Novosti

Kap krvi je kap nade u život

Kap krvi je kap nade u život

Budite dijelom OLX akcije darivanja krvi od 15.07.2021.-15.08.2021. godine

OLX.ba zajednica već treću godinu zaredom nastavlja humanu misiju podrške Zavodu za transfuzijsku medicinu Federacije BiH realizirajući akciju prikupljanja krvi za sugrađane kojima je ona neophodna.

Ponosni smo što iz godine u godinu broj učesnika u ovoj humanoj akciji raste te smo tokom prošlogodišnje akcije doniranja krvi, uz podršku naših vjernih korisnika prikupili 706 doza krvi, čime smo doprinijeli u spašavanju 2.118 ljudskih života.

Izuzetni rezultati su nam bili povod da se i ove godine udružimo u akciji i na taj način još jednom pokažemo da su OLX korisnici spremni da na nesebičan način pomognu sugrađanima, doniraju krv i budu dijelom pozitivnog društva.

Važno je napomenuti da je krv lijek koji nije moguće proizvesti i jedini izvor tog lijeka je čovjek, a jedno doniranje krvi može spasiti do tri života.

U znak zahvalnosti korisnicima sa teritorije BiH, OLX.ba će svakom darivatelju doznačiti 500 OLX kredita (tržišne vrijednosti 50 KM).

Kako će se vršiti doznačavanje OLX kredita?

Zbog očuvanja anonimnosti darivatelja, potrebno ja da svaki od donora lično, putem e-maila, dostavi potvrdu kojom se dokazuje da je u toku planirane akcije učestvovao u istoj, što znači da ćemo isključivo, uz saglasnost naših korisnika, na profil koji koriste na oglasniku OLX.ba doznačili dogovoreni iznos OLX kredita.

E-mail potvrde je potrebno poslati na: akcija@olx.ba i treba da sadrži:

 • Korisničko ime OLX profila
 • Uslikanu potvrdu o dobrovoljnom darivanju krvi izdatu za period trajanja akcije od 15.07.2021.- 15.08.2021. godine.

Vodič za darivaoce možete pronaći ovdje, kao i više informacija klikom ovdje.

Krv je moguće donirati u Zavodu za transfuzijsku medicinu FBiH, na jednoj od lokacija koju možete pronaći ovdje, kao i u ostalim Zavodima na području cijele Bosne i Hercegovine.

Ovim putem se zahvaljujemo na podršci i razumijevanju menadžmenta PIK d.o.o. (OLX.ba), kada je u pitanju promocija davalaštva krvi, te se nadamo da će se saradnja nastaviti i ubuduće te možda poprimiti i tradicionalne oblike.

Kap krvi je kap nade u život možda baš Vama dragoj osobi. Učinite da bolesti, saobraćajne nesreće i povrede ne odnesu još jedan život.

Pozivamo sve građane  da daruju krv, i na taj način učestvuju  u  obezbjeđivanju krvi i krvnih pripravaka,  za povrijeđene i oboljele u FBiH. Organizirano darivanje krvi, podstaknuto humanim pobudama, strateški je cilj razvoja davalaštva u svakoj humanoj populaciji. Jedini način za ostvarenje tog cilja je organiziranje akcija darivanja krvi, te se nadamo da će naši dragi sugrađani i ovog puta  uzeti učešće, te time doprinijeti razvoju davalaštva kao što su to učinili mnogi do sada. – istakla je Dipl.scr  Jasmina Mahmutović iz odsjeka za promociju davalaštva.

Kada ne smijete donirati krv!

S obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju, Zavod za transfuzijsku medicinu Federacije BiH je propisao niz mjera i restrikcija za one koji su:

 • Putovali u zemlje sa širenjem virusa CORONA u posljednjih 14 dana,
 • Prehlađeni,
 • Kašlju i kišu,
 • Imaju zarazne bolesti,
 • Imaju povišenu tjelesnu temperaturu

Slijedeći preporuku ECDC-a (Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti), uveli su  mjere za davaoce krvi za sprječavanje prenosa Coronavirusa (COVID-19):

 • Odbijanje davaoca pune krvi i trombocita 14 dana nakon izlaganja potvrđenom slučaju
 • Rutinsko odbijanje davaoca sa znakovima respiratorne infekcije, koja uključuje i povišenu tjelesnu temperaturu.

Molimo vas da obavijestite Zavod za transfuziju u slučaju bilo kakvih znakova bolesti u roku od 14 dana nakon uzimanja krvi, uključujući i simptome Coronavirusa!

Mogućnost prijenosa Coronavirusa (COVID-19) krvlju i krvnim komponentama zasad je nepoznata. Općenito se ne zna da se respiratorni virusi prenose transfuzijom krvi, a nisu zabilježeni slučajevi koronavirusa prenesenog transfuzijom.

Već postojeće rutinske mjere odabira davaoca krvi trebale bi spriječiti osobe s kliničkim respiratornim infekcijama da daju krv. Na primjer, davaoci krvi moraju biti dobrog zdravlja i imati normalnu tjelesnu temperaturu na dan donacije.

Na temelju trenutno ograničenih informacija, molimo davaoce da se suzdrže od darivanja krvi najmanje 28 dana nakon rješavanja simptoma nakon dijagnoze infekcije COVID-19.

Dodatne mjere za sprečavanje širenja infekcije su:

 • Pravilna pokrivenost usta i nosa prilikom kašljanja i kihanja,
 • Izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa ili usta,
 • Redovno pranje ruku i briga o dobrim higijenskim navikama,
 • Boravak kod kuće u slučaju bolesti ili izbjegavanja bliskog kontakta sa oboljelima.

Zašto darivati?

Motivi za darivanje krvi su različiti. Raduje činjenica da je još uvijek na prvom mjestu motiv izrazito humane naravi.

Šta god bio razlog da Vi odlučite darovati svoju krv, ne bi bilo loše da znate sljedeće:

 • Krv je tečno tkivo koje cirkuliše u krvožilnom sistemu ljudskog organizma. Prosječna odrasla osoba ima oko 5 litara krvi u svom organizmu. Igra ključnu ulogu u odbrambenom mehanizmu ljudskog tijela.
 • Krv je potrebna za funkcionisanje svih ćelija i organa u ljudskom organizmu, njena glavna funkcija je opskrba tkiva kisikom i hranjivim tvarima kao i odstranjivanje karbon dioksida.
 • Krvne ćelije proizvodi koštana srž. Svaki ljudski organizam sam proizvodi dovoljne količine krvi.

Krv je nezamjenljiv lijek povrijeđenima, oboljelim od hematoloških i onkoloških oboljenja, oboljelim kojima je potrebna hirurška intervencija itd.

Krv je nemoguće proizvesti na umjetan način, te su darivaoci krvi jedini izvor za dobijanje ovog lijeka, a također i jedini predstavljaju istinsku sponu između zdravog i bolesnog dijela populacije. Da bi krv bila dostupna onima kojima je potrebna, neophodno je animirati dovoljan broj darivalaca krvi (DDK) koji su spremni svojom humanošću pomoći drugima u nevolji.

Nažalost, 1 od 10 osoba koje čitaju ovo će trebati transfuziju krvi nekad u toku svoga života. Kada dođe taj trenutak vi ćete očekivati da krv koja vam je potrebna za liječenje bude i dostupna.

Statistika

Krvna grupa koja je najmanje zastupljena u bh. populaciji je AB Rh D negativna (svega 1%) i B RhD negativna (4%), tako da su i zalihe u odnosu na druge krvne grupe rjeđe. Krvna grupa najviše zastupljena na našim područjima je O RhD+ (38%) i A RhD pozitivna (34%), i samim tim najviše se i traži.

Darivanje krvi nakon primljene vakcine

Ko može biti darivatelj krvi?

Darivatelj krvi može biti svaka zdrava, punoljetna osoba, starosti od 18 do 65 godina kod koje se liječničkim pregledom te provjerom razine hemoglobina utvrdi da darivanje krvi neće ugroziti nju, niti osobu kojoj bi se ta krv primijenila. Muškarci mogu darivati krv svaka tri mjeseca (četiri puta godišnje), a žene svaka četiri mjeseca.

Vaš OLX.ba!

 


  Napisao:

  Objavljeno 14.07.2021 u 11:20  38
  Ostavite odgovor

  21 Teme za komentare
  17 Odgovori teme
  1 Sljedbenici
   
  Većina je reagovala na komentar
  Najtoplija nit komentara
  vojkan

  Znači DDK su opet zakinuti , jer vi kao da namjetno podešavate perioda kada nisu akcije DDK , mada mi da kažem stalni davaoci nedaje krv radi neke nagrade nego iz navike o davanju krvi i znajući da će ona nekome spasiti život , ali bi ste mogli taj period i malo proširiti . I ima još jedna stvar o kojoj sam i prošli put pričao da trebate izvršiti pripremu prije same akcije ali kao i sve kod nas edukacija uvijek izostaje .

  Gavrox

  Šta znači ovo “Uslikanu potvrdu o dobrovoljnom darivanju krvi izdatu za period trajanja akcije od 15.07.2021.- 15.08.2021. godine.” pošto dosad nisam nikad dobivao potvrdu nego mi se upiše u knjžicu dobrovoljnog davaoca?

  Smatram da bi svim darivaocima krvi sa uslikanom knjizicom o dobrovoljnom darivanju trebala biti dodijeljena nagrada, jer za osobe kakav sam i ja lično sam zakinut ovim vremenskim okvirom jer nagrade traju za period unutar 3 mjeseca u kojima ja ne smijem darivati ( vec darovao). Naravno da nagrade nisu potrebne i krv se daruje da bi se učinilo dobro djelo ali eto na neki nacin ce mnogi biti uskraćeni od ove vaše akcije koju ovim putem pozdravljam.

  schatzi

  moze li se darivati krv VAN onih naznačenih lokacija za darivanje mjesta, npr u Brčkom?
  a da poslije toga darujete Vi nama 500 kredita,
  hvala.

  _17_

  Pozdrav zanima me da li je moguce donirati krv u crvenom krizu i kao nagradu dobiti olx kredit? Lp

  veljko_oparnica

  Da li ce se odrazati u Republici Srpskoj u skorije vrijeme ?

  Nedjad Selimotic

  Poštovani juče sam poslao mail sa podacima može li samo provjera da li je sve ok za ovu akciju. LP

  Vladoo

  Svaka vam cast, dao bi krv da nisam davao prosli mjesec.

  Velibor

  Važi li se ako se krv daruje u Republici Srpskoj ?

  Maja

  Zasto Bijeljina nije obuhvacenA u tu akciju

  Haski

  Ideja je odlicna ali realizacija je diskriminacija za redovite darivatelja, ja sam redoviti darivatelj ja ne cekam akcije za darivanje ja odmah darivam kad mogu tj svaki 3 mjeseca (4 mjeseca je za zene), ali ovakav nacin nagradivanja koje nudi OLX ostavlja neke ljude bez nagrade jer jednostavno ne mogu darivat krv u njihovom “ogranicnom vremenskom okviru” jer moraju cekat 3 ili 4 mjeseca do ponovnog darivanje a to se ne poklapa s OLX vremenskim periodom za nagradu,

  LukasBBRS

  Poštovani,

  Prije 2 dana sam poslao povrdu, medjutim nisam dobio ni odgovor niti OLX kredite. O čemu je riječ?

  Dragana

  Moj predlog je da osim u vrijeme akcije , i preko cijele godine nagradite svako davanje krvi sa po, recimo 100 kredita, tako bi bili obuhvaceni i redovni davaoci krvi, i ne bi se osjecali diskriminisano, razmislite u upravi olx o ovom predlogu, i svaka cast da se neko sjetio ovih ljudi koji su istiniti heroji. Puno pozdrava za olx radnike.

  Iplein9

  Poštovani, dobrovoljni darivalac sam krvi, imam pitanje za Vas. Od dana slanja potvrde dobrovoljnog darivanja i korisnickog imena na gore navedeni email koliko je dana rok za isporuku Olx kredita na pik profil, jer sam poslala prije par dana i još uvijek mi nisu stigli Olx krediti?

  Nebojsa

  Postovani,
  Vazi li potvrda darivanje krvi iz Doboja, Republika Srpska?

  Almir

  Voljan sam dati krv

  Anel

  Donirao krv,
  Sasvim slučajno vidim akciju i pošaljem sliku potvrde.
  U roku od 48h dobio olx kredit. Hvala Vam !

  Amir

  Zasto se ne moze poslati mail sa dokazom o daruvanju krvi

  Mensur kacar

  Nerazùmjem o tih 50 km moja krvna grupa 0+

  Mensur kacar

  0+

  Mensur kKacar

  Samo nerazumijem o tom sta 50kkm