Top
Kako sakriti broj telefona na OLX profilu i zadržati verifikaciju? - OLX blog
fade
8259
post-template-default,single,single-post,postid-8259,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow-ver-1.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-vertical,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.2,vc_responsive

Kako sakriti broj telefona na OLX profilu i zadržati verifikaciju?

Prije izvjesnog perioda pisali smo članak “Kako prepoznati prevaru i sigurno trgovati” u kojem smo detaljnije pojasnili o potencijalnim načinima prevare čija meta su OLX prodavači.

Obzirom da se komunikacija u navedenim primjerima uglavnom odvija izvan OLX platforme, koristeći broj telefona korisnika na samom oglasu ili profilu, želimo da vas upoznamo sa još jednim načinom zaštite – uklanjanjem prikaza broja telefona.

Prije svega, potrebno je ne navoditi broj telefona u detaljnom opisu prilikom objave novih artikala, a ukoliko ste ga ipak ranije navodili, potrebno ga je ukloniti manuelnim brisanjem sa starih oglasa. Dobra vijest je da je broj telefona moguće ukloniti na samom korisničkom profilu i u to u par jednostavnih klikova.

Da biste uklonili broj telefona sa profila potrebno je na desktop verziji odabrati “Postavke” ▶️▶️▶️ “Privatnost” i onemogućiti prikaz broja na vašem profilu (kao na primjeru ispod). Navedenoj opciji možete pristupiti i klikom ovdje.

Ukoliko ste kao na primjeru gore onemogućili prikaz broja na profilu te prilikom objave artikla ipak odaberete “Prikaži moj broj telefona”, isti neće biti prikazan na Vašem oglasu niti na profilu, te će vas potencijalni kupci moći kontaktirati samo na način koji ste odabrali u postavkama (putem javnih pitanja ili privatne poruke).

Bitno je da naglasimo da uklanjanjem broja telefona sa profila ne gubite verifikaciju i da drugi korisnici i dalje mogu vidjeti da ste pouzdan korisnik koji ima verifikovan broj telefona i/ili poštansku adresu.

Također, ukoliko nakon uklanjanja broja telefona i dalje preferirate komunikaciju telefonskim putem, vaš kontakt telefon možete drugom korisniku ustupiti putem privatne poruke, ali tek nakon što se uvjerite da je pouzdan – na osnovu verifikacije profila, dojmova, broja realiziranih dostava i slično.

Za kraj, želimo vas podsjetiti da u komunikaciji sa drugim korisnicima nikada ne šaljete i ne otkrivate podatke sa poleđine svoje debitne ili kreditne kartice (CVC/CVV broj). Za prijem uplate od kupca dovoljan je vaš broj žiro računa ili IBAN. Za detaljnije upute u vezi sigurnog korištenja vaše debitne ili kreditne kartice možete se obratiti i vašoj matičnoj banci.

Nadamo se da će ovi savjeti biti od pomoći za vašu sigurniju kupoprodaju.

Vaš OLX.ba!

Anesa
2 0 komentara

Objavite komentar