Top
Darujte krv, darujte život! - OLX blog
fade
7370
post-template-default,single,single-post,postid-7370,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow-ver-1.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-vertical,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.2,vc_responsive

Darujte krv, darujte život!

Akcija od 01.10.2020.-31.10.2020. godine

OLX.ba zajednica i ove godine nastavlja humanu misiju podrške Zavodu za transfuzijsku medicinu Federacije BiH realizirajući akciju prikupljanja krvi za sugrađane kojima je ona neophodna.

Ponosni smo što smo tokom prošlogodišnje akcije doniranja krvi, uz podršku naših vjernih korisnika prikupili 369 doza krvi, čime smo doprinijeli u spašavanju 1.107 ljudskih života.

Izuzetni rezultati su nam bili povod da se i ove godine odazovemo akciji i na taj način još jednom pokažemo da su OLX korisnici spremni da na nesebičan način pomognu sugrađanima, doniraju krv i budu dijelom pozitivnog društva.

Važno je napomenuti da je krv lijek koji nije moguće proizvesti i jedini izvor tog lijeka je čovjek, a jedno doniranje krvi može spasiti do tri života.

Kao i do sada, akciji darivanja krvi su se prvo odazvali uposlenici kompanije OLX BiH koji su željeli biti primjer svim humanim OLX korisnicima i podrška svim bh. građanima kojima je krv potrebna.

U znak zahvalnosti korisnicima sa teritorije BiH, OLX.ba će svakom darivatelju doznačiti 500 OLX kredita (tržišne vrijednosti 50 KM).

Kada ne smijete donirati krv!

S obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju, Zavod za transfuzijsku medicinu Federacije BiH je propisao niz mjera i restrikcija za one koji su:

  • Putovali u zemlje sa širenjem novog virusa CORONA u posljednjih 28 dana,
  • Prehlađeni,
  • Kašlju i kišu,
  • Imaju zarazne bolesti,
  • Bili u kontaktu sa bolesnom osobom

Slijedeći preporuku ECDC-a (Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti), uveli su  mjere za davaoce krvi za sprječavanje prenosa Coronavirusa (COVID-19):

  • Odbijanje davaoca pune krvi i trombocita 28 dana nakon izlaganja potvrđenom slučaju ili povratka iz područja prenosa infekcije COVID-19,
  • Rutinsko odbijanje davaoca sa znakovima respiratorne infekcije, koja uključuje i povišenu tjelesnu temperaturu.

Molimo vas da obavijestite Zavod za transfuziju u slučaju bilo kakvih znakova bolesti u roku od 14 dana nakon uzimanja krvi, uključujući i simptome Coronavirusa!

Mogućnost prijenosa Coronavirusa (COVID-19) krvlju i krvnim komponentama zasad je nepoznata. Općenito se ne zna da se respiratorni virusi prenose transfuzijom krvi, a nisu zabilježeni slučajevi koronavirusa prenesenog transfuzijom.

Već postojeće rutinske mjere odabira davaoca krvi trebale bi spriječiti osobe s kliničkim respiratornim infekcijama da daju krv. Na primjer, davaoci krvi moraju biti dobrog zdravlja i imati normalnu tjelesnu temperaturu na dan donacije.

Na temelju trenutno ograničenih informacija, molimo davaoce da se suzdrže od darivanja krvi najmanje 28 dana nakon rješavanja simptoma nakon dijagnoze infekcije COVID-19 ili 28 dana nakon datuma odlaska iz područja epidemije ili posljednjeg mogućeg kontakta sa potencijalno zaraženom osobom.

Geografsku rasprostranjenost COVID-19 možete pogledati na internet stranici:

https://www.ecdc.europa.eu/en/geographical-distribution-2019-ncov-cases

https://cdc.gov/travel/notices

Dodatne mjere za sprečavanje širenja infekcije su:

  • Pravilna pokrivenost usta i nosa prilikom kašljanja i kihanja,
  • Izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa ili usta,
  • Redovno pranje ruku i briga o dobrim higijenskim navikama,
  • Boravak kod kuće u slučaju bolesti ili izbjegavanja bliskog kontakta sa oboljelima.

Zašto darivati?

Motivi za darivanje krvi su različiti. Raduje činjenica da je još uvijek na prvom mjestu motiv izrazito humane naravi.

Šta god bio razlog da Vi odlučite darovati svoju krv, ne bi bilo loše da znate sljedeće:

  • Krv je tečno tkivo koje cirkuliše u krvožilnom sistemu ljudskog organizma. Prosječna odrasla osoba ima oko 5 litara krvi u svom organizmu. Igra ključnu ulogu u odbrambenom mehanizmu ljudskog tijela.
  • Krv je potrebna za funkcionisanje svih ćelija i organa u ljudskom organizmu, njena glavna funkcija je opskrba tkiva kisikom i hranjivim tvarima kao i odstranjivanje karbon dioksida.
  • Krvne ćelije proizvodi koštana srž. Svaki ljudski organizam sam proizvodi dovoljne količine krvi.

Krv je nezamjenljiv lijek povrijeđenima, oboljelim od hematoloških i onkoloških oboljenja, oboljelim kojima je potrebna hirurška intervencija itd.

Krv je nemoguće proizvesti na umjetan način, te su darivaoci krvi jedini izvor za dobijanje ovog lijeka, a također i jedini predstavljaju istinsku sponu između zdravog i bolesnog dijela populacije. Da bi krv bila dostupna onima kojima je potrebna, neophodno je animirati dovoljan broj darivalaca krvi (DDK) koji su spremni svojom humanošću pomoći drugima u nevolji.

Nažalost, 1 od 10 osoba koje čitaju ovo će trebati transfuziju krvi nekad u toku svoga života. Kada dođe taj trenutak vi ćete očekivati da krv koja vam je potrebna za liječenje bude i dostupna.

Statistika

Krvna grupa koja je najmanje zastupljena u bh. populaciji je AB Rh D negativna (svega 1%) i B RhD negativna (4%), tako da su i zalihe u odnosu na druge krvne grupe rjeđe. Krvna grupa najviše zastupljena na našim područjima je O RhD+ (38%) i A RhD pozitivna (34%), i samim tim najviše se i traži.

Ko može biti darivatelj krvi?

Darivatelj krvi može biti svaka zdrava, punoljetna osoba, starosti od 18 do 65 godina kod koje se liječničkim pregledom te provjerom razine hemoglobina utvrdi da darivanje krvi neće ugroziti nju, niti osobu kojoj bi se ta krv primijenila. Muškarci mogu darivati krv svaka tri mjeseca (četiri puta godišnje), a žene svaka četiri mjeseca.

Kako će se vršiti doznačavanje OLX kredita?

Zbog očuvanja anonimnosti darivatelja, potrebno ja da svaki od donora lično, putem e-maila, dostavi potvrdu kojom se dokazuje da je u toku planirane akcije učestvovao u istoj, što znači da ćemo isključivo, uz saglasnost naših korisnika, na profil koji koriste na oglasniku OLX.ba doznačili dogovoreni iznos OLX kredita.

E-mail potvrde je potrebno poslati na: akcija@olx.ba i treba da sadrži:

  • Korisničko ime OLX profila
  • Uslikanu potvrdu o dobrovoljnom darivanju krvi izdatu za period trajanja akcije od 01.10.2020.- 31.10.2020. godine.

Vodič za darivaoce možete pronaći ovdje, kao i više informacija klikom ovdje.

Krv je moguće donirati u Zavodu za transfuzijsku medicinu FBiH ili na jednoj od lokacija koju možete pronaći ovdje.

Vaš OLX.ba!

 

Anesa
40 0 komentara
  • Alma Mečević

    Bilo bi lijepo omogućiti i onima koji su darovali krv u prethodna dva mjeseca da dostave potvrdu i dobiju OLX kredit, jer nismo u mogućnosti darovati u trenutnom periodu.

    1 Oktobra, 2020 at 14:56 Komentariši
    • Anesa | OLX.ba

      Poštovana,

      Nažalost nismo u mogućnosti doznačiti kredit sa potvrdama koje se odnose na period mimo akcije i mjeseca oktobra.

      Hvala na razumijevanju i lijep pozdrav!

      2 Oktobra, 2020 at 11:47 Komentariši
  • Miro Suvajac

    dali ovo važi i za rs. i još jedno pitanje dao sam krv prije desetak dana pa ne mogu dati naredna tri mjeseca hoćete li uvažiti tu potvrdu a redovan sam davalac dao sam 10 puta…. hvala… i svaka čast za ovu akciju….. poz….

    1 Oktobra, 2020 at 17:51 Komentariši
    • Anesa | OLX.ba

      Poštovani,

      Akcija vrijedi za cijelu BiH. Nažalost nismo u mogućnosti doznačavati kredit za doniranja izvan perioda akcije.

      Lijep pozdrav!

      2 Oktobra, 2020 at 11:42 Komentariši
  • vojkan

    Izgleda da znate da potrefite kada nisu neka od akcija stalnih davaoca krvi tako da se većina njih ne uklapa u vaš sistem , i prethodni put sam vam rekao da prvo treba pripremiti teren za akciju a ne samo “s neba pa u rebra” ali sve izgleda tako kod nas funkcioniše kao ni sama organizacija i priprema davaoca krvi edukacija i ostalo počev od srednjih škola pa nadalje . Pravi DDK ne daju krv radi kredita nego iz čiste humanosti čak dobro organizovana udruženja DDDK prave redno jednogodišnje druženje pa čak i sastajanje i dobrovoljno davanje davaoca iz više gradova . Suština je da se napravi na pravi način “promocija” možda malo gruba riječ ali prava edukacija šta i kako i zašto je dobro davanje krvi i mnoge dileme oko toga ,
    Pozdrav i sretno sa akcijom i da se što više ljudi pridruži akciji DDK

    2 Oktobra, 2020 at 08:27 Komentariši
    • Anesa | OLX.ba

      Poštovani,

      Cilj ove akcije i jeste da proširimo svijest zašto je doniranje krvi jako bitno. Doznačavanjem kredita mi želimo da damo svoj doprinos, i da ovaj prije svega humani čin barem malo nagradimo. Nadamo se da ćemo akcijom potaći i one koji nikada nisu donirali da to učine upravo sada, a kasnije i postanu redovni dariovaoci :).

      Srdačan pozdrav!

      2 Oktobra, 2020 at 11:45 Komentariši
      • Ivo Kosic Tukulj

        Sutra idem svakako donirati krv nije mi prvi put bez obzira na kredite

        12 Oktobra, 2020 at 21:51 Komentariši
  • Djordje

    Kako da se prijavim, vec sam darovao krv pa me zanima kako se salje potvrda i da li moze samo datum u knjizici darivanja vaziti kao potvrda ?

    6 Oktobra, 2020 at 08:40 Komentariši
    • Anesa | OLX.ba

      Poštovani,

      Upute za slanje dokaza/potvrde o darivanju imate navedene u blog članku. Dovoljno je da uslikate datum iz knjižice, gdje se vidi Vaše ime i prezime i datum darivanja.

      Lijep pozdrav!

      7 Oktobra, 2020 at 09:23 Komentariši
  • Jasko

    Najavite 3-6 mjeseci unaprijed ovakve akcije pa ko ima volju da nema prepreke ..

    6 Oktobra, 2020 at 13:21 Komentariši
  • Jasko

    Bilo bi dobro unaprijed 3-6 mjeseci najaviti ovakve akcije ili potvrdu za vazecu godinu ..ne daje se krv svaki dan

    6 Oktobra, 2020 at 13:24 Komentariši
    • Anesa | OLX.ba

      Poštovani,

      Cilj akcije je potaknuti što veći broj ljudi da daruju krv, a nikako da neko ne želi da daruje jer čeka akciju u kojoj će se dodjeljivati kredit za darovanu krv. Akcija je humanog karaktera i nadamo se da će se odazvati što veći broj ljudi, sada, ali i kasnije.

      Lijep pozdrav!

      7 Oktobra, 2020 at 09:17 Komentariši
  • edin

    Vrijedi li od dana 29.09. ranije dao samo dva dana. Ionako ću ga odmah iskoristiti 😉

    6 Oktobra, 2020 at 15:45 Komentariši
    • Anesa | OLX.ba

      Poštovani,

      Vrijedi samo u periodu koji je naveden u članku, tj. tokom mjeseca oktobra.

      Lijep pozdrav!

      7 Oktobra, 2020 at 09:18 Komentariši
  • nemanja

    Izvinite da li je moguce dati i u Prijedoru krv iako niste naveli kao mjesto i naravno dobiti pik kredite? Hvala

    6 Oktobra, 2020 at 16:00 Komentariši
    • Anesa | OLX.ba

      Poštovani,

      Da, akcija vrijedi u cijeloj Bosni i Hercegovini i dovoljno je da odete u Vama najbliže mjesto i darujete krv :).

      Lijep pozdrav!

      7 Oktobra, 2020 at 09:19 Komentariši
  • Vikivuk

    Pozdrav. Ja Sam upravo dao krv. Ali nisam znao za ovu akciju pa nemam potvrdu. Ali imam umotanu ruku I frisku ranu od uboda igle.

    7 Oktobra, 2020 at 08:49 Komentariši
    • Anesa | OLX.ba

      Poštovani,

      Kredit je moguće doznačiti samo uz potvrdu. Hvala na razumijevanju.

      Lijep pozdrav!

      7 Oktobra, 2020 at 09:19 Komentariši
  • Brus Goran

    Ja sam inače DDK I dacu danas krv. Moze li knjižica da se uslika pošto dosad nikad nisam dobio potvrdu da sam dao krv?

    9 Oktobra, 2020 at 07:45 Komentariši
    • Anesa | OLX.ba

      Poštovani,

      Može i sa knjižicom. Potrebno je da uslikate dio gdje se vidi Vaše ime i datum darivanja.

      Lijep pozdrav!

      12 Oktobra, 2020 at 11:03 Komentariši
  • Đorđe

    Poštovani kao jedan od davalaca krvi ovih dana se spremam da darujem krv ,ja naravno sam jedan od prvih 1000 korisnika olx-aa živim i radim u Trebinju kako da ostvarim bonus povodom davanja krvi da li to mogu ako darujem krv u svom gradu.

    LP

    9 Oktobra, 2020 at 11:29 Komentariši
    • Anesa | OLX.ba

      Poštovani,

      Akcija darivanja vrijedi za cijelu BiH. Kada darujete krv tražite potvrdu i pošaljite nam je e-mail uz upute koje su naznačene u članku.

      Lijep pozdrav!

      12 Oktobra, 2020 at 11:02 Komentariši
      • Đorđe

        Hvala na odgovoru , urađeno uslikano i poslato

        21 Oktobra, 2020 at 10:48 Komentariši
        • Anesa | OLX.ba

          Nema na čemu. Hvala Vama na darovanoj krvi.

          Srdačan pozdrav!

          21 Oktobra, 2020 at 16:30 Komentariši
  • Jasmin Husejncehajic

    Postovanje,
    Ja sam danas dao krv u Sarajevu Al tek sad saznah za Vasu akciju. Moze li se Tu sta rijesiti?

    9 Oktobra, 2020 at 14:28 Komentariši
    • Anesa | OLX.ba

      Poštovani,

      Ukoliko imate knjižicu u koju je upisano darivanje – sa naznačenim datumom, možete nam se javiti na e-mail i kredit će Vam biti doznačen.

      Lijep pozdrav!

      12 Oktobra, 2020 at 11:00 Komentariši
  • Emir

    Moze li vise clanova porodice, prijatelja donirati krv i sve da se posalje na jedan olx porfil.

    14 Oktobra, 2020 at 09:59 Komentariši
    • Anesa | OLX.ba

      Poštovani,

      Navedeno nije moguće. Jedna potvrda o darivanju se odnosi na jednu dopunu kredita na profilu.

      Lijep pozdrav!

      15 Oktobra, 2020 at 09:16 Komentariši
  • Savo Miladinovic

    Poštovani,
    Darivao sam krv 15.10.2020.g. u Trebinju.
    Kako mogu ostvariti pogodnosti.
    Pozdrav

    18 Oktobra, 2020 at 23:52 Komentariši
    • Anesa | OLX.ba

      Poštovani,

      Sve upute možete pronaći u blog članku.

      Lijep pozdrav!

      19 Oktobra, 2020 at 09:17 Komentariši
  • Emina

    Dali vazi ja sam prije dala posto su dosli u nas grad bila akcija prije na 2 dana

    22 Oktobra, 2020 at 12:31 Komentariši
    • Anesa | OLX.ba

      Poštovana,

      Vrijedi samo za doniranja u mjesecu oktobru.

      Lijep pozdrav!

      23 Oktobra, 2020 at 11:06 Komentariši
  • vojkan

    Iskreno dvoumio sam se da li da skeniram knjižicu i pošaljem da sam dao krv prije dva dana , jer mislim da su na neki način oni koji su “više” puta davali krv zakinuti ovom vašom akcijom jer višestruki davaoci da ih tako nazovem često nemogu da uklope termin sa vašom akcijom tako je bilo i prošli put jer oni najčešće daju krv svakih 3-4 mjeseca. Nije stvar u tom kreditu koji se daje jer oni ne daju krv radi toga da bi im neko zauzvrat nešto dao nego radi toga što su navikli da je daruju znajući da je ona nekom potrebna , shodno tome bi trebalo i takve nagraditi ako ne potpunim onda djelimičnim kreditom kojim bi vi smatrali adekvatnim time bi podstakli ostale da daruju krv i vam vaše akcije , ili recimo da na kraju godine napravite akciju koliko ste darovali krv o toku protekle godine i onda zavisno od toga i podijelite vaš kredit npr. za svako davanje neki broj kredita ili nešto drugo npr. neka nova značka .

    23 Oktobra, 2020 at 09:05 Komentariši
    • Anesa | OLX.ba

      Poštovani,

      Hvala Vam na komentaru i sugestijama. Iznimno nas raduje da ima veliki broj redovnih darivalaca krvi. Međutim, OLX.ba svoj doprinos u vidu doznačavanja kredita daje u suradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu Federacije BiH u mjesecima kada nam jave da imaju povećanu potražnju, a nedovoljan broj darivalaca.

      Ova akcija je naš doprinos u smislu društveno odgovornih akcija i nažalost nismo u mogućnosti doznačiti svima kojima bismo željeli. Hvala na razumijevanju i lijep pozdrav!

      23 Oktobra, 2020 at 11:10 Komentariši
  • Marko

    Postovani ..Ja sam dobrovoljni davalac krvi ali zivim j banja luci..Jel moguce da dam krv u banja luci i da vam posaljem mailom potvrdu..unapred hvala…

    25 Oktobra, 2020 at 09:24 Komentariši
    • Anesa | OLX.ba

      Poštovani,

      Da, krv je moguće donirati u cijeloj Bosni i Hercegovini. Nakon što nam pošaljete potvrdu i OLX korisničko ime na e-mail kredit će biti doznačen na Vaš profil.

      Lijep pozdrav!

      26 Oktobra, 2020 at 09:33 Komentariši
  • Nino

    Da li se moze poslati fotografija knjizice?
    Potvrdu sam morao dati u furmu u kojoj radum.
    Hvala

    26 Oktobra, 2020 at 14:15 Komentariši
    • Anesa | OLX.ba

      Poštovani,

      Može. Bitno je da uslikate dio gdje se vidi ime i prezime, i dio gdje je stavljen pečat za darivanje.

      Lijep pozdrav!

      26 Oktobra, 2020 at 16:50 Komentariši
  • Jusuf

    Poštovani davalac sam krvi 33 puta. Imam knjižicu davaoca i potvrdu. Ove godine sam darivao samo jednom jer mi je prilikom drugog davanja utvrđen nizak hemoglobin. Ljekari su utvrdili da imam anemiju, vjerovatno jer sam zadnje godine 2019. darivao 4 puta, misle da je to puno za mojih 57 godina. Sad se liječim već 3 mjeseca i čim utvrdim da je željezo opet ok nastaviću darivati.
    Da li i u tom slučaju dobijam neke pik bodove?

    27 Oktobra, 2020 at 13:44 Komentariši
    • Anesa | OLX.ba

      Poštovani,

      Akcija vrijedi za doniranja krvi u mjesecu oktobru.

      Lijep pozdrav!

      27 Oktobra, 2020 at 13:45 Komentariši

Objavite komentar