Top
Zanimljive brojke internet kupovine: Artikli sa OLX.ba traženiji od garderobe - OLX blog
fade
7890
post-template-default,single,single-post,postid-7890,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow-ver-1.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-vertical,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.2,vc_responsive

Zanimljive brojke internet kupovine: Artikli sa OLX.ba traženiji od garderobe

Kupovina garderobe na vrhu je liste omiljenih proizvoda koje građani Bosne i Hercegovine poručuju i plaćaju putem interneta, ali češće od odjeće kupuju se ipak proizvodi sa platforme OLX.ba. Potrošači uglavnom naručuju putem pametnih telefona (70 posto), petina njih to čini preko laptop računara, dok svega 9 posto korisnika kartica praktikuje kupovinu putem desktop računara.

Nakon artikala sa platforme OLX.ba i odjeće, na listi proizvoda koji se nabavljaju putem interneta su igračke, nakit i proizvodi za kuću lokalnih proizvođača, a 15 posto ispitanika najviše kupuje elektronske uređaje. Ove podatke pokazalo je regionalno istraživanje kompanije Visa [1].

Garderoba je najtraženija i kod ispitanika u Srbiji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, dok se u Srbiji odmah iza odjeće našla platforma Kupujemprodajem, slična bosanskoj olx.ba.

Za većinu ispitanika u Bosni i Hercegovini, ključne prednosti online kupovine pametnim telefonom su praktičnost (59 posto), jednostavnost u odnosu na druge opcije (44 posto) i brzina (30 posto). Pritom, četvrtina ispitanika smatra da plaćanje pametnim telefonima pruža personalizovane preporuke, kao i specifičan sadržaj na osnovu lokacije korisnika.

 Drago mi je što u Bosni i Hercegovini i cijelom regionu postoji izražena svjest o internet kupovini, kao i da potrošači cijene personalizovane ponude koje su omogućene razvojem e-trgovine. Upravo je procvat e-trgovine širom svijeta uticao na digitalnu transformaciju brojnih preduzeća i kategorija u maloprodaji, što utiče i na naše svakodnevne navike, kao što su načini na koji nešto kupujemo. To vidimo i po rezultatima ankete koju smo sproveli, a koja je pokazala da građani sve više koriste pametne telefone prilikom plaćanja, jer im to donosi brojne benefite, prije svega brzinu, efikasnost i sigurnost, rekao je Vladimir Đorđević, generalni direktor kompanije Visa za jugoistočnu Evropu.

Kada je riječ o učestalosti kupovine putem interneta, četvrtina ispitanika nabavlja proizvode i usluge nekoliko puta mjesečno, dok među onima koji to još uvijek ne čine 71 posto namjerava da koristi pametni telefon za nabavke u budućnosti.

Na sve brže i lakše prihvatanje inovativnih metoda plaćanja najčešće je uticalo pozitivno lično iskustvo (65 posto), dok su preporuke prijatelja na drugom mjestu (32 posto), a četvrtina ispitanika ističe da na njihov izbor utiču iskustva članova porodice.

Uprkos različitim navikama, istraživanje otkriva da kupci iz regiona pokazuju sličnu spremnost za usvajanje savremenih tehnologija.

[1]    “Biram digitalno” je regionalno istraživanje kompanije Visa o percepciji mobilnih plaćanja. Realizovano je na tržištima Srbije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Albanije tokom februara i marta 2021. godine na uzorku od 2.750 korisnika kartica.

 

Anesa
6 0 komentara
  • Fahir

    Pozdrav Anesa da li ste tu,imam pitanje u vezi prodaje artikla i uplate novca

    1 Maja, 2021 at 19:11 Komentariši
    • Fahir Zulcic

      Jer ne znam da li je sve uredno volio bih vam poslati par slika samo da viote da li je sve ok i da li se moze obaviti ta transakcija

      1 Maja, 2021 at 19:14 Komentariši
      • Anesa | OLX.ba

        Poštovani,

        Molimo Vas da se obratite našoj podršci korisnicima na pomoc@olx.ba sa upitom.

        Lijep pozdrav!

        12 Maja, 2021 at 09:23 Komentariši
    • Anesa | OLX.ba

      Poštovani,

      Molimo Vas da se obratite našoj podršci korisnicima na pomoc@olx.ba sa upitom.

      Lijep pozdrav!

      12 Maja, 2021 at 09:23 Komentariši
  • Borislav

    Dobar dan postovana administracijo javljam se povodom ban na vasem korisničkom servisu uslucaju prodaje Asus K555LD Ful Gejmer koji sam prodo u Samac dana 26.4.2021 dobijo je paket dana 27.4.2021 da bi isti korisnik primimo paket da bi poslije primljene posiljke uredno poslane mene Borislav Bjeljac optuzijo za sledeće da sam mu poslo raspali Laptop i poco me uznemiravati sa pozivima dabi pokuso na ljucki nacin da mu objasnim da to sto tvrdi nije istina u razgovoru telefonskom dije se nije slozijo trazijo povrat dije sam odbijao jel nisam mogao da se slozi stim jel sam poslo tehnički ispravnu stvar sto posjedujem dokumentaciju urednu nastavijo me zvati blokirao sam ga Dabi Vasa administrator poslo poruku uvezi toga koju sam otvorio procitao nisam znao kao da se obratim vama jel nije bilo polje za odgovor da bi mi bijo profil blokiran porukom da sam diskvalificiran zbog ne postovanja administracije sto nije tacno Nikad nisam ispostavo neko pravilo koje mimo propisa stranice i statuta kog je propisala korisnicima cak sam uspješno anketu radijo o bezbjednosti i pravilna zaste korisnika na stranici uspješno dije sam ostvarimo pozitivna 43 dojma sto gore o meni kakav sam prodavac sto posto poverenja kupaca preko osam godina koristenja vase stranice uspješno da bi isti gospodin nakon ne zadovoljstva prijavilo polici za prevaru da mi nanese moralnu sramotu i poniženje istetu tvrdim sledeće da sam odgovorno lice koje nikad nije odgovaralo ni za jedan prekršaj sto se moze proveriti u policijskoj stanici da bi isti gospodin poslo sa tudji dva profila lazno se predstavljajuci da je kupac Kulera i Masinice trimer dije je insistirao da se nadjemo Licno sa namerom da me fizički napane zbog ne udovoljene zelje njegove sto vas molim da mi vratite profil da mogu da radim jel nisam ni prestupnik ni lopov kao sto tvrdi gospodin iz ove situacije posteno radim i doprinosim vasoj stranici nadam se da ce te me razumeti u ovom slučaju i ovoj situvaci u naprijed hvala

    7 Maja, 2021 at 18:50 Komentariši
    • Amer | OLX.ba

      Poštovani,
      molimo Vas da se obratite našoj podršci korisnicima na pomoc@olx.ba sa upitom. Dodatno, možete provjeriti i naš Centar za pomoć na pomoc.olx.ba
      Lijep pozdrav!

      11 Maja, 2021 at 15:55 Komentariši

Objavite komentar