Top
9. rođendan najveće kupoprodajne zajednice u BiH - OLX blog
fade
4421
post-template-default,single,single-post,postid-4421,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow-ver-1.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-vertical,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.2,vc_responsive

9. rođendan najveće kupoprodajne zajednice u BiH

rodjendan-9

Dragi korisnici,

OLX.ba  31.marta slavi svoj 9. rođendan.

Za tu priliku, odlučili smo da uradimo malu retrospektivu od samih početaka, do danas, kao i razgovor sa prvim Pik.ba korisnikom.

Već vam je poznato da je 31. marta 2009. godine, domaća kupoprodajna zajednica dobila novo sredstvo za zbližavanje prodavača i kupaca – Pik.ba. Veliki broj internet korisnika prepoznao je prednost i koristi takve trgovine, te je nakon samo tri mjeseca postojanja OLX.ba stranicu aktivno koristilo više od 30.000 registrovanih korisnika. U godinama nakon 2009. godine, broj registrovanih korisnika je 2018. godine narastao na 1,9 miliona koji kupuju i/ili prodaju više od 2 miliona aktivnih artikala. Iza nas je 12 uspješnih mjeseci i možemo reći da je 2017. godina bila zaista posebna na OLX.ba. Svaki mjesec donosio je nove uspjehe koje smo nizali skupa sa našim korisnicima i poslovnim partnerima.

2017.godinu obilježilo je mnoštvo noviteta i unaprijeđenja: Milioniti download OLX Android aplikacije, podržavanje OLX radnji unutar aplikacije, elektronska dopuna OLX kredita, besplatni OLX inApp stickeri, nove kategorije  “Poslovi” i “Pokloni”

prvi-korisnik

Već nakon prve godine po osnivanju, Pik.ba je brojao više od pola miliona posjeta mjesečno – Ukupan promet obilježen između Pik.ba korisnika u prvih 12 mjeseci postojanja: 151.349.697,00 KM (da, to su milioni), ukupan broj registriranih članova 78.815, dok je ukupan broj objavljenih artikala u prvih godinu dana iznosio: 306.044

Kako OLX izgleda danas – 9 godina poslije

OLX je vodeća svjetska platforma za objavu oglasa o kupoprodaji, koja služi lokalnim zajednicama sa potencijalom rasta internet trgovine: OLX spaja ljude koji kupuju, prodaju ili žele razmijeniti proizvode i usluge omogućivši jednostavan i lak način objave oglasa putem mobitela ili kompjutera.

Svakog mjeseca, stotine miliona ljudi u lokalnim zajednicama širom svijeta koristi OLX, da pronađu i prodaju širok asortiman proizvoda, uključujući kompjutere, mobilne uređaje, namještaj, sportsku opremu, servise i usluge, automobile, nekretnine i mnogo više.

OLX.ba danas u brojkama:

statistika

Iako je po samom osnivanju, Pik.ba bilježio impozantne statistike, one su danas u mnogo većim razmjerama i izuzetno smo ponosni na njih:

– mjesečno novih korisnika: skoro 30 hiljada

– ukupno registriranih korisnika: 1,9 miliona

– mjesečno pregleda stranica: 200 + miliona

– aktivnih artikala: 2+ miliona

– ukupno do sada objavljenih artikala: 35 + miliona

– broj downloada aplikacija: više od 1 milion

– mjesečno novih artikala: 300 + hiljada

– ukupno jedinstvenih posjeta korisnika: skoro 10 miliona

Razgovor s prvim Pik korisnikom

Razgovarali smo i sa prvim Pik korisnikom “edinp01” koji je sa nama podijelio početna iskustva korištenja stranice, prvu kupoprodaju i anegdote.

Prije 9 godina ovaj korisnik  je aktivirao svoj Pik account, i napravili smo vizuelni prikaz kako bi on danas izgledao na Pik.ba stranici:

blo-pik1

Prelaskom na OLX.ba platformu, korisnički profili su poprimili drugačiji izgled sa poboljšanim značajkama i dodatnim opcijama, a oni danas izgledaju ovako:

blogolx2

Korisnik se rado prisjetio svoje prve transakcije:

“Prva transakcija bila je kupovina grafičke kartice od korisnika iz Tuzle. U to vrijeme, 2009. godine dostava nije bila ni blizu jednostavna, niti jeftina kao što je sada, tako da sam se odlučio da sjednem  u automobil i uputim se u Tuzlu, preko Karaule, kroz maglu i snijeg, po svoju grafičku karticu.”

Istakao je da je prodaja u samom početku išla dosta sporije nego danas, ali da je ostao iznenađen jednom prilikom kada je u samo 5 minuta uspio dobiti poziv i ostvariti prodaju.

“Prodaje su išle dosta sporije, ali pamtim jednu gdje sam prodavao nosač za bicikl (za automobil). Oglas sam objavio u 16:03 h, nisam ga ni izdvojio, a već za 5 minuta me pozvao kupac i za 20 minuta smo se našli i završili transakciju. Sve skupa, od objave oglasa do novca u novčaniku, nije prošlo ni 30 minuta.”

Danas, posjeta OLX.ba stranici je nešto što ovaj korisnik svakodnevno vrši.

“OLX.ba pratim svakodnevno, pratim najviše cijene i oglase sportskih automobila, te oldtajmera. Što se prodajnih aktivnosti tiče, uvijek imam nekoliko aktivnih oglasa, a prodajem samo one stvari koje su u dobrom i potpuno funkcionalnom stanju, a koje ne koristim samo jer su mi postale višak u domu.”

Zanimalo nas je i koja promjena ili opcija se ovom korisniku najviše dopada.

“Od opcija na OLX-u, najviše mi se dopada garancija besplatnog povrata artikla ka prodavaču, jer su prije prodavci kod slanja paketa uvijek rizikovali troškove dostave u slučajevima gdje je narudžba bila “lažna”. Također, moram da pohvalim OLX podršku korisnicima koja je zaista vrhunska. Znali su se desiti tehnički problemi na stranici gdje su mi “propadala” izdvajanja, ali nakon prijave takvih slučajeva, uvijek bi mi bio nadoknađen potrošeni kredit.”

OLX.ba je poznat i po tome što se često odvijaju zanimljive konverzacije i situacije sa kupcima i prodavačima, i zanimalo nas je može li sa nama podijeliti određenu anegdotu.

“Pamtim jednog korisnika koji je došao kod mene u stan da kupi jedan dio namještaja koji sam prethodno oglasio na OLX.ba. Njemu su se u stanu toliko svidjeli neki drugi dijelovi namještaja, koji uopšte nisu bili na prodaju, ali je bio toliko uporan, da sam mu na kraju prodao “pola namještaja” iz stana.

Definitivno najzanimljivija prodaja koju sam ostvario je automobil, koji je dugo stajao oglašen, ali interesanata uopšte nije bilo, niti se meni previše žurilo sa prodajom, tako da oglas nisam izdvajao niti sam mijenjao cijenu. Jednu večer,  nazvala me je prva potencijalna mušterija, a već sutradan je odvezao i pregledao automobil u ovlaštenom servisu te smo za tri dana potpisali kupoprodajni ugovor. Ništa ovdje ne bi bilo toliko zanimljivo, da u čitavom tom periodu komunikacije, niti jednom nismo spomenuli cijenu! Čovjek je samo na kraju izvadio kovertu (petocifren je iznos bio u pitanju), rukovali se i razišli.”

Tehničke specifikacije OLX servera

Za kraj smo željeli da vas upoznamo i sa određenim tehničkim specifikacijama naše stranice, odnosno serverima, te koliku nadogradnju i u ovom pogledu je zahtijevala OLX.ba stranica sa rastom korisnika i brojem objavljenih artikala, fotografija i svih ostalih značajki unutar samog sajta.

Serveri ranije:

– 2012. godine došli smo na ideju da potražimo svjetski najbolje i najveće kompanije, te pogledamo njihove pakete. Tom prilikom je zakupljen paket od 3 servera koji su imali sljedeće komponente: 2xQuad core Intel i7 CPUs, 64GB DDR3 RAM, 2x320GB SSD hard drives in RAID1 and 10 Gigabit network, per each. Krajem 2012. godine izmjerena količina podataka u slikama je bila smještena na static serverima, sa sporijim diskovima, ali sa povećanim kapacitetom od 2x3TB (Terabajta). Količina podataka koju su pohranjivali iznosila je 850GB, u 60 miliona fajlova. Za svaku dodanu sliku na stranici kreiraju se i pohranjuju 4 verzije.

Serveri danas:

serveri

U 2018. godini brojimo ukupno 9 dedicated servera:

  • 2 x web servera, 2 x Intel(R) Xeon(R) CPU E5-2650 v2 @ 2.60GHz, 128GB RAM, 2 x 240 GB SSD
  • 1 x Elastic i CDN, 2 x Intel(R) Xeon(R) CPU E5-2670 v2 @ 2.50GHz, 256GB RAM, 4 x 240 GB SSD
  • 2 x Database, 2 x Intel(R) Xeon(R) CPU E5-2690 v2 @ 3.00GHz, 256GB RAM, 8 x 480 GB SSD
  • 3 x static, Intel  Xeon D-1520, 32GB RAM, 5 x 6 TB HDD
  • 1x server za fix.ba, Intel(R) Xeon(R) CPU E5-1650 v3 @ 3.50GHz, 4x 32GB, 2 x 480 GB

      + VPS serveri

Veličina baze je 800GB koja broji 11TB fotografija, a dnevni prirast je oko 10GB.

Vodeći se svim gore nabrojanim, naš tim želi iskazati zahvalu za vaše povjerenje i čestitati rođendan cijeloj bh. kupoprodajnoj zajednici.

Vaš OLX.ba – Svijet kupoprodaje!

Anesa
29 0 komentara
  • frki10

    ​OLX je original! Nikad sljedbenik. Uvijek vođa. OLX je nevjerojatan pionir!! Sretan rođendan!

    14 Marta, 2018 at 16:50 Komentariši
    • Anesa | OLX.ba

      Hvala Vam što ste dio OLX.ba kupoprodajne zajednice! Lijep pozdrav!

      15 Marta, 2018 at 09:27 Komentariši
  • Nemanja

    Lijepa priča 😀
    Zanima me zasto je pomijenjeto ime, zasto vise nije pik.ba?

    14 Marta, 2018 at 21:25 Komentariši
    • Anesa | OLX.ba

      Pozdrav Nemanja,

      Početkom 2015. godine, PIK.ba je postao član globalne mreže oglasnika, OLX, nastavljajući da djeluje pod lokalnom ekstenzijom OLX.ba. OLX posluje u 45 država širom svijeta.

      15 Marta, 2018 at 09:23 Komentariši
  • Irma

    Puno transakcija sam obavila poput vas i zahvalna sam sto postojite i nema vam konkurencije u BiH.

    15 Marta, 2018 at 13:18 Komentariši
    • Anesa | OLX.ba

      Poštovana Irma,

      Hvala Vam na lijepim riječima i što ste dio OLX.ba kupoprodajne zajednice.

      Lijep pozdrav!

      16 Marta, 2018 at 10:30 Komentariši
  • Borisanja

    Sretan još jedan rođendan i da ih još mnogo zajedno proslavimo.

    15 Marta, 2018 at 17:15 Komentariši
    • Anesa | OLX.ba

      Poštovani,

      Hvala Vam. Radujemo se godinama koje su pred nama, nadamo se da ćemo opravdati Vaše povjerenje.

      Lijep pozdrav!

      16 Marta, 2018 at 10:32 Komentariši
  • Dragisa Pejic

    Sretan rodjendan i nastavite tako.

    15 Marta, 2018 at 21:04 Komentariši
    • Anesa | OLX.ba

      Poštovani Dragiša,

      Hvala Vam na lijepim riječima.

      Lijep pozdrav!

      16 Marta, 2018 at 10:33 Komentariši
  • MegaShop

    Sve pohvale za OLX
    Mnogo prijatnih admina ima,i hvala im na tome..

    17 Marta, 2018 at 17:23 Komentariši
    • Anesa | OLX.ba

      Poštovani MegaShop,

      Hvala i Vama na lijepim riječima. Potrudit ćemo da i u budućnosti opravdamo Vaše povjerenje.

      Lijep pozdrav!

      22 Marta, 2018 at 12:47 Komentariši
  • zeljko

    srecan rodjendan,nikad nemogu zaboraviti vas rodjendan,i ja taj dan slavim rodjendan, poz Zeljko

    18 Marta, 2018 at 08:59 Komentariši
    • Anesa | OLX.ba

      Poštovani Željko,

      U ime cijelog OLX teama unaprijed Vam želimo sretan rođendan. Hvala što ste dio OLX kupoprodajne zajednice.

      Lijep pozdrav!

      22 Marta, 2018 at 12:49 Komentariši
  • Aleksandar

    Odlični ste i hvala što postojite , od pocetka sam sa vama i odličan posao se moze napraviti prekovas . Da docekamo zajedno jos mnoooogo rođendana .

    18 Marta, 2018 at 15:14 Komentariši
    • Anesa | OLX.ba

      Poštovani Aleksandre,

      Hvala Vam na lijepim riječima i želimo Vam uspješno poslovanje i u budućnosti putem OLX kupoprodajne platforme.

      Lijep pozdrav!

      22 Marta, 2018 at 12:50 Komentariši
  • Haris

    SRETAN ROĐENDAN ! Da nam još dugo budete primat u kupoprodajnim transakcijama. Da se što više širite i postanete još više prepoznatljivi po svojim secifičnostima ali i pogodnostima i povoljnostima. Da mislite i na svoje korisnike kao i korisnici na vas. Da uzajamno radite na poboljšanju dobrih ideja i realizacije prjedloga. Da nam budete tu i kad nas drugi zaborave. Hvala Vam na svemu.
    Još jednom SRETAN ROĐENDAN !

    18 Marta, 2018 at 21:14 Komentariši
    • Anesa | OLX.ba

      Poštovani Harise,

      Hvala Vam na lijepim riječima i željama. Nadamo se da ćemo i u budućnosti nastaviti nizati uspjehe zajedno sa svim našim korisnicima.

      Lijep pozdrav!

      22 Marta, 2018 at 13:03 Komentariši
  • Gaja1

    Puno srece i uspjeha u daljem radu.nastavite kao i do sada jer bez vas ovaj svijet nebih bio isti.srecan rodjendan.

    21 Marta, 2018 at 18:24 Komentariši
    • Anesa | OLX.ba

      Poštovani,

      Hvala Vam i hvala što ste dio OLX.ba kupoprodajne zajednice.

      Lijep pozdrav!

      22 Marta, 2018 at 13:04 Komentariši
  • Bordi

    Sretan rođendan i dugo , dugo bili zajedno!

    21 Marta, 2018 at 20:50 Komentariši
  • Bordi

    Sretan rođendan i još dugo uspješnih godina.

    21 Marta, 2018 at 20:52 Komentariši
    • Anesa | OLX.ba

      Poštovani,

      Hvala Vam na lijepim željama.

      Lijep pozdrav!

      22 Marta, 2018 at 12:45 Komentariši
  • masterfromf

    Svaka čast na prijektu jedna od rijetkih pozitivnih i korisnih stvari u okruženju
    Sretan rođus i još mnogo uspjeha Vam želim….

    22 Marta, 2018 at 00:41 Komentariši
    • Anesa | OLX.ba

      Poštovani,

      Hvala Vam i hvala što ste dio OLX kupoprodajne zajednice.

      Lijep pozdrav!

      22 Marta, 2018 at 12:44 Komentariši
  • Nebojsa

    SVE NAJBOLJE U DALJEM RADU! Ja sam samo nakon trinaest dana od pokretanja otvorio svoj nalog. Nikada nisam imao niti jednu neugodnu situaciju.
    Meni se definitvno najvise dopada “Premium dostava” kao veliko dostignuce, bez pozivanja , dogovaranja gdje kako, sa jednim klikom kupovina rijesena.

    PUUUNO SRECE!

    22 Marta, 2018 at 08:15 Komentariši
    • Anesa | OLX.ba

      Poštovani Nebojša,

      Hvala Vam na lijepim riječima. Drago nam je da je korisničko iskustvo pozitivno i što ste s nama od samog početka. Trudit ćemo se da i u budućnosti opravdamo Vaše povjerenje.

      Lijep pozdrav!

      22 Marta, 2018 at 12:43 Komentariši
  • Samir

    Sretan rođendan OLX.ba i sve najbolje,prepoznatljivi ste,sve bolji ste,,iako nisam uspio prodati jedini oglas sa rolšuama i kopačkama nmvz i dalje ste super.SRETNO 😀 <3 <3

    24 Marta, 2018 at 12:56 Komentariši
    • Anesa | OLX.ba

      Poštovani Samire,

      Hvala Vam na lijepim riječima i željama. Iskreno se nadamo da ćete uspjeti prodati oglašene artikle.

      Lijep pozdrav!

      27 Marta, 2018 at 16:12 Komentariši

Objavite komentar