Top
OLX.ba stipendisti - godinu dana poslije - OLX blog
fade
7131
post-template-default,single,single-post,postid-7131,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow-ver-1.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-vertical,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.2,vc_responsive

OLX.ba stipendisti – godinu dana poslije

Prije nešto više od godinu dana, OLX.ba je povodom svog 10. rođendana donio odluku o stipendiranju 10 studenata, simbolično povodom obilježavanja 10. godišnjice postojanja na domaćem tržištu.

Osim osnovnog kriterija da su redovni studenti I ciklusa studija na visokoškolskim ustanovama na teritoriji BiH bodovanje i izbor dobitnika stipendije je vršeno i na osnovu učešća na odabranim domaćim ili međunarodnim studentskim programima ili projektima vezanim za poduzetništvo, startup-e i inovacija. Dodatne bodove donosilo je i iskustvo u pokretanju vlastite poslovne ideje u formi koncepta, prototipa, patenta ili publikacija  naučnog, eksperimentalnog ili drugog stručnog rada. Podjednako važni kriteriji su bili i pitch prezentacija vlastite ideje, startupa, patenta ili projekta, te akademskog eseja ili teksta na temu “Analiza trenutnog stanja i prijedlog mjera poboljšanja na OLX.ba.”

Po završetku ljetnog semestra odlučili smo da kontaktiramo njih nekoliko i da provjerimo koliko uspješna je za njih zapravo bila akademska 2019/2020. godina, te da li im je stipendija pomogla u školovanju ili finansiranju određenog projekta.

Amina Hodžić, studentica Internacionalno Burch Univerziteta u Sarajevu nam je rekla da je prošlog ljeta 2019. pobijedila na takmičenju „Moje putovanje Evropom“ koje je organizovao EU Info Centar.

Kreirala sam plan putovanja koji je odabran kao najbolji u prvom ciklusu takmičenja i dobila sredstva da realizujem svoj plan da bih promovisala evropske vrijednosti tokom putovanja. Tokom svog 15-odnevnog putovanja, uspjela sam posjetiti Berlin, Brisel, Briž, Pariz, Veneciju i Ljubljanu.”

Osim toga, na prethodno spomenutom putovanju je dobila i poziv da bude dio tima za učestvovanje na #CodeLikeITGirl hakatonu.

Hakaton je održan od 18.-19. oktobra u Sarajevu. Moj tim je osvojio prvo mjesto za mobilnu aplikaciju koja će doprinositi razvoju potrebnog znanja u obrazovanju za učenike i studente. Drago mi je što smo imale priliku za vrijeme održavanja hakatona boraviti u HUB387. Coworking space je mjesto gdje se možete osjećati ugodno, kao kod kuće i što je najbitnije razviti nove ideje i razmijeniti mišljenja sa drugim kolegama.”

Osim navedenog, Amina je učestvovala i na IEEE Student and Young Professional Congress BIH koji je organizovala BH Futures Foundation u Banjoj Luci, u periodu koronavirusa je osvojila prvo mjesto na foto takmičenju “Moje Sarajevo u doba korone” koje je organizovao Sarajevo Centar Kulture i Mladih Općine Centar Sarajevo, te bila jedna od pobjednika na još jednom foto takmičenju “Koronavirus kroz moj objektiv”, koji je organizovao ga IOM u BiH.

Amina Hodžić; prvo mjesto na foto takmičenju “Moje Sarajevo u doba korone”

Na kraju Amina je istakla Kao neki šlag na tortu ove akademske, ali i naredne uskoro ću otputovati na dva mjeseca u Antaliju, Tursku i biti volonter na kratkotrajnom ESC projektu. Mladi ljudi trebaju istraživati, edukovati se kroz jedinstvene izazove u drugačijim okruženjima i dozvoliti sebi da iskorače iz njihove zone komfora! Bila mi je čast biti Vaš stipendista!

Lejla Srna, studentica Elektrotehničkog Fakulteta u Sarajevu nam se “požalila” da smo je kontaktirali u za nju stresnom razdoblju jer su upravo u toku bili ljetni ispiti, ali je istakla i da je ova godina za nju bila poprilično ispunjena i da može biti zadovoljna i zahvalna što je još jednu stepenicu bliže cilju, a svakako jednu godinu bogatija znanjem i iskustvima.

U međuvremenu, je učestvovala u Evropskoj noći istraživača, na Erasmus+ treningu u Crnoj Gori početkom ove godine, a vrijeme izolacije zbog pandemije iskoristila da svoje osnovno znanje šanskog jezika dodatno nadogradi.

Lejla Srna; Evropska noć istraživača

Za kraj, želim reći; hvala. Hvala Vam jer ste na jedinstven način obilježili godišnjicu rada i odlučili nama studentima dati razlog više da budemo bolja verzija sebe u svakom smislu. Ja svoj novac od stipendije ulažem u izdavanje svoje prve knjige (kraćeg romana), koju planiram objaviti krajem godine. Mnogo će značiti mojoj porodici, prijateljima i meni, svakako. Tako da ću imati uvijek razlog više za spomenuti Vas i zahvaliti se.

O Lejlinim uspjesima možete više pročitati i klikom OVDJE.

Milan Kovačević, student Slobomir P Univerzitet u Bijeljini, je istakao da je od kraja prošle godine učestvovao i bio dio mnogih zanimljvih dešavanja kao što su: Coca Colina podrška mladima, remote Erasmus praksa u Luxembourg-Slovenian Business Club-u u trajanju od sedam mjeseci, Skopje Youth Summit, držanje radionica u Američkom kutku u Bijeljini na temu grafičkog dizajna, Empowering Youth Entrepreneurships Blagaj (Erasmus seminar)…

Milan Kovačević; Radionica u Američkom kutku u Bijeljini na temu grafičkog dizajna

Tokom ljeta Milan je istakao da planira raditi praksu u nekom od studija za grafički dizajn.

Anida Šehanović, studentica Medicinskog Fakulteta Univerziteta u Tuzli, istakla je da je prethodna školska godina za nju bila novi izazov (baš kao i svaka druga:). Završila je 3. godinu Medicinskog fakulteta u Tuzli kao najbolji student godine, sa prosjekom 10.0.

U januaru ove godine, bila sam dio International Medical Students’ Congress Sarajevo, te sam postala član organizacionog odbora 10. Svjetskog kongresa Perinatalne medicine zemalja u razvoju. Još jednom želim da iskoristim priliku da se zahvalim Vama i cijelom timu na podršci koju ste nam pružili. Nadam se da ćete nastaviti da budete uspješni, baš kao i sve ove godine.”

Lejla Šehanovićje u međuvremenu diplomirala na Internacionalnom Burch Univerzitetu, na Fakultetu za ekonomiju i društvene nauke sa prosjekom 9,6 u prethodnoj godini.

“Nastavljam svoj master studij, MBA program, na Internacionalnom Burch Univerzitetu. Takodjer, završila sam dva masterclassa (Leadreship masterclass i Marketing masterclass) organizovanih od strane AmCham BiH Mentorship Program. Završila sam online Google Analytics Course te prisustvovala mnogim konferencijama i seminarima koji su bili usmjereni ka mojoj profesionalnoj karijeri. Postala sam član organizacionog odbora 10. Svjetskog kongresa Perinatalne medicine zemalja u razvoju. Takodjer, dobitnica sam nagrade Grada Tuzla za ostvareni natprosječni uspjeh u akademskoj 2019/2020 godini.”

Kenan Saračević, student Elektrotehničkog Fakulteta u Sarajevu, je istakao da je sa samo dva preostala ispita svoj studij priveo kraju, te je u međuvremenu uspio uraditi i projekat “Baza podataka video igara” – aplikaciju sa bazom podataka o video igrama.

Amila Zaimović, studentica Fakulteta za Saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu, je osim svojim obaveza na fakultetu slobodno vrijeme provodila baveći se sportom – biciklizmom, trčanjem i fitnessom, te očekuje učešće na Green Lake triathlonu 2021. godine.

Ovim mladim i uspješnim ljudima želimo puno sreće u nastavku njihovog školovanja i iznimno smo sretni što smo imali priliku da ih upoznamo, te da im budemo određeni vid podrške.

Čestitamo im još jednom u ime cijelog OLX BiH tima na svim dostignućima i radujemo se onima koji dolaze u godinama pred nama!

Anesa
Nema komentara

Objavite komentar