Top
Kako ispravno dezinfikovati mobitel, laptop ili računar? - OLX blog
fade
6656
post-template-default,single,single-post,postid-6656,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow-ver-1.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-vertical,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.2,vc_responsive

Kako ispravno dezinfikovati mobitel, laptop ili računar?

Pranje ruku na ispravan način može vam pomoći da spriječite širite virus putem dodira, ali šta je s čišćenjem mobitela, laptopa, računara i drugih elektronskih uređaja koje koristite u svakodnevnom radu?

Novi koronavirus koji uzrokuje respiratornu bolest može preživjeti na nekim površinama i do devet dana, pokazala su ispitivanja, a to može uključivati ​​najprije vaš mobitel. 

Prosječna osoba uzima mobitel u ruke više od 100 puta tokom jednoga dana i koristi ga preko 50 puta. To je loša vijest u vrijeme kada činimo sve što možemo da spriječimo širenje koronavirusa. Mobitel često pritisnete sa strane lica, što znači da bi se bilo koja bakterija, virus ili drugi mikroorganizmi koji se nađu na vašem telefonu i mobitelu lako mogli prenijeti na vašu kožu.

Dobra vijest je da je dezinfekcija vaših elektronskih uređaja službeno postala lakša. Početkom ove sedmice Apple je na svojoj web stranici poručio da elektronske uređaje možete sigurno očistiti dezinfekcijskim maramicama koje su dostupne u svim bolje opskrbljenim apotekama i drogerijama. Samsung još uvijek nije odgovorio na zahtjev za komentar o svojim mobitelima ali su pretpostavke iste za sve brendove.

Jasno je da većina uređaja neće preživjeti pranje vodom i sapunom, pa se postavlja pitanje kako ih ispravno dezinfikovati? Ključno je da spriječite tekućinu da uđe u same uređaje. Drugim riječima, potrebno je zaštititi sve otvore na uređaju.

Postoje sredstva za čišćenje i tehnike koje treba izbjegavati. Iako možda u početku vidite dobre rezultate, oštrija univerzalna sredstva za čišćenje vremenom mogu oštetiti ekran ili unutrašnje komponente.

Najsigurniji i najučinkovitiji način čišćenja uređaja je krpom od mikrofibera. Ako je uređaju očajnički potrebno čišćenje, najprije koristite destilovanu vodu za vlaženje krpe od mikrovlakana, a zatim ga izbrišite i pri tome izbjegavajte prskati vodu direktno na mobitel, tastaturu, monitor i sl.. 

Nakon toga pređite na najbolje sredstvo za čišćenje navedenih uređaja a to je 70-postotni alkohol koji efikasno ubija sve viruse i bakterije. Željene površine ćete očistiti nanošenjem na krpicu od mikrofibera, te onda nježnim pokretima obaviti čišćenje. Za ekrane računara postoje i posebna sredstva za čišćenje bez acetona ali još uvijek nije zabilježeno štetno djelovanja razblaženog alkohola.

Za čišćenje postoje različiti antibakterijski gelovi koji u sebe uvlače sve prljavštine, tako da s njima možete čistiti sve površine koje najčešće dodirujete (tastatura, miš, mobitel, slušalice itd.). 

Nakon detaljnog čišćenja uređaja ostavite ga neko vrijeme da se osuši prije nego nastavite sa radom, a vi u međuvremenu obavezno operite ruke.

Anesa
Nema komentara

Objavite komentar