Top
Kako odabrati idealni klima uređaj za vaš dom? - OLX blog
fade
8540
post-template-default,single,single-post,postid-8540,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow-ver-1.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-vertical,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.2,vc_responsive

Kako odabrati idealni klima uređaj za vaš dom?

Pravo vrijeme za kupovinu klima uređaja je zasigurno izvan ljetne sezone, ali većina se na taj korak odlučuje kada počnu užareni ljetni dani. U moru različitih proizvoda teško je odabrati pravi klima uređaj naročito što postoji bezbroj opcija, kao naprimjer: mobilna, inverter, split i ostale.

Iako je prvobitna namjena klima uređaja bila isključivo hlađenje, kako tehnologija napreduje tako se broj korisnih funkcija rapidno povećava. Tako je mogućnost grijanja u hladnijim mjesecima upravo pomoću klime postala jedna od glavnih značajki koja ih čini savršenim izborom ne samo za prostore u kojima stalno boravimo, nego i one u kojima provodimo godišnje odmore.

S obzirom da na tržištu postoji velik broj različitih modela klima uređaja, potrebno je posvetiti pažnju pri izboru u kupovini i uređaj uskladiti sa našim potrebama. Kvadratura, namjena i izolacija prostora treba da predstavlju najbitnije stavke pri izboru.

Prilikom odabira vašeg novog klima uređaja, donosimo nekoliko osnovnih informacija o uređajima za hlađenje i grijanje te kako odabrati klimu koja je idealna za vaše potrebe.

Kvadratura

Za prostor do 25m2 potreban je klima uređaj snage 2,5 kW, za prostor do 35m2 potreban je klima uređaj snage 3,5 kW, a za 40m2 trebamo razmatrati klima uređaj snage 4-5kW itd, dakle oko 1 kW snage klima uređaja na 10m2 stambenog prostora.

Namjena

Trgovci klima uređaja savjetuju da ukoliko se “klimatizira” dnevni prostor, treba izabrati klima uređaj jače snage i ne ulaziti u granične vrijednosti, jer nam je u dnevnom prostoru potreban veći komfor, pa prema tome i veća snaga klima uređaja.

Npr. u sobi površine 25 m2 dovoljan je klima uređaj snage 2,5 kw dok za istu površinu dnevnog prostora preporučuje se snaga od 3,2 do 3,5 kW u hlađenju i 3,5 do 4 kW u grijanju.

Izolacija prostora

Lošije izolovane stambene prostore sa lošom stolarijom, gdje su veći gubici toplotne energije, trebamo izabrati veću snagu klima uređaja kako bi kompenzovali gubitak.

Zbog toga, za takve prostore često se predlažu za klasu jači klima uređaji.

Pozicija vanjske jedinice

Preporuke su i da najbolji efekat i manja potrošnja se postižu ako se vanjska jedinica postavi ispod balkona na prozračno mjesto i na udaljenost od dva do pet metara od unutrašnje jedinice. Također, u hlađenju je veći efekat klima uređaja uz manju potrošnju ako se vanjska jedinica nalazi u sjeni na hladnijoj poziciji.

U grijanju se najbolji efekat uz najmanju potrošnju postiže ako se vanjska jedinica postavi na topliju prozračnu poziciju, te treba izbjegavati pozicije gdje vjetar direktno puše u ventilator vanjske jedinice, jer dolazi do usporavanja ventilatora koji ispuhuje prema naprijed i umanjuje efikasnost klima uređaja.

Duža instalacija između unutarašnje i vanjske jedinice također utiče na efikasnost, te se produžuje vrijeme uspostave pune snage pri uključivanju.

Prilikom odabira klima uređaja potrebno je izvršiti servis ili ugradnju iste. Na OLX.ba pronađite i opciju odabira adekvatne montaže ili ugradnje klima uređaja putem linka.

Belma
Nema komentara

Objavite komentar