Prosječna starost automobila na OLX.ba

prosjecna_starost_automobila

Prema posljednjim zvaničnim podacima iz 2014. godine, prosječna starost putničkih automobila na cestama u BiH jeste 17 godina. Nešto manje od 30% automobila na cestama je starije od 20 godina, dok je najveći broj automobila (ukupno 30.69%) 2000.-2004. godišta proizvodnje.

Odlučili smo provesti analizu putničkih automobila i na OLX.ba, kako bismo pronašli prosječnu starost vozila koja se prodaju, “najpopularnije” godište automobila te ih uporedili sa zvaničnim podacima.

Ubjedljivo najviše vozila na OLX.ba je 2001. godišta proizvodnje, dok je najmanji broj vozila iz 2013. godine.

2DCDyRe

U razmatranje smo uzeli automobile od 1985. godišta proizvodnje do danas. Broj vozila po godinama možete pogledati na sljedećem grafu:

88gsb7P

Prosječna starost automobila na OLX.ba je 15.84 godina.

Automobili koji se smatraju oldtimer-ima u BiH, odnosno automobila sa više od 30 godina starosti na OLX.ba ima ukupno 6904 ili 7.81%.

11 mišljenja za “Prosječna starost automobila na OLX.ba

  1. To samo pokazuje koliko mi evropskog “smeća” uvozimo. Kad na to dodamo “kante” koje se vuku po našim ulicama posljednjih 20 godina dobijemo trenutnu sliku saobraćaja u našoj državi. Strašno.

  2. Kolicina “evropskog “smeca”” u Bosni je zanemarljiva prema kolicini pametnjakovica , , , koji znaju sve sto je pogresno , , , a ne znaju nista popraviti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *