Top
Korisnici OLX.ba donirali 931 dozu krvi - OLX blog
fade
8103
post-template-default,single,single-post,postid-8103,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow-ver-1.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-vertical,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.2,vc_responsive

Korisnici OLX.ba donirali 931 dozu krvi

„Ko spasi jedan život, kao da je spasio cijelo čovječanstvo!“

OLX.ba je, u periodu od 15. jula do 15. avgusta 2021. godine, u saradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu FBiH organizirao akciju doniranja krvi koja je rezultirala brojem od 931 donora.

S obzirom da jedna doza može spasiti do 3 života potencijalno smo spasili 2793 ljudska života.

Osnovni cilj je promocija dobrovoljnog, anonimnog i besplatnog davalaštva krvi, regrutacija/animacija darivalaca krvi, te organizovano prikupljanje krvi, kao i jačanje svijesti o značaju davalaštva. Davalaštvo krvi treba posmatrati kao nacionalno blago koje je potrebno njegovati i svakodnevno razvijati. Ukoliko želimo da krv čeka pacijenta, a ne pacijent krv, potreban je angažman svih nivoa vlasti kao i šire društvene zajednice na polju promocije davalaštva. Zbog toga nam je veliko zadovoljstvo sarađivati sa OLX.ba i OLX zajednicom koji su prepoznali važnost i ulogu davalaštva i kao društveno -odgovorna firma odlučili se na realizaciju ovog humanog projekta na području čitave BiH. Takođe, se zahvaljujemo svim građanima BiH koji su uzeli učešće u ovom projektu i darivali kapljice koje život znače, izjavili su iz odsjeka za promociju davalaštva, prof. fil. i soc. Maida Šalaga-Baždar.

Svakom od korisnika-donora, je ovom prilikom, kao znak zahvalnosti na OLX profil dopunjeno 500 OLX kredita (protuvrijednosti 50 KM).

Važno je napomenuti da je tokom ljetnog perioda najveća potreba za dobrovoljnim donorima i dozama krvi, ali ovakav vid akcije je izuzetno važan i za svaki drugi dan u godini. Posebno je potrebno istaći da su se na nju odazvali OLX korisnici iz cijele Bosne i Hercegovine, kao i OLX uposlenici.

Izuzetno smo ponosni da su se naši korisnici odazvali u ovako velikom broju, a posebno raduje činjenica da je iz godine u godinu sve veći broj dobrovoljnih darivalaca krvi koji su dio ove akcije. U prošlogodišnjoj akciji donirano je 706 doza, a ove godine čak 931, istakli su iz OLX.ba.

Krv je nemoguće proizvesti na umjetan način, te su darivaoci krvi jedini izvor za dobijanje ovog lijeka, a također i jedini predstavljaju istinsku sponu između zdravog i bolesnog dijela populacije. Da bi krv bila dostupna onima kojima je potrebna, neophodno je animirati dovoljan broj darivalaca krvi (DDK) koji su spremni svojom humanošću pomoći drugima u nevolji.

Na kraju želimo još jednom istaći koji su benefiti ukoliko se odlučite da darujete krv:

a) Saznat ćete krvnu grupu i RH faktor

b) Vaša krv bit će testirana na krvlju prenosive bolesti (hepatitis B, C HIV i sifilis)

c) Prema Zakonu o radu FBiH član 53.” Radnik dobrovoljni davalac krvi, za svako darivanje ima pravo na najmanje jedan dan plaćenog odsustva.”

d) Ukoliko ste zdravstveno osigurani, a darivali ste krv 10 i više puta oslobođeni ste participacije (Službeni list FBiH, br 21/09)

e) spašavate nekome život

OLX zajednico, hvala vam što ste još jednom pokazali svoju humanost!

Anesa
Nema komentara

Objavite komentar