Top
Važnost korištenja autosjedalica - OLX blog
fade
4749
post-template-default,single,single-post,postid-4749,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow-ver-1.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-vertical,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.2,vc_responsive

Važnost korištenja autosjedalica

blog-autosjedalice

Zakon o osnovama bezbjednosti/sigurnosti saobraćaja/prometa na putevima/cestama u Bosni i Hercegovini propisuje obavezu korištenja dječje autosjedalice u automobilu kako bi dijete što sigurnije sudjelovalo u saobraćaju. Djeca koja u vozilu nisu vezana u primjerenoj autosjedalici imaju sedam puta veće šanse da u slučaju saobraćajne nesreće zadobiju ozbiljne povrede, pa i po život opasne, od djece koja su u autosjedalici.

Zakon propisuje da se na prednjem sjedištu ne smije prevoziti dijete mlađe od 12 godina. Izuzetno na prednjem sjedištu, može se prevoziti dijete mlađe od 2 godine, ako ne postoji zračni jastuk ili je isključen, a dijete je smješteno u sjedalici okrenutoj unazad. Na zadnjem sjedištu djeca do 5 godina moraju biti smještena u sigurnosnoj sjedalici, a djeca od 5 do 12 godina na posebnom podmetaču prilagođenom visini i moraju biti vezana sigurnosnim pojasom u tri tačke vezivanja ili posebnim kopčama u vozilu.

Dijete se uvijek mora prevoziti u autosjedalici koja je primjerena stepenu njegovog razvoja.

Ovo je od izuzetne važnosti, jer samo ako se dijete vozi u primjerenoj autosjedalici, može biti i optimalno osigurano. Preporuka je dijete što duže voziti u autosjedalici niže grupe, sve dok tu autosjedalicu ne preraste po težini ili visini.

Prema kriteriju težine djeteta, postoje sljedeće grupe autosjedalica:

  • Grupa 0: za djecu težine do 10 kg
  • Grupa 0+: proširenje grupe 0 – za djecu tjelesne težine do 13 kg
  • Grupa 0+ i 1 kombinovana: za djecu tjelesne težine od 0 do 18 kg
  • Grupa 1: za djecu tjelesne težine od 9 do 18 kg
  • Grupa 1, 2 i 3 kombinovana: za djecu težine od 9 do 36 kg
  • Grupa 2: za djecu tjelesne težine od 15 do 25 kg
  • Grupa 2 i 3 kombinovana: za djecu tjelesne težine od 15 do 36 kg
  • Grupa 3: za djecu tjelesne težine od 22 do 36 kg

grupe-autosjedalica-blog

Za tzv. kombinovane autosjedalice karakteristično je to da se u skladu s djetetovom težinom, postavljaju u različite položaje. Tako se naprimjer kombinovana autosjedalica grupe 0+/1 postavlja u smjeru suprotnom od smjera vožnje sve dok dijete ne dostigne maksimalnu težinu za taj smjer, a nakon toga se autosjedalica okreće i postavlja u smjeru vožnje.

Kupovina nove autosjedalice

Univerzalnog odgovara na pitanje “Koja je najbolja autosjedalica?” nema. Čak i najbolja autosjedalica može u različitim situacijama sudara dati različite rezultate. Za dijete je najbolja ona autosjedalica koja odgovara direktivi ECE R 129 i ECE R44 – europskoj odredbi (propisima) koji govore o standardu sigurnosti dječije autosjedalice, težini vašeg djeteta, da se optimalno može postaviti u vaš automobil, i ona u kojoj se dijete osjeća udobno.

Vrlo je bitno da ne kupujete autosjedalicu koja nema atest. Za autosjedalice koje nemaju atest jednostavno ne možete biti sigurni da će djetetu pružiti zaštitu u slučaju saobraćajne nesreće. Ukoliko želite znati da li autosjedalica ima atest potražite narandžastu naljepnicu s oznakom ECE R44.

Kada odredite kojoj težinskoj grupi pripada vaše dijete, kod kupovine je bitno i sljedeće:

  • Hoćete li autosjedalicu postavljati ISOFIX sistemom ili pomoću pojaseva automobila s tri tačke vezanja? – mnogi noviji automobili imaju predviđen sistem ISOFIX za postavljanje autosjedalica. Vezanje autosjedalice ISOFIX sustavom vezanja smanjuje vjerovatnost pogreške u postavljanju autosjedalice i tako povećava sigurnost djeteta u vožnji. Ipak, autosjedalice s ISOFIX sistemom su u pravilu skuplje od autosjedalica koje se postavljaju pomoću pojasa automobila
  • Ukoliko vaš automobil nema predviđen ISOFIX sistem vezanja, na tržištu postoje mnoge autosjedalice koje se vrlo dobro mogu učvrstiti i pojasom automobila s 3 tačke vezanja
  • Vrlo bitno je i to hoćete li autosjedalicu koristiti samo u jednom vozilu ili ćete je prenositi? Ako ćete je prenositi iz automobila u automobil, tada obavezno provjerite možete li autosjedalicu dovoljno dobro učvrstiti u svim vozilima u kojima je mislite postavljati

Na OLX.ba trenutno možete pronaći oko 300 novih autosjedalica.

Kupovina korištene autosjedalice

Prije kupovine korištene autosjedalice potrebno je obratiti pažnju na nekoliko stavki:

  • Ima li atest
  • Da li je autosjedalica mlađa od 6 godina
  • Da li je bila u sudaru
  • Ima li proizvođačeve upute za korištenje
  • Može li se čvrsto postaviti u automobil
  • Autosjedalica ima sve originalne dijelove i u dobrom je stanju, a to znači da:

– nema vanjskih oštećenja ni napuknuća

– trake pojasa su očuvane

– kopča i mehanizam za kopčanje rade ispravno

– presvlaka je očuvana

Na OLX.ba se trenutno nalazi oko 1 700 korištenih autosjedalica i možete ih pogledati ovdje.

Osim korištenja autosjedalica, nemojte zaboraviti koristiti sigurnosni pojas, koji je podjednako važan kako za vozača i suvozača, tako i za putnike na stražnjim sjedištima.

pojas

Sigurnu vožnju i uspješnu kupoprodaju želi Vam OLX.ba!

Anesa
Nema komentara

Objavite komentar