Top
Kako odabrati pravi roštilj? - OLX blog
fade
5157
post-template-default,single,single-post,postid-5157,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow-ver-1.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-vertical,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.2,vc_responsive

Kako odabrati pravi roštilj?

blog 658x298

Kada kupujemo roštilj obično se pitamo – roštilj na struju, ugalj ili na plin? To je jedna od glavnih odluka, ali o konačnoj kupovini moraju odlučiti i drugi faktori, za šta namjeravamo koristiti roštilj, kako često i za koliko ljudi, te šta  namjeravamo peći.

Svakako, važna je i cijena, kako cijena roštilja tako i trošak goriva.

Postoji “osnovna” podjela roštilja:

1. Roštilj na ugALJ

Untitled-27

Priprema roštilja na ugalj zahtijeva 30-40 minuta prije nego što počnemo peći. Reguliranje temperature roštilja zahtijeva nešto znanja i pažnje. Sa roštiljem na ugalj ima posla i nakon pečenja (čišćenje). Roštilji na ugalj su manje izdržljivi od plinskih, iako će kvalitetan roštilj uz pravilno održavanje trajati do 10 godina. Glavna prednost roštilja na ugalj je okus. Hrana pečena na visokokvalitetnom uglju imati će pravi okus roštilja. Roštilji na ugljen imaju veći raspon temperature, zato su pogodni za dimljenje ili pečenje odrezaka. Pravi piknik podrazumijeva roštilj na ugljen, dok plinski roštilj nekako ne ide uz piknik.

2. Električni roštilj

Untitled-26

Lako prenosiv i jednostavan za korištenje, prednost električnog roštilja je ta što on ne ovisi o pogodnim vremenskim prilikama i možete ga koristiti bilo kada i bilo gdje, sve dok u blizini postoji utičnica za struju. Kod električnog roštilja nema dugotrajnog procesa potpale vatre i raspirivanja žara, a i meso se peče brzo i ravnomjerno. Postoje električni roštilji s dvije ploče koje istovremeno peku meso s obje strane, čime maksimalno možete skratiti vrijeme pečenja. S električnim roštiljima ne trebate podnositi dim i čišćenje je puno brže i jednostavnije. Nažalost, mesu nedostaje onaj specifičan okus dima koji meso s roštilja čini toliko privlačnim. Također, električni roštilj je optimalan za manje količine mesa te ćete na njemu teže pripremiti hranu za veća okupljanja.  

3. Plinski roštilj

Untitled-28

Plinski roštilji jednostavni su za upotrebu. Pritiskom na dugme jednostavno ga upalite, održavate određenu temperaturu ili je regulirate prema potrebi. Roštilj se zagrije u 10 minuta, za razliku od roštilja na ugalj kojima treba do 40 minuta. Plinske roštilje je lako očistiti, nema ostataka pepela. Plinski roštilji su neosporni favoriti u praktičnosti, ali im nedostaje okus po “roštilju”, barem tako tvrde pristaše roštilja na ugljen. Plinski roštilji su obično I skuplji od roštilja na ugalj.

Materijal – stavka koja je također jako bitna

Najjeftiniji roštilji obično imaju rešetke od kroma. Iako će vas služiti neko vrijeme, visoke temperature s vremenom će ga oštetiti. Zato se više isplati uložiti u roštilj koji dolazi s rešetkama od rostfraja, pogotovo ako ćete često roštiljati.

Rostfraj (inox, nehrđajući čelik) dobro podnosi visoke temperature i lako se održava. I krom i rosfraj su srebrne boje, pa pripazite kod kupovine da ne biste kupili pogrešan.

Koliko često ćemo peći?

Plinski roštilji brzo dostignu željenu temperaturu, zato su idealni za pripremu brzog ručka ili ostalih jela kada nemate puno vremena za pripremu. Ako namjeravate često koristiti roštilj za pripremu ručka, plinski roštilj je najbolji izbor.

Roštilji na ugalj pogodni su za duža druženja i piknike, gdje niste ograničeni sa vremenom, dok su električni roštilji pogodni za unutrašnje prostorije ili npr. brzu pripremu  ručka.

Za koliko ljudi u prosjeku planirate pripremati roštilj?

Za pripremu ručka ili roštilja za porodicu (do 6 osoba) dovoljan će biti roštilj promjera 47 cm ili plinski roštilj sa dva plamenika.

Za piknike i veća okupljanja uz roštilj najprikladniji je veći roštilj na ugalj (57 cm), plinski roštilj sa najmanje 3 plamenika i dovoljno velikom površinom za pečenje većih komada mesa i većim rešetkama za odlaganje hrane, kako bi osigurali hrani da ostane topla.

Šta ćemo peći?

Ćevapčići i manji komadi piletine lako se pripremaju na svakom roštilju. Ali ako ste gurman, poželjet ćete iskoristiti brojne metode pečenja na roštilju na kojima se jednostavno priprema veliki broj gurmanskih jela. Na roštiljima lako pečemo na vrlo niskim temperaturama (dimljenje), te vrlo visokim temperaturama (searing) ili indirektno (veliki komadi mesa).

Ako ćemo uglavnom peći manje komade mesa, roštilj na ugalj od 47 cm ili plinski roštilj sa jednim do dva plamenika sasvim je dovoljan. Ako želimo eksperimentirati na roštilju i peći različite komade mesa, treba nam veći roštilj na ugalj od 57 cm ili plinski roštilj sa tri plamenika.

Koliko smo spremni investirati u roštilj?

Kada razmišljamo o troškovima ulaganja u roštilj, moramo razmišljati o:

  • trošku samog roštilja
  • troškovima za pojedinačno pečenje
  • vijek trajanja roštilja
  • dodatna oprema koja nam je potrebna

Koliko ćemo investirati u roštilj

Cijene roštilja ovise o veličini, dodatnim funkcijama i kvaliteti izrade. Ako svoj roštilj namjeravate koristiti često i imati ga duže u upotrebi, isplati se uložiti više novaca. Cijena naravno ovisi o izboru vrste roštilja, naprimjer roštilji na ugalj su obično jeftiniji od roštilja na plin.

Trošak pojedinačnog pečenja

Trošak pojedinačnog pečenja odnosi se na cijenu goriva – a najjeftinije je pečenje na plinskom roštilju.

Vijek trajanja roštilja

Jeftiniji roštilji obično su jeftiniji zbog manje kvalitetnog materijala, vijek trajanja im je oko 2-3 godine, ovisno o upotrebi i održavanju. Kvalitetni roštilji napravljeni su od kvalitetnih materijala i obično traju oko 10 godina – roštilji na ugalj, ili 25 godina plinski roštilji. Kvalitet najlakše provjerimo tako, da otvorimo poklopac roštilja. Ako je težak (kod plinskih), ili u unutrašnjosti presvučen porculanom (roštilji na ugalj), to je najčešće dobar znak kvalitete.

Dodatna oprema

Dio investicije u Vaš roštilj predstavlja dodatna oprema, koja je nužna za raznovrsne mogućnosti pečenja na roštilju. U svakom slučaju trebate kvalitetnu lopaticu i hvataljke. Za pečenje narezanog povrća,  i ostale manje komade mesa trebate štapiće za nabadanje ili posudu za povrće. Za pečenje ribe dobro je imati držač za ribu ili keramičku ploču, koja će dobro doći kod pečenja osjetljivijih komada mesa. Potrebna vam je još i četka za ugalj ukoilko koristite takav roštilj.

Ponudu roštilja na OLX.ba možete pogledati OVDJE.

Anesa
Nema komentara

Objavite komentar