Top
AKCIJA DARIVANJA KRVI 2024. - OLX blog
fade
9889
post-template-default,single,single-post,postid-9889,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow-ver-1.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-vertical,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.2,vc_responsive

AKCIJA DARIVANJA KRVI 2024.

OLX.ba u saradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu Federacije Bosne i Hercegovine i Crvenim krstom Republike Srpske

 

U vremenu, kada se suočavamo sa brojnim izazovima, najvažnije je zadržati ljudskost i solidarnost. Jedan od najplemenitijih načina da to učinimo je darivanje krvi, čime direktno spašavamo živote. 

 

OLX.ba, vodeća online platforma za kupoprodaju u Bosni i Hercegovini, prepoznala je važnost ovog humanog čina zbog čega nastavljamo s akcijom, šestu godinu zaredom. Osim Zavoda za transfuzijsku medicinu Federacije BiH od ove godine nam se pridružuje i Crveni krst Republike Srpske

Akcija ima za cilj povećanje zaliha krvi i podizanje svijesti o važnosti redovnog darivanja krvi, a započinje simbolično na Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi, 14. juna i trajat će do 14. augusta 2024. godine. 

 

Ponosni smo što iz godine u godinu broj učesnika u ovoj humanoj akciji raste, te smo tokom prošlogodišnje akcije uz vašu podršku prikupili 1.193 doza krvi.

 

I ove godine, sve dobrovoljne darivaoce, OLX korisnike, Zavod za transfuzijsku medicinu Federacije BiH i Crveni krst Republike Srpske nagrađuju sa 500 OLX kredita.

 

Kako će se vršiti doznačavanje OLX kredita?

 

Zbog očuvanja anonimnosti darivatelja, potrebno ja da svaki od donora lično, putem e-maila, dostavi potvrdu kojom se dokazuje da je u toku planirane akcije učestvovao u istoj, što znači da ćemo isključivo, uz saglasnost naših korisnika, na profil koji koriste na OLX.ba platformi doznačiti OLX kredit.

 

E-mail potvrde je potrebno poslati na: akcija@olx.ba i treba da sadrži:

 

  • Korisničko ime OLX profila
  • Fotografiju potvrde o dobrovoljnom darivanju krvi izdatu za period trajanja akcije (od 14.06.2024. do 14.08.2024. godine)

 

Zašto je darivanje krvi važno?

 

Svake godine, stotine hiljada ljudi u Bosni i Hercegovini zavise od transfuzije krvi. Krv je potrebna za razne medicinske postupke, uključujući operacije, liječenje povreda, kao i za pacijente sa hroničnim bolestima poput anemije ili raka. Darivanje krvi ne samo da pomaže pacijentima, već može i spasti njihov život.

 

 

Kako se možete pridružiti?

 

OLX.ba, zajedno sa Zavodom za transfuzijsku medicinu FBiH i Crvenim krstom Republike Srpske, organizuje niz događaja na različitim lokacijama širom zemlje. Ovi događaji su prilika da se građani pridruže i doniraju krv u sigurnom i kontrolisanom okruženju. 

 

Evo i nekoliko načina kako možete podržati akciju:

 

Informisanje i edukacija: Posjetite OLX  i društvene mreže Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH i Crvenog krsta Republike Srpske za informacije o tome kada i gdje se održavaju akcije darivanja krvi. Pored toga, informišite se o procesu darivanja krvi, njegovim benefitima i uslovima.

 

Priprema za darivanje: Prije nego što se odlučite na ovaj korak, pobrinite se da ste zdravi i odmorni. Preporučuje se da pijete dovoljno tečnosti i izbjegavate tešku hranu neposredno prije darivanja.

 

Posjeta najbližem mjestu za darivanje: Pronađite najbližu lokaciju na kojoj se održava akcija darivanja krvi. Na licu mjesta ćete dobiti sve potrebne informacije i podršku od strane medicinskog osoblja.

 

Šta očekivati tokom procesa darivanja krvi?

Proces darivanja krvi je jednostavan i traje oko 10 do 15 minuta, dok cijeli postupak, uključujući pripremu i odmor nakon darivanja, traje oko sat vremena. Nakon što popunite kratki upitnik o vašem zdravstvenom stanju, medicinsko osoblje će provjeriti vašu krvnu grupu i nivo hemoglobina. Samo darivanje se obavlja u udobnom položaju, a nakon toga ćete dobiti osvježenje i preporuku da se odmorite nekoliko minuta.

 

Benefiti za darivaoce

Osim što ćete spasiti nečiji život, darivanje krvi donosi i zdravstvene benefite. Redovno darivanje krvi može pomoći u održavanju zdravog nivoa željeza u tijelu, poboljšati cirkulaciju i smanjiti rizik od srčanih bolesti.

 

Poziv na akciju

OLX, Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH i Crveni krst Republike Srpske vas pozivaju da se pridružite ovoj plemenitoj akciji. Vaša krv može spasiti život – budite heroj u očima nekoga kome je vaša pomoć najpotrebnija.

 

Pratite OLX blog i društvene mreže za više informacija o predstojećim događajima i lokacijama. Uključite se, darujte krv i podijelite ovu inicijativu sa prijateljima i porodicom. 

 

Zajedno možemo napraviti razliku!

Belma
Nema komentara

Objavite komentar