Top
Kap krvi je kap nade u život - OLX blog
fade
7988
post-template-default,single,single-post,postid-7988,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow-ver-1.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-vertical,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.2,vc_responsive

Kap krvi je kap nade u život

Budite dijelom OLX akcije darivanja krvi od 15.07.2021.-15.08.2021. godine

OLX.ba zajednica već treću godinu zaredom nastavlja humanu misiju podrške Zavodu za transfuzijsku medicinu Federacije BiH realizirajući akciju prikupljanja krvi za sugrađane kojima je ona neophodna.

Ponosni smo što iz godine u godinu broj učesnika u ovoj humanoj akciji raste te smo tokom prošlogodišnje akcije doniranja krvi, uz podršku naših vjernih korisnika prikupili 706 doza krvi, čime smo doprinijeli u spašavanju 2.118 ljudskih života.

Izuzetni rezultati su nam bili povod da se i ove godine udružimo u akciji i na taj način još jednom pokažemo da su OLX korisnici spremni da na nesebičan način pomognu sugrađanima, doniraju krv i budu dijelom pozitivnog društva.

Važno je napomenuti da je krv lijek koji nije moguće proizvesti i jedini izvor tog lijeka je čovjek, a jedno doniranje krvi može spasiti do tri života.

U znak zahvalnosti korisnicima sa teritorije BiH, OLX.ba će svakom darivatelju doznačiti 500 OLX kredita (tržišne vrijednosti 50 KM).

Kako će se vršiti doznačavanje OLX kredita?

Zbog očuvanja anonimnosti darivatelja, potrebno ja da svaki od donora lično, putem e-maila, dostavi potvrdu kojom se dokazuje da je u toku planirane akcije učestvovao u istoj, što znači da ćemo isključivo, uz saglasnost naših korisnika, na profil koji koriste na oglasniku OLX.ba doznačili dogovoreni iznos OLX kredita.

E-mail potvrde je potrebno poslati na: akcija@olx.ba i treba da sadrži:

  • Korisničko ime OLX profila
  • Uslikanu potvrdu o dobrovoljnom darivanju krvi izdatu za period trajanja akcije od 15.07.2021.- 15.08.2021. godine.

Vodič za darivaoce možete pronaći ovdje, kao i više informacija klikom ovdje.

Krv je moguće donirati u Zavodu za transfuzijsku medicinu FBiH, na jednoj od lokacija koju možete pronaći ovdje, kao i u ostalim Zavodima na području cijele Bosne i Hercegovine.

Ovim putem se zahvaljujemo na podršci i razumijevanju menadžmenta PIK d.o.o. (OLX.ba), kada je u pitanju promocija davalaštva krvi, te se nadamo da će se saradnja nastaviti i ubuduće te možda poprimiti i tradicionalne oblike.

Kap krvi je kap nade u život možda baš Vama dragoj osobi. Učinite da bolesti, saobraćajne nesreće i povrede ne odnesu još jedan život.

Pozivamo sve građane  da daruju krv, i na taj način učestvuju  u  obezbjeđivanju krvi i krvnih pripravaka,  za povrijeđene i oboljele u FBiH. Organizirano darivanje krvi, podstaknuto humanim pobudama, strateški je cilj razvoja davalaštva u svakoj humanoj populaciji. Jedini način za ostvarenje tog cilja je organiziranje akcija darivanja krvi, te se nadamo da će naši dragi sugrađani i ovog puta  uzeti učešće, te time doprinijeti razvoju davalaštva kao što su to učinili mnogi do sada. – istakla je Dipl.scr  Jasmina Mahmutović iz odsjeka za promociju davalaštva.

Kada ne smijete donirati krv!

S obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju, Zavod za transfuzijsku medicinu Federacije BiH je propisao niz mjera i restrikcija za one koji su:

  • Putovali u zemlje sa širenjem virusa CORONA u posljednjih 14 dana,
  • Prehlađeni,
  • Kašlju i kišu,
  • Imaju zarazne bolesti,
  • Imaju povišenu tjelesnu temperaturu

Slijedeći preporuku ECDC-a (Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti), uveli su  mjere za davaoce krvi za sprječavanje prenosa Coronavirusa (COVID-19):

  • Odbijanje davaoca pune krvi i trombocita 14 dana nakon izlaganja potvrđenom slučaju
  • Rutinsko odbijanje davaoca sa znakovima respiratorne infekcije, koja uključuje i povišenu tjelesnu temperaturu.

Molimo vas da obavijestite Zavod za transfuziju u slučaju bilo kakvih znakova bolesti u roku od 14 dana nakon uzimanja krvi, uključujući i simptome Coronavirusa!

Mogućnost prijenosa Coronavirusa (COVID-19) krvlju i krvnim komponentama zasad je nepoznata. Općenito se ne zna da se respiratorni virusi prenose transfuzijom krvi, a nisu zabilježeni slučajevi koronavirusa prenesenog transfuzijom.

Već postojeće rutinske mjere odabira davaoca krvi trebale bi spriječiti osobe s kliničkim respiratornim infekcijama da daju krv. Na primjer, davaoci krvi moraju biti dobrog zdravlja i imati normalnu tjelesnu temperaturu na dan donacije.

Na temelju trenutno ograničenih informacija, molimo davaoce da se suzdrže od darivanja krvi najmanje 28 dana nakon rješavanja simptoma nakon dijagnoze infekcije COVID-19.

Dodatne mjere za sprečavanje širenja infekcije su:

  • Pravilna pokrivenost usta i nosa prilikom kašljanja i kihanja,
  • Izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa ili usta,
  • Redovno pranje ruku i briga o dobrim higijenskim navikama,
  • Boravak kod kuće u slučaju bolesti ili izbjegavanja bliskog kontakta sa oboljelima.

Zašto darivati?

Motivi za darivanje krvi su različiti. Raduje činjenica da je još uvijek na prvom mjestu motiv izrazito humane naravi.

Šta god bio razlog da Vi odlučite darovati svoju krv, ne bi bilo loše da znate sljedeće:

  • Krv je tečno tkivo koje cirkuliše u krvožilnom sistemu ljudskog organizma. Prosječna odrasla osoba ima oko 5 litara krvi u svom organizmu. Igra ključnu ulogu u odbrambenom mehanizmu ljudskog tijela.
  • Krv je potrebna za funkcionisanje svih ćelija i organa u ljudskom organizmu, njena glavna funkcija je opskrba tkiva kisikom i hranjivim tvarima kao i odstranjivanje karbon dioksida.
  • Krvne ćelije proizvodi koštana srž. Svaki ljudski organizam sam proizvodi dovoljne količine krvi.

Krv je nezamjenljiv lijek povrijeđenima, oboljelim od hematoloških i onkoloških oboljenja, oboljelim kojima je potrebna hirurška intervencija itd.

Krv je nemoguće proizvesti na umjetan način, te su darivaoci krvi jedini izvor za dobijanje ovog lijeka, a također i jedini predstavljaju istinsku sponu između zdravog i bolesnog dijela populacije. Da bi krv bila dostupna onima kojima je potrebna, neophodno je animirati dovoljan broj darivalaca krvi (DDK) koji su spremni svojom humanošću pomoći drugima u nevolji.

Nažalost, 1 od 10 osoba koje čitaju ovo će trebati transfuziju krvi nekad u toku svoga života. Kada dođe taj trenutak vi ćete očekivati da krv koja vam je potrebna za liječenje bude i dostupna.

Statistika

Krvna grupa koja je najmanje zastupljena u bh. populaciji je AB Rh D negativna (svega 1%) i B RhD negativna (4%), tako da su i zalihe u odnosu na druge krvne grupe rjeđe. Krvna grupa najviše zastupljena na našim područjima je O RhD+ (38%) i A RhD pozitivna (34%), i samim tim najviše se i traži.

Darivanje krvi nakon primljene vakcine

Ko može biti darivatelj krvi?

Darivatelj krvi može biti svaka zdrava, punoljetna osoba, starosti od 18 do 65 godina kod koje se liječničkim pregledom te provjerom razine hemoglobina utvrdi da darivanje krvi neće ugroziti nju, niti osobu kojoj bi se ta krv primijenila. Muškarci mogu darivati krv svaka tri mjeseca (četiri puta godišnje), a žene svaka četiri mjeseca.

Vaš OLX.ba!

 

Anesa
38 0 komentara
  • vojkan

    Znači DDK su opet zakinuti , jer vi kao da namjetno podešavate perioda kada nisu akcije DDK , mada mi da kažem stalni davaoci nedaje krv radi neke nagrade nego iz navike o davanju krvi i znajući da će ona nekome spasiti život , ali bi ste mogli taj period i malo proširiti . I ima još jedna stvar o kojoj sam i prošli put pričao da trebate izvršiti pripremu prije same akcije ali kao i sve kod nas edukacija uvijek izostaje .

    15 Jula, 2021 at 00:36 Komentariši
    • Anesa | OLX.ba

      Poštovani,

      Akciju svake godine pravimo u suradnji za Zavodom za transfuzijsku medicinu FBiH u periodu kada im nedostaje najviše krvi, a to je najčešće u ljetnim mjesecima. Kroz našu kampanju, kako ste i sami napisali, cilj nije samo da nagradimo osobe koje doniraju, već i da podignemo svijest o važnosti doniranja – jer sutra se i sami možemo naći u situaciji da nam krv zatreba te dobijanje nagrade za ovaj plemeniti čin nikako ne smije biti glavni motiv. U pitanju je specifična akcija i ne želimo da radimo pripremu i najavu ranije, jer bi to značilo da pozivamo osobe da se suzdrže od darivanja krvi i čekaju akciju koju će OLX organizirati.

      Hvala na razumijevanju i srdačan pozdrav!

      15 Jula, 2021 at 09:07 Komentariši
      • vojkan

        Očito se nismo razumjeli , “stalni” davaoci mislim na one koji su davali najmanje nekih 15 -20 puta krv znaju da muškarci mogu davati svakih 3 mjeseca a žene svakih 4 mjeseca , shodno tome se organizuje davanje krvi svakih 4 mjeseca godišnje radi žena da bi i one učestvovale u organizovanom davanju , i to su periodi 1. ili 2. mjesec ustvari negdje poslije nove godine onda je moj maj ili juni i otprilike kraj septembra oktobar i to znaju svi oni koji daju krv redovno , nije to obaveza nego je to neka da kažemo navika davaoca da daju krv i njih obavještava Crveni krst ili ako su u nekom udruženju onda ko je predsednik tog udruženja i obično su tog dana organizuje neko druženje uz neku malu zakusku jer postoje sredstva koja se izdvajaju za takve svrhe . Ljudima koji stalno daruju krv ne morate objašnjavati zašto je to dobro ali nekome ko nikad nije davao morate i zato je potrebna edukacija i priprema , prije par godina se vodila polemika oko toga kako učenicima završnih godina srednjeg obrazovanja izvršiti edukaciju oko dobrovoljnog davanja krvi , jer je evidentno da je veliki pad u novim DDK i bit će ih sve manje , pogotovu sada kada nas je zadesila ova situacija sa ovom bolešću , to su dodatni testovi , pa sama procedura prije nego se daje krv i još nešto što većina nezna a vidim i vi niste spominjali “tetoviranje” i to je problem jer veći dio transfuzioliga se nevoljno odluči za takve davaoce jer oni spadaju u rizične grupe . Zato mislim da ste trebali prvo izvršiti pripremu pa tek onda da se organizuje DDK .
        Pozdrav i želim vaš što veći odziv u ovoj akciji

        15 Jula, 2021 at 12:22 Komentariši
        • Anesa | OLX.ba

          Hvala Vam na komentaru.

          Potrudili smo se da u ovom blog članku navedemo sve što je potrebno da novi dobrovoljni davaoci krvi znaju, shodno i situaciji sa korona virusom, te naveli linkove gdje je moguće saznati i više informacija. Ono što najvažnije, tekst je napisan uz odobrenje Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH. Hvala Vam na lijepim željama, i mi se iskreno nadamo da će se što veći broj davalaca odazvati na ovu akciju, a sudeći po prethodnim godinama on je sve veći i veći – barem kada je OLX akcija u pitanju.

          Srdačan pozdrav!

          15 Jula, 2021 at 14:17 Komentariši
  • Gavrox

    Šta znači ovo “Uslikanu potvrdu o dobrovoljnom darivanju krvi izdatu za period trajanja akcije od 15.07.2021.- 15.08.2021. godine.” pošto dosad nisam nikad dobivao potvrdu nego mi se upiše u knjžicu dobrovoljnog davaoca?

    15 Jula, 2021 at 14:17 Komentariši
    • Anesa | OLX.ba

      Pozdrav,

      Potvrde se uglavnom izdaju osobama koje nemaju knjižicu. U Vašem slučaju možete uslikati knjižicu gdje se vidi Vaše ime, ali i datum darivanja.

      15 Jula, 2021 at 14:40 Komentariši
      • TomoBožo

        Potvrda se obično izdaje na zahtjev davaoca krvi i najčešće služi za pravdanje slobodnih dana na poslu (davaoc krvi ima pravo biti taj i idući dan oslobođen posla, naročito ako se bavi nekim od fizički napornijih poslova). Kao u ovom slučaju, može se iskoristiti i za druge svrhe.

        15 Jula, 2021 at 23:04 Komentariši
  • Nedim

    Smatram da bi svim darivaocima krvi sa uslikanom knjizicom o dobrovoljnom darivanju trebala biti dodijeljena nagrada, jer za osobe kakav sam i ja lično sam zakinut ovim vremenskim okvirom jer nagrade traju za period unutar 3 mjeseca u kojima ja ne smijem darivati ( vec darovao). Naravno da nagrade nisu potrebne i krv se daruje da bi se učinilo dobro djelo ali eto na neki nacin ce mnogi biti uskraćeni od ove vaše akcije koju ovim putem pozdravljam.

    15 Jula, 2021 at 15:44 Komentariši
  • schatzi

    moze li se darivati krv VAN onih naznačenih lokacija za darivanje mjesta, npr u Brčkom?
    a da poslije toga darujete Vi nama 500 kredita,
    hvala.

    15 Jula, 2021 at 22:24 Komentariši
    • Anesa | OLX.ba

      Poštovani,

      Krv možete darovati bilo gdje na području Bosne i Hercegovine i kredit će Vam biti doznačen.

      Srdačan pozdrav!

      16 Jula, 2021 at 09:53 Komentariši
  • _17_

    Pozdrav zanima me da li je moguce donirati krv u crvenom krizu i kao nagradu dobiti olx kredit? Lp

    16 Jula, 2021 at 11:58 Komentariši
    • Anesa | OLX.ba

      Poštovani,

      Akcija vrijedi za područje cijele Bosne i Hercegovine i možete je donirati bilo gdje.

      Lijep pozdrav!

      16 Jula, 2021 at 16:09 Komentariši
  • veljko_oparnica

    Da li ce se odrazati u Republici Srpskoj u skorije vrijeme ?

    16 Jula, 2021 at 12:52 Komentariši
    • Anesa | OLX.ba

      Poštovani,

      Akcija vrijedi za područje cijele Bosne i Hercegovine.

      Lijep pozdrav!

      16 Jula, 2021 at 16:09 Komentariši
  • Nedjad Selimotic

    Poštovani juče sam poslao mail sa podacima može li samo provjera da li je sve ok za ovu akciju. LP

    16 Jula, 2021 at 20:21 Komentariši
    • Anesa | OLX.ba

      Poštovani,

      Ukoliko donirate krv u periodu od 15.07-15.08.2021 kredit će Vam biti doznačen, ukoliko već nije. Doznačavanje se vrši ručno pa nam je potrebno određeno vrijeme.

      Hvala na razumijevanju i lijep pozdrav!

      21 Jula, 2021 at 08:56 Komentariši
  • Vladoo

    Svaka vam cast, dao bi krv da nisam davao prosli mjesec.

    17 Jula, 2021 at 21:44 Komentariši
  • Velibor

    Važi li se ako se krv daruje u Republici Srpskoj ?

    18 Jula, 2021 at 12:30 Komentariši
    • Anesa | OLX.ba

      Poštovani,

      Akcija vrijedi za područje cijele Bosne i Hercegovine i možete je donirati bilo gdje.

      Lijep pozdrav!

      21 Jula, 2021 at 08:53 Komentariši
  • Maja

    Zasto Bijeljina nije obuhvacenA u tu akciju

    19 Jula, 2021 at 00:09 Komentariši
    • Anesa | OLX.ba

      Poštovana,

      Kao što je i navedeno u blog članku, akcija vrijedi za područje cijele Bosne i Hercegovine i možete je donirati bilo gdje.

      Lijep pozdrav!

      21 Jula, 2021 at 08:53 Komentariši
  • Haski

    Ideja je odlicna ali realizacija je diskriminacija za redovite darivatelja, ja sam redoviti darivatelj ja ne cekam akcije za darivanje ja odmah darivam kad mogu tj svaki 3 mjeseca (4 mjeseca je za zene), ali ovakav nacin nagradivanja koje nudi OLX ostavlja neke ljude bez nagrade jer jednostavno ne mogu darivat krv u njihovom “ogranicnom vremenskom okviru” jer moraju cekat 3 ili 4 mjeseca do ponovnog darivanje a to se ne poklapa s OLX vremenskim periodom za nagradu,

    20 Jula, 2021 at 11:35 Komentariši
    • Anesa | OLX.ba

      Poštovani,

      Cilj akcije je da potaknemo osobe koje nisu redovni dariovaoci krvi. Akciju pravimo u dogovoru sa Zavodom i uglavnom u ljetnom periodu kada imaju povećane potrebe za doniranom krvi, a nedovoljno darivalaca.

      Hvala na razumijevanju i lijep pozdrav!

      21 Jula, 2021 at 08:55 Komentariši
  • LukasBBRS

    Poštovani,

    Prije 2 dana sam poslao povrdu, medjutim nisam dobio ni odgovor niti OLX kredite. O čemu je riječ?

    22 Jula, 2021 at 08:15 Komentariši
    • Anesa | OLX.ba

      Poštovani,

      Doznačavanje kredita se vrši ručno pa nam je potrebno određeno vrijeme.

      Hvala na razumijevanju i lijep pozdrav!

      22 Jula, 2021 at 09:32 Komentariši
  • Dragana

    Moj predlog je da osim u vrijeme akcije , i preko cijele godine nagradite svako davanje krvi sa po, recimo 100 kredita, tako bi bili obuhvaceni i redovni davaoci krvi, i ne bi se osjecali diskriminisano, razmislite u upravi olx o ovom predlogu, i svaka cast da se neko sjetio ovih ljudi koji su istiniti heroji. Puno pozdrava za olx radnike.

    24 Jula, 2021 at 08:27 Komentariši
  • Iplein9

    Poštovani, dobrovoljni darivalac sam krvi, imam pitanje za Vas. Od dana slanja potvrde dobrovoljnog darivanja i korisnickog imena na gore navedeni email koliko je dana rok za isporuku Olx kredita na pik profil, jer sam poslala prije par dana i još uvijek mi nisu stigli Olx krediti?

    6 Augusta, 2021 at 08:32 Komentariši
    • Anesa | OLX.ba

      Pozdrav,

      Provjeru pristiglih potvrda i dopunu kredita na korisničke profila radimo ručno stoga nam je potrebno određeno vrijeme. Ukoliko ste ispunili uslove Vaš kredit će biti doznačen u narednim danima, molimo samo za malo strpljenja.

      6 Augusta, 2021 at 09:45 Komentariši
  • Nebojsa

    Postovani,
    Vazi li potvrda darivanje krvi iz Doboja, Republika Srpska?

    8 Augusta, 2021 at 20:08 Komentariši
    • Anesa | OLX.ba

      Poštovani,

      Kako smo i naveli u blog članku, vrijedi za doniranja na području cijele Bosne i Hercegovine.

      Lijep pozdrav!

      9 Augusta, 2021 at 09:11 Komentariši
  • Almir

    Voljan sam dati krv

    8 Augusta, 2021 at 23:54 Komentariši
  • Anel

    Donirao krv,
    Sasvim slučajno vidim akciju i pošaljem sliku potvrde.
    U roku od 48h dobio olx kredit. Hvala Vam !

    9 Augusta, 2021 at 08:45 Komentariši
    • Anesa | OLX.ba

      Pozdrav Anele,

      Hvala Vama na učešću u akciji.

      9 Augusta, 2021 at 09:12 Komentariši
  • Amir

    Zasto se ne moze poslati mail sa dokazom o daruvanju krvi

    9 Augusta, 2021 at 11:23 Komentariši
    • Anesa | OLX.ba

      Pozdrav,

      Svakodnevno nam stižu e-mailovi drugih korisnika vezano za akciju. Molimo da provjerite da li ste ispravno upisali e-mail primatelja: akcija@olx.ba.

      10 Augusta, 2021 at 09:20 Komentariši
  • Mensur kacar

    Nerazùmjem o tih 50 km moja krvna grupa 0+

    13 Augusta, 2021 at 16:03 Komentariši
  • Mensur kacar

    0+

    13 Augusta, 2021 at 16:03 Komentariši
  • Mensur kKacar

    Samo nerazumijem o tom sta 50kkm

    13 Augusta, 2021 at 16:04 Komentariši

Objavite komentar