Top
Jeste li znali kako su nastali parfemi? - OLX blog
fade
887
post-template-default,single,single-post,postid-887,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow-ver-1.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-vertical,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.2,vc_responsive

Jeste li znali kako su nastali parfemi?

Historija parfema veže se još za pračovjeka, koji je paleći vatru uočio da različite vrste drveća goreći stvaraju dim sa različitim aromama, a posebno drveće koje po sebi ima smolu.

Upravo je i sama riječ parfem nastala od latinske riječi “per fumum”, što znači “kroz dim”.

Prva dokumentovana historija parfema počinje sa Mezopotamijom, gdje su još prije 4.000 godina pronađeni mirisni štapići, koji predstavljaju prve korake ka parfemima koje danas poznajemo. Oni su potapali prirodne mirisne tvari u vodu i ulja te njima premazivali tijelo.

Kasnije su Egipćani toliko cijenili mirise da su ih smatrali važnijim od zlata, te je upotreba parfema bila rezervisana samo za bogate. A carice su imale svoje botaničke vrtove, zasađene najrazličitijim cvijećem, koje se potapalo u bademovo i maslinovo ulje, te koristilo za njegu tijela.

Jednako su i Perzijci sušili cvijeće, posebno latice ruže, koje su zatvarali u posude kako bi latice nakon sušenja dobile još intezivniji miris i onda bi se te posude otvarale u nekim svečanim i posebnim prilikama.

Stari Grci su smatrali da je miris parfema znak prisustva božanstva (Zeus, Afrodita..)

Međutim, kada je riječ o procvatu parfemske industrije, ona se vezuje za Francusku i XVII vijek, vrijeme vladavine Luja XV, gdje se bogatstvo i aristokratija obilježavala upravo nošenjem parfema.

Razvoj hemije je doveo do uvođenja sintetskih tvari u parfeme, ali i dalje prirodni sastojci ostaju osnovna sirovina.

Jedan od prvih poznatih parfema jeste čuveni Chanel No.5 , koji je još 1921. godine, Ernest Beaux kreirao za modnu ikonu Gabrielle Coco Chanel.

Danas na svijetu postoji oko 500 kuća koje proizvode ili su proizvodili oko 11.000 marki parfema.

Mnoge firme koje vrše distribuciju svjetski poznatih marki parfema, upravo koriste sajt Pik.ba kao mjesto prodaje. Pa tako u kategoriji Ljepota i zdravlje -> Parfemi, možete pronaći oko 4.500 parfema. Sigurno ćete pronaći neki baš za sebe.

Pišite nam preporuke, ja npr. volim Hypnotic Poison – Cristian Dior i kupila sam ga preko Pika 🙂

sv3
Nema komentara
  • osmantz

    U posljednje vrjeme primjetno je kopiranje parfema , odnosno desava se da razliciti proizvodjaci naprave skoro pa identican parfem. Navescu neke primjere Burberry London Man i Ck Schock , evo gore je djevojka spomenula Hypnotic Poison koji je super parfem i za nadolazece vrijeme , a mene na njega sada podsjeca Marc Jacobs Dot iako je dosta blazi u odnosu na Dior. Izgleda da su ideje proizvodjaca izlapile pa se koristi vise manja ista sema samo se mijenja jedan ili dva sastojka u istom. Nije vise kao prije kada je izlazak novog parfema bio senzacija jer se uvijek desavala da bued nesto novo na trzistu. Ovo je moje skromno misljenje , a mene u zadnje vrjeme odusevjlavaju Pradini parfemi kako muski tako i zenski . MOji favoriti su Prada pour homme Amber , Hermes Terre , YSL Lhomme Nuit i stari dobri ako ne i najbolji od te kuce Bvlgary Pour Homme Soir

    8 Novembra, 2012 at 10:47 Komentariši
  • jokerr

    nisam neki obozavaoc parfema, vise volim da kupim sebi sat da mogu mjenjati, nego da kupim parfem, koristim i parfeme ali do nekih 30-40 KM a ne one skupe 😀
    a lud sam za zenskim parefemima 😀

    8 Novembra, 2012 at 12:01 Komentariši
  • Lolita

    Volim jake parfeme i ne zalim dati novac za njih! Parfem koji me iznenadio, pozitivno, a pri tom nisam bila ljubitelj parfema te kuce je Vrsace Crystal Noir.
    Odusvljena sam parfemom, pakovanjem i nekim od ponudjenih setovima – kojih nazalost nema kod nas, ali da se nabaviti. U svakom slucaju, moja preporuka za taj parfem, svidjet ce se i lljubiteljima blagih i jakih parfema 🙂

    13 Novembra, 2012 at 14:28 Komentariši
    • Velan

      Ko kaze da nema nabaviti kod nas? Otidji do najblizeg cm-a i uvijek ćeš naletiti na neki crystal noir set. Ako nema u tom cm-u, mogu povuci iz nekog drugog gdje se nije prodao… Placas pivu za ovu informaciju 🙂

      13 Novembra, 2012 at 21:43 Komentariši
  • GS

    Lijep istorijski osvrt 🙂

    21 Decembra, 2012 at 01:33 Komentariši

Objavite komentar