Top
Oktobar - Međunarodni mjesec prevencije karcinoma dojke - OLX blog
fade
5526
post-template-default,single,single-post,postid-5526,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow-ver-1.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-vertical,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.2,vc_responsive

Oktobar – Međunarodni mjesec prevencije karcinoma dojke

rak dojke blog 658x298

Mjesec Oktobar je Međunarodni mjesec prevencije karcinoma dojke. Različitim manifestacijama i aktivnostima tokom ovog mjeseca nastoji se potaknuti i povećati svijest populacije o učestalosti i težini ovog oboljenja. Veoma važno je kako se pravilno i redovno kontrolisati da bi se bolest prevenirala, odnosno otkrila u ranoj fazi.

Šta je rak dojke?

Najčešći zloćudni tumor kod žena. Rijetko se javlja prije 20. godine života, a najčešći je između 55. i 70. godine života. Ova bolest prijeti sve većem broju žena, a najveći uzrok je mala informisanost i neredovni pregledi.

Svaka osma žena će tokom svog života oboljeti od raka dojke, a svake godine se u Bosni i Hercegovini dijagnostikuje više od 1400 novih slučajeva ove bolesti.

Karcinom dojke se može pojaviti u svakoj životnoj dobi. Najčešći je oko i nakon menopauze. Rizik za razvoj karcinoma dojke je češći kod osoba kod kojih  postoji pozitivna porodična anamneza (rak u porodici), zatim kod žena sa ranom menarhom i kasnom menopauzom, kod žena koje nisu rađale, kod žena koje su prvo dijete rodile nakon tridesete godine života, koje duže vrijeme koriste hormonsku terapiju, alkohol, duhan, koje su gojazne i fizički neaktivne.

blog 2

Važnu ulogu u nastanku karcinoma dojke imaju i genetski (nasljedni) faktori (mutacije gena).

Nedostatak fizičke aktivnosti, učestalo konzumiranje hrane bogate nezdravim masnoćama i prerađenim ugljenim hidratima, pušenje i konzumacija alkohola – predstavljaju jedne od dokazanih faktora rizika. Pored navedenog, sve više istraživanja pokazuje važnu povezanost karcinoma dojke i stresa i stresnih situacija kojima su žene često izložene.

Međutim, karcinom dojke je izlječiv u 90% slučajeva ako se otkrije na vrijeme, a važnu ulogu u ranom otkrivanju imaju samopregledi i redovne ultrazvučne i mamografske kontrole.

blog 1

Sa samopregledom dojki preporučuje se započeti nakon dvadesete godine života i obavljati ga jednom mjesečno. Do četrdesete godine života dovoljan je klinički i ultrazvučni pregled jednom godišnje ili jednom u dvije godine. Nakon četrdesete godine, preporučuje se klinički pregled jednom godišnje i mamografija svake dvije godine, uz redovni samopregled jednom mjesečno. Žene sa pozitivnom porodičnom anamnezom, trebale bi započeti sa mamografskim pregledima od 35. godine jednom godišnje. Žene starije od 69. godina dogovaraju se o učestalosti mamografije sa izabranim ljekarom.

kk

Mjesec borbe protiv raka dojke je jedina inicijativa pod kojom cijeli svijet može da se udruži u borbi protiv globalne epidemije raka. Ružičasti oktobar u svijetu se obilježava od 1985. godine, u preko 40 zemalja.

Ovoj inicijativi se pridružio i oglasnik OLX.ba, te je u saradnji sa kompanijom Roche, svim OLX korisnicima koji ispune edukativnu anketu u toku mjeseca oktobra, omogućio nagrađivanje sa 50 OLX kredita (protuvrijednost 5 KM).

Anesa
41 0 komentar
 • Edita

  Poštovani,
  Sve je tacno što je gore napisano i što se u medijima priča. Redovne kontrole, preventivno pregledi,samopregledi.Ako postoji i najmanja sumnja,,, od ciste pa dalje,, molim svaku zenu da trazi više mišljenja i na različitim mjestima, pa i na privatnim klinikama uraditi pregled. Govorim iz vlastitog iskustva, i kontrola koje su trajale 1g i 6 mj. Svaka 3 mj. gdje su govorili nije ništa, a onda sam osjetila da nije ok i odradila nalaze na privatnoj klinici, gdje je bio karcinom od 5cm,sa metastazama na 4 limfna cvora. Nakon kompletnog lijecenja dojke i metastaza na kosti. Svo to moje lijecenje traje 2 g. I 6mj i sada nova metastaza na jetri, a sve od primarnog karcinoma, dojke. Znaci u ovako kratkom vremenu sve ovo, a nisu ga otkrili na vrijeme. Ovo pricam i apelujem… pregled i kontrole i mišljenja više ljekara. I da, najveći uzrok je stres a onda sve ostalo.
  L. P

  1 Oktobra, 2019 at 2:07 pm Komentariši
 • Vladan

  Sve pohvale za orgsnizaciju

  1 Oktobra, 2019 at 2:52 pm Komentariši
 • Vladan

  Zelim da pohvalim organizatora

  1 Oktobra, 2019 at 2:53 pm Komentariši
 • Stim5

  Sve pohvale

  1 Oktobra, 2019 at 5:59 pm Komentariši
 • Vedran

  Zelim da pohvalim organizatora
  I sve pohvale za ovako organizaciju!!!

  1 Oktobra, 2019 at 8:09 pm Komentariši
 • Daca

  Na moju veliku žalost svijest o raku dojke nije na zavidnom nivou.Oboljeti mogu svi bez obzira na pol i starost.Izlječivost je moguća.I poslije raka i sa rakom život.Nema povlačenja i predaje.Medicina je uznapredivala i nema nemogućeg.Faktori rizika neuredan život ,alkohol,kilaža velika cigarete,geni…Ništa od navedebog ne mora biti a može.Savjet svima redovni pregledi i slušanje doktora u izvršavanju terapije.Kod nas je sve tabu i sramota .Bolestan čovjek je obilježen i degradiran.Zašto,kako?!Doživjeh,vidjeh,preživjeh

  2 Oktobra, 2019 at 1:19 pm Komentariši
 • Valentin

  Liječite se na privatnim klinikama ako možete. Jer tamo rade ljudi koje prati budno oko privatnika. Dok na državnom nivou radi tko šta hoće bez posljedica (vjerojatno su to preko tetka ili tetke), a kontrole “ne postoje”.
  Pa eto. Studiram Farmaciju na privatnom fakultetu, i mislim da je dosta ozbiljnije.

  Svaka čast olx.ba.

  2 Oktobra, 2019 at 2:55 pm Komentariši
 • Vlado

  kod nas postoje dvije dijagnoze kad dodjes doktoru
  Nije ti nista i Sta si dosad ceko
  to sam licno dozivio , da bi pola utrobe povadili nakon fodinu dana od “Niej ti nista”

  2 Oktobra, 2019 at 6:49 pm Komentariši
 • Aleksandar

  Samo ste pogrešno napisali u tabeli za mamogafske preglede kod žena od 40-49 godine. NIje 1-2 x godišnje, već jednom u dvije godine. Ispravite da ne zbunjujete narod.

  2 Oktobra, 2019 at 6:57 pm Komentariši
  • Valentina

   Tačno!

   10 Oktobra, 2019 at 2:05 pm Komentariši
 • Tihomir

  Sve pohvale za organizatora

  4 Oktobra, 2019 at 3:40 pm Komentariši
 • elvir

  Svaka dojka ima 15 do 20 režnjeva, koji imaju manje odsječke, lobule. Tanke cijevi nazvane duktusi povezuju režnjeve i lobule. Najčešći tip zloćudnog tumora dojke je duktalni zloćudni tumor. Nalazimo ga u duktalnim stanicama. Zloćudni tumor koji nastaje u režnjevima ili lobulima naziva se lobularni zloćudni tumor. Lobularni zloćudni tumor češće nalazimo u obje dojke nego je to slučaj u drugih vrsta zloćudnih tumora dojke. Inflamatorni zloćudni tumor dojke je najrjeđa vrsta zloćudnog tumora dojke. Kod ove bolesti dojka je topla, crvena i natečena. Nasljedni zloćudni tumor dojke čini otprilike 5 do 10 posto svih zloćudnih tumora dojke. Geni u stanicama nose informaciju koja je primljena od roditelja oboljele osobe. Ustanovljeno je da postoji nekoliko promijenjenih gena kod nekih od bolesnica sa zloćudnim tumorom dojke. Rođaci bolesnica sa zloćudnim tumorom dojke koji su nosioci ovih promijenjenih gena imaju veću mogućnost da se kod njih razvije zloćudni tumor dojke ili ovarija. Razvijeni su testovi koji mogu odrediti tko ima tu genetsku promjenu mnogo prije nego se zloćudni tumor pojavi.

  4 Oktobra, 2019 at 4:55 pm Komentariši
 • Stim5

  Svaka cas

  5 Oktobra, 2019 at 1:06 pm Komentariši
 • safet

  Sve pohvale za organizatora

  5 Oktobra, 2019 at 4:24 pm Komentariši
 • Morisco

  Sve pohvale organizatoru za ovu edukativnu aktivnost. Samo kroz ulaganje u znanje i nauku jedno društvo može napredovati.

  5 Oktobra, 2019 at 11:01 pm Komentariši
 • Hana

  Sve pohvale za organizaciju i ukazivanje na ovu veoma bitnu temu.

  7 Oktobra, 2019 at 10:27 am Komentariši
 • Emir

  Kamo srece da je vise ovakvih edukativnih aktivnosti sve pohvale za organizaciju

  8 Oktobra, 2019 at 5:12 pm Komentariši
 • hanai

  Svaka čast olx.ba.

  8 Oktobra, 2019 at 8:04 pm Komentariši
 • Emira

  Drage zene …pazimo na sebe jer smo sebi bitne ,a i svojoj porodici ….kontrole raditi obavezno jer ta zlobna dzukela ne kaze “to se tebi ne moze desiti”U danasnje vrijeme rizik je uvijek —Ne daj Boze nikom ,ali preventive radi –KONTROLISI SE DRAGA

  8 Oktobra, 2019 at 8:51 pm Komentariši
 • pika

  Objavili ste da svako ko tačno odgovori na pitanja o karcinomu dojke dobija nagradu 50 bodova, ali na mom profilu se tih 50 nisu (još) pojavili, iako sam odgovorila 100% tačno.

  9 Oktobra, 2019 at 12:25 pm Komentariši
  • Anesa | OLX.ba

   Poštovana,

   Izvršili smo provjeru i Vaš OLX kredit je već doznačen.

   Lijep pozdrav!

   9 Oktobra, 2019 at 4:04 pm Komentariši
 • Medina

  Hvala za podrsku, bravo za akciju!!!
  Drage dame brinite o svom zdravlju, na vrijeme otkrivena bolest je izljeciva!

  9 Oktobra, 2019 at 10:57 pm Komentariši
 • Swach

  Sve pohvale za organizaciju …Svaka čast !!!

  10 Oktobra, 2019 at 7:19 am Komentariši
 • stim5

  pohvale

  10 Oktobra, 2019 at 7:46 am Komentariši
 • Alma

  Kome da se obratim za 50 bodova? uradila sam anketu,

  lp

  10 Oktobra, 2019 at 5:26 pm Komentariši
  • Anesa | OLX.ba

   Poštovana,

   OLX kredit će Vam biti doznačen u narednih dan-dva.

   Lijep pozdrav!

   11 Oktobra, 2019 at 9:37 am Komentariši
 • azur

  sve pohvala

  11 Oktobra, 2019 at 5:46 pm Komentariši
 • Bad0401

  ma sve pohvale

  11 Oktobra, 2019 at 6:15 pm Komentariši
 • FabiaCH

  odlično svaka čast

  11 Oktobra, 2019 at 6:28 pm Komentariši
 • FabiaCH

  sve pohvale

  12 Oktobra, 2019 at 6:09 pm Komentariši
 • FabiaCH

  Super organizacija

  14 Oktobra, 2019 at 8:02 am Komentariši
 • Bad0401

  sve za 10 odlicni

  14 Oktobra, 2019 at 8:27 am Komentariši
 • FabiaCH

  Samo naprijed

  16 Oktobra, 2019 at 12:51 pm Komentariši
 • FabiaCH

  10 +

  17 Oktobra, 2019 at 11:49 am Komentariši
 • Mirzet

  Super organizacija samos naprijes Super <3 <3

  17 Oktobra, 2019 at 3:29 pm Komentariši
 • Mirzet

  Super svaka cast Odlicna Organizacija <3 <3

  17 Oktobra, 2019 at 3:33 pm Komentariši
 • Mustafić Fahrudin

  Hvala vam za sve sto cinite za nas

  19 Oktobra, 2019 at 10:20 pm Komentariši
 • FabiaCH

  Organizacija za pohvalu svaku

  20 Oktobra, 2019 at 7:48 am Komentariši
 • live12

  Svaka cast!! Bravo za OLX!!
  Ja sam jedna od oboljelih,lijecenih i nadam se izlijecenih od raka dojke…,a sve se desilo 2001.g,i evo moje trenutno stanje je super,a proslo je 18 godina! Podrska svim zenama i poruka da samo otkrivanje bolesti na “vrijeme” je odlicna predispozicija za izljecenje.
  I “danas idem na kontrolu” ,je vjerujte najbolja odluka za vas sve, moje dame…DANAS…Sve najbolje zelim…

  22 Oktobra, 2019 at 10:23 am Komentariši
 • Brcko1

  Super organizacija

  25 Oktobra, 2019 at 11:13 pm Komentariši
 • sretko tomic

  Humano je od vas da se ženama da podrška za spas.Njihova borba nikada ne prestaje.That's humane of you. We support a women's rescue organization, along with OLX .

  27 Oktobra, 2019 at 4:07 pm Komentariši

Objavite komentar