Top
NOVO: Prikaz cijene na automobilima sa i bez PDV-a - OLX blog
fade
5212
post-template-default,single,single-post,postid-5212,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow-ver-1.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-vertical,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.2,vc_responsive

NOVO: Prikaz cijene na automobilima sa i bez PDV-a

blog-vozila bez pdv-a

Radi unaprijeđenja kupoprodajnog iskustva na OLX.ba u kategoriji “Automobili” odnedavno je uvedena i nova opcija i pravilo – prikaz cijene bez PDV-a.

Ranije se nalazio veliki broj artikala u kojima je istaknuta osnovna cijena automobila, dok su se u detaljnom opisu nalazile ostale dodatne dadžbine kao npr. PDV ili carinski troškovi (ukoliko je automobil uvezen).

Navedena opcija prikaza dva polja cijene, sa i bez PDV-a dostupna je OLX Shopovima i to samo na artiklima koji pripadaju kategoriji “Automobili”.

Klasični profili, kao i OLX Pro, iako nemaju na raspolaganju dodatno polje unosa cijene bez PDV-a, također su obavezni da istaknu konačnu cijenu koja uključuje sve troškove, odnosno cijenu automobila do registracije.

Shodno navedenoj novosti molimo sve korisnike da koriguju postojeće cijene, a za OLX Shopove u nastavku dostavljamo dodatna pojašnjenja:

Uređivanje artikla

Ukoliko ste OLX Shop, a vaš artikal ste objavili ranije, putem opcije “Uredi artikal” imate mogućnost da editujete artikal i osim pune cijene unesete i cijenu bez PDV-a:

Screenshot (149)

Objava artikla

Ukoliko ste OLX Shop i objavljujete automobil prilikom unosa cijene ponuđena su vam dva polja:

  • Cijena do registracije (ukupna cijena)
  • Cijena bez PDV-a

Screenshot (150)

Ukoliko ste prilikom objave artikla unijeli obje cijene vaš artikal će izgledati ovako:

Screenshot (151)

Tačno istaknutom cijenom dolazimo do transparentnije kupoprodaje gdje korisnici koji pretražuju automobile mogu na brz i jednostavan način doći do željenog automobila, bez da im poteškoće zadaju dodatni troškovi, kao što je to do sada bio slučaj.

*Zakon o porezu na dodanu vrijednost u BiH ima jedinstveni poreznu stopu u iznosu od 17 %, dok je 0 % PDV-a predviđena samo na izvoz, čime država stimulira izvozno orjentirana preduzeća

*Kad su u pitanju uvozne dažbine, standardna stopa carine za putnička motorna vozila iznosi 15 % i PDV 17 %. Ako su u pitanju polovna putnička motorna vozila porijeklom iz EU, od početka 2013. godine carina je ukinuta i plaća se samo PDV od 17 % na utvrđenu carinsku vrijednost vozila. Da bi lice bilo oslobođeno od plaćanja carine mora imati dokaz o porijeklu vozila iz EU, a to je izjava na fakturi od prodavca vozila (ako se vozilo kupuje u firmi koja može izdati fakturu), ili obrazac EUR 1 (ako se vozilo kupuje od fizičkog lica putem ugovora o prodaji, ili je eventualno već u vlasništvu uvoznika). Obrazac EUR 1 izdaje i ovjerava nadležna carinska služba zemlje u kojoj je vozilo kupljeno. Bez jednog od pomenutih dokaza o porijeklu vozila ne može se ostvariti osobađanje od plaćanja carine. PDV se plaća u svakom slučaju. Kad su u pitanju nova putnička motorna vozila porijeklom iz EU carina je ukinuta još od 01.01.2009. godine, te se prilikom uvoza istih u BiH plaća samo PDV u iznosu od 17 %.

Vaš OLX.ba – Svijet kupoprodaje!

Anesa
Nema komentara
  • Lane

    Svaka čast!
    Dosta je bilo muljaža pojedinih korisnika, a i pretaga po cijeni će biti mnogo relevantnija!
    Još kada bi mogli stati u kraj “podmlađivanju” vozila, odnosno laganju godine proizvodnje, kategorija vozila bi bila TOP!

    21 Maja, 2019 at 13:23 Komentariši
  • Landeka

    Koliko ova novina ima smisla i Kome treba cijena bez PDV-a ako smo svi obavezni plaćati PDV.
    Pozz

    21 Maja, 2019 at 14:39 Komentariši
    • Anesa | OLX.ba

      Poštovani,

      Hvala Vam na komentaru. Glavni akcenat navedene promjene jeste da cijene budu transparentnije, gdje kupci nećete morati čitati detaljni opis da bi vidjeli koliko dodatnih troškova imaju na osnovnu istaknutu cijenu na artiklu, što će nadamo se uveliko pospješiti korisničko iskustvo na samoj stranici. Također, postoje određeni kupci koji imaju povlastice prilikom kupovine automobila, te na njih nije primjenljiv PDV.

      Lijep pozdrav!

      21 Maja, 2019 at 15:05 Komentariši
  • Nedzad

    Prodajem trut odn.gljive za dimilicu vreca 20km.tel.062201403..

    21 Maja, 2019 at 21:19 Komentariši
  • Igor

    Poštovani,
    Bilo bi dobro uvesti ovu opciju i kod teretnih vozila, pošto su njihovi korisnici pravna lica i većini od njih PDV je povratna stavka, tako da ih zanima koja je to cijena bez PDV-a.

    27 Maja, 2019 at 11:30 Komentariši
    • Anesa | OLX.ba

      Poštovani Igore,

      Hvala Vam na sugestiji koju ćemo svakako razmotriti.

      Lijep pozdrav!

      28 Maja, 2019 at 09:15 Komentariši
  • Asmer

    Svaka čast za ovaj potez! Tačno su mi kramar i dalmi počeli ići na živce sa svojim cijenama bez PDV-a! Odličan potez!

    11 Juna, 2019 at 22:56 Komentariši
  • Šefik

    Još samo da uvedete da u pretraživaču kada ideš da se auta ili bilo koji artikal na piku poreda od najniže cijene ka višoj NE IZLAZE PRVO ARTIKLI KOD KOJIH APSOLUTNO NEMA CIJENE. Ispadne da ste nagradili prodavce da uvijek prvo idu artikli bez cijene tj po dogovoru što je stvarno smiješno jer oni na ebay su uvijek zadnji što i trebaju biti

    5 Jula, 2019 at 16:56 Komentariši
    • Anesa | OLX.ba

      Poštovani,

      Hvala Vam na komentaru i na prijavi. Upoznati smo sa navedenim problemom, kao i naš tehnički tim te očekujemo da će ubrzo biti riješeno.

      Lijep pozdrav!

      8 Jula, 2019 at 13:01 Komentariši

Objavite komentar