Novosti Trendovi

Zanimljive brojke internet kupovine: Artikli sa OLX.ba traženiji od garderobe

Zanimljive brojke internet kupovine: Artikli sa OLX.ba traženiji od garderobe

Kupovina garderobe na vrhu je liste omiljenih proizvoda koje građani Bosne i Hercegovine poručuju i plaćaju putem interneta, ali češće od odjeće kupuju se ipak proizvodi sa platforme OLX.ba. Potrošači uglavnom naručuju putem pametnih telefona (70 posto), petina njih to čini preko laptop računara, dok svega 9 posto korisnika kartica praktikuje kupovinu putem desktop računara.

Nakon artikala sa platforme OLX.ba i odjeće, na listi proizvoda koji se nabavljaju putem interneta su igračke, nakit i proizvodi za kuću lokalnih proizvođača, a 15 posto ispitanika najviše kupuje elektronske uređaje. Ove podatke pokazalo je regionalno istraživanje kompanije Visa [1].

Garderoba je najtraženija i kod ispitanika u Srbiji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, dok se u Srbiji odmah iza odjeće našla platforma Kupujemprodajem, slična bosanskoj olx.ba.

Za većinu ispitanika u Bosni i Hercegovini, ključne prednosti online kupovine pametnim telefonom su praktičnost (59 posto), jednostavnost u odnosu na druge opcije (44 posto) i brzina (30 posto). Pritom, četvrtina ispitanika smatra da plaćanje pametnim telefonima pruža personalizovane preporuke, kao i specifičan sadržaj na osnovu lokacije korisnika.

 Drago mi je što u Bosni i Hercegovini i cijelom regionu postoji izražena svjest o internet kupovini, kao i da potrošači cijene personalizovane ponude koje su omogućene razvojem e-trgovine. Upravo je procvat e-trgovine širom svijeta uticao na digitalnu transformaciju brojnih preduzeća i kategorija u maloprodaji, što utiče i na naše svakodnevne navike, kao što su načini na koji nešto kupujemo. To vidimo i po rezultatima ankete koju smo sproveli, a koja je pokazala da građani sve više koriste pametne telefone prilikom plaćanja, jer im to donosi brojne benefite, prije svega brzinu, efikasnost i sigurnost, rekao je Vladimir Đorđević, generalni direktor kompanije Visa za jugoistočnu Evropu.

Kada je riječ o učestalosti kupovine putem interneta, četvrtina ispitanika nabavlja proizvode i usluge nekoliko puta mjesečno, dok među onima koji to još uvijek ne čine 71 posto namjerava da koristi pametni telefon za nabavke u budućnosti.

Na sve brže i lakše prihvatanje inovativnih metoda plaćanja najčešće je uticalo pozitivno lično iskustvo (65 posto), dok su preporuke prijatelja na drugom mjestu (32 posto), a četvrtina ispitanika ističe da na njihov izbor utiču iskustva članova porodice.

Uprkos različitim navikama, istraživanje otkriva da kupci iz regiona pokazuju sličnu spremnost za usvajanje savremenih tehnologija.

[1]    “Biram digitalno” je regionalno istraživanje kompanije Visa o percepciji mobilnih plaćanja. Realizovano je na tržištima Srbije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Albanije tokom februara i marta 2021. godine na uzorku od 2.750 korisnika kartica.

 


  Napisao:

  Objavljeno 27.04.2021 u 10:26  6
  Ostavite odgovor

  2 Teme za komentare
  4 Odgovori teme
  0 Sljedbenici
   
  Većina je reagovala na komentar
  Najtoplija nit komentara
  Fahir

  Pozdrav Anesa da li ste tu,imam pitanje u vezi prodaje artikla i uplate novca

  Fahir Zulcic

  Jer ne znam da li je sve uredno volio bih vam poslati par slika samo da viote da li je sve ok i da li se moze obaviti ta transakcija

  Dobar dan postovana administracijo javljam se povodom ban na vasem korisničkom servisu uslucaju prodaje Asus K555LD Ful Gejmer koji sam prodo u Samac dana 26.4.2021 dobijo je paket dana 27.4.2021 da bi isti korisnik primimo paket da bi poslije primljene posiljke uredno poslane mene Borislav Bjeljac optuzijo za sledeće da sam mu poslo raspali Laptop i poco me uznemiravati sa pozivima dabi pokuso na ljucki nacin da mu objasnim da to sto tvrdi nije istina u razgovoru telefonskom dije se nije slozijo trazijo povrat dije sam odbijao jel nisam mogao da se slozi stim jel sam poslo tehnički ispravnu stvar… Čitaj više »

  Poštovani,
  molimo Vas da se obratite našoj podršci korisnicima na pomoc@olx.ba sa upitom. Dodatno, možete provjeriti i naš Centar za pomoć na pomoc.olx.ba
  Lijep pozdrav!