Top
Broj šasije - jedinstveni matični broj automobila - OLX blog
fade
7182
post-template-default,single,single-post,postid-7182,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow-ver-1.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-vertical,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.2,vc_responsive

Broj šasije – jedinstveni matični broj automobila

Šta je broj šasije?

Broj šasije ili identifikacioni broj vozila je jedinstvena identifikacijska oznaka sa 17 znakova koja se nalazi na svim automobilima proizvedenim nakon 1981. godine. Poznat i kao VIN (Vehicle Identification Number), broj šasije sa sobom nosi specifično značenje koje u potpunosti identificira proizvođača vozila, model, vrstu pogonskog sklopa, vrstu motora, modelsku godinu, tvornicu gdje se vršila montaža automobila, a pokazuje i serijski broj automobila.

U ovom vodiču upoznaćete se sa svim tajnama broja šasije.

Tekst i fotografije: Safet Šatara

Gdje se nalazi broj šasije?

Broj šasije jasno je istaknut u donjem lijevom uglu prednjeg vjetrobranskog stakla. Na ovoj poziciji možete ga pronaći gotovo na svakom automobilu

Na savremenim automobilima broj šasije obično se nalazi na više od 3 pozicije. Kako se radi o jedinstvenom identifikacijskom broju za svaki automobil, proizvođači postavljaju broj šasije na one pozicije koje su manje pristupačne za manipualciju. U zavisnosti od proizvođača broj šasije obično možete pronaći:

  • u donjem lijevom uglu prednjeg vjetrobranskog stakla
  • na naljepnici obično zalijepljenoj na unutrašnjem okviru prednjih lijevih vrata
  • ugraviran na okviru prednjih vrata
  • na dijelu šasije vidljive ispod poklopca motora (obično u blizini hladnjaka ili posude za za tečnost za pranje vjetrobranskih stakala)
  • na prednjem dijelu bloka motora
  • ispod rezervne gume
  • na unutrašnjoj strani stražnjih blatobrana (pogledajte iznad gume)

Svakako, proizvođači zadržavaju slobodu postavljanja broja šasije na bilo koju poziciju u automobilu. Tako se, recimo, broj šasije na Mercedesima proizvedenim prije 1980.godine nalazi i na pregradi između motornog prostora i kabine. Sa druge strane, na Volkswagenu Touranu, broj šasije postavljen je i na podnici ispred stražnjeg desnog sjedišta. Praksa je pokazala da se brojevi šasije mogu nalaziti i na desetinama drugih pozicija na automobilu.

Broj šasije na Volkswagenu Touranu nalazi se i na neobičnom mjestu – ugraviran je na podnici ispred stražnjeg desnog sjedišta i to ispod podnog pretinca

Šta nam otkriva broj šasije?

Da bismo razotkrili tajne broja šasije, raščlanićemo broj šasije sa Kije ProCeed JD proizvedene 2015. godine. Broj šasije je U5Y HM313A G L028974

Na fotografiji iznad možete prepoznati osnovne grupe znakova karakteristične za svaki broj šasije na automobilima proizvedenim nakon 1980.godine 

Broj šasije sastoji se od 17 jedinstvenih znakova. Napominjemo da se znakovi I, O, Q i Z ne koriste kao oznake u broju šasije zbog mogućnosti miješanja sa drugim numeričkim oznakama (brojem jedan, brojem dva i nulom).

Oznake u broju šasije možemo podijeliti u tri grupe:

WMI – WMI (World Manufacturer Identifier) predstavljaju prve tri oznake u broju šasije. Ove oznake otkrivaju proizvođača automobila i otkrivaju zemlju u kojoj se vršila montaža automobila.

Koristeći izvor koji smo za vas pronašli možete lako otkriti koji podatak kriju prve dvije oznake broja šasije iz našeg primjera. „U5Y“ iz „našeg“ primjera otkriva nam da automobil nosi porijeklo iz kompanije Kia Motors Slovakia. Poznavajući prve dvije oznake u broju šasije bilo kojeg automobila, možete jednostavno utvrditi zemlju porijekla. Napominjem da se u pojedinim slučajevima ovaj broj odnosi samo na zemlju porijekla proizvođača automobila. Tačna lokacija proizvodnje može se utvrditi i putem 11 oznake u broju šasije. Više o tome u nastavku teksta.

VDS – VDS (Vehicle Descriptor Section) predstavlja šest oznaka koje se nalaze od 4 do devete pozicije u broju šasije. Ove oznake opisuju generalne karakteristike automobila kao što su platforma automobila, tip karoserije ili model. VDS je jedinstven za svakog proizvođača. Pretragom broja šasije putem nekih od besplatnih servisa na internetu kao što je, recimo autodna.com, možete besplatno doći do osnovnih podataka koji se kriju upravo iza brojeva VDS-a. Za više informacija, svi internet servisi traže određenu nadoknadu.

Interesantno je to da je deveta oznaka u broju šasije zapravo oznaka putem koje određeni autoriteti mogu utvrditi ispravnost broja šasije. Proizvođači do ovog broja dolaze u skladu sa matematičkom formulom koju je razvilo Ministarstvo Saobraćaja SAD-a.

VIS – VIS (Vehicle Identifier Section) je grupa od osam znakova raspoređenih od devete do sedamnaeste pozicije u broju šasije (posljednje četiri oznake su uvijek numeričke). Autoriteti za izdavanje WMI-a preporučuju da proizvođači na prvoj poziciju u ovoj sekciji označe modelsku godinu automobila. To praktično znači da, u većini slučajeva, deseta oznaka u broju šasije pokazuje modelsku godinu. Napominjemo da ova oznaka ne mora obilježavati godinu proizvodnje, nego modelsku godinu određenog automobila. Za vas smo pripremili i tabelu putem koje možete zaključiti koje je modelske godine automobil čiji broj šasije provjeravate. U našem slučaju, deseta oznaka u broju šasije U5YHM313AGL028974 je slovo „G“. Tabela nam govori da je Kia ProCee'd iz ovog primjera 2016. modelske godine, iako je napustila proizvodnu liniju u Slovačkoj 2015. godine.

Deseta oznaka u broju šasije označava modelsku godinu automobila. U tabeli iznad pogledajte listu oznaka i način njihove dodjele

Oznaka na jedanaestoj poziciji u broju šasije označava tvornicu u kojoj je automobil montiran. Ovu oznaku dodjeljuju proizvođači i zavisi od velikog broja faktora, pa se čak može i promijeniti u toku proizvodnje jedne generacije određenog modela. Preostalih šest brojeva u broju šasije dodjeljuju se direktno na proizvodnoj liniji u toku proizvodnje. Upravo ovi brojevi (uz kombinaciju sa ostalim oznakama u broju šasije) otkrivaju serijski broj automobila, opremu, detaljne informacije o ugrađenim pogonskim elementima, ovjesu, mjenjaču i svim drugim tehničkim informacijama.

Broj šasije obično se nalazi i na naljepnici na okviru vrata ili na naljepnici na vratima

Kako nam broj šasije može pomoći prilikom kupovine polovnog automobila?

Broj šasije možemo smatrati jedinstvenim matičnim brojem automobila. Upravo ovaj identifikacioni broj spašava se u javne baze podataka prilikom registracije automobila, prilikom servisiranja automobila, a registruje se i prilikom bilo kakve (prijavljene) nesreće u kojoj je automobil učestvovao. Dakle, koristeći broj šasije kupac polovnog automobila može izvršiti sljedeće provjere:

a. provjeru u ovlaštenom servisu

Uz vlasničku knjižicu automobila, ovlašteni servis, prema broju šasije, u stanju je provjeriti servisnu historiju održavanja određenog automobila, te otkriti sve servisne intervencije koje su vršene na automobilu u bilo kojem ovlaštenom servisnom centru na području Evrope.

b. provjeru broja šasije putem online servisa kao sto je Carvertical, AutoDNA i drugi

Ovakvi servisi provjeravaju baze podataka ukradenih vozila na području Evrope, javne baze podataka o nesrećama na putevima, baze podataka o servisiranju vozila, te dostupne baze podataka o taksi vozilima i vozilima javnih službi. Koristeći posljednje blockchain tehnologije, ovakvi online servisi ekstrapoliraju informacije iz ogromnih baza podataka i predstavljaju ih u jednostavno razumnoj formi.

Pored pojedinih servisnih informacija i informacija o nesrećama, putem ovakvih servisa moguće je doći i do kompletnih informacija o automobilu kao što su:

– godina proizvodnje,

– kompletna lista opreme,

– potpune tehničke specifikacije za određeni automobil,

– historiju održavanja (u posebnim slučajevima),

– historiju nesreća,

– zvaničnim opozivima za određeni model,

– procijenjenog broja pređenih kilometara

Cijene za usluge ovakvih servisa kreću se od 15-40 KM za provjeru jednog broja šasije.

Sudeći prema iskustvima, najveće povjerenje klijenata uživaju Carvertical i autoDNA.

Šta ako broj šasije na mom automobilu ima manje od 17 znakova?

Na fotografiji vidite broj šasije 1592800008. Ovaj broj šasije ima 10 znakova, a dodijeljen je u Volkswagenovoj tvornici automobila, prije formiranja jedinstvenih pravila za dodjeljivanje brojeva šasije. U ovom slučaju radi se o Volkswagenu Golfu Cabrioletu proizvedenom 1979. godine. Posljednja oznaka u ovom broju šasije otkriva da se radi o osmom proizvedenom Golfu kabrioletu. Ovaj automobil izložen je u Volkswagenovom muzeju u Wolfsburgu

Američki NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) standardizovao je broj šasije sa 17 znakova 1980. godine. Svi autoriteti za sigurnost na putevima prihvatili su ovu definiciju. Brojevi šasije sa manje od 17 znakova mogući su samo na automobilima proizvedenim do 1980. godine.

Da li postoji opasnost prilikom javne objave broja šasije privatnog automobila kojeg prodajete putem OLX platforme?

Ne. Broj šasije svakog automobila je javno dostupna informacija. Uostalom, broj šasije je jasno istaknut na svakom automobilu. Najčešće ga možete vidjeti u donjem lijevom uglu prednjeg vjetrobranskog stakla. Prilikom kupovine polovnog automobila insistirajte i na provjeri broja šasije.

Anesa
1 Comment
  • 1234

    GREŠKA:
    SLOVO Z se koristi kao oznaka u broju šasije. NPR. kod VW vozila (WVWZZZ……..)

    23 Augusta, 2020 at 22:01 Komentariši

Objavite komentar