Top
Novi Golf 8 i njegovi prethodnici na OLX.ba - OLX blog
fade
7723
post-template-default,single,single-post,postid-7723,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow-ver-1.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-vertical,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.2,vc_responsive

Novi Golf 8 i njegovi prethodnici na OLX.ba

Golf – vjerovatno najčešće izgovoren model u svijetu automobila.

Već godinama, i rekli bismo  potpuno zasluženo, jedan je od najpretraživanijih pojmova na OLX.ba stranici.

Prije nego vam predstavimo novi, Golf 8, istražili smo njegove prethodnike i njihovu zastupljenost na OLX.ba.

U protekloj, 2020. godini, ukupan broj pretraga za ključnu riječ “Golf” iznosio je nevjerovatnih 4.343.475 (što čini 3,3% ukupnih jedinstvenih pretraga na OLX.ba). Kada je u pitanju najtraženiji Golf u 2020. godini to je – Golf 5.

Trenutno, u kategoriji vozila (automobili), moguće je pronaći 9300 Golfova, a od toga 1,244 oglasa za Golf 5, 1,194 za Golf 6 i 755 za Golf 7*

*Aktivni oglasi na OLX.ba koji u naslovu sadrže ključnu riječ “Golf 5”, “Golf 6” ili “”Golf 7

Zanimljivosti o Golfu na OLX.ba / Februar 2021.

Pojam “Golf” čini 11% pretraga u kategoriji vozila na OLX.ba sa čak 11% ulistanih Golfova u odnosu na druge marke i modele.

Kada gledamo omjer ukupnih mjesečnih pretraga na OLX.ba, njih 4% pripadaju za pojam “Golf”.

Po tipu goriva najviše je dizelaša i oni čine 77%, 19% otpada na benzin i 7% na plin.

Jedan od zanimljivijih podataka jeste da je prosječno godište Golfova ulistanih na OLX.ba 2002., a prosječna kilometraža čak 235.000 km 🙂

Očekivano, najviše oglasa za Golf ulistano je u Sarajevu, zatim u Banja Luci, Zenici, Bijeljini i Mostaru.

Trenutno je najtraženiji Golf 5, i njega čini 20% od svih ulistanih Golf modela.

Novi Golf 8 – Inteligentan, umrežen i električan

Novi Golf ima pregršt inovacija. Predstavljamo tri, na prvi pogled:

1. Innovision Cockpit – Sve zavisi od vas.

2. IQ.LIGHT – IQ.LIGHT. Svjetlo s kvocijentom inteligencije.

3. IQ.DRIVE: Car2X – Prepoznaje opasnosti koje bi mogle doći: Car2X

Digitalna udobnost

Innovision cockpit – Sve zavisi od vas

Vaš Golf vas prepoznaje – i aktivira potpuno automatski i neovisno o opremi vozila, vaš lični profil vozača:* od postavki namještanja sjedišta do osvjetljenja i klima uređaja. Svoje željene postavke možete jednostavno spremiti u Innovision cockpitu: s 25,4 cm (10”) velikom digitalnom cockpitu, uparenom s 25,4 cm (10”) velikim navigacijskim sistemom “Discover Pro”.

Pomoću digitalnog cockpita, osim klasičnih sadržaja poput brzinomjera i brojača kilometara, možete pogledati i druge korisne podatke. Na primjer, cijela površina ekrana može se prikazati kao navigacijska karta.

*Nakon postavljanja vašeg Volkswagen ID-a i prve registracije.

Glasovne naredbe – Čeka na vašu naredbu: Upravljanje glasom

S intuitivnom opcijskom glasovnom kontrolom, možete svojim glasom upravljati radiom, telefonom, klimatizacijom i navigacijom u svom Golfu. Glasovnim unosom moguće je odabrati pravu radio stanicu, odgovarajući unos adresara ili broj koji tražite. A s mrežnom glasovnom kontrolom We Connect Plus, vaš golf će vas razumjeti još bolje. Na primjer, možete odabrati svoju omiljenu muziku u na mreži ili intuitivno upravljati odredišnim ulazom u svojoj navigaciji.

Head-up zaslon – Vaš pogled ostaje na cesti

Pratite najvažnije informacije dok gledate cestu: To je velika prednost opcijskog head-up zaslona u Golfu. Vjetrobransko staklo postaje projekcijski ekran koji pokazuje brzinu, poruke o sistemu podrške vozaču ili savjete za navigaciju. Projekcija se lako čita, čak i sa pozadinskim osvjetljenjem. A ako vam zaslon ne treba, možete ga isključiti u bilo kojem trenutku.

Dizajn

Golf – s dinamičnim dizajnom: spuštena prednja maska s uskim LED Matrix prednjim svjetlima i novodizajniranim Volkswagen logom. Sve je dosljedno, skladno i dovršeno koordinirano – kao što smo i naviknuli vidjeti kod Golfa. Novim dizajnom stražnjeg dijela Golfa dominiraju stražnja svjetla između kojih se smjestio novi logo te pravocrtni natpis Golf. Ispušne cijevi diskretno nestaju ispod oblikovanog stražnjeg difuzora.

Dizajn svjetala – LED u novom svjetlu

Golf se serijski isporučuje sa LED prednjim svjetlima. Smještena na prednjem dijelu kako bi privlačili sve poglede. Novi Golf se serijski isporučuje s svjetlima za maglu. Prednji dio zadržava tipičan izgled optike 4 oka. Uska LED svjetla dominiraju stražnjim dijelom Golfa. Opcijski dostupna IQ.LIGHT – LED-Matrix glavna svjetla sa dinamičkom regulacijom dugog svjetla koja automatski prilagođava jačinu svjetla uslovima na putu.

Unutarnji dizajnDigitalna unutrašnjost

Posebno upadljiv: digitalni cockpit s velikom površinom ekrana sastoji se od 25,4 cm velikog instrumenta digitalnog cockpita i 20,9 cm velikom ekranom s dodirnim zaslonom koji pripada radio uređaju “Composition Media”. Zahvaljujući intuitivnom upravljanju dodirom samo jedan dio kontrolne ploče sadrži tipke, prekidače i komande. Ambijentalno osvjetljenje, s opcijski dostupnim čak 32 različitim bojama, kreira potpuno personaliziranu svjetlosnu atmosferu.

Ambijentalno osvjetljenjePotpuno jasno: ugodne boje, opuštena vožnja

IQ.DRIVE

Car2X – Prepoznaje opasnosti, prije nego se dogode: Car2X

Vozila, koja tokom vožnje međusobno komuniciraju učinit će ceste sigurnijima, smanjiti prometne gužve i dojaviti lokalne opasnosti. Serijski dostupno upozorenje o opasnosti pomaže vozaču pružajući mu korisne informacije, primjerice upozorava na gradilišta ili vozila posebne namjene.

Travel AssistPrati voznu traku za tebe. I drži udaljenost od drugih.

Uz opcijski “Travel Assist” na svojoj strani imate vrlo korisnu podršku u vožnji. Jer samo jednim pritiskom na tipku osiguravate udobnost u vožnji* na visokoj razini podržavajući vas u monotonim i napornim vozačkim situacijama.

* Unutar granica sistema; vozač mora biti spreman nadjačati sistem pomoći i neće se osloboditi odgovornosti da upravlja vozilom.

ACCOdržava razmak. I prati ograničenja brzine.

Opcijski dostupna automatska regulacija razmaka ACC pomaže vam održavati brzinu vožnje do maksimalne definirane brzine*, kao i razmak od prometa koji se nalazi ispred vas. Zajedno s navigacijskim sistemom, ACC se proširuje prediktivnim tempomatom i podrškom za  vožnju u krivinama. Tako ćete izbjeći prekoračenje ograničenja brzine.** Pored toga, sistem koristi navigacijske podatke za prilagođavanje vlastite brzine vozila na krivinama i raskrsnicama. **

* do 210 km/h
** unutar granica sistema.

Dodatno o novom Golfu:

Novi Golf opet oblikuje čitavu generaciju vozila. S digitalnim inovacijama, dinamičnim dizajnom i primjetnom lakoćom upotrebe. Više informacija i cjenovnik možete pronaći OVDJE.

Anesa
Nema komentara

Objavite komentar