Top
Samsung Galaxy Note10 OLX test: Gotovo savršen! - OLX blog
fade
6337
post-template-default,single,single-post,postid-6337,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow-ver-1.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-vertical,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.2,vc_responsive

Samsung Galaxy Note10 OLX test: Gotovo savršen!

Prije nešto više od dva mjeseca smo imali čast da budemo gosti na premijeri i prvom testiranju nove Galaxy Note serije u BiH. Nakon uspješne S10 serije, južnokorejski gigant nam je predstavio dva nova flagshipa. Note10 i Note10+ su mobilni uređaji koji su nedavno ugledali svjetlo dana i ovaj manji se našao u našoj kompaniji na testu. S obzirom da su razlike između ova dva smartphonea minimalne, u recenziji ćemo vam ukazati na sve prednosti i nedostatke manjeg mobilnog uređaja Note10 serije.

UNBOXING

Prodajno pakovanje se ne razlikuje puno od ranijih serija, ali smo ipak bili više nego zadovoljni istim. U kutiji se nalazi moćni model, baš kao i S-pen. Od dodataka imamo punjač od 25W za super brzo punjenje zajedno s kablom koji na obje strane ima USB Type-C izlaz. Note10+ nema AUX izlaz za slušalice, ali zato u kutiji dolaze USB Type-C slušalice od AKG-a, što je također jedna od pohvalnih praksi Samsunga.

Dodatno imamo USB na USB Type-C adapter, kojim se možete direktno spojiti uz klasični USB kabal ili priključkom na svoj Note10. Tu se nalazi još i rezervna iglica za S-pen, za slučaj da se prva istroši. Iako je na ovom smartphoneu omogućeno punjenje s punjačem od 45W, isti nije uključen u prodajno pakovanje.

DIZAJN

Samsung je za izradu Note mobitela koristio vrhunske materijale. Djeluje vrlo kompaktno, čvrsto i kvalitetno, što se na kraju krajeva i očekuje od Samsunga. Naš primjerak je stigao u Aura sjajnoj boji, a dostupne su još i bijela i crna verzija. Mobitel je s obje strane zaštićen Gorilla Glass 6 zaštitom. Set glavnih kamera je smješten u gornjem lijevom uglu pozadine mobitela uz minimalno odstupanje od osnovnog gabarita za šta posebno moramo pohvaliti inžinjere iz Samsunga. Sve tipke smještene su s lijeve strane a mogućnost gašenja i restarta je sada smještena u ekran uz opcije postavki. S donje strane se nalazi rešetka zvučnika, otvor za S-pen i USB-Type C ulaz.

DISPLAY

Gotovo cijelu prednju površinu zauzima idealni 6,3 inčni Dynamic AMOLED ekran visoke rezolucije od 1440×3040 piksela i omjerom ekrana 19:9. Ekran ima podršku za prikaz HDR10+ sadržaja, a ističe se vjernim prikazom boja i visokom svjetlinom koja će vam omogućiti laku čitljivost i u najsvijetlijim uvjetima. Ekran je još uvijek zakrivljen ali dosta manje u odnosu na prethodne serije Note i Galaxy serija. Ekran prekriva gotovo 91% prednje površine uređaja što je više nego impresivno.

PERFORMANSE

Note serija je oduvijek dolazila sa najboljim dostupnim hardverom pa je tako bilo i ovaj put. Za naše tržište Samsung je ponudio Exynos 9825 procesor, dok se u Kini i Americi prodaje s nešto jačim Snapdragonom 855. Nakon sedam dana korištenja i tjeranja uređaja do limita, možemo reći da Note10 radi odlično i bez problema rješava sve zadatke. O zastajkivanju u radu nema ni govora, a video igrice rade savršeno i to na najvišoj rezoluciji i detaljima. Stekli smo dojam da multitasking zadatke kao što su surfanje internetom/društvenim mrežama, korištenje mobilnih aplikacija i gledanje sadržaja na Youtubeu obavlja bez najmanjeg napora. Nikako ne smijemo zaboraviti dodati da je procesor sa 8 jezgri uparen sa minimalno 8 GB radne memorije i 256 GB prostora za pohranu.

KAMERE

Nova Note serija je stigla sa trostrukom stražnjom kamerom. Glavna kamera od 12 megapiksela još uvijek donosi gotovo najbolje fotografije u uslovima idealnog osvjetljenja. Tu su smješteni i telefoto senzor, također sa 12 megapiksela te 16 MP ultraširoka kamera. U korisničkom interfejsu smo pronašli više modova korištenja kamere kao što su fokus uživo koji će uhvatiti predmet ispred objektiva na udaljenosti manjoj od 1.5 m, kao i kreiranje AR emojia koje spadaju u nešto što će impresionirati vaše prijatelje kada im to pokazujete. Najbolja mugućnost je biranje kojim senzorima ćete snimiti fotografiju ili video.

Širokugaoni senzor hvata ogroman prizor scene koja se nalazi ispred vas, čime ćete izbjeći saginjanje ili namještanje ugla iz kojeg ćete slikati, a sve u svrhu hvatanja što šire scene ispred sebe. Dostupan je i HDR koji kao i obično funkcioniše perfektno na Samsung uređajima, a noćni način će u mračnim uvjetima napraviti vrlo kvalitetne fotografije. Note može snimiti do 4k rezolucije u 60 FPS-a ili otići u drugu krajnost pa HD rezoluciju snimati nevjerovatnih kroz 960 frameova u sekundi. Novitet je video fokus uživo koji zamućuje pozadinu oko subjekta dok snimate koji još uvijek nije viđen ni na jednom Android uređaju. Tu su još opcije usporene snimke i super sporog snimanja. Prednja kamera ima 10 megapiksela i nudi dobru kvalitetu.

S-PEN

Definitivno moramo skrenuti dodatnu pažnju na pametnu olovku S-Pen koja je integrisana u Note uređaje. S razlogom je nazivaju čarobnim štapićem obzirom da se radi o ozbiljnom alatu koji osim što pomaže u korištenju samog uređaja, omogućava snimanje fotografija i videa i kad ne držite uređaj u ruci, a sada je moguće koristiti ga i u kombinaciji s gestama. Da pojasnimo, pokretanjem S Pena bez dodira ekrana, možete promijeniti način snimanja na kameri, filter, pokrenuti ili zaustaviti snimanje, ali i pokrenuti aplikacije.

BATERIJA

U uslovima normalnog korištenja (surfanje internetom, pozivi, slanje i primanje e-mail poruka) baterija je izdržala duže od cijeloga dana. Uz gledanje videa i stalno korištenje uređaja, dogurali smo do gotovo 10 sati screen on time-a. U paketu uz telefon dobit ćete brzi punjač kojemu treba cca pola sata za napuniti telefon do 60 %. Osim punjača od 25W, možete nadoplatiti za onaj od 45W, ali većini korisnika će biti dovoljan i ovaj iz paketa.

ZAKLJUČAK

Uz puno truda, kod Note10 smartfona, nismo našli gotovo nijednu manu. Bilo koji napredni korisnik će biti zadovoljan mogućnostima koje ovaj mobitel nudi, počevši od izvrsnih performansi, odličnih kamera do vrhunske izrade i specifikacija. Apsolutno najjača stavka je ekran, koji je velik i fenomenalnih performansi, uklopljen od ruba do ruba. Ono na šta se treba navići su položaj power tipke i čitač otiska prsta u ekranu. Uređaj je relativno klizav pa savjetujemo korištenje zaštitne maske.

Pogledajte i ponudu Galaxy Note10 uređaja na OLX.ba!

OLX.ba – Svijet kupoprodaje!

Anesa
Nema komentara

Objavite komentar