Top
Šta dolazak Apple App Store-a u BiH znači za domaće korisnike i developere? - OLX blog
fade
6885
post-template-default,single,single-post,postid-6885,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow-ver-1.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-vertical,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.2,vc_responsive

Šta dolazak Apple App Store-a u BiH znači za domaće korisnike i developere?

Sve ljubitelje i korisnike Apple uređaja obradovala je vijest da je Bosna i Hercegovina konačno dobila zvaničnu podršku za App Store što znači Apple Music, Podcasts, Books i iCloud postaju dostupni u punom smislu te riječi.

Više od decenije nakon što je svijet ugledao prvi iPhone, vlasnici Apple uređaja u Bosni i Hercegovini mogu da prestanu sa lažnim predstavljanjem Apple-u i odaberu Bosnu i Hercegovinu kao svoju zemlju stalnog prebivališta. iPhone i iPad su svi mogli kupovati preko pet godina, ali bez zvanične sofverske podrške.

Domaća virtuelna prodavnica značit će i bolje organizovanu ponudu, a rang liste i kategorije za aplikacije biće lokalizovane. Ovo je bitno i za one koji prave sadržaj i aplikacije, jer će domaća virtuelna prodavnica značiti efikasnije prikupljanje povratnih informacija i bolju komunikaciju sa korisnicima, što bi trebalo da dovede do boljih proizvoda i koristi za sve.

Lokalizovana verzija App store-a donijeti će prednost korisnicima koji će od sada svoje platne kartice moći da povežu sa ovim servisom i da jednostavnije kupuju aplikacije, a domaći iOS developeri će lakše poslovati iz Bosne i Hercegovine i vršiti naplatu svojih proizvoda.

Dodatni benefit koji sa sobom donosi podrška za App store jeste da će neke aplikacije koje ranije nisu bile pravno moguće, sada biti objavljivane, prije svega u industrijama koje su strogo regulisane sa pravne strane.

To se odnosi na pojedina pravna lica koji se bave specifičnim djelatnostima od kojih Apple zahtjeva da dostave dokumente o licencama za rad izdate od strane države na čijoj teritoriji od sada App Store funkcioniše.

Dodatni bitan faktor dolaska podrške za App store u Bosnu i Hercegovinu je veća vidljivost aplikacija domaćih autora jer je izvjesno da će tim ljudi u Apple-u biti zadužen za uređivanje ponude App store-a, tj. određivanje izbora aplikacija i igara koje će biti promovisane kroz razne kategorije i interne nagrade.

Pred kraj ovog bloga, ne smijemo ostati dužni informaciju da je poželjno da u svom nalogu izvršite promjenu lokacije tj. države. Prije ove promjene potrebno je napraviti nekoliko važnih koraka:

  • potrošiti kredit u App Store-u koji je vezan za nalog;
  • otkazati pretplatničke servise, poput Apple Music-a;
  • završiti sve procese refundacije prije promjene države;
  • obratiti pažnju na način plaćanja, odnosno da li je postojeći metod prihvaćen u Bosni i Hercegovini;

Postoji nekoliko načina da promijenite svoju lokaciju, a to je najlakše uraditi putem Apple ID naloga kroz sljedećih par koraka:

  • Ulogujte se na stranicu Apple ID naloga;
  • Pronađite sekciju Account, a potom kliknite na Edit;
  • U meniju Country/Region izabrite novu državu (u našem slučaju Bosnia and Herzegovina);
  • Potvrdite izbor;
  • Unesite nove informacije o plaćanju i ostale koje su neophodne;
  • obratiti pažnju da li su postojeće aplikacije podržane u novoj zemlji.

Ukoliko to radite putem mobilnog uređaja, navedenu opciju pronađite u postavkama:

Nakon što uspješno završite navedene korake ostaje vam da uživate u svim pogodnostima na svom Apple uređaju.

Anesa
Nema komentara

Objavite komentar