Top
Vodič kroz oznake na gumama - OLX blog
fade
4929
post-template-default,single,single-post,postid-4929,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow-ver-1.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-vertical,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.2,vc_responsive

Vodič kroz oznake na gumama

gume-658x298

Ako niste stručnjak, oznake koje se nalaze na gumama mogu biti prilično zbunjujuće. S ovim brzim vodičem ćete znati koja je razlika između ljetnih i zimskih guma.

Oznaka M+S (“Mud and Snow”, odnosno “blato i snijeg”) na vanjskoj strani nam govori o tome kakav dezen, odnosno geometriju šare imaju gume. Svaka guma čiji dezen ima određene geometrijske karakteristike može nositi na sebi oznaku M+S, bez obzira na to kakav im je sirovinski sastav što znači da ova oznaka ne govori nužno o tome jesu li gume zimske, ljetne ili “cjelogodišnje”.

Postoje i pneumatici za sva godišnja doba, ali u tom slučaju MORAJU biti obilježeni specijalnim simbolom za sva godišnja doba (All Season ili simbolom svih godišnjih doba) pored oznake M+S. Pneumatici za sva godišnja doba nemaju vrhunske performanse u karakterističnim ljetnim uslovima, niti imaju vrhunske performanse u karakterističnim zimskim uslovima. Pneumatici za sva godišnja doba teže se nalaze na našem tržištu.

Kada pneumatici, pored oznake “M+S” imaju i simbol tri planinska vrha i pahulju snijega (ili pahulja unutar planine), to znači da su testirani za korištenje u teškim snježnim uslovima.

Zimske gume imaju sastav gume koji ostaje mekan pri niskim temperaturama i visoko užlijebljenu šaru što osigurava optimalnu efikasnost u hladnim uslovima (suho, mokro, snježno ili ledeno). Prepoznatljive su po oznaci “pahuljice na planini” na vanjskoj strani  gume.

Zimske gume najbolje se ponašaju na temperaturi ispod +7 °C, što se obično podudara s razdobljem od sredine oktobra do sredine aprila, ovisno o vremenskim prilikama. Korištenje zimskih guma za vrijeme visokih ljetnih temperatura dovodi do ubrzanog trošenja.

S druge strane, ljetne gume garantuju maksimalnu sigurnost iznad +7 °C. Njihov sastav i dizajn omogućuju dobro prijanjanje i upravljanje na suhim i mokrim cestama u toplim uslovima, pružajući visok stepen dugovječnosti, uštede goriva i udobnosti.

Tumačenje oznaka na gumama:

oznake-na-gumama

Primjer: 205/65 R15 94 H

205Širina gume (gazeće površine – protektora) u milimetrima.

65Profil gume (serija) – odnos između visine bočnog zida i širine gazeće površine gume (protektora) izražen u procentima. U ovom slučaju, visina je 65% širine gume pri primjeni određene formule.

ROznačava radijalnu konstrukciju gume.

15Prečnik felge na koju se može montirati guma (u inčima – colima).

94 Indeks nosivosti, koji pokazuje maksimalno opterećenje gume (po točku). Indekse nosivosti pogledati dolje u tabeli. Broj 91 znači da ova guma može izdržati maksimalnih 615kg opterećenja.

H – Indeks brzine guma. Slovna oznaka koja označava maksimalnu brzinu koju guma može izdržati pri dozvoljenom opterećenju.

Tabela indeksa brzine:

indeks-brzine

Drugi simboli / značenje

DOT (Department of Transportation): Identifikacioni broj američkog ministarstva saobraćaja, koji označava certifikaciju standarda bezbjednosti i u slučaju opoziva proizvoda. Trenutni bezbjedonosni standardi zahtijevaju da identifikacioni brojevi guma počinju sa “DOT” praćeni sa deset, jedanaest ili dvanaest karaktera, koji mogu biti korišteni za određivanje mjesta ili fabrike u kojoj je proizvedena, dimenzije gume i specifikacije proizvođača, zajedno sa nedjeljom i godinom kada je guma proizvedena. Datum proizvodnje obično označavaju posljednje 4 cifre DOT oznake. Npr. DOT H2U1 YC7L 3805, gdje prve dvije cifre označavaju nedjelju, a druge dvije godinu proizvodnje, datum proizvodnje gume iz ovog primjera je 38-ma nedjelja 2005 godine.

M+S (Mud + Snow – guma za blato i snijeg): M+S guma je u suštini guma sa šarom i strukturom dizajniranom tako da pruži bolje performanse na snijegu nego normalna guma. Ova oznaka stoji i na zimskim i na univerzalnim gumama. Na univerzalnoj gumi označava da se guma može koristiti cijele godine tj. i zimi i ljeti i obično ima temperaturni indeks B. Kod zimskih guma ovaj simbol M+S stoji zajedno sa simbolom pahulje ili planine koji je neophodan simbol kod označavanja zimske gume.

AW (All Weather): Guma za sve sezone, nalazi se isključivo na gumama za sve sezone.

TT (Tube Type): Gume koje se montiraju na felgu sa unutrašnjom gumom.

TUBELESS: Gume koje ne zahtijevaju unutrašnju gumu prilikom montaže. Guma je napravljena na takav način da zadržava vazduh sama. Ne zahtijeva unutrašnju gumu između nje i felge.

TREADWEAR: Treadwear je relativni uporedni indikator potrošnje gazećeg sloja gume koji pokazuje koliko će jedna guma (šara) trajati duže od osnovne – testne gume (šare) pri istim uslovima korištenja. Na primjer, guma sa indeksom 300 (šara) u odnosu na gumu sa indeksom 150, treba da traje 2 puta duže.

TRACTION: Označava sposobnost zaustavljanja gume prilikom kočenja na mokrom asfaltiranom ili betonskom putu na pravoj liniji mjereno u kontrolisanim uslovima u odnosu na osnovne – testne gume (šare) pri istim uslovima korištenja.

TEMPERATURE: Indikator temperature pokazuje koliko su gume otporne na temperaturu i koliko su sposobne da je apsorbuju u strogo kontrolisanim laboratorijskim uslovima. Pri tome je “A” je najviša, odnosno najhladnija guma (za ljetnje uslove, jer se najsporije zagrijava) a “C” najniža ocjena (za izuzetno hladne uslove).

MADE IN: Proizvedena u (označava zemlju proizvodnje).

XL,RF: (Extra Load) (Reinforced) Guma za veća opterećenja/nosivost od gume standardne nosivosti u istoj dimenziji. Obično se ne koriste za vozila koja nose velike terete-poluteretna i teretna vozila već za putnička vozila velike sopstvene težine ili eventualno mala dostavna vozila.

RFT (Run-On-Flat): Guma koja je posebna po tome što omogućava nastavak vožnje i nakon mehaničkog oštećenja, recimo ukoliko se guma probuši.

C: Kada se poslije dimenzije guma u oznaci nalazi slovo C, to znači da je guma namijenjena lakim teretnim vozilima.

Sve gume proizvedene na evropskom tržištu nakon jula 2012. moraju imati i specijalne naljepnice sa informacijama o potrošnji goriva, nivou buke i prijanjanju na mokrom terenu.

Primjer naljepnice:

02

Zamijenite gume na Vašem vozilu na vrijeme i osigurajte bezbijednu vožnju za nadolazeće zimske uslove. Zimske gume možete pronaći na OLX.ba klikom ovdje.

Vaš OLX.ba – Svijet kupoprodaje!

Anesa
Nema komentara
 • zdravko

  korisni savjeti i lijepo ih je znati

  13 Novembra, 2018 at 23:55 Komentariši
  • Anesa | OLX.ba

   Hvala Vam! Lijep pozdrav od OLX BiH teama 🙂

   15 Novembra, 2018 at 13:51 Komentariši
 • ziko

  Mnogi kad kupuju gume neznaju sta znace oznake na gumama,ili samo gledajuMS i misle to je za snijeg.Zatom dobro je znati za koju brzinu je predvidjeno itd.Licno sam sebi zapisao podatke u jedan notez i koriszim kad kupujem gume-poz.

  8 Decembra, 2018 at 16:30 Komentariši
 • Luna

  Veoma koristan tekst, ispunjen savetima za kupovinu pneumatika. Jeste danas sve to komplikovanije, da ne kazem zahtevnije… kada se setim onih dobrih godina i golfa 2.
  Ali nastupila su neka nova vremena i definitivno novih savremenijih, boljih, ali i malo komplikovanijih pneumatika 😉
  Veliki pozdrav za sve čitaoce !

  27 Septembra, 2019 at 20:15 Komentariši

Objavite komentar