivanje SIM kartice i parom AKG USB-C slušalica .

Nažalost, nisu uključene zaštitna maska i folija ali smo više nego zadovoljni sadržajem kutije gdje se nalaze vjerovatno najbolje slušalice koje mogu stići uz prodajno pakovanje.

DIZAJN

Nova Galaxy serija je posebna po vrlo prepoznatljivoj poleđini, drugačijoj od svih Samsungovih modela. Što se tiče ergonomije uređaja, manji Galaxy S20 je idealan. Klasična kombinacija staklenih i metalnih obloga lagana je, ali čvrsta. Klizava staklena površina mobilnog uređaja ne predstavlja problem zbog njegovih manjih dimenzija ali iako smo testirali najmanji novi model, korištenje sa jednom rukom nije lako. Tipke glasnoće i power tipka smještene su tačno tamo gdje želite da budu.

Jedina mana u dizajnu uređaja ogleda se u kameri koja izbija iz kućišta uređaja. Zbog njene veće površine i orijentacije, uređaj se klacka na ravnoj površini.

Dno uređaja rezervirano je za USB-C, glavni mikrofon i zvučnik, ali nažalost ovaj put nema više 3,5 mm izlaza za slušalice. Na vrhu je ostao slot za dvije SIM kartice, a umjesto jedne od njih možete iskoristiti i opciju za proširivu memoriju u obliku micro SD kartice.

PERFORMANSE

Kao i prethodnih godina, globalna verzija Galaxy S serije stiže sa Samsungovim vlastitim Exynos 990 procesorom (7 nm), a S20 uz njega ima 8GB RAM-a te minimalno 128GB UFS 3.0 interne memorije koja se može proširiti MicroSD karticama. U svakodnevnom radu Exynos 990 daje odlične performanse i čak se i pri težem radu samo blago zagrije što je za svaku pohvalu.

Aplikacije se otvaraju jako brzo, prebacuje se između njih s lakoćom te je općenito bilo kakav rad na S20 uređaju i više nego ugodan. Prosječni korisnici, ali i gameri će Exynosu 990 teško pronaći manu jer i najteže igre pokreće bez ikakvih problema. Memorije ima dovoljno za prosječnog korisnika (ako ne želite snimati 8k video često), a količina RAM-a dozvoljava lako prebacivanje između otvorenih aplikacija.

Čitač otisaka ispod ekrana nije najbrži jer je riječ o ultrazvučnom čitaču i za bolje iskustvo savjetujemo spašavanje istog prsta više puta.

Kvalitet telefonskih poziva je odličan a Galaxy S20 podržava dva fizička nano SIM-a i eSIM.

DISPLAY

Svake godine Samsung proizvodi vrhunski display za svoje vodeće modele a u posljednje vrijeme AMOLED display možete pronaći i na većini mid-range modela. Dynamic AMOLED 2X display u QHD+ rezolucijii i osvježenja od 120 Hz je dijagonale 6.2 inča. Display se proteže sve do uglova uređaja, sa malim centriranim otvorom za selfie kameru.

Većina mobilnih uređaja ima display od 60 Hz, a udvostručenje brzine osvježavanja znači da display može prikazati sadržaj sa 120 sličica u sekundi umjesto 60, što rezultira super fluidnom animacijom i glatkijim igrama. Osvježenje od 120Hz za sada nije dostupno u QHD+ rezoluciji ali vas uvjeravamo da takvo nešto nije potrebno.

Prikaz boja je više nego bogat, a u postavkama  možete birati između vivid i natural mode-a uz pregršt dodatnih opcija koji će prilagoditi display svakom oku. Čitljivost pod uglom je izvrsna, a osvjetljenje jako u zatvorenom prostoru a i na otvorenom, pa čak i pod direktnom sunčevom svjetlošću.

Podržan je i Always On prikaz obavijesti, koji će vam nadoknaditi izostanak notifikacijske LED lampice.

KAMERE

Za razliku od Ultre, najmanji S20 ne donosi 108 MP senzor, već za primarnu kameru koristi novi 12 MP s f/1.8 otvorom blende, a uz to je 28% veći od glavnog senzora prošlogodišnjeg Galaxy S10. Rezultat toga su iznenađujuće dobre fotografije u uslovima slabijeg osvjetljenja. Telefoto kamera je dobila nadogradnju u vidu megapiksela i ona ih broji čak 64, što je 18 više od telefoto kamere Ultre i ima maksimalni f/2.0 otvor blende.

Brzine okidanja slike kao i brzina fokusiranja – čak i u uvjetima slabijeg osvjetljenja radi odlično. Dostupna je mogućnost spašavanja fotografija i u RAW formatu što će se svidjeti onima koji vole naknadno obraditi svoje fotografije. Količina detalja na gotovo svakoj slici je fantastična i riječ je o definitivno vrhunskoj kameri koja neće razočarati čak ni najveće zaljubljenike u fotografisanje.

Glavna kamera podržava snimanje u HD, FHD (30 fps), FHD (60 fps), UHD (30fps), UHD (60fps) i 8K rezoluciji. Iako podržava  8K snimanje, mi preporučamo da za snimke koristite 4K (UHD) rezoluciju, jer izgledaju mnogo bolje uz toplije i ljepše boje, a uz to ćete sačuvati više memorije.

Prednja selfie kamera opremljena je 10 MP senzorom sa otvorom blende f/2.2 te pametnim Dual Pixel faznim autofokusom koji prati lice u kadru tako da se uvijek dobiju najbolji mogući rezultati.

BATERIJA

Samsung Galaxy S20 dolazi sa baterijom kapaciteta 4.000 mAh, što je veliko povećanje kapaciteta u odnosu na Galaxy S9 koji je nosio bateriju kapaciteta 3.000 mAh ili na Galaxy S10 i njegovu bateriju od 3.400 mAh. Testirali smo uređaj do krajnjih granica i nijednom nismo imali potrebu puniti ga u toku dana tako da možete biti sigurni da će S20 izdržati cijeli dan bez punjača šta god radili.

Čak i ako nekim čudom uspijete bateriju uređaja oboriti na nulu,  punjač snage od 25W će ga napuniti u trenu. Vjerujemo kako će sve ovo većini korisnika biti sasvim dovoljno, pogotovo ako u obzir uzmemo kako se baterija brže troši kada display podesimo na 120Hz osvježavanje slike. Možete dobiti još nekoliko sati screen on time-a podesimo li  osvježavanje na 60 Hz, ali upozoravamo da je razlika primjetna i zaista dolazi do izražaja u samom korisničkom iskustvu.

ZAKLJUČAK

Samsung Galaxy S20 je sigurno jedan od najboljih uređaja koji su trenutno dostupni na tržištu, a bez sumnje najbolji flagship manjih gabarita. Kupovinom uređaja dobit ćete izvrstan, oštar i svijetao display sa 120Hz osvježenjem, odlične kamere, top performanse i vrlo dobru autonomiju.

O ukusima se ne raspravlja, ali mišljenja smo da S20 izgleda lijepo i elegantno, a nudi i dodatne trikove poput bežičnog punjenja, bežičnog punjenja drugih uređaja, vodootpornosti i pregršt dodatnih prednosti. Cijena uređaja je prilično visoka, ali Galaxy S20 tu cijenu opravdava prilično dobro a na minus strani jedino što možemo pisati je izostanak 3.5mm audio izlaza.

Pogledajte i ponudu Samsung Galaxy S20 uređaja na OLX.ba!

OLX.ba – Svijet kupoprodaje!

Amer
Nema komentara

Objavite komentar