Kupovina/prodaja Savjeti

Kako prodavati na OLX.ba za Black Friday

Kako prodavati na OLX.ba za Black Friday

OLX.ba već 10 godina zaredom važi za najposjećeniji domaći online projekat koji na jednom mjestu okuplja prodavače i kupce. Sa više od 2 miliona registriranih korisnika, više od 40 miliona objavljenih oglasa i 300 hiljada dnevno aktivnih korisnika njegov značaj su prepoznale sve renomirane auto kuće, agencije za prodaju nekretnina, techno brandovi i drugi, koji trguju putem klasičnih profila ili OLX Shopova. Bržu i jednostavniju kupoprodaju OLX prodavači i kupci vrše i putem mobilnih aplikacija, koje broje više od 1,5 miliona downloada.

Iako mi u OLX-u imamo parolu “S OLX.ba svaki dan je Black Friday” s obzirom da je u svakom trenutku moguće pronaći veliki broj povoljnih – novih ili već korištenih artikala, znamo koliki značaj i doprinos u kupoprodaji OLX ima u Bosni i Hercegovini.

Zbog toga, željeli smo dodatno podstaći kako naše trenutne, tako i buduće kupce i prodavače da se uključe u jedan zanimljiv događaj.

Vjerujemo da su mnogi od vas upoznati sa značenjem riječi “Black friday”, ali zbog onih koji nisu, posvetit ćemo nekoliko redova historiji i nastanku ovog američkog, najvećeg šoping praznika, te ćemo vam dati nekoliko savjeta kako da postignete bolju prodaju za vrijeme Black Friday-a na OLX.ba.

Historija nastanka Black friday

Tradicija kupovine i posebnih ponuda za Black Friday dolazi nam iz Sjedinjenih Američkih Država , a sam termin “Black friday” datira iz šezdesetih godina prošlog vijeka. Označavao je početak novogodišnje šoping sezone, a danas važi za dan najbolje kupovine i najvećih popusta u godini.

Tradicija kupovine na najveći kupoholičarski dan – Black Friday, se proširila i na Evropu, te i Evropljani sa nestrpljenjem očekuju posljednji petak u novembru i rasprodaje kako bi kupovali po sjajnim popustima i cijenama.

Iako naziv “Black friday” danas vezujemo za pozitivnu konotaciju njegov naziv potiče iz Filadelfije i povezan je sa povećanom gužvom u saobraćaju, kao i ogromnim redovima u prodavnicama jer kupci za Black Friday žele kupovati po najboljim cijenama i iskoristiti sjajne rasprodaje, zbog čega je povećan broj ljudi na ulicama i u prodavnicama. U ovom periodu prodavnice ostvaruju najbolje profite u godini, a mnogi od njih vjeruju da je razlog tome upravo Black Friday i odlične rasprodaje koje imaju upravo na taj dan.

Online kupovina za vrijeme Black Friday-a također je popularna i među kupcima koji su ljubitelji online kupovine iz prostog razloga što odlične proizvode mogu kupiti i iz udobnosti svog doma, te izbjeći gužvu koja na taj dan vlada u prodavnicama.

S obzirom da preciznih statističkih podataka za Bosnu i Hercegovinu nema, kada je u pitanju online kupovina kao i ona za vrijeme Black Friday-a, prema dostupnim podacima iz Sjedinjenih Američkih Država možemo zaključiti da je trend rasta prisutan iz godine u godinu, te da je prošle godine bilježila rast od 16,6%. Naravno da jedva čekamo i podatke za 2019. godinu gdje očekujemo još značajniji rast.

* online prodaja za vrijeme praznika u U.S. 2018. godine, novembar i decembar u milijardama, valuta USD (američki dolar)

Kada pogledamo kartu svijeta i omjer potrošenog za vrijeme Black Friday-a (podatak za 2018. godinu) lako možemo zaključiti da Sjedinjene Američke Države vrijede za najveće potrošačko društvo, a s obzirom da BiH ponovno nema na statistici pitamo se da li smo bliže Njemačkoj ili Indiji? 🙂

* prosječni iznos potrošnje za vrijeme Black Fridaya u 2018. godini, prikaz po državama

Kako učestvovati u OLX Black friday danu?

OLX.ba trenutno raspolaže sa skoro 3 miliona artikala na svojoj stranici i više od 2 miliona registriranih korisnika. To znači da su mogućnosti za dobru kupoprodaju već tu, a pospješiti ih možete uz nekoliko savjeta koje vam donosimo u nastavku:

  • Cijena – svakako najbitniji segment prodaje, tako da preporuka je da na ovaj dan maksimalno snizite cijenu – jednog ili više artikala. Istraživanja pokazuju da je sasvim dovoljno da akcijsku cijenu stavite na samo jedan artikal i privučete potencijalne kupce koji će se potencijalnim dolaskom na vaš profil odlučiti da kupe i druge artikle, naravno ukoliko su atraktivni, ili im u tom trenutku potrebni
  • Naslov artikla – ključnu riječ “Black Friday” naznačite u naslovu svog artikla – veliki broj kupaca će upravo na osnovu nje vršiti pretragu 29.11.2019. godine 🙂
  • Vizual – fotografija artikla iako je ovo stavka koja je uvijek bitna jer kvalitetne fotografije doprinose boljoj prodaji, za vrijeme Black Friday-a postavite vizual prilagođen upravo ovom prazniku i privucite pozornost na sebe
  • Pravovremeno odgovarajte na upite i narudžbe – vjerujemo da vas i same frustrira kada želite nešto da kupite a prodavac ne odgovara na vaše upite. Dakle nemojte biti takav prodavac, a pogotovo ne na Black Friday 🙂 Ukoliko imate uključenu OLX brzu dostavu redovno provjeravajte pristigle zahtjeve za kupovinom, te u slučaju nedostupnosti određenog artikla ukoliko ste u mogućnosti kupcima ponudite zamjenski. Zapamtite da iako Black Friday traje samo 1 dan, on vam otvara mogućnosti da pozitivnim iskustvom kupovine dobijete i one koji će možda postati vaši stalni kupci, a razlog za to leži najviše u tome koliko ste ažurni i profesionalni ,te naravno u kvaliteti proizvoda.

S obzirom da su određeni OLX korisnici su već spremni za Black Friday, njihove primjere možete pogledati na slici ispod, a pretražiti klikom ovdje:

OLX.ba će na svojim kanalima društvenih mreža dodatno promovisati vaše artikle koje putem ključne riječi “Black Friday” objavite/preimenujete u okviru svog OLX.ba profila, ili na Instagramu objavljeni OLX artikal označite hashtagom #olxblackfriday.

Sretnu i uspješnu kupoprodaju do idućeg Black Friday-a želi Vam Vaš OLX!


    Napisao:

    Objavljeno 26.11.2019 u 13:41    Ostavite odgovor