Top
Kako prodavati na OLX.ba za Black Friday - OLX blog
fade
6329
post-template-default,single,single-post,postid-6329,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow-ver-1.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-vertical,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.2,vc_responsive

Kako prodavati na OLX.ba za Black Friday

OLX.ba već 10 godina zaredom važi za najposjećeniji domaći online projekat koji na jednom mjestu okuplja prodavače i kupce. Sa više od 2 miliona registriranih korisnika, više od 40 miliona objavljenih oglasa i 300 hiljada dnevno aktivnih korisnika njegov značaj su prepoznale sve renomirane auto kuće, agencije za prodaju nekretnina, techno brandovi i drugi, koji trguju putem klasičnih profila ili OLX Shopova. Bržu i jednostavniju kupoprodaju OLX prodavači i kupci vrše i putem mobilnih aplikacija, koje broje više od 1,5 miliona downloada.

Iako mi u OLX-u imamo parolu “S OLX.ba svaki dan je Black Friday” s obzirom da je u svakom trenutku moguće pronaći veliki broj povoljnih – novih ili već korištenih artikala, znamo koliki značaj i doprinos u kupoprodaji OLX ima u Bosni i Hercegovini.

Zbog toga, željeli smo dodatno podstaći kako naše trenutne, tako i buduće kupce i prodavače da se uključe u jedan zanimljiv događaj.

Vjerujemo da su mnogi od vas upoznati sa značenjem riječi “Black friday”, ali zbog onih koji nisu, posvetit ćemo nekoliko redova historiji i nastanku ovog američkog, najvećeg šoping praznika, te ćemo vam dati nekoliko savjeta kako da postignete bolju prodaju za vrijeme Black Friday-a na OLX.ba.

Historija nastanka Black friday

Tradicija kupovine i posebnih ponuda za Black Friday dolazi nam iz Sjedinjenih Američkih Država , a sam termin “Black friday” datira iz šezdesetih godina prošlog vijeka. Označavao je početak novogodišnje šoping sezone, a danas važi za dan najbolje kupovine i najvećih popusta u godini.

Tradicija kupovine na najveći kupoholičarski dan – Black Friday, se proširila i na Evropu, te i Evropljani sa nestrpljenjem očekuju posljednji petak u novembru i rasprodaje kako bi kupovali po sjajnim popustima i cijenama.

Iako naziv “Black friday” danas vezujemo za pozitivnu konotaciju njegov naziv potiče iz Filadelfije i povezan je sa povećanom gužvom u saobraćaju, kao i ogromnim redovima u prodavnicama jer kupci za Black Friday žele kupovati po najboljim cijenama i iskoristiti sjajne rasprodaje, zbog čega je povećan broj ljudi na ulicama i u prodavnicama. U ovom periodu prodavnice ostvaruju najbolje profite u godini, a mnogi od njih vjeruju da je razlog tome upravo Black Friday i odlične rasprodaje koje imaju upravo na taj dan.

Online kupovina za vrijeme Black Friday-a također je popularna i među kupcima koji su ljubitelji online kupovine iz prostog razloga što odlične proizvode mogu kupiti i iz udobnosti svog doma, te izbjeći gužvu koja na taj dan vlada u prodavnicama.

S obzirom da preciznih statističkih podataka za Bosnu i Hercegovinu nema, kada je u pitanju online kupovina kao i ona za vrijeme Black Friday-a, prema dostupnim podacima iz Sjedinjenih Američkih Država možemo zaključiti da je trend rasta prisutan iz godine u godinu, te da je prošle godine bilježila rast od 16,6%. Naravno da jedva čekamo i podatke za 2019. godinu gdje očekujemo još značajniji rast.

* online prodaja za vrijeme praznika u U.S. 2018. godine, novembar i decembar u milijardama, valuta USD (američki dolar)

Kada pogledamo kartu svijeta i omjer potrošenog za vrijeme Black Friday-a (podatak za 2018. godinu) lako možemo zaključiti da Sjedinjene Američke Države vrijede za najveće potrošačko društvo, a s obzirom da BiH ponovno nema na statistici pitamo se da li smo bliže Njemačkoj ili Indiji? 🙂

* prosječni iznos potrošnje za vrijeme Black Fridaya u 2018. godini, prikaz po državama

Kako učestvovati u OLX Black friday danu?

OLX.ba trenutno raspolaže sa skoro 3 miliona artikala na svojoj stranici i više od 2 miliona registriranih korisnika. To znači da su mogućnosti za dobru kupoprodaju već tu, a pospješiti ih možete uz nekoliko savjeta koje vam donosimo u nastavku:

  • Cijena – svakako najbitniji segment prodaje, tako da preporuka je da na ovaj dan maksimalno snizite cijenu – jednog ili više artikala. Istraživanja pokazuju da je sasvim dovoljno da akcijsku cijenu stavite na samo jedan artikal i privučete potencijalne kupce koji će se potencijalnim dolaskom na vaš profil odlučiti da kupe i druge artikle, naravno ukoliko su atraktivni, ili im u tom trenutku potrebni
  • Naslov artikla – ključnu riječ “Black Friday” naznačite u naslovu svog artikla – veliki broj kupaca će upravo na osnovu nje vršiti pretragu 29.11.2019. godine 🙂
  • Vizual – fotografija artikla iako je ovo stavka koja je uvijek bitna jer kvalitetne fotografije doprinose boljoj prodaji, za vrijeme Black Friday-a postavite vizual prilagođen upravo ovom prazniku i privucite pozornost na sebe
  • Pravovremeno odgovarajte na upite i narudžbe – vjerujemo da vas i same frustrira kada želite nešto da kupite a prodavac ne odgovara na vaše upite. Dakle nemojte biti takav prodavac, a pogotovo ne na Black Friday 🙂 Ukoliko imate uključenu OLX brzu dostavu redovno provjeravajte pristigle zahtjeve za kupovinom, te u slučaju nedostupnosti određenog artikla ukoliko ste u mogućnosti kupcima ponudite zamjenski. Zapamtite da iako Black Friday traje samo 1 dan, on vam otvara mogućnosti da pozitivnim iskustvom kupovine dobijete i one koji će možda postati vaši stalni kupci, a razlog za to leži najviše u tome koliko ste ažurni i profesionalni ,te naravno u kvaliteti proizvoda.

S obzirom da su određeni OLX korisnici su već spremni za Black Friday, njihove primjere možete pogledati na slici ispod, a pretražiti klikom ovdje:

OLX.ba će na svojim kanalima društvenih mreža dodatno promovisati vaše artikle koje putem ključne riječi “Black Friday” objavite/preimenujete u okviru svog OLX.ba profila, ili na Instagramu objavljeni OLX artikal označite hashtagom #olxblackfriday.

Sretnu i uspješnu kupoprodaju do idućeg Black Friday-a želi Vam Vaš OLX!

Anesa
Nema komentara

Objavite komentar