Top
Spremni za ljetnu sezonu - OLX blog
fade
9030
post-template-default,single,single-post,postid-9030,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow-ver-1.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-vertical,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.2,vc_responsive

Spremni za ljetnu sezonu

Kupovina ljetnih guma je jedna od najvažnijih stvari koju možete učiniti za sigurnost vašeg vozila tokom ljetnih mjeseci. Stanje guma je jedan od najbitnijih elemenata koji su presudni za sigurnost saobraćaja.

 

Do 15. aprila zimska oprema je obavezna te idealni uslovi za zamjenu zimskih guma ljetnim jeste kada prosječna dnevna temperatura bude iznad 7°C. 

 

Trenutno, na OLX.ba možete pronaći više od 19 hiljada ljetnih i all season guma.

 

Kada kupujete ljetne gume, važno je provjeriti veličinu guma koje su vam potrebne, kvalitetu guma i njihove ocjene za performanse na mokroj cesti. Također, potrebno je uzeti u obzir i klimatske uslove u kojima živite i vozite kako biste odabrali gume koje će vam najbolje odgovarati.

 

ŠTA ZNAČI OZNAKA NA GUMI KOJA PRIKAZUJE KIŠNI OBLAK I PORED NJEGA KATEGORIJU OD A DO F?

 

U pitanju je oznaka koja pokazuje kojoj kategoriji guma pripada kada je u pitanju prijanjanje gume uz put u uslovima mokre ceste. To je jedna od karakteristika koja mora da bude deklarisana na gumama koje se prodaju u EU, pa tako i na našem tržištu. Sve gume koje se prodaju u EU moraju da prođu test kočenja pri brzini od 80 km/h na vrlo mokroj cesti, a dužina zaustavnog puta određuje kako će guma biti kategorisana. Gume sa ocjenom A zaustaviće vozilo poslije manje od 28 metara, sa oznakom B poslije 31 metra, sa oznakom C poslije 35 metara, sa oznakom E poslije 40 metara i sa oznakom F poslije 46 metara. Interesantno je da se kategorije D i G ne koriste, iako su često odštampane na naljepnici. Ako guma posjeduje relativno lošu ocjenu za prijanjanje na mokroj cesti to ne znači nužno da je guma manje kvalitetna, jer adaptacija gume na kišne uslove smanjuje vrijednost druge dvije najvažnije karakteristike gume – njeno trajanje i otpor kotrljanja.

 

KOLIKO JE VAŽNO OBRATITI PAŽNJU NA KATEGORIJU EKONOMIČNOSTI GUME, KOJA JE ODŠTAMPANA NA NALJEPNICI?

 

Simbol koji prikazuje gumu pored točilice za gorivo označava efikasnost gume, odnosno otpor kotrljanja. Što je otpor kotrljanja manji, motor troši manje snage kako bi pokretao automobil, pa tako manji otpor kotrljanja vodi manjoj potrošnji. Gume sa A kategorijom teoretski smanjuju potrošnju do 10% u odnosu na prosječne gume, mada je u praksi ta ušteda oko 3%. Ušteda od 3% može djelovati beznačajno, ali ako naprimjer godišnje potrošite 3000 KM na gorivo, ušteda od cca 90 KM godišnje donijeće vam uštedu od 270 KM poslije tri godine, odnosno pokriće preko 50% cijene novih guma iz srednje klase kada dođe vrijeme za zamjenu. Ljetne gume sa simetričnom šarom su najekonomičnije i te gume najčešće nose oznaku ECO. Kao i u slučaju oznake koja pokazuje adaptiranost na uslove vlažne ceste, ako guma nema A ili B kategoriju to ne znači da nije kvalitetna, budući da mnogi vozači žele da njihove gume imaju veći rolling resistance kako bi bolje prijanjale i omogućavale oštriju vožnju.

 

Nakon što smo saznali koja je guma savršena za naše potrebe, te odabrali i kupili nove ljetne gume, stare zimske gume trebamo odložiti i pripremiti za sljedeću zimsku sezonu.

 

KAKO PRIPREMITI ZIMSKE GUME ZA SIGURNU VOŽNJU SLJEDEĆE SEZONE?

 

  • Obilježite pozicije – Prva stvar koju je potrebno napraviti je obilježiti pozicije na kojima su se nalazile gume. To se radi kako bi prilikom ponovnog postavljanja mogli zamijeniti stražnje i prednje gume. Prednje gume se brže i više troše i zato ih je potrebno rotirati kako bi uvijek imali podjednako kvalitetne performanse.
  • Operite gume – Gumu je prije skladištenja izrazito važno dobro i temeljito oprati. Ako gume spremate bez felgi, poželjno ih je oprati dok se još nalaze na vašem automobilu. Na taj ćete način spriječiti nepotrebno kvašenje unutrašnjosti gume. Ako gume spremate zajedno s felgama, onda ih možete oprati i kada ih skinete s automobila. Važno je da to obavište dovoljno temeljito. Uklonite i najmanje kamenčiće kao i strana tijela koja se nalaze u žljebovima guma. a potom ih dobro osušite kako bi spriječili koroziju. Nakon pranja nemojte zaboraviti vratiti oznake pozicija.
  • Pregledajte gume – Dobro pregledajte gume. Prođite rukom kroz cijeli obujam gume, kako s vanjske, tako i s unutrašnje strane. Provjerite da nema vidljivih oštećenja. Ako ih pronađete, važno je odmah krenuti u sanaciju. Detaljan pregled u konačnici vam može spasiti život.
  • Skladištenje s felgama – Samo skladištenje najviše ovisi o spremanju s felgama ili bez njih. Ako gume sprematw zajedno s felgama onda se one slažu vodoravno jedna na drugu. Prvu gumu položite na pod i nakon toga na nju stavljajte ostale. Poželjno je između svake gume postaviti i novinski papir za dodatnu zaštitu. Drugi način skladištenja gume s felgama je vješanje na zid. To je dopušteno samo kod onih guma s felgama. Nemojte ih stavljati horizontalno jer će se pod težinom felgi deformirati i postati neupotrebljive.
  • Skladištenje bez felgi – Ako gume spremate bez felgi jedini ispravan način skladištenja je horizontalno jedna do druge. Na taj ćete način pronaći gume i u prodavnici tako da možete biti sigurni u ispravnost. Gume lagano razmaknite jedne od drugih i to je to. Poželjno je jednom mjesečno lagano zarotirati gume kako pritisak ne bi uvijek bio na istom mjestu.
  • Suhi i tamni prostor – Kako god da ih skladištite, važno je da to bude u suhom i tamnom prostoru, bez vlage i sunčevih zraka koje uništavaju gumu. Temperatura svakako mora biti ispod 35°C, a idealno bi bilo kada bi to bio hladni prostor s prirodnom ventilacijom.
  • Pazite na hemikalije – U prostoriji koju ste izabrali za skladištenje guma nemojte pohranjivati kemikalije poput benzina, ulja ili sredstava za čišćenje jer i njihovo isparavanje može oštetiti gume.

 

Za kraj, potrebno je još provjeriti DOT oznaku, koja ukazuje na starost gume, odnosno na potrebu zamjene gume ako je guma prešla dozvoljenu granicu od 5 godina. Uz pregled DOT oznake svakako je potrebno zapisati i broj pređenih kilometara kompleta guma tokom sezone. Naime, rok trajnosti dobro čuvane gume je ukupno pređenih 35 000 do 50 000 km, ovisno o režimu vožnje, bilo da je riječ o autocesti ili gradskoj vožnji.

 

Ukoliko trenutno nemate adekvatno rješenje skladištenja vaših guma, mnogi autoservisi u svojoj ponudi osim same izmjene guma nude i uslugu skladištenja guma, popularno nazvanu „Hotel za gume“.

 

Vaš OLX.ba – Svijet Kupoprodaje!

 

Belma
Nema komentara

Objavite komentar