Top
Iznajmljivanje stana u BiH - OLX blog
fade
3437
post-template-default,single,single-post,postid-3437,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow-ver-1.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-vertical,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.2,vc_responsive

Iznajmljivanje stana u BiH

Izdavanje-stanova-blog
Selidba je jedna od važnijih životnih promjena, pa joj tako i treba pristupiti – ipak selite svoj život s jednog mjesta na drugi. 
U skladu s tim, važno je da se pobrinete da pronađete onaj stan koji vam u potpunosti odgovara, kako za nekoliko mjeseci ne biste morali prolaziti isti proces ispočetka.

Odredite prioritete

Da li će presudni faktor u samom izboru stana biti cijena, lokacija, veličina ili vam je ipak najvažnije da taj stan bude u potpunosti opremljen, nedavno adaptiran, posjeduje garažu?Screenshot_9

OLX.ba vam nudi mogućnost pretražiti više od 5000 stanova za unajmljivanje te, naravno, suziti taj izbor uz pomoć naših filtera po lokaciji, cijeni, veličini i drugim važnim karakteristikama traženog stana.

Putem sljedećih linkova pogledajte ponudu stanova za unajmljivanje u pojedinim gradovima BiH:

Sarajevo Banjaluka Tuzla Brčko Mostar

 

Cijene najma stanova objavljenih putem OLX.ba:

Cijene-najma-stanova

Trenutno je na OLX.ba veliki izbor stanova koji su u blizini sarajevskih univerziteta, te tako možete za 250 KM pronaći opremljen jednosoban stan ili trosobne i četverosobne stanove od 400 do 600 KM.

Ne bježite od potpisivanja ugovora o najmu!

Nakon što se odlučite za željeni stan, obično su najmodavci ti koji predlažu pismenu formu ugovora o najmu u kojem žele prikazati sve što očekuju od najmoprimca: depozit, naknadu štete za eventualne kvarove u stanu, druga oštećenja i slično.

Ugovor o najmu je akt koji sadrži obavezne podatke o ugovorenim stranama (najmodavcu i najmoprimcu), predmetu ugovora (stanu, kući) i tačnoj cijeni najamnine (rente).

Ne gledajte na taj prijedlog kao na našto što vam ne odgovara. Naprotiv, ugovor pažljivo pročitajte i dodajte sve što je vama bitno da najmodavac ispoštuje (npr. ukoliko se radi o poluopremljenom stanu, svakako možete predložiti najmodavcu kupovinu nekog neophodnog uređaja u zamjenu za dio mjesečne kirije i slično).

Pročitajte ugovor ponovo. Želite svirati gitaru u iznajmljenom stanu? Želite da vam prijatelji dođu u posjetu i prenoće? Provjerite sve unaprijed i tek onda se opustite. Iako je riječ o unajmljenom stanu, dok god uredno izmirujete obaveze naznačene u ugovoru, to je vaš dom, s toga – uživajte!

 

Riječ stručnjaka – Sigenx agencija za nekretnine

“Što se tiče izdavanja stanova u Sarajevu, najtraženiji su stanovi koji se nalaze u blizini studentskog kampusa ili nekog od fakulteta. To su najčešće: Arhitektura, Medicina, Stomatologija, Građevina i odnosi se na lokacije: Ciglane, Koševsko brdo, Mejtaš, Koševo (oko Stadiona i bolnice), Vratnik,  zatim Grbavica, Čengić vila, Marijin dvor, Socijalno…

Period kada su stanovi najtraženiji je početak školske/akademske godine, dakle kada studenti kreću na fakultet – august, septembar i to su uglavnom stanovi od 250 do 400 KM, garsonjere do dvosobni stanovi, sve ovisi od toga koliko studenata bi stanovalo zajedno.

Što se tiče lux stanova, ne postoji pravilo, mada ih je najbolje nuditi kada su smjene u ambasadama i konzularnim predstavništvima, a to je otprilike ljeto/rana jesen. Stanove srednje cjenovne kategorije ( 500/800 KM) unajmljuju ljudi koji dobiju posao u Sarajevu ili eventualno mlađi parovi koji se odluče na samostalan zivot.

Stanovi koji se najbrže i najlakše izdaju su oni do 400 KM, a kad su u pitanju neka poređenja između ove i prošle godine, svakako nema značajne razlike – cijene unajmljivanja stanova su iste.” – istakla je Edina Hasković, agent Sigenx agencije za nekretnine, Sarajevo

Korisno:

Objava nekretnina. Kako pravilno objaviti nekretninu na OLX.ba?

 

Amela
Nema komentara
  • idriz licina

    zelio bi,ako psotoji mogucnost ukazati na sljedece,dali psotoji mogucnost,da na PIK oglasima,budu onemoguceni,oglasivaci,falsoikovane.robe ,u ovom slucaju konkretno,muzicki instrument,harmonika,poznato je da u cijelom svijetu postoje zakoni,,kojim je regulisano,oglasavanje i prodaja ,falsifikata.,,,i naravno odgovornost ,,oni koji to prodaju,,dali PIK ima mogucnost, ,da to sprijeci na svojim oglasima.,,dali posotji neka mogucnost,ili pronalazenje sistema,da se tako nesto nemoze oglasavati,pozdrav.

    19 Oktobra, 2015 at 13:23 Komentariši
  • JakovSura

    Kada dođe do potpisivanja ugovora o najmu, mislim da je najbolje sastaviti ugovor https://www.egzemplar.com/pojedini-ugovor/ugovor-o-najmu-1230-124 uz stručnu pomoć kako bi obije strane bile zaštićene. Vrlo često dođe do nekakvih nesporazuma radi neznanja jedne od strana pa cijelo iskustvo bude vrlo neugodno i često skupo. Iako postoje standardne verzije ugovora, smatram da je bolje napraviti novi kako bi sebe zaštitili u potpunosti.

    21 Aprila, 2017 at 12:33 Komentariši

Objavite komentar