Novosti Savjeti

Šta dolazak Apple App Store-a u BiH znači za domaće korisnike i developere?

Šta dolazak Apple App Store-a u BiH znači za domaće korisnike i developere?

Sve ljubitelje i korisnike Apple uređaja obradovala je vijest da je Bosna i Hercegovina konačno dobila zvaničnu podršku za App Store što znači Apple Music, Podcasts, Books i iCloud postaju dostupni u punom smislu te riječi.

Više od decenije nakon što je svijet ugledao prvi iPhone, vlasnici Apple uređaja u Bosni i Hercegovini mogu da prestanu sa lažnim predstavljanjem Apple-u i odaberu Bosnu i Hercegovinu kao svoju zemlju stalnog prebivališta. iPhone i iPad su svi mogli kupovati preko pet godina, ali bez zvanične sofverske podrške.

Domaća virtuelna prodavnica značit će i bolje organizovanu ponudu, a rang liste i kategorije za aplikacije biće lokalizovane. Ovo je bitno i za one koji prave sadržaj i aplikacije, jer će domaća virtuelna prodavnica značiti efikasnije prikupljanje povratnih informacija i bolju komunikaciju sa korisnicima, što bi trebalo da dovede do boljih proizvoda i koristi za sve.

Lokalizovana verzija App store-a donijeti će prednost korisnicima koji će od sada svoje platne kartice moći da povežu sa ovim servisom i da jednostavnije kupuju aplikacije, a domaći iOS developeri će lakše poslovati iz Bosne i Hercegovine i vršiti naplatu svojih proizvoda.

Dodatni benefit koji sa sobom donosi podrška za App store jeste da će neke aplikacije koje ranije nisu bile pravno moguće, sada biti objavljivane, prije svega u industrijama koje su strogo regulisane sa pravne strane.

To se odnosi na pojedina pravna lica koji se bave specifičnim djelatnostima od kojih Apple zahtjeva da dostave dokumente o licencama za rad izdate od strane države na čijoj teritoriji od sada App Store funkcioniše.

Dodatni bitan faktor dolaska podrške za App store u Bosnu i Hercegovinu je veća vidljivost aplikacija domaćih autora jer je izvjesno da će tim ljudi u Apple-u biti zadužen za uređivanje ponude App store-a, tj. određivanje izbora aplikacija i igara koje će biti promovisane kroz razne kategorije i interne nagrade.

Pred kraj ovog bloga, ne smijemo ostati dužni informaciju da je poželjno da u svom nalogu izvršite promjenu lokacije tj. države. Prije ove promjene potrebno je napraviti nekoliko važnih koraka:

 • potrošiti kredit u App Store-u koji je vezan za nalog;
 • otkazati pretplatničke servise, poput Apple Music-a;
 • završiti sve procese refundacije prije promjene države;
 • obratiti pažnju na način plaćanja, odnosno da li je postojeći metod prihvaćen u Bosni i Hercegovini;

Postoji nekoliko načina da promijenite svoju lokaciju, a to je najlakše uraditi putem Apple ID naloga kroz sljedećih par koraka:

 • Ulogujte se na stranicu Apple ID naloga;
 • Pronađite sekciju Account, a potom kliknite na Edit;
 • U meniju Country/Region izabrite novu državu (u našem slučaju Bosnia and Herzegovina);
 • Potvrdite izbor;
 • Unesite nove informacije o plaćanju i ostale koje su neophodne;
 • obratiti pažnju da li su postojeće aplikacije podržane u novoj zemlji.

Ukoliko to radite putem mobilnog uređaja, navedenu opciju pronađite u postavkama:

Nakon što uspješno završite navedene korake ostaje vam da uživate u svim pogodnostima na svom Apple uređaju.


  Napisao:

  Objavljeno 08.05.2020 u 12:35  Ostavite odgovor