Top
Jesenje pospremanje doma - OLX.ba savjeti - OLX blog
fade
4897
post-template-default,single,single-post,postid-4897,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow-ver-1.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-vertical,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.2,vc_responsive

Jesenje pospremanje doma – OLX.ba savjeti

jesenje-pospremanje-doma-658x298

Za nekoliko dana nam kalendarski i zvanično stiže jesen. Mnoge osobe su ljubitelji ovog godišnjeg doba – simbolizira ušuškavanje u toplu odjeću, gdje se uz čaj i dobro društvo ili porodicu uživa u toplini svog doma.

Međutim, vrlo često uživanje ometa nedostatak životnog prostora, posebno kada se radi o smjeni godišnjih doba, gdje naši ormari i životni prostor postaju prenatrpani, što nas sprječava da nakon napornog radnog dana odmaramo u ugodnom prostoru koji nam neće predstavljati dodatni stres.

Postoji nekoliko bitnih stvari koje je potrebno napraviti da bismo “rasteretili” naš dom, a u svemu tome vam može pomoći i OLX.ba. – Pitate se kako? Oglasite na prodaju sve one stvari koje predstavljaju višak u vašem domu. Na taj način, ne samo da ćete uživati u svom domu, već ćete imati mogućnost i da dodatno zaradite te taj novac “reinvestirate” u druge potrebne stvari ili možda priuštite sebi kratko jesenje vikend putovanje?

 

1. Pospremanje ormara

shutterstock_1044263119

Ako preko radne nedjelje nemate vremena za veliko jesenje čišćenje i sređivanje kuće, bilo bi dobro da jedan vikend u septembru rezervišete za ovaj važan posao. Iako je vrijeme još uvijek varljivo, gdje je potrebno kombinirati ljetnu i onu malo topliju odjeću ipak vjerujemo da možete veliki dio ljetnih stvari odložiti u kutije i pripremiti za narednu ljetnu sezonu.

  • Riješite se odjeće koju niste dugo nosili: Sigurno imate odjeće koju niste nosili više od godinu ili dvije godine, ali za koju se i dalje nadate da ćete nekad obući. To se uglavnom neće desiti te takvu odjeću možete oglasiti na prodaju u okviru kategorije “Odjeća  i obuća” na OLX.ba, ili pokloniti u okviru kategorije “Pokloni”. Osim što ćete bolje složiti i organizirati ormar obradovati ćete nekoga sa odjećom koju ste odvojili.

„Čišćenjem“ ormara dobiti ćete više prostora, te ćete prostor moći bolje iskoristiti.

 

2. Pospremanje dječije sobe

shutterstock_600332639

Ukoliko ste roditelj sa malom djecom, onda znate da najviše životnog prostora uzimaju dječije igračke koje se vrlo često nalaze svuda osim ondje gdje bi trebale biti – u dječijoj sobi. Dobrom ogranizacijom dječije sobe, igračke možete vratiti iz dnevnog boravka i ostalih prostorija tamo gdje i pripadaju.

Sobu bi trebali organizirati tako da svaka igračka ima svoje mjesto, a da je i dalje dostupna vašem djetetu.

Igračke možete podijeliti na tri dijela:

  • Prvi dio neka predstavlja one igračke s kojima se dijete često igra, a ujedno su i prikladne za djetetovu dob
  • U drugom neka budu pokidane ili oštećene igračke koje treba baciti – pogotovo one sa kojima se dijete može ozlijediti
  • U trećem neka budu igračke s kojima se dijete ne igra ali su još dobre, te se mogu pokloniti nekome.

Ugradnja polica je također odličan način organiziranja dječije sobe, jer na njih možete staviti igračke s kojima se dijete često igra. Imajte na umu da police budu ugrađene na visinu dostupnu djetetu tako da može lako doći do njih.

Ostatak igračaka možete odložiti u kutiju (koja ujedno može biti i dekorativnog karaktera) – igračke  s kojima se dijete povremeno igra, što mogu biti biti razne društvene igre, figurice akcijskih junaka ili pribor za bojanje i crtanje. Potrebno je voditi računa da dijete može samo pristupiti igračkama ukoliko se poželi igrati s njima.

 

3. Pospremanje kuhinje

shutterstock_294519074

Prostora za odlaganje nikada dovoljno i to vrijedi za sve prostorije u stanu, a naročito za kuhinju u kojoj moramo na relativno mali prostor pospremiti posuđe za kuhanje, namirnice od kojih pripremamo obroke i ostalu prateću i pomoćnu opremu i uređaje.

Naravno, osim svih onih svakodnevnih stvari, imamo još bezbroj sitnica koje vrlo rijetko koristimo, ali ipak i za njih negdje moramo pronaći mjesta.

Police su odličan i jeftin način za dodatni kuhinjski prostor, koji usput može biti i dekorativni, a na kojima možete držati začine ili posuđe koje svakodnevno koristite.

Kao što je slučaj sa igračkama, i posuđe obično možemo podijeliti u tri kategorije – ono koje koristimo često, povremeno i pohabano posuđe. Pohabano posuđe treba odmah odložiti u smeće, jer osim što ga nećemo koristiti zauzima prostor koji bi se mogao mnogo bolje iskoristiti. Od posuđa koje povremeno koristimo možemo napraviti selekciju i ono bolje očuvano oglasiti na prodaju u okviru kategorije “Moj dom” na OLX.ba, a dobijeni novac iskoristiti za kupovinu npr. malog električnog aparata koji bi nam olakšao svakodnevnu pripremu pića i obroka, kao što je blender, mikser, kafe aparat i slično.

Vaš OLX.ba – Svijet kupoprodaje!

 

Anesa
Nema komentara

Objavite komentar