Savjeti

Savjeti o sigurnosti na OLX.ba

Savjeti o sigurnosti na OLX.ba

Izbjegnite prevare na OLX.ba

 Usvojite korisne savjete i ostvarite pravo na 50 OLX kredita

Sa željom da doprinesemo Vašem pozitivnom iskustvu pri korištenju OLX.ba, nastojimo da s vremena na vrijeme napišemo bitne članke sa korisnim savjetima. Ipak, primjećujemo da oni nerijetko izmaknu Vašem pregledu, pa ćemo nastojati unutar ovog članka, pored Vašeg obaveznog čitanja savjeta na olx.ba/sigurnost, da ukažemo na važne pojedinosti.

Komunicirajte samo putem OLX-a

Komunikaciju nemojte vršiti e-mailom, telefonski i drugim eksternim načinima komunikacije, te je obavljajte samo putem OLX privatnih poruka, jer ste na taj način najviše zaštićeni, naročito u slučaju prevare, kada nadležnim državnim organima možemo isporučiti podatke. Također, imate jasan uvid u komunikaciju odmah unutar profila, te možete ostaviti negativan dojam.

Provjerite verifikaciju i medalje korisnika

Stepen verifikacije korisnika i broj medalja na profilu govori mnogo o pouzdanosti korisnika. Izbjegavajte trgovati sa korisnicima koji nisu verifikovali broj telefona, a pogotovo izbjegnite komunikaciju putem eksternih načina komunikacije (e-mail, SMS, Viber) ukoliko na OLX-u taj korisnik nije verifikovao barem broj telefona. Razlog je jednostavan, korisnik koji nije potvrdio svoj broj telefona nije korisnik sa pouzdanim statusom i treba izbjeći pregovore jer ne znate ko stoji iza tog profila.

Cijena artikla treba biti realna

Cijena predstavlja glavni parametar u odabiru željenog artikla, s toga Vas često privuku niže cijene, koje mogu  biti i pokazatelj nepouzdanog prodavača, koji žele pridobiti Vašu pažnju i privoljeti Vas da izvršite uplatu unaprijed kako biste osigurali kupovinu.

Način plaćanja

Što je iznos koji trebate uplatiti veći, to se manje odlučujte za avansnu uplatu putem banke, sredstava internet plaćanja, a pogotovo Western Union, MoneyGram i sličnih sistema plaćanja. Navedeni servisi jesu pouzdani i kvalitetni i Vaša uplata će biti uspješna, ali je pitanje da li ćete sigurno dobiti protuuslugu ili artikal koji ste platili.  Internet prevare se dešavaju upravo zbog toga što se korisnici bez mnogo provjera odlučuju uplatu novca vršiti bez poznavanja prodavača. Prevaranti se znaju često koristiti i metodama pravljenja fiktivnih ugovora gdje se predstavljaju kao strana kompanija, pri čemu nude prodaju artikala, pretežno automobila, po pristupačnim cijenama, uz Vašu uplatu unaprijed. Vi dobro razmislite da li ćete pristati na to. Poštenih prodavača uvijek ima, ali mi ukazujemo na postojanje onih kojim nije mjesto u online poslovanju.

Fotografije

Fotografije artikla će pokazati mnogo. Pogledajte okolinu u kojoj je uslikan artikal, provjerite da li je fotografija preuzeta sa druge internet lokacije ili je autentična, ukoliko je korisnik napisao da je takva. Ukoliko se radi o autentičnoj slici koju je korisnik uslikao, takve vjerovatno nećete pronaći na internetu, a ukoliko ne pronađete, budite slobodni da zaobiđete tog korisnika. OVDJE možete dodati sliku ili URL artikla, te ga pronaći na drugim internet lokacijama, ako je on na istim pronađen.

Nadamo se da će navedena zlatna pravila biti podijeljena među svim korisnicima, te da ćete imati veći oprez pri trgovini. Sjajan pokazatelj je i taj da se na OLX-u dnevno uspješno obavi nekoliko hiljada uspješnih transakcija.

OLX.ba mehanizmi zaštite

OLX.ba stalno radi na unapređenju sigurnosti korisnika te prodaje i kupovine.

Jedno od unapređenja jeste slanje i preuzimanje pošiljke putem sistema integrisane dostave.

Korisnici imaju mogućnost da se uvjere u vjerodostojnost pošiljke tako što će otvoriti paket i provjeriti njegov sadržaj. Otvaranje pošiljke prilikom dostave kod kupca je moguće ukoliko je prodavač to naznačio dostavnoj kompaniji, stoga savjetujemo da uvijek prilikom kupovine navedeno naglasite prodavcu – da želite prvo da otvorite pošiljku.

OLX.ba također snosi troškove povrata pošiljke, ukoliko ju je trebao snositi kupac, čime osiguravamo prodavce od neodgovornih kupaca. Kupci također bivaju suspendirani ukoliko nemaju opravdan razlog zbog čega nisu željeli preuzeti pošiljku. Korisnik je dostavom zaštićen i na način da ne mora vršiti uplatu unaprijed na žiro račun prodavca, već tek po prijemu pošiljke i kada se uvjeri u autentičnost narudžbe.

Važno je napomenuti i da na sprječavanju svake vrste zloupotrebe radi naš profesionalni tim u Sektoru za podršku korisnicima. Tim je dostupan svim korisnicima koji imaju bilo kakva pitanja ili dilemu tokom korištenja OLXa.

Ukoliko se dogodi prevara, poput navedene, korisnicima sugeriramo da kontaktiraju Sektor za podršku korisnicima koji će im dati korisne savjete i daljnje instrukcije, kao i nadležnim institucijama, sa kojima blisko i konkretno sarađujemo.

U ovakvim, i sličnim situacijama, vrlo je bitno da se komunikacija odvija unutar OLX.ba, kako bi nakon zaprimljene prijave OLX korisnička podrška mogla izvršiti provjere. Prvi korak administracije je kontaktiranje prodavača i provjera drugu strane priče – za navedeno također mora postojati pisani trag. U većini slučajeva, prodavači nakon kontakta od strane administracije, navedenu grešku isprave te kupcu pošalju novi ili zamjenski artikal. Međutim dešavaju su se i slučajevi u kojima prodavač ne reaguje te ne primimo povratnu informaciju o spornom slučaju. Tada, OLX administracija vrši trajnu suspenziju profila, te prati i sve eventualno druge povezane profile.

Ukoliko se radi o ozbiljnijim slučajevima prevare, OLX savjetuje i pomaže korisnicima u kontaktu sa nadležnim institucijama.  Kada je u pitanju teži prekršaj, sa nalogom i u suradnji sa OLX.ba, nadležne institucije preuzimaju sporni slučaj.

U nastavku ćemo nabrojati sumnjive aktivnosti, koje bi potencijalno mogle voditi ka prevari:

 1. Ukoliko je korisnik registrovan manje od mjesec dana– navedeno je moguće vidjeti putem medalje na profilu korisnika, kao i unutar poruka ukoliko stupite u komunikaciju sa korisnikom koji je tek registrovan
 2. Neverifikovan profil– ukoliko je korisnik unio svoj broj telefona, e-mail, adresu i verificirao sve pobrojano, šanse da će vas prevariti su vrlo male ili nikakve. Neverifikovani  i tek registrovani profil može poslati maksimalno tri poruke drugim korisnicima
 3. Prodavač želi unaprijed uplatu na račun– najsigurniji način kupoprodaje jeste plaćanje po primitku
 4.  Nekonzistente poruke– u slučajevima prevara, prodavač vrlo često nema doslijednu konverzaciju, predomišlja se, govori da će poslati danas, sutra, da ne zna kada će stići… i slično.  Ovo su već pravi znakovi da biste mogli biti meta prevare. Radije, u ovakvim situacijama pronađite drugog prodavača, ukoliko postoje i drugi, a koji imaju artikal koji želite kupiti.

 Da bi vas OLX.ba mogao zaštiti i poduzeti određene akcije, vrlo je bitno sljedeće:

 1. Korisnici moraju koristiti OLX sistem privatnih poruka, te ugovoriti sve detalje kupoprodaje
 2. Oštećeni korisnik slučaj mora prijaviti pisanim putem na e-mail ili putem kontakt forme
 3. Oštećeni korisnik mora imati jasne dokaze o nepoštovanju dogovora u porukama na koje se poziva pri obraćanju OLX administraciji

Šta je OLX uradio po pitanju zaštite i šta može uraditi?

 1. OLX suspenduje korisnike koji su na očigledan način izvršili prevaru, te trajno onemogućava korištenje stranice
 2. OLX.ba je unutar svog sistema dozvolio novim registrovanim profilima da mogu poslati maksimalno 3 poruke, ukoliko prethodno svoje podatke nisu verificirali. Na ovaj način želimo druge korisnike zaštiti od potencijalnih prevaranata i spamera
 3. OLX surađuje sa organima pravde, i ima fer i korektnu dosadašnju saradnju. Ozbiljnije slučajeve korisnici prijavljuju organima vlasti, koji uz nalog detalje provjeravaju sa OLX.ba

OLX administracija statistički nadgleda sve procese unutar stranice a pozitivno je što je procenat prevara ili pokušaja prevara na minimalnom nivou. Razlog tome su različiti mehanizmi zaštite kao i savjeti koji veliki broj korisnika čita i primjenjuje.

Na kraju, želimo još jednom da istaknemo da je prema Pravilima i uslovima korištenja OLX.ba stranice, svaki od korisnika odgovoran za sadržaj koji plasira putem OLX-a, jednako kao i za postupke prilikom prodaje i kupovine. Svakom od OLX korisnika, koji prekrši bilo koju stavku propisanu Uslovima korištenja, biva trajno zabranjeno korištenje oglasnika.

OLX korisnička podrška je svim korisnicima na raspolaganju za bilo kakve upite, savjete i nedoumice te nas možete kontaktirati bilo kada za pomoć.

Kada možete sumnjati da komunicirate sa prevarantom:

 1. Poruka ili pitanje je uglavnom na loše prevedenom engleskom, obavezno traže Vaš e-mail ili ostave vlastiti na koji ih trebate kontaktirati
 2. Jave se na e-mail kako žele kupiti artikal, te kažu da će uplatiti novac na Vaš PayPal račun. Bitno je napomenuti da rade isključivo preko PayPala!
 3. Pošalju lažnu PayPal fakturu kao “dokaz” da su Vam uplatili novac
 4. Vrlo brzo nakon lažne fakture dolazi još jedan mail u kojem Vas “banka” obavještava da morate uplatiti određene takse da se oslobodi uplata, ili u određenim slučajevima – da platite troškove transporta, koje će oni naknadno nadoknaditi
 5. Osim prethodno navedenog postoji još jedan način prevare. Zainteresirani su za predmet koji prodajete i tvrde da su uplatili traženi novac. S obzirom da su svjesni da vi taj novac nista dobili (jer ga nisu ni uplatili), uvjeravaju Vas da će novac biti oslobođen čim PayPal servisu pošaljete primjerak otpremnice za paket koji ste im trebali poslati. Naravno, u ovom scenariju, na gubitku ste za (već) poslani proizvod, jer novac nisu nikada uplatili niti će ikada leći na Vaš račun.

Upravo takav slučaj i primjer e-maila koji možete dobiti, možete pronaći ovdje.

Primjeri poruka koje se šalju unutar OLX.ba sajta:

OLX.ba administracija nakon uočavanja ovakvih korisnika i radnji dodjeljuje trajni ban. Međutim, svjesni da ovakvih prevara može biti i sa drugih korisničkih profila, u nastavku Vam donosimo nekoliko savjeta, kako da uočite sumnjive radnje i kako da se od njih zaštitite.

Pri online kupoprodaji budite maksimalno oprezni kad se radi o sljedećim situacijama:

– Cijena vrijednog predmeta čini se nerealno povoljna

– Traži se uplata cijelog ili manjeg iznosa unaprijed

– Izbjegava se lični susret (iako ste iz istog grada), ili se izbjegava komunikacija unutar samog sajta

– Traži se fotokopija Vaše bankovne kartice ili drugih osobnih dokumenata (za ostvarenje uplate dovoljan je samo IBAN broj)

Pozivamo Vas da ukoliko uočite ovakve ili slične radnje, korisnike prijavite našoj administraciji ovdje, a u cilju da OLX.ba učinimo što sigurnijim kupoprodajnim mjestom.

Na OLX.ba do kraja mjeseca marta (31.03.2021.) možete pronaći kviz klikom OVDJE, nakon čijeg uspješnog završetka ostvarujete pravo na 50 OLX kredita.

*Korisnici koji uspješno završe kviz OLX kredit mogu očekivati najkasnije u roku od 72h

*Nakon navedenog datuma kviz neće biti aktivan i neće se vršiti doznačavanje kredita


  Napisao:

  Objavljeno 22.02.2021 u 17:05  1696
  Ostavite odgovor

  1607 Teme za komentare
  89 Odgovori teme
  75 Sljedbenici
   
  Većina je reagovala na komentar
  Najtoplija nit komentara
  Igor

  Hvala na savjetu

  Hvala za savjet

  Sudoćojluk

  Hvala na savjetu ovo je ok.

  Sedamneska

  Hvala na informaciji

  Amar

  Hvala puno.

  Zoka

  Hvala na savjetu

  Rambo23

  Hvala na savjetu

  Kastel93

  Hvala na savjetu

  Zijad

  Hvala na savjetu

  Nedim

  Hvala za savjet

  Refko 2

  Ok hvala

  Suad

  Lijepo sve pojasnito,hvala

  Mile Petrović

  Hvala na savetu.

  Armin

  Hvala na savijetu

  Boris

  Hvala

  Veliko hvala, na korisnim instrukcijama

  Veliko hvala na korisnim instrukcijama

  Semir

  Hvala na savjetima

  Semir

  Hvala na savjetima 🙂

  Hvalaa

  Vernes

  Hvala na savjetima i radu na zastiti korisnika olx

  Davud

  Hvala na savjetu

  mirza

  hvala za savjet

  boro

  Hvala na savjetu.

  BoroM1

  Hvala na savjetu.

  David Husidici

  Hvala

  Jovan

  Hvala na savjetu

  Haris

  Hvala na savjetu!

  Dzelal ljubovic

  Primio k znanju

  Bego

  Hvala na savjetu

  Milan

  Po mom misljenju su najbitniji dojmovi i medalje

  Milan

  Po mom misljenju najbitniji su dojmovi u svakom slucaju hvala na savjetima

  Biscan

  Hvala na savjetu.

  Cakanii

  Poučno, korisno i neophodno obzirom na državu u kojoj živimo. Hvala OLX!

  Hvala na savjetu!

  almir

  hvalaa

  Krivaja

  Hvala na savjetu.

  Radoslav

  Tnx

  Shomi

  Hvala

  korisnik221

  Hvala na upozorenju

  Miroslav

  Hvala na savjetu

  Nermin

  Bravo, dokaz ozbiljnosti i brige o korisnicima

  Hasan

  Hvala na brizi

  Deniz

  Ima li olix neku karticu preko koje se može vršiti plaćanje. Jedan korisnik me ubjedjuje da je uplatiovpreko te kartice. Hvala

  Vildana

  Olix ima sve što mi je potrebno za prodaju i kupovinu artikala.

  Svesifee

  Hvala

  Kastel93

  Hvala na savjetu

  Dejan

  Hvala

  Mujo

  Hvala na savjetu

  Sake

  Hvala

  hvala na savjetu

  Hvala

  Miki

  Hvala na informacijama.

  SLAVE

  HVALA PUNO NA KORISNIM SAVJETIMA.

  Edvin

  Hvala na savjetu

  Pikado

  Koristan savjet hvala

  Amer

  Hvala

  Predrag

  Hvala za info

  Krešimir

  Hvala na savjetu. Lp

  Sasa

  Hvala

  Marko

  Hvala na savjetu

  Adi

  Hvalaaa

  Azur

  Hvala na savjetu

  saneell2

  Hvala na savjetu

  Hvala

  Hitna

  Hvala

  Izet30

  Hvala na savjetu ovo je zaista pravi ucinjeni korak.

  Nema na cemu