Top
Spasite bateriju vašeg mobitela uz pet jednostavnih savjeta - OLX blog
fade
6479
post-template-default,single,single-post,postid-6479,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow-ver-1.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-vertical,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.2,vc_responsive

Spasite bateriju vašeg mobitela uz pet jednostavnih savjeta

Tražeći idealnu nekretninu, automobil, neki drugi oglas ili uslugu na OLX-u, vjerovatno ste se barem jednom  suočili s praznom baterijom na mobitelu. 

Proizvođači mobilnih uređaja plasiraju nove uređaje iz iste serije svakih godinu dana i ko prati ovaj trend neće osjetiti smanjenje kapaciteta baterije. Međutim veliki broj korisnika koristi starije mobilne uređaje čiji je kapacitet baterije smanjen što je duže korišten.

Ako volite izvući maksimum iz mobilnog uređaja, bez obzira na to da li koristite iOS ili Android uređaj, evo nekoliko savjeta kako da produžite vijek trajanja vaše baterije.

1. Koristite originalne i provjerene punjače

U gotovo svim prodajnim pakovanjima uz mobilni uređaj dolazi originalni punjač koji će sigurno puniti mobitel pod ispravnim naponom. Nemojte se zavaravati mnogim brzim punjačima koji će pustiti veće vrijednosti dozvoljenog napona i na taj način brže napuniti bateriju jer će je vremenom sigurno i oštetiti. Također se savjetuje punjenje mobitela preko laptopa ili desktop računara koje je definitivno sporije ali isto tako neće naškoditi vašoj bateriji.

2. Izbjegavajte super brzo punjenje

Super brza punjenja utiču loše na bateriju. Korištenjem punjača koji imaju niži napon produžavate radni vijek trajanja a smanjujete zasićenje tj. vrijeme korištenja baterije nakon takvog punjenja će biti produženo. Snaga punjača novijih generacija ide do 40 W koji mogu napuniti 50% kapaciteta baterije za samo 10 minuta. Mnogi to promovišu kao prednost ali je činjnica da je baterija pod stresom uz taj napon, što smanjuje njen životni vijek.

3. Optimizirajte ekran uređaja

Većina današnjih mobitela ima mogućnost automatskog podešavanja svjetline ekrana ali je još bolja opcija da dodatno smanjite osvjetljenje obzirom da ćete na taj način uštediti još par procenata baterije. Znamo da vam je lijepo vidjeti animiranu pozadinu, razne personalizirane slike i čisto sumnjamo da vas možemo nagovoriti da postavite jednostavnu pozadinu koja troši vrlo malo baterije ali barem razmislite o tome, obzirom da sa čisto crnom pozadinom možete uštediti i do 10% baterije na jedno punjenje, posebno na uređajima koji koriste AMOLED tehnologiju. Isto tako, kada završite telefoniranje ili tipkanje po mobitelu, podesite ga da ekran ostaje upaljen što kraće.

4. Ugasite pozadinske aplikacije

Mnoge aplikacije su aktivne u pozadini, a koristite ih samo ponekad. Kako biste optimizirali korištenje uređaja, savjetujemo da aplikacije koje stalno koristite ipak zadržite u pozadini, a aplikacije koje rijetko koristite ugasite jer nepotrebno troše ne samo bateriju, nego i zauzimaju radnu memoriju. Smanjenje kapaciteta baterije mogu izazvati i razni widgeti na početnom ekranu pa je potrebno razmisliti ima li ih potrebe koristiti. Nadalje, tu je i mogućnost instaliranja Lite verzija postojećih aplikacija koje dokazano troše manje baterije.

5. Držite procenat baterije iznad 30 posto

Za kraj vam donosimo vjerovatno i najbolji savjet, a odnosi se na održavanje optimalnog procenta nivoa baterije. Kad vam baterija padne na 30 posto, napunite je ali ne do vrha. Važno je imati na umu da su u današnjim mobitelima litij-ionske baterije koje se uveliko razlikuju od nekadašnjih nikal-kadmijevih baterija. To znači i da ih više ne treba puniti do kraja te potom isto tako isprazniti do kraja kao što se to radilo sa starijim baterijama kako bi im se produžio vijek. Stručnjaci predlažu da se mobitel isključi iz punjača na 85 posto.

Svaki dan koristimo svoje mobitele sve više, te su sa time zahtjevi koje postavljamo na baterije sve intenzivniji. Poštujući popisane savjete, osigurat ćete njen maksimalni vijek trajanja od 5-6 godina. Dodajmo još nešto, kada god je moguće, umjereno koristite mobitel, odmorite oči a baterija će vam biti zahvalna.

 

Anesa
Nema komentara
  • Dragan

    Korisnik olx a me je prevario za novac i sad blokirao

    18 Februara, 2020 at 18:01 Komentariši
    • Anesa | OLX.ba

      Poštovani,

      Molimo da nam navedeni slučaj prijavite putem e-maila na: pomoc@olx.ba.

      Lijep pozdrav!

      19 Februara, 2020 at 09:24 Komentariši

Objavite komentar