Top
Sarajevska priča: Dome, slatki dome - OLX blog
fade
831
post-template-default,single,single-post,postid-831,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow-ver-1.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-vertical,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.2,vc_responsive

Sarajevska priča: Dome, slatki dome

Koliko ste puta maštali o svom domu, samo vašem stanu? Zvuči lijepo, zar ne? Kupiti stan, skroman,sa jednom spavaćom sobom, pa ga lijepo urediti, po svom. Još kad bi bio negdje na Grbavici ili u Hrasnom ili možda na Ciglanama!? A ako bi bio na II ili III spratu, osunčan, sa prostranim balkonom …eh, kako bi to bilo dobro!

I ja sam tako maštala dok nisam počela tražiti stan. Odmah sam sišla sa oblaka. Iako sam imala nešto ušteđevine, morala sam se odlučiti za kredit. Ne moram govoriti da su kamate bile previsoke, a uslovi nemoguća misija. S obzirom da radim u privatnoj firmi, pored osnovnih uslova koje inače banke traže trebalo je dobro osigurati kredit.

Cijene stanova su bile druga priča. Ustvari, kao što reče moj direktor : “Nisu cijene visoke, nego ti nemaš dovoljno para za stan iz mašte “.

Svi koji su kupovali stan znaju o čemu pričam. Ako nađete dobar stan, na dobroj lokaciji, da ima lift, balkon i sl., nemate dovoljno para. A ako ga možete platiti onda ili nema ništa od gore nabrojanog ili nije na željenoj lokaciji.

Tako ja odlučim da napravim kompromis: da žrtvujem ono što najmanje želim; lokaciju stana. Ipak mi više znači sam stan, raspored i funkcionalnost, nego naselje u kojem se nalazi. Naposljetku,kupim ja stan sa jednom spavaćom sobom, na III spratu, osunčan cijeli dan, sa balkonom, ali na periferiji grada. Uostalom, kompromisi su naša svakodnevnica.

Oni koji se odluče na kupovinu stana, treba da znaju da ne postoji idealan stan i uvijek će mu malo faliti da bude „super“.

Na kupovinu stana gledajte kao na investiciju. Jer svaki stan ispunjava svoju funkciju tokom samo nekoliko godina. Poslije toga postane premali ili prevelik . Kako se mijenja porodična i poslovna situacija tako se mijenjaju i stambene potrebe. Suviše je optimistično očekivati da jedan stan zadovolji sve naše potrebe tokom čitavog života . Kada se one promijene – vrijeme je i za promjenu stana.

Ja i danas živim u stanu koji sam kupila prije par godina, imam komfor kojem sam težila, a ako mi se porodična situacija ubrzo promjeni, biće mi lakše prodati ovakav stan i uz malo ulaganja kupiti drugi.

A najbitnije od svega, nisam precijenila svoje mogućnosti te sam, bez obzira na kredit, imala jednako kvalitetan život kao i prije kupovine stana.

Nadam se da ćete naći ono što tražite ili makar nešto što približno odgovara vašim željama i potrebama, i ne zaboravite dragi PIK-ovci, biće mi zadovoljstvo da vam pomognem malim savjetima na PiK blogu.

 

sv3
Nema komentara

Objavite komentar