Top
Kako se riješiti neugodnog mirisa cigareta u automobilu? - OLX blog
fade
6513
post-template-default,single,single-post,postid-6513,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow-ver-1.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-vertical,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.2,vc_responsive

Kako se riješiti neugodnog mirisa cigareta u automobilu?

Neugodan miris koji izaziva kontinuirano konzumiranje cigareta u automobilu garantovano narušava ambijent u kabini i smanjuje vrijednost automobila. Predstavljamo tri koraka putem kojih je izvjesno da ćete otkloniti miris cigareta iz kabine automobila.

Tekst i fotografije: Senad Sakota i Safet Šatara

Svaki izdisaj dima cigarete u automobilu nepovratno prodire u sve porozne površine u kabini. Aroma dima iz cigarete nastala izgaranjem smjese benzena, formaldehida, arsena, polonijuma, butana, kadmija, a najviše nikotina, toliko je snažna da, pored toga što nepovratno narušava zdravlje pušača, gotovo zauvijek mijenja i ambijent u automobilu. Jasno se osjeti ustajala naugodna aroma zraka u svakom automobilu u kojem su se kontinuirano konzumirale cigarete. I pored brojnih hemijskih rješenja za otklanjanje neprijatnog mirisa cigareta iz kabine, iskustva su pokazala da zapravo postoje tri osnovna načina za otklanjanje neugodnog mirisa cigareta iz automobila.

Pokušavajući pronaći rješenje za ovaj problem, izvjesno je da ste čitali o savjetima koji uključuju korištenje pijeska za mačke, sode bikarbone, amonijaka, ocata ili pare. Iako korištenje nekih od ovih sredstava može dovesti do kratkotrajnog otklanjanja neugodnog mirisa, bez sumnje je da će se miris kroz nekoliko dana vratiti.

Istraživanjem o ovoj temi, tokom kojeg smo testirali nekoliko različitih proizvoda, došli smo do zaključka da je miris cigareta u automobilu moguće odstraniti u tri precizno definisana koraka.

1. Dubinsko čišćenje unutrašnjosti automobila

Prvi korak uključuje dubinsko pranje unutrašnjosti vozila. Pored toga što dubinsko pranje odstranjuje prljavštine, alergene, te različite vrste bakterija i grinja, također djelimično otklanja i miris duhana iz kabine. Istina, dubinsko pranje je preporučljivo bez obzira na neugodan miris cigareta u automobilu. Toyota je, recimo, na pojedinim automobilima u potpunosti zaustavila ugradnju unutrašnjih panela na vratima prekrivenim tkaninom. Tkanina je zamijenjena materijalom koji podsjeća na kožu. U Toyoti su se na ovaj korak odlučili nakon što je zaključeno da se na površinama prekrivenim tkaninom kroz određeno vrijeme počinje skupljati ogroman broj bakterija. Čak i veći od onoga koji se nalazi na školjkama u toaletu. Dubinskim pranjem upravo se uništava određeni broj takvih bakterija.

Dubinsko čišćenje temeljito odstranjuje prljavštine, alergene, bakterije i ostala strana tijela sa svih površina u automobilu. Ovakvom intervencijom odstranjuje se i dio materijala koji je odgovoran za neugodan miris cigareta u automobilu

Kao i kod kućnog namješataja, kontinuirano izlaganje poroznih površina (kao što je bilo koja vrsta tkanine, spužve ili plastičnih panela sa sitnim reljefom) duhanskom dimu, vodi do zadržavanja nikotinskog mirisa i katrana u gotovo svim dijelovima automobila. Samo se sjetite mirisa odjeće nakon večernjeg izlaska tokom kojeg ste boravili u loše provjetrenoj prostoriji. Porozne površine u automobilu nepovratno prikupljaju miris cigareta kao i vaša odjeća, a dubinskim pranjem odstranjuje se dio takvog mirisa.

Dubinsko čišćenje odstranit će prljavštine i neugodne mirise sa svih površina kojima je moguće pristupiti

Dubinsko pranje i čišćenje unutrašnjosti obično zahtijeva asistenciju profesionalca. Za ovu namjenu koriste se specifična hemijska sredstva bez fosfata i kiselina koji bi nagrizali tretiranu površinu, te vodeni usisivači (poznat i kao uređaj za raspršnu ekstrakciju) koji mogu doprijeti čak 15 centimetara u unutrašnjost sjedišta.

Čišćenje tvrdih površina sa reljefom vrši se takozvanim “nano” spužvama koje prianjaju uz svaku površinu ravnomjerno nanoseći hemijska sredstva koja reaguju sa nečistoćama i materijama koje šire neugodne mirise.

Za čišćenje unutrašnjosti i odstranjivanje neugodnih mirisa, profisionalci koriste više od dvadeset različitih hemijskih sredstava za čišćenje

Posljednji korak je čišćenje uređajem koji raspršuje vrelu paru. Nakon reakcije sa vrelom parom, krutine (čvrste strane materije) koje se nalaze na svim površinama u automobilu mijenjaju svoje stanje tako dozvoljavajući jednostavnije uklanjanje iz kabine.

Prateći ovakve korake, odstranjuje se najveća moguća količina nečistoća sa površina u kabini automobila time djelimično otklanjajući i neugodan miris cigareta. Za ovakvu intervenciju profesionalac će obično naplatiti između 100 KM i 250 KM.

2. Zamjena filtera ventilacije uz profesionalno čišćenje i dezinfekciju ventilacionog sistema 

Ventilacioni sistem uz klima-uređaj jedan je od najbitnijih elemenata automobila. Doprinosi ugodnijoj vožnji, a samim tim i povećanju sigurnosti, ali zbog svoje kompleksnosti i načina funkcionisanja, jedan je od najpogodnijih područja u automobilu za stvaranje bakterija, mikroorganizama i širenja neugodnih mirisa. U automobilima u kojima se kontinuirano konzumiraju cigarete, ventilacioni sistem širi i miris duhana nakupljen u utorima i skrivenim otvorima ventilacije, ali i na isparivaču.

Ubrizgavanje dezifenkcionog sredstva u vantilacione otvore – Izvor fotografije: YouTube

Jedan od načina prevencije širenja takvih mirisa, ali i bakterija, alergena i mikroorganizama koji se stvaraju u sistemu, je dezinfekcija sistema. Uz obaveznu zamjenu filtera ventilacije, dezinfekcija ventilacionog sistema može se vršiti na dva načina:

  • Jednostavniji način je ubrizgavanje dezinfekcionog sredstva pomoću specijalne pumpe. Ova intervencija, koja obično košta manje od 50 KM, prilično efikasno uništava bakterije, alergene i nakupine materija koje oslobađaju neugodne mirise.
  • Drugi način je korištenje ultrazvučnog čistača. Ovaj uređaj, uz aplikaciju tekućine na površinama koje je potrebno tretirati, iritira tekućinu zvučnim talasima. Iritaciju izaziva zvučnim talasima frekvencije od 20-40 Hz, pri čemu se molekule u tekućini rastežu i snažno utječu na sve materije u neposrednoj blizini. Pri tome se strane materije gotovo u potpunosti odvajaju od čvrstih površina unutar ventilacionog sistema. Štetne materije unutar ventilacionog sistema oslobođene prilikom izgaranja cigareta, gotovo u potpunosti nestaju sa svih površina.

3. Neutralisanje neugodnih mirisa korištenjem ozonskog generatora

Nakon prethodna dva koraka, koja su praktično uključivala potpuno čišenje i dezinfekciju unutrašnjosti automobila, kao i potpunu dezinfekciju ventilacionog sistema, preporuka je pristupiti korištenju ozonskog generatora.

Tokom 60 minuta rada, ozonski generator oslobađa oko 30 grama ozona koji reaguje sa drugim materijama u kabini na molekuralrnom nivou. Izvjesno je da će neutralisati dio neugodnog mirisa oslobođenog izgaranjem cigareta

Ozonski generator koristi se isključivo uz potpuno suhu unutrašnjost. Praksa pokazuje da je, nakon prethodna dva koraka, preporučljivo provjetravati automobil nekoliko dana u zatvorenoj prostoriji. Praktično, do potpunog isparavanja vlage nanesene tokom prethodnih koraka čišćenja i dezinfekcije.

Oslobađanjem ozona, ozonski generator djeluje na preostale molekule materije koja oslobođa neugodan miris duhana. Preporučljivo je da ozonski generator u zatvorenoj kabini automobila radi od 30 minuta do 60 minuta, pri čemu će osloboditi od 26 grama do 30 grama ozona. Kako ozon djeluje na sve preostale materije na molekularnom nivou, izvjesno je da će se neutralisati preostale materije koje oslobađaju neugodne mirise, alergene i bakterije. Nakon ovakvog tretmana ne preporučuje se korištenje cigareta u kabini automobila.

https://www.olx.ba/artikal/36541047/ozon-o3-generator-za-dezinfekciju-prostora/

Kako funkcioniše ozonski generator?

Putem procesa električnog pražnjenja ozonski generator uspijeva rastaviti molekule kisika (O2) na pojedinačne atome, koji se potom vežu za ostale molekule kisika kreirajući novi element O3, poznat kao ozon.

Naučnici su zaključili da je molekula O3 prilično nestabilna, te da u dodiru sa sa slobodnim radikalima oslobađa jedan atom oksigena. Upravo ovaj atom oksigena reaguje sa drugim jedinjenjima i atomima koji se nalaze u neposrednoj blizini, pa vezanjem za takve molekule nepovratno mijenja sastav materije.

Prema tome, kada se ozonski generator aktivira u zatvorenoj kabini, ovaj prostor kroz određeno vrijeme postaje zasićen ozonom. Nakon reakcije sa drugima materijama, ozon gubi jedan atom oksigena (O3 postaje O2), a slobodni atomi oksigena reaguju sa molekulama drugih materija. Ozonski generatori ove vrste kroz 60 minuta rada oslobađaju do 30 grama ozona.

Ozon je štetan za ljude, pa je korištenje ozonskog generatora preporučljivo ostaviti profesionalcima.

Istina, pojedina istraživanja opovrgavaju stvarnu iskoristivost ozonskih generatora za ovu namjenu . Istraživanje iz 1995. godine, zapravo pokazuje da ozonski generatori ne mogu dovoljno efikasno ukloniti neugodan miris koji oslobađaju organska jedinjenja u zraku. Ipak, praksa pokazuje da su korisnici obično zadovoljni nakon tretmana ozonskim generatorom.

Zaključak

Praćenjem ova tri koraka, možete otkloniti većinu neugodnog mirisa cigareta iz kabine automobila. Istina, radi se o relativno dugotrajnoj (nekoliko dana) i skupoj intervenciji (više stotina KM), ali rezultati će definitivno biti daleko bolji u poređenju sa bilo kojim drugim procesom.

Anesa
2 0 komentara
  • Jaco

    Jako lijepo napisano.

    5 Marta, 2020 at 12:54 Komentariši
    • Anesa | OLX.ba

      Poštovani,

      Hvala Vam. Drago nam je da Vam se dopada članak. 🙂

      Lijep pozdrav!

      5 Marta, 2020 at 15:56 Komentariši

Objavite komentar