Top
Kako upakovati lomljivu pošiljku? - OLX blog
fade
5312
post-template-default,single,single-post,postid-5312,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow-ver-1.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-vertical,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.2,vc_responsive

Kako upakovati lomljivu pošiljku?

blog slika glavna

S vremena na vrijeme nađemo se u prilici kada putem brze pošte trebamo poslati artikle čiji sadržaj je lomljiv, bilo da je u pitanju posuđe, mobitel, laptop, razne tekućine…

Da bismo izbjegli oštećenje takvih artikala, u nastavku ćemo sa vama podijeliti nekoliko preporuka kako ih adekvatno upakovati i na taj način izbjeći oštećenje prilikom transporta:

 

Pravilno pakovanje

 

Pošiljatelj je u obavezi da zapakuje pošiljku tako da zaštiti njen sadržaj. 

Za štetu koja je prouzrokovana sadržinom ili neodgovarajućim pakovanjem poštanske pošiljke, odgovoran je pošiljalac.

Pod pakovanjem pošiljke podrazumijeva se stavljanje sadržaja pošiljke u odgovarajuću ambalažu radi sprječavanja oštećenja ili umanjenja njenog sadržaja, od trenutka prijema do uručenja.

Za pakovanje pošiljaka koristi se odgovarajuća ambalaža (omoti – koverte, providne folije, kutije, sanduci i dr.), koja mora odgovarati vrsti, prirodi, sadržaju, obliku, veličini, masi i vrijednosti predmetne pošiljke.

Određeni predmeti i materije treba da budu upakovani na sljedeći način:

1. Predmeti od stakla i ostali lomljivi predmeti treba da budu zapakovani u tvrdoj kutiji, ispunjenoj odgovarajućim zaštitnim materijalom, odnosno omotani zaštitnim materijalom (stiropor, zgužvane novine, školjke od jaja, pucketava zaštitna folija i dr., u zavisnosti od sadržaja) i upakovani u tvrde kartone, kada oblik predmeta ne dozvoljava pakovanje u kutiju. Adekvatno pakovanje treba da bude takvo da se spriječi svako trenje ili udaranje tokom transporta, bilo između predmeta uzajamno, bilo između predmeta i zidova kutije i da se obezbijedi puna sigurnost sadržaja pošiljke u prenosu. 

2

Moguće je koristiti i materijal sa zračnim jastučićima kao što je Bubble Wrap, ili stiropor  da biste popunili prazne prostore i spriječili pomijeranje robe unutar paketa tokom prevoza. 

Foliju sa zračnim mjehurićima možete pronaći na OLX.ba klikom ovdje.

1

Manje lomljive predmete potrebno je zapakovati u kovertu koja u sebi sadrži  foliju sa zračnim mjehurićima

Ukoliko niste na vrijeme obezbijedili materijal kojim ćete zaštiti pošiljku, od velike pomoći vam možete biti i materijal koji skoro svi imamo kod kuće, kao što su školjke od jaja, zgužvane novine i slično.

3

2. Tečnosti treba da budu zatvorene u posude koje ne propuštaju tečnosti. Svaka posuda se stavlja u specijalno tvrdu kutiju u kojoj se nalazi odgovarajući zaštitni materijal za upijanje tečnosti u slučaju oštećenja posude. Poklopac kutije se čvrsto zatvara tako da ne može da se otvori.

3. Masne i teško topive materije (maziva, tekući sapun, kreme, ulja, smola i sl.) moraju biti zatvorene u prvo pakovanje (kutija, platnena vreća ili plastična vreća), a zatim u kutiju od drveta, metala, čvrstog plastičnog materijala ili nekog drugog materijala kako bi se spriječilo isticanje sadržaja.

4. Razne vrste suhih praškova moraju biti upakovane u posudu (kutiju, vreću) od metala, drveta, otpornog plastičnog materijala ili od kartona. Ove posude moraju biti stavljene u čvrstu kutiju, izrađenu od drveta, lima, plastike i sl., a prostor između kutija se mora ispuniti piljevinom ili nekom drugom zaštitnom upijajućom materijom.

Na koji način sigurno zatvoriti paket?

Za zatvaranje pošiljke mogu se upotrijebiti ljepilo, ljepljiva traka i sl., ovisno o vrsti i vrijednosti sadržaja svake pojedine pošiljke.

Pošiljke koje se predaju u zatvorenoj omotnici moraju biti osigurane tako da se njihov sadržaj ili jedan njegov dio ne može izvaditi bez vidljivog oštećenja omota i sredstva za zatvaranje pošiljke (ljepila, ljepljive trake i sl.)

Da li za slanje pošiljke smijem koristiti samo originalnu ambalažu proizvoda ili mogu koristiti i neku drugu zamjensku ambalažu?

Prilikom slanja pošiljke nije potrebno koristiti samo originalno pakiranje, pošiljke možete i sami upakovati i dodatno obezbijediti shodno savjetima koje ste prethodno mogli pročitati.

Koje si dimenzije pošiljke je moguće poslati putem OLX integrisane dostave?

Maksimalne dimenzije paketa koji se može poslati su 70x70x70cm

U slučaju gabaritne pošiljke, vrši se izračun volumetrijske težine pošiljke kako bi se odredila zapremina paketa. Volumetrijska težina je zapreminska težina koja pokazuje koliko će prostora pošiljka zauzeti u tovarnom prostoru. Volumetrijska ili zapreminska težina izračunava se za svaku pošiljku na osnovu dimenzija i upoređuje se sa stvarnom težinom pošiljke da bi se utvrdilo koja težina je veća. Veća težina se uzima kao parametar za izračunavanje cijene otpreme pošiljke. Volumetrijska masa izračunava se po standardnoj IATA formuli: dužina x širina x visina (u cm)/5000 = zapreminska masa (u kg).

Koja je maksimalna vrijednost pošiljke koju je moguće poslati putem OLX integrisane dostave?

Maksimalna vrijednost jedne pošiljke koja može biti transportovana putem brze dostave BH Post Express iznosi 2000KM.

Koja je cijena OLX integrisane dostave?

S obzirom da je moguće koristiti više partnera, cijene i uputstvo o OLX integrisanoj dostavi možete pronaći klikom ovdje.

I za kraj, važno je napomenuti da je lomljive pošiljke poželjno slati uz tzv. posebno rukovanje i oznaku LOMLJIVO, što se dodatno naplaćuje po redovnom cjenovniku kurirske službe koju koristite.

Nadamo se da će navedeni savjeti pomoći da vaše pošiljke bezbijedno stignu do kupaca.

Vaš OLX.ba – Svijet kupoprodaje!

Anesa
Nema komentara

Objavite komentar