Top
Sigurnost internet plaćanja u BiH. - OLX blog
fade
1017
post-template-default,single,single-post,postid-1017,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow-ver-1.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-vertical,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.2,vc_responsive

Sigurnost internet plaćanja u BiH.

21. stoljeće Vrijeme kada tehnologija svakim danom zauzima sve veći postotak u poslovnoj i privatnoj sferi života.

Željeli ste pokrenuti biznis zasnovan na web shopu, ili već imate trgovinu, a želite pospješiti poslovanje? Neizostavan dio je plaćanje, a možda je upravo kartično plaćanje pravo rješenje za Vas.

Prije svega pročitajte bitne napomene kada se radi o kartičnom plaćanju: – Uvijek pročitajte koji Secure sistem koristi određeni web servis.

Sigurni ste dok god plaćate karticom na provjerenim web servisima koji koriste provjerene lokalne ili internacionalne sigurnosne (eng. secure) sisteme (payment gateway-e, odnosno SSL certifikate).

Secure sistemi su tehnička sigurnosna rješenja firmi koje su ovlaštene za izdavanje samih kartica (Visa, MasterCard, itd.) – Svi podaci se transkriptuju (šifruju). Budite svjesni da kupovinom roba ili usluga putem interneta niko nema uvid u Vaše unesene podatke, a pogotovo ne vlasnik web servisa. Svi Vaši podaci su zaštićeni sigurnosnim serverom i “putuju” softverskom enkripcijom. Enkripcija pretvara znakove (slova i brojeve) u bit kodove i na taj način se sigurno prenose internetom.  Info: https://www.trustwave.com/
– Uvijek možete izvršiti povrat neautorizovanog plaćanja. Jedna od prednosti online kartičnog placanja leži u tome što u svakom trenutku ili po uočenoj neovlaštenoj transakciji od banke možete zatražiti i dobiti povrat sredstava. Kartično internet plaćanje u BiH je zaživjelo ne tako davno, a među prvim servisima koji su pružali takvo plaćanje je bio PikPay – Brz i siguran način plaćanja i online naplate za sva fizička i pravna lica.  Korištenje usluge naplate sredstava putem PikPay servisa je trenutno moguć samo za pravna lica, dok plaćanje za usluge možete vršiti na brojnim sajtovima gdje PikPay kompanija ima svoj logo i to mogu vršiti i fizička lica, naravno.

Pored Pik.ba, mnoštvo drugih kompanija je prepoznalo značaj internet plaćanja. Sajtovi grupne kupovine, kao što je naš partnerski projekat je eKupon.ba i mnogi drugi odlučili upravo za ovaj tip plaćanja upravo putem PikPaya, te je u velikom omjeru kartično plaćanje na istim nadjačalo plaćanje uplatnicama. Korištenje kartičnog plaćanja za kupovinu pikredita koje možete iskoristiti u razne svrhe na Piku jer omoguće upravo zbog istovremene dostupnosti pikredita na Vašem profilu, kao i ostvarenja bonusa koje dobijete prilikom kartične uplate. Pikredite možete iskoristiti za sljedeće stvari: – izdvajanje artikla – izdvajanje naslova – hitna prodaja – objavljivanje više fotografija uz artikle (do 4 slike su gratis) – postavljanje rezervne cijene na aukcijama – brojne druge pogodnosti koje ćemo vam omogućiti Nadamo se da ćemo svim građanima povećati istovremeno oprez i povjerenje u korištenje bezgotovinskog platnog prometa, te prenijeti kakve sve prednosti isti ima. Podijelite Vaše mišljenje sa nama. Lijep pozdrav 🙂

sv3
17 0 komentara
 • Windroid

  pozdrav,
  1.Jasno mi je da želite da zaradite tj. da prodajete pik kredite, ali onemogućiti da se preko facebook mreže dodatno zaradi pik kredit stvarno mi nije jasan(FB stranice).
  2. ja bih volio da koristim uslugu pikpay ali neznam da li je toliko raširena i da li ću imati dobiti ako se prijavim a i neznam kako da se prijavim za tu uslugu.
  —-
  ja se redovno koristim internet plaćanjem i to mi je recimo vid dodatne zarade, u čemu mi naravno pomaže uveliko Pik.ba na čemu sam mu zahvalan.
  Mislim da je u principu plaćanje riskantno ali samo onliko koliko vi tome doprinesete.
  toliko od mene na tu temu.

  22 Novembra, 2012 at 22:38 Komentariši
 • Dino

  kako se prijevljuje za pikpay ??

  22 Novembra, 2012 at 22:52 Komentariši
 • "BerAld"

  Mislim da je riskantno to povrat novca.Koliko sam citao u prijasnjim postovima kada se pojavio pikpay da se moze kupiti roba preko toga i da novac ne bude 100% prebacen prodavcu dok kupac ne potvrdi da je uredu.Ako nije uredu artikal onda on povrati novac.A nije mi jasno onda sta bude s tim artiklom.Primjer:neko proda mobitel od 100KM i ovaj plati preko pikpay i novac bude rezervisan.I prodavac posalje mobitel a kupac zatrazi povrat novca i ako je mobitel uredu ili ako cim prodavac posalje.Vecina ih nebi vratila,a dosta je neozbiljnih na piku.

  22 Novembra, 2012 at 23:09 Komentariši
  • Senci

   eh pitanje je odlicno, a moj je prijedlog samoj PIK administraciji, da kad vec moze da rezervise novac, u slucaju da roba ne bude isporucena ili nesto nije u redu, da se taj isti novac i vrati kupcu, onda da taj rezervisani novac ne vrati kupcu, sve dok kupac prodavacu ne vrati primljenu robu. Ja mislim da bi to jedini nacin bio gdje bi i prodavac bio djelimicno zasticen od prevare. Pa tek kad prodavac potvrdi da mu se roba i vratila onda bi se trebao novac i tom “neozbiljnom” kupcu trebao vratiti, tako bi se djelimicno izbjegle prevare 😀
   A sad nisam siguran, ali se nadam da PIK administracija tako nesto vec cini :))

   26 Novembra, 2012 at 23:24 Komentariši
   • Denis | Pik.ba

    Nažalost, rezervisanje novca kao pomoć u plaćanju za artikle nije moguće, ali svakako da nastojimo da pronađemo najbolje rješenje za korisnike. LP.

    27 Novembra, 2012 at 13:58 Komentariši
    • MrSupermario

     Treba znati da je svaka kupovina preko rizicna. To je odgovornost prodavaoca da sto bolje opise stanje robe/stvari koju prodaje a kupac je kupuje.
     U Svedskoj putem ovakvog placanja je novac reservisan dok kupac ne podigne paket u posti ili servisnom centru za izdavanje paketa. Cim se kao kupac legitimaira i podigne paket onda novac ide prodavacu.Ako poslije roba ne odgovara opisu ili nije ispravna, to je druga prica.Ima i zato rjesenja.
     Poz.

     28 Novembra, 2012 at 06:41 Komentariši
 • laminat

  u potpunost se slazem sa BelArd-om. na piku je mnogo neozbiljnih kupaca. par puta sam prodala neke svoje stvari na ebay-u i kod njh je ovaj sistem. i u zraku mi je stajalo mjesec dana 286 dolara. na kraju dok je svak uzeo svoje i ovaj i onaj servis nacekala sam se za novac i dobila dosta manje. jedna je djevojka rekla da je dobila poderanu haljinu (a nije) i onda nije njn novac dosao jer se njoj vratio. mislim da pik ne bi trebao ovaj sistem da uvodi jer kod nas je kod nas bi bilo mnogo gore.

  23 Novembra, 2012 at 19:47 Komentariši
 • ilija

  Nazalost ali u Bih nije ama bas nista sigurno posto drzava ne funkcionise kao ostale zapadno -evropske drzave Jos mi nismo dostigli svijest zapada

  24 Novembra, 2012 at 16:45 Komentariši
 • Dino Pašić

  U Bosni nema zakona a samim tim podloge za bilo kakve pravne sporove koji bi mogli proisteći iz nekog spora.

  PayPal može koristiti dijete od 13 godina i samim tim ostaje u velikoj prednosti na PikPay koji je zamišljen da služi samo firmama. PayPal je upravo proizvod giganta Ebay-a koji je prepoznao potrebe svojih korisnika, znači običnih ljudi ili čak djece. Na Ebay-u postoje prodavači mlađi od 18 godina koji se odlično snalaze u trgovini i ostvaruju veliku dobit. Znači PikPay nije zadovoljio ljude, apsolutno nema interesa za njega, ja sam lično odmah bio zainteresiran ali kad su mi u banci objasnili zaključio sam da je to promašaj. Stranicu Pik.ba nisu digle firme koje sad plaćaju skupe bannere nego baš djeca i mlađi korisnici koji su bili pioniri u prodaju. Moje mišljenje je da ste upravo te korisnike zanemarili i njihove potrebe ne osluškujete, a pohrlili ste na prodaju bannera i prikupljanje firmi na portalu. Sad dolazi situacija da je broj posjeta dobiven ali prodavači nisu baš zadovoljni jer nisu obezbjeđeni uslovi za trgovinu.

  Tome svemu pridonosi kriza i slabo cirkulisanje novca u državi. Znači ponuda i potražnja postoji ali keša nema. Iz svog radnog iskustva i iskustva na piku došao sam na jednu ideju kojom bi se mogle stvari promjeniti, ideja je malo kompleksna ali nije neizvodiva. Ako ima zainteresiranih mogu se javiti…

  25 Novembra, 2012 at 21:28 Komentariši
  • Denis | Pik.ba

   Molimo Vas da ukoliko tvrdite da je projekat zapravo i promašaj, da prvenstveno provjerite njegovo funkcionisanje i sigurnost na sajtovima koje smo naveli, a između ostalog, to su:
   http://www.pik.ba/
   http://www.ekupon.ba/
   http://citydeal.ba/
   http://smrtovnice.dnevniavaz.ba/
   http://bihamk.ba/clanstvo/uclani-se.html

   Rezultati su pokazatelj kvaliteta usluge, a sve kritike smo svakako voljni čuti, jer svako mišljenje nam je bitno.

   Izuzetna je sigurnost i djelovanje protiv zloupotrebe ovakvog sistema, a certifikati (koje, složit ćete se, nije lagano dobiti) su garant dobrog poslovanja, pa Vas molimo da sve žalbe koje imate iznesete sa argumentima. Lp.

   6 Decembra, 2012 at 13:05 Komentariši
   • fillmon

    Provjerite molim Vas korisnika Sk8erboy-a mnogoje sumnjiv oko prodaje Samsung galaxy S3 !

    26 Januara, 2013 at 15:26 Komentariši
    • Denis | Pik.ba

     Hvala Vam, moći ćete primjetiti da su kolege iz administracije upravo reagovale. Lijep pozdrav.

     27 Januara, 2013 at 19:01 Komentariši
 • Marko

  Koje su to stranice u BiH na kojima se može plaćati pikpayom? Nisam ni jednu vidio do sada

  26 Novembra, 2012 at 19:29 Komentariši
 • sirotan

  Lijep pozdrav ekipi PIK.Ba !
  Jedan sam među prvima korisnicima Pik.ba i redovno pratim stranicu.
  Postepeno se uvodi reda ali treba još dosta vremena da stranica funkcionoše bez problema.
  Dao bih prijedlog da uredništvo Pik.ba ne dopusti baš svakom da se registrira na stranicu bez potrebnih podataka.
  Treba naći način oko ozbiljnije prijave jer tako će se izbjeći puno neozbiljnih i nepoštenih (varalica) korisnika.
  U svakom slučaju treba biti oprezan oko plaćanja prilikom kupovine jer sam i sam imao par neugodnosti.

  27 Januara, 2013 at 21:50 Komentariši
  • Denis | Pik.ba

   Hvala Vam na javljanju i molimo Vas da podijelite Vaša iskustva sa nama, ne navodeći imena korisnika ili osoba, već samo loša i negativna iskustva prepričano. Hvala. Lijep pozdrav.

   3 Februara, 2013 at 00:32 Komentariši

Objavite komentar